Direktlänk till inlägg 23 maj 2017

#UnitedÅkaTukholma

Av Mikael Holmkvist - 23 maj 2017 23:06

Ja, då är vi där nu då gott folk. Tanken var väl att jag skulle ha hunnit knåpa ner några fler rader inför morgondagens europeiska cupfinal för Manchester United på Friends Arena i Stockholm. Men ett par trevliga glas rom med grannarna gjorde att tiden inte riktigt räcker till.



Men jag kan ju inte låta bli att delge er UEFA:s guide till Stockholm, direkt saxad och översatt från deras hemsida. Tyckte den var lite underhållande och den fick mig att fundera lite. Ofta läser man ju att f.d öststatsländer och andra nationer där socialismen har präglat samhället varit så censurerande. D.v.s om det överhuvudtaget fick komma in turister där så visades enbart en blankpolerad sida upp, det var aldrig något mörker eller så. Då skulle man ju kunna dra slutsatsen att motsatsen gäller i länder med borgerlig, västerländsk demokrati. Jag menar att man gärna, som i Stockholms fall, visar upp samhällets misslyckanden för besökarna. Man skulle ju då kunna tipsa om den sanslösa klassresa man kan uppleva på stadens Röda tunnelbanelinje, gå in på skillnaderna i livsvillkor för de som bor runt Östermalmstorg och Karlaplan, jämfört med de som huserar i den andra änden, i Norsborg, Fittja eller Alby. Eller varför inte låta turisterna häva sig iväg i nordvästlig riktning med den Blå linjen och besöka Tensta, Rinkeby eller kanske Husby. Men det verkar inte som att hen som skrev UEFA:s guide till Stockholm fick det PM:et.



Jag noterar även med avsmak att United har skapat en hashtag inför finalen, vad den heter?

   

#TakeMeHolm. Ska man skratta, gråta eller kräkas? Då skulle det vara bättre att köra något finskinspirerat, kan jag tycka, vad sägs om: #UnitedÅkaTukholma



Avslutningsvis måste jag bara kommentera en grej från UEFA-guiden (ni finner den här under). De delar med sig av några "användbara fraser" på svenska för tillresta engelsmän och holländare. Och då är det klassikern "A pint please", som i England innebär 56,8 cl. Det gjorde det länge i Sverige också, men på svenska säger vi ju ofta "en stor stark" och det "stora" är ju en relativ enhet och handlar ofta om 40-50 cl. Vissa fräcka (genialiska enligt asen på Svenskt näringsliv) krögare serverar helt skamlöst så lite som 35 cl öl när man beställer just en "STOR stark". Och med tanke på ockerpriserna på hotell, biljetter och annat nu under finalveckan i Stockholm så kan man nog räkna med en hel del glas som bara rymmer 35 eller 40 cl. Om man likt mig själv anser att allt under fem öl är fika, så är det många fina droppar man går miste om, men det ger fint klirr i kassan, till en mindre kostnad för ägaren, och det är ju det livet går ut på!



Här har ni UEFA-guiden till Tukholma (från www.uefa.com):


 

 

 

STOCKHOLM ÄR...



* Huvudstad i Sverige

* En av de fem snabbast växande regionerna i Europa

* Hem för ungefär 900,00 människor, medan cirka 2, 260,000 människor bor i Stockholms län.


 

Vart ligger det?

Stockholm ligger i östra Sverige, omgivet av vatten. Mälaren ligger väster om staden, medan Östersjön ligger österut. Stora delar av Stockholm utgörs av öar placerade i något av dessa vatten.

 

 

Stora delen av Stockholm utgörs av öar.

©Getty Images

 

 

 

 

Friends Arena

* Namngiven efter en antimobbningskampanj och efterträdare till Råsunda som nationalstadion.



* Zlatan Ibrahimović gjorde alla fyra målen när Sverige 2012 öppnade arenan med en 4-2 vinst mot England.



* Arenan står även värd för den svenska cupfinalen, det svenska bandymästerskapet, det skandinaviska FIM Grand Prix i speedway och Sveriges kval till Eurovisionsschlagerfestivalen.



* Solna är den enda staden som har arrangerat den manliga och kvinnliga finalen i FIFA World Cup och UEFA European Championship.



* Arenan har ett utdragbart tak och en kapacitet på 50,000.


 

Ta sig dit

Med flyg: Arlanda flygplats sammanbinds med de flesta storstäderna världen över. Stockholms centrum ligger 40 km söderut och nås enkelt med tåg, buss eller taxi (bussen kostar cirka €10 - 102 kr medan en taxi inte bör gå på mer än €50 - 510 kr). Flera budgetflygbolag flyger till Skavsta flygplats, 120 km sydväst om Stockholm.


 

Med bil: Stockholm kan nås från norra och södra delarna av Sverige via motorvägen E4 och från västra Sverige och Norge via E18. Det finns bussar in till Stockholm från alla större städer i Sverige, samt från Oslo och Köpenhamn.


 

Med tåg: Göteborg ligger tre och en halv timme bort med tåg. Malmö, Köpenhamn och Oslo ligger ungefär fem timmar från Stockholm.


 

Med båt: Det går färjor till Stockholm från Helsingfors och Åbo i Finland och från St Petersburg i Ryssland och den estländska huvudstaden Tallinn.


 

Vart ska man bo?

Stockholm erbjuder boende för alla smaker, inklusive ett antal valmöjligheter i hjärtat av staden. Precis bredvid Friends Arena ligger Quality Hotel Friends.


 

Röra sig i staden

Gå: Stockholms centrala delar är lätta att röra sig i till fots. De som vill ta in områden som Södermalm i söder, Kungsholmen i väster eller Djurgården till öster vill kanske göra det på cykel eller via kollektivtrafiken.


 

Buss: Det finns ett omfattande bussnätverk i staden.


 

Metro: Stockholms underground system - The Tunnelbana - sammanlänkar stadens samtliga hörn och förorter.


 

Tåg: Pendeltåg är det bästa valet för att ta sig från stadens centrum till Friends Arena. Åkturen från Stockholms central till Solna tar mindre än tio minuter.


 

Taxi: Det finns många taxiställen i staden och taxibilar kan även vinkas in.


 

Cykel: De flesta gatorna har en separat fil för cyklar. Citybike-systemet låter dig hämta och lämna tillbaka cyklar på hundratals ställen över hela staden.


 

Den svenska parlamentsbyggnaden (Riksdagshuset).

©Getty Images

 


 

 

Kultur: I centrum ligger kungliga slottet, kungliga operan och stadshuset på lättillgängligt avstånd från varandra. Bland de många museerna är det kanske mest berömda det så kallade Vasamuseet, som visar upp krigsfartyget med samma namn som sjönk i Stockholms inlopp 1628 innan det bärgades i så gott som komplett skick 1961.


 

Atmosfär: The Old Town - Gamla Stan - är platsen för det ursprungliga medeltida Stockholm, grundat i mitten av 1200-talet. Det finns många möjligheter till shopping och mat där, särskilt på Västerlånggatan och härifrån kan du besöka det kungliga slottet.


 

Frisk luft: En favorit bland joggare och cyklister är den lummiga ön Djurgården - precis öster om centrala Stockholm. Det är en fantastisk plats för en lat helglunch med stadens nöjesfält, Gröna Lund, och Vasamuseet alldeles i närheten. Det spektakulära Vasaskeppet sjönk i Stockholms inlopp på sin jungfrufärd 1628 och låg kvar under vattnet till 1961. På Djurgården finns även utomhusmuseet Skansen som har varit populärt sedan 1891, med ABBA-museet som ett populärt tillskott på senare.


 

Äta och dricka

Kosmopolitiska Stockholm erbjuder mat från alla världens hörn, samtidigt som du i en traditionell "korvkiosk" kan hitta olika sorters korvar med potatismos. Matmarknaden Hötorgshallen i centrum är en fantastisk plats att prova olika specialiteter på.


 

Stockholm är charmig stad.

©Getty Images


 

 

Fotboll i staden

Fotbollen slår ishockeyn som Stockholms populäraste sport där AIK, Djurgården och Hammarby är de tre stora lagen från huvudstaden i landets toppdivision. Djurgården och Hammarby delar på en arena i Johanneshov, söder om staden, medan AIK spelar på Friends Arena, vilket även är hem för det svenska landslaget.



Stockholm är även hemmastaden för Brommapojkarna, ett lag utanför högstaligan med ett rykte om sig att ta fram duktiga unga spelare. Dagens svenska landslag innehåller tre notabla produkter från Brommapojkarna, stockholmarna Albin Ekdal, John Guidetti och Ludwig Augustinsson.


 

Ta sig utanför staden

Tusentals öar och holmar kan nås via båt på östersjösidan av staden. Vaxholm är den viktigaste staden i skärgården och ligger 40 minuter från centrala Stockholm. För den aktiva besökaren kan kajaker och andra vattenfartyg hyras på många av öarna. En båttur i den andra riktningen, ut i sjön Mälaren, tar dig till Drottningholms slott. Det har Versailles som förebild och där bor Sveriges kung och drottning.


 

Din svenska parlör

De flesta svenskar talar engelska, men om du vill imponera på lokalbefolkningen hittar du här några användbara fraser:



Hello – Hej

How are you? – Hur mår du?

Thank you – Tack

Goodbye – Hejdå

Where is the stadium – Var ligger stadion?

Who do you think is going to win? – Vilka tror du kommer vinna?

Where is Nytorget? – Var ligger Nytorget?

A pint, please – En stor stark tack

Who is in today's team? – Hur ser dagens laguppställning ut?


 

Stockholm har ett pittoreskt centrum.

©Thinkstock


 

Gör det på 24 timmar

Frukost: Det finns gott om kaféer, inte minst i området St Eriksplan, särskilt runt Rörstrandsgatan. En lokal frukostfavorit över hela staden är mörkt rågbröd med ett skivat kokt ägg på och "kaviar" - gjort av fiskrom som inte är i närheten så dyrt som namnet kanske hintar om.


 

Fram till lunch: Oavsett vilken del av staden du befinner dig i så är du aldrig långt ifrån vatten. Det kungliga slottet ligger i Gamla Stan, mitt i hjärtat av staden. Följ kajen härifrån till Fotografiska, museet för fotografi. Ta något att äta där medan du tittar på båtarna, eller promenera tillbaka till centrum och stanna för en sillsmörgås vid Slussen.

 

Eftermiddagen: Det centrala området runt Sergels Torg är en stor shoppingdestination, med varuhus, köpcentrum och butiker.


 

Kvällen: Stureplan är det livligaste stället för underhållning sent på kvällen, där finns flera pubar och klubbar. För de som vill ha lite mer indie rekommenderas barerna runt Nytorget på Södermalm.


 

Midnattskäk: Vart du än befinner dig sent på natten kan du vara säker på att hitta gatuförsäljare med vagnar fulla av korv. Hamburgare, kebab och falafel är också lätt att hitta över hela staden.


 

Användbara länkar:

Visit Stockholm: https://www.visitstockholm.com/

Lonely Planet: https://www.lonelyplanet.com/sweden/stockholm

Arlanda flygplats: https://www.swedavia.se/arlanda/

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Stockholm

Svenska fotbollsförbundet (SvFF): http://svenskfotboll.se/

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 30 mars 18:44


            AV: Daniel Taylor, The Athletic, tisdag 12 september, 2023     Under sin första dag med husletande förstod Kevin Keegan att det inte var någon vanlig by då mäklaren föreslog att de skulle käka lunch för att diskutera va...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 30 mars 17:10


  Oli Scarff/AFP via Getty Images         AV: Marcus Rashford, The Players’ Tribune, torsdag 29 februari, 2024   Manchester United F.C. | England       Normalt sett gillar jag inte att svara på saker som sägs om mig. De...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 30 mars 16:48

Källor säger att vapenpaketet godkändes trots att Washington offentligt har uttryckt en oro för den väntade offensiven i Rafah       AV: The Guardian, via Reuters, lördag 30 mars, 2024     Två källor insatta i ämnet berättade i fredags ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards