Direktlänk till inlägg 13 januari 2018

VARFÖR ED WOODWARD SKA HA SKULDEN FÖR MAN UNITEDS TITELGAP TILL RIVALERNA CITY - INTE JOSE MOURINHO

Av Mikael Holmkvist - 13 januari 2018 15:52

 

Jose Mourinho bredvid Ed Woodward.

 

 

 

 

AV: Jeremy Wilson, Daily Telegraph, lördag 23 december, 2017:



Jose Mourinho framkallar inte lätt sympati men då vi når halva distansen i Premier Leagues titelrace växer känslan att de som är så missnöjda med Manchester Citys procession siktar in sig på fel måltavla.



Manchester Uniteds fotboll är tydligen negativ. För många småaktiga gräl. Framgångarna är inte värda metoderna och aggressionerna. Samtidigt som avundsjuka blickar riktas mot the Etihad Stadium. För att summera det hela går den grundläggande kritiken ut på att Mourinho uppträder exakt som Mourinho har gjort under i princip hela sin karriär.



Det betyder pokaler, absolut, men även obevekliga distraktioner, en viss typ av kontringsfotboll i de största matcherna och en väldigt definitiv känsla av att ett abrupt slut kanske aldrig är så långt borta. Frustrationen, summerad av Eric Cantona, förstärks såklart endast av Pep Guardiolas exemplariska arbete på andra sidan stan.



"Jag kan inte förstå varför United skulle ta en manager som spelar på ett defensivt sätt," sade Cantona. "Jag älskar Mourinho, men jag föredrar sättet Guardiola spelar på, och jag skulle föredra honom som manager för Manchester United. Det är mer logiskt." Det var det verkligen och det är därför, bortom en viss punkt, den konstanta dekonstruktionen av Mourinho sker utan måltavla.



Du kan lika gärna såga Nemanja Matic för att han inte passar en boll med Kevin De Bruynes kreativa blick. Vi bör istället stå emot vår besatthet med männen på tränarbänkarna och ställa några andra frågor. Som till exempel, satt Uniteds vice ordförande Ed Woodward verkligen bara tillbakalutad och såg på när Guardiola, medan Louis van Gaal hade det tufft, klargjorde att han tänkte lämna Bayern München efter endast tre säsonger?



Och under de nästan fem åren som nu har gått sedan David Gill och Sir Alex Ferguson lämnade, är inte den största förklaringen för deras misslyckanden på planen inte managerna, utan misstagen av de som både väljer dem och säger ja eller nej till stora transferbeslut?



Uniteds senaste Premier League-titel kom 2013 och sedan dess är deras genomsnittliga slutposition mellan femma och sexa. T.o.m när Ferguson ställdes mot både Arsenals och Chelseas bästa lag någonsin under mitten av 2000-talet, gick han aldrig mer än fyra säsonger utan en titel.



Det är oklart vilka frågor som ställs av Glazer-familjen men man skulle kunna tänka sig att de kanske funderar på hur den största perioden med spenderade pengar också sammanfaller med deras sämsta resultat på planen. Det är verkligen svårt att förställa sig att deras närmaste motsvarigheter i Spanien och Tyskland - Real Madrid och Bayern München - skulle hålla sig avslappnade under liknande omständigheter.



Att förstå till vilken grad Woodward någonsin var ute efter Guardiola är ämne för motstridiga berättelser. Den mest populära säger att det på något sätt hela tiden var klart med City och att alla eventuella försök var dömda att misslyckas.



Om det är så, för en klubb med Uniteds ära, heder och historia, känns det som ett extraordinärt accepterande. Dessutom går det emot Guardiolas egen version. "Jag träffade ordföranden Khaldoon Al Mubarak under min sista period i München och de visade mer intresse än någon annan klubb och det var så viktigt," sade han.



"De sade: 'Vi vill ha dig, inte bara för de hypotetiska titlarna du kommer vinna, eller vad du har vunnit tidigare. Vi vill ha dig.' Det är därför jag bestämde mig för att komma hit. Och tro mig, jag ångrar ingenting."



Känslan av att United inte gjorde något seriöst försök stöttas av Graham Hunter, en journalist baserad i Katalonien och författare till boken Barca: The Making of the Greatest Team in the World. Hans information går ännu längre, han menar nämligen att Guardiola faktiskt hela tiden var enormt attraherad av Uniteds traditioner och prestige.



Som spelare refererade Guardiola till erfarenheten av att spela för Barcelona 1994 på Old Trafford som grundläggande i hans beslut att söka erfarenheter utanför Spanien. "När han först föreställde sig att bli tränare i England, ville han leda Manchester United," sade Hunter. "Han pratade upprepade gånger om att andas in ren fotboll i England och att han var galen i traditionen, historien och atmosfären hos Manchester United. Jag tror fortfarande att om United hade ansträngt sig ordentligt innan Guardiolas sista säsong i Bayern började, och innan han hade engagerat sig för City, då var det väldigt troligt att han hade sagt ja."



Andra kollegor till Guardiola sades vara "väldigt, väldigt överraskade" att det visades så lite intresse och ansträngning för att det skulle bli av. En avgörande punkt, säger de, är att Guardiola även kunde ha valt City när han gick till Bayern München 2013, men han svängde till tyskarnas fördel p.g.a lockelsen av en institution stöpt i en sådan historia.



Guardiola visste tydligen också allt om Uniteds berättelse, inklusive hela Busby-eran, och de kunde säkerligen ha presenterat ett skapligt insäljningsarbete. Det är inte som om att vad Guardiola har gjort den här säsongen i City borde komma som någon stor överraskning. Ja, han ärvde underbara trupper i Barcelona och Bayern men att sedan leda varje klubb till en trippel av ligatitlar, samt nå semifinalerna i Champions League under sju raka säsonger - samtidigt som man spelar med en sådan distinkt bollinnehavsstil - underströk redan värdet han personligen adderar.



Allt detta leder till bredare frågor gällande United och deras struktur. Avsaknaden av en självklar director of football-person som är försänkt i den nätliknande fotbollsvärlden med spelare, agenter och exekutiva har blivit alltmer slående. Woodward har helt klart varit enormt framgångsrik rent kommersiellt men det har varit svårt efter Ferguson att uttyda någon bredare strategi i rekryteringen av spelare eller managers på samma sätt som har varit så tydligt i Manchester City.



Vem är Uniteds motsvarighet till Txiki Begiristain? T.o.m hos Arsenal, där det vid en ren jämförelse har förekommit en dominant managerstruktur runt Arsene Wenger, har planeringarna för livet efter fransmannen tydligen fått fart på ett sätt som helt enkelt inte verkar hända hos United.



Instinkten hos fans och journalister är att alltid titta mot managers för att få insikt och förklaringar, men då vi går igenom avståndet som existerar nu mellan United och City, måste vi titta djupare. Och den centrala förklaringen har garanterat mindre med eventuella brister hos Mourinho att göra, istället handlar det om planeringsarbetet ovanför honom när den stora möjligheten skrek rakt ut.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Söndag 24 mars 18:38

Utan att på något sätt ha tagit ut något i förskott så ska jag direkt erkänna att de två första kvartsfinalerna mellan Färjestad och Rögle har förvånat mig riktigt mycket. Dels p g a hur tandlösa vi har varit, men också p g a att skåningarna inte har...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 14 mars 20:58

AV: Nicholas McGeehan på X (tidigare Twitter):     Nicholas McGeehan@NcGeehan, torsdag 14 mars, 2024, kl 18:57 1/ Det är nu en vecka kvar till kvalmatchen till EM 2024 mellan Island och Israel. UEFA har sagt att de inte har några planer på...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 8 mars 18:53

AV: Tamara Qiblawi, Allegra Goodwin, Nima Elbagir, Caroline Faraj och Kareem Khadder, CNN, lördag 2 mars, 2024   Fotoillustration av Alberto Mier/CNN/Getty Images/Reuters       (Zarqa, Jordanien) - Arbetare inom humanitärt bistånd oc...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 2 mars 09:32


  Man United har varit lukrativt för Glazer-familjen, men deras lönsamhet vid sidan av planen har överskuggats av deras obetydlighet på planen. Illustration av ESPN.         AV: Mark Ogden, senior skribent, ESPN Soccernet, onsdag 7 febru...

Av Mikael Holmkvist - Tisdag 30 jan 23:34

Hällde i sig tequila, föll i säng helt påklädd och ringde sedan Man Utd och sjukanmälde sig… Marcus Rashfords festande i 12 timmar från insidan             AV: Richard Moriarty och Sarah Ridley, The Sun, tisdag 30 januari, 2024 ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards