Direktlänk till inlägg 15 september 2018

FOOTBALL LEAKS | THE PAUL POGBA STORY

Av Mikael Holmkvist - 15 september 2018 15:36

 

 

 

 

 

 

AV: Get French Football News, 9 december, 2016:

 

 

Enligt en rapport från Mediapart som en del av den pågående Football Leaks-serien har Paul Pogba miljontals Euros undangömda i offshore-konton.

 

 

Varumärket Paul Pogba har varit ämne för ett öppet krig mellan två agenter i flera år nu . Initialt sattes Pogbas företag upp i Luxemburg, men nu är det registrerat offshore, på Jersey

 

 

Paul Pogba har haft ett skapligt år där han blev den dyraste fotbollsspelaren genom tiderna i och med hans jätteflytt till Manchester United i augusti i år. Spelarens affärsintressen har blivit ämne för en enorm kamp mellan hans f.d agent Oualid Tanazefti, en fransman som upptäckte Paul Pogba då han var 13 år gammal och en av de största agenterna i hela världsfotbollen, Mino Raiola.

 

 

Det här är ingen ny berättelse, men dokument som Football Leaks kommit över visar exakt hur långt de båda individerna var beredda att gå för att säkra rättigheterna till varumärket Paul Pogba. Tanazefti övertygade 2014 Pogba om att skriva på en lejonlik klausul, något som i princip exkluderade båda parter från att dela med sig några detaljer från avtalet. Då han skrev under den här klausulen lämnade Pogba över värdet för femton år av image-rättigheter till Tanazefti genom ett Luxemburg-företag.

 

 

Mino Raiola försökte sedan köpa tillbaka dessa rättigheter, till sist lyckades han med det och flyttade då Paul Pogba-varumärket till Jersey, ett skatteparadis i Engelska kanalen. Detta inträffade precis efter det att Pogba skrivit på ett nytt sponsoravtal med Adidias, som tros vara värt mellan €25m och €40m (282,2m kr - 451,6m kr).

 

 

Dokument som hittats av Football Leaks indikerar att Mino Raiola lyckades dra in €10m (112,9m kr) från Juventus

under de fyra åren som Paul Pogba spelade där, nästan lika mycket som spelaren själv tjänade. En helt sanslös summa och medieorganisationerna som analyserar den datan har svårt att förstår hur det italienska laget kan rättfärdiga det.

 

 

Om du inkluderar provisionen som Mino Raiola tjänade på Paul Pogba-transfern till Manchester United från Juventus ska det italienska laget ha betalat Mino Raiola €37m (417,7m kr) mellan 2012 och sommaren 2016.

 

 

Paul Pogba avstod från att kommentera det hela när han fick frågan om hela situationen av Mediapart. Båda agenterna kontaktades också men avstod från att kommentera något i detalj, men Mino Raiola hade följande att säga om utredningen:

 

 

"[Den här informationen är] påhittad, felaktig eller åtminstone vanställd."

 

 

Oualid Tanazefi följde i ett liknande spår:

 

 

"[De här påståendena] är fullständigt eller delvis falska, och/eller felaktiga tolkningar och de har ryckts ur sitt sammanhang."

 

 

Berättelsen började som en saga, detta enligt Mediapart.

 

 

Oualid Tanazefti är son till marockanska invandrare och drömde om att bli en fotbollsstjärna. Han försökte realisera sin dröm i Normandie, men en skada satte stopp för den drömmen vid 18 års ålder, vilket hindrade honom från att bli en professionell fotbollsspelare. Istället blev han scout för Le Havre och fick ansvaret att leta efter unga talanger i Île-de-France-området.

 

 

2006 upptäckte Tanazefti en 13-åring vid namn Paul Pogba. Deras bakgrunder har en del gemensamma nämnare, båda är söner till invandrare, båda växte upp i en stor förort till Paris. Tack vare Tanazefti gick Paul Pogba vidare till Le Havres ungdomsakademi.

 

 

Två år senare tas Paul Pogba ut i det franska U16-landslaget. De första problemen dök upp 2009. 16 år gammal skulle Paul Pogba skriva på ett halvprofessionellt kontrakt med Le Havre, som exklusivt hade förhandlat fram de rättigheterna. Men Oualid Tanazefti, som vid den tiden fortfarande var en scout för Le Havre, men också Pogbas rådgivare, övertygade spelaren om att gå till Manchester United.

 

 

Le Havre blev vansinniga. Fullt förståeligt. De attackerade Manchester United för att de gav "väldigt stora summor pengar till föräldrarna" och för att de tog en av deras "bästa ungdomar" ifrån dem. Den incidenten fick Tanazefti att lämna Le Havre och flytta till England med Pogba.

 

 

Tanazefti har sagt följande i tidigare intervjuer: "Jag spenderade tre år med honom i Manchester. Ibland var det svårt för vi hade inte mycket pengar."

 

 

Rapporten menar att under den här perioden blev Tanazefti mer än bara en rådgivare för Pogba, han blev näsan som en äldre bror för spelaren, kanske t.o.m en extrapapppa.

 

 

Sommaren 2011 skrev Pogba på ett proffskontrakt med Manchester United, avtalet sträckte sig endast över ett år. Vid den tiden bestämde sig Tanazefti för att skapa en agentur vid namn Sporteam tillsammans med två kollegor, baserat i Provence. Men den f.d Le Havre-scouten saknade en agentlicens och vid den här tidpunkten hade han endast en spelare i sitt stall, vilket bleknade i jämförelse med makten hos Manchester United och Sir Alex Ferguson.

 

 

Det var därför Tanazefti ringde in Mino Raiola för att få hjälp. Den holländske agenten med italienskt ursprung bor i Monaco och representerar Zlatan Ibrahimovic och Mario Balotelli. Endast ett år senare lämnade Paul Pogba Manchester United för Juventus efter ett antal gräl med Sir Alex Ferguson, som Pogbas mamma tidigare hade anklagat för att få sin son att gråta under säsongen 2011/12.

 

 

I sin biografi har Sir Alex Ferguson försvarat sitt beslut att låta Pogba gå genom att förklara att Mino Raiola ville ha en enorm summa pengar.

 

 

Dokument som Football Leaks har sett verkar bekräfta Alex Fergusons uttalande. Paul Pogbas första Juventus-kontrakt indikerar, enligt rapporten, att fransmannen fick €2,75m (31,05m kr) brutto om året. Från 2014 och framåt hade spelaren uppnått en nettolön på ungefär €4,5m (50,8m kr), detta enligt italienska medierapporter.

 

 

Det är långt ifrån allt. Raiola verkar ha förhandlat fram en hel del åt sig själv också. Enligt Juventus officiella siffror, som Mediapart har sett, betalade Serie A-laget Raiola €10m (112,9m kr) i agentprovision endast för Paul Pogba under en period på fyra år. Nästan lika mycket som spelaren tjänade under samma period. Normalt sett tjänar en agent mellan 10% och 20% av spelarens lön i alla kontrakt.

 

 

Varken Juventus eller Mino Raiola kunde förklara för Mediapart varför agenten fick så mycket från Serie A-mästarna. Men det slutar inte där. Det är intressant att Raiolas namn inte finns med på Paul Pogbas första kontrakt som Football Leaks har sett. Istället hittar man namnet på en brasiliansk jurist, Rafaela Pimenta, på Pogbas första Juve-kontrakt

 

 

Vet du vad som är ännu konstigare än det? Pimenta var även officiellt Juventus, klubbens, agent. Detta trots det faktum att hon jobbade för Raiola och Pogba.

 

 

Kanske var Tanazefti medveten om de galna summorna som Raiola förhandlade om med Juventus. Oavsett hur det förhöll så började Tanazefti - Raiola-alliansen att närma sig ett stillastående.

 

 

När Paul Pogba för första gången togs ut i det franska A-landslaget, 2013, flankerades han av Tanazefti när han gick in på Clairefontaine, detta för att "rådgivaren" (Mino Raiola var och är Pogbas officiella agent) då förmodligen vill få smaka på livet i de fina salongerna. Didier Deschamps kallade snabbt in Pogba på sitt kontor och sade till honom att sådana scener aldrig fick hända igen.

 

 

Under två säsonger i Juventus började Paul Pogba att explodera. Efter att ha vunnit sin första ligatitel med Juventus, vann Pogba U20-VM med Frankrike 2013. Han utsågs till turneringens bäste spelare och den bästa unga spelaren i Europa. Säsongen efter vinner Pogba ännu en ligatitel (2014) och utses till VM:s bästa unga spelare samma år.

 

 

Men det är inte allt. Med sin ungdom, sina unika frisyrer och avslappnade stil avgudas "Pogboom" av Juventus fans, vars "Pogdance" blev ett populärt inslag på Juventus Stadium. Vid 21 års ålder är han redan en marknadsföringsikon, en av väldigt få spelare kapabla att kräva åttasiffriga summor i kontrakten med skotillverkarna.

 

 

Medan Pogba njuter av framgångarna har Tanazefti ett jobbigt 2014. Hans "agentaffärsverksamhet" verkar vara helt död: hans tvingas likvidera Sporteam, som endast tjänade €22,000 (248,390 kr) på två års arbete. Under tiden kom Pogba närmare och närmare Mino Raiola, som redan hade förhandlingar med alla toppklubbarna i sin hand.

 

 

Det enda kortet som Tanazefti hade kvar att spela ut vid den här tidpunkten var image-rättigheterna. Och det visade sig att han var riktigt girig. Vid VM 2014 var Paul Pogba den enda spelaren i det franska landslaget som inte hade något avtal med något företag för sportkläder, detta, enligt Damien Degree och Raphaël Raymonds bok La Bande á Deschamps, för att hans klan ansåg att han inte fått något acceptabelt erbjudande

 

 

Nike ska vid den tiden ha erbjudit Pogba €900,000 (10,16m kr) om året, men det avvisades. Under turneringen bar Pogba Nike för att han gillade deras skor, utan att få någon ersättning för det. Umbro erbjöd Pogba ett avtal värt €1m (11,2m kr), men i juli 2014 hade ingenting skrivits under.

 

 

Fyra månader senare övertygade Tanazefti Pogba om att sälja honom sina image-rättigheter. För att avsluta affären slog sig Tanazefti ihop med en av sina f.d kollegor på Sporteam, Ylli Kullashi, som då var 34 år gammal. De två agenterna köpte rättigheterna från Pogba (60% till Tanazefti och 40% till Kullashi), för en summa som tros ha legat på mellan €1,8m och €5m (20,8m kr och 56,4m kr) och betalades ut vid fem olika tillfällen. Men den första betalningen skulle inte ske förrän i juni 2015, sju månader efter att avtalet skrivits under. Den andra betalningen kom man, vilket du snart kommer att se, aldrig överens om. För att uttrycka det i korta ordalag: de glada investerarna lade in max £1m (11,2m kr) i början, pengar som de var säkra på att få tillbaka väldigt snabbt.

 

 

I kontraktet som Pogba skrev på stipulerade Tanazefti och Kullashi att Pogba skulle få 70% av alla inkomster från image-rättigheterna och 30% skulle gå till de två agenterna. Men det fanns en hake. Agenterna själva fick sina andelar så fort pengarna kom in, Pogba var tvungen att vänta i 15 år innan han kunde röra sina 70%, enligt dokumenten som Football Leaks sett är det tidigaste han kan ta ut pengarna den 31 oktober 2029.

 

 

Det stipuleras också i kontraktet att förutom pengarna han fick från försäljningen av sina rättigheter hade Pogba bara rätten till en extra intäkt vis-à-vis från image-rättigheterna som inte fick överstiga €33,000 (372,580 kr) om året. Under 15 långa år hade agenterna rätt att investera Pogbas pengar som de själva önskade. Men det var inte bara det, de hade även förhandlat fram att 2029 var Pogba tvungen att betala tillbaka avgiften, €1,8 - €5m (20,8m kr till 56,4m kr), som de köpte rättigheterna för och lönerna för de båda agenterna skulle också täckas fullt ut vid det tillfället, detta för jobbet de gjort med att hitta sponsorer. Grädden på moset? Tanazefti och Kullashi hade rätt att återförsälja Pogbas varumärke utan hans medgivande, med det enda villkoret att de skulle förbli "sammanlänkade" med den nya ägaren.

 

 

Företaget de startade hade även intentionen att undvika att betala skatt. Det sattes upp i Luxemburg, trots att Tanazefti och Kullashi båda är franska invånare. Tre månader efter signaturen startade de två agenterna en affärsverksamhet vid namn Koyot Group för att se efter Pogbas affärer.

 

 

När Mino Raiola upptäcker detta blir han såklart vansinnig och det blir även Paul Pogba när han inser vad som har hänt. Pogba skär sig brutalt och snabbt fri från Tanazefti och de två agenternas krig startar.

 

 

Våren 2015 försöker Raiola sig på en kontringsattack. Trots att Paul Pogba hade presenterat varumärket "Paul Pogba" för the European Union Intellectual Property Office så hade Tanazefti gjort ett administrativt fel då han inte underrättat organet om att han nu ägde rättigheterna. Så i mars kräver en italiensk jurist i den franska spelarens namn att varumärket "Paul Pogba" transfereras till ett irländskt företag vid namn Blue Brands Limited. Transfern till detta skalbolag kunde inte ha hänt utan Pogbas medgivande.

 

 

Tanazefti försöker bestrida processen, men the European Union Intellectual Property Office vägrar, för den här sortens rättstvist måste äga rum inför en tribunal i enlighet med europeisk lag. Resultatet av det hela? Allt blir stillastående. Tanazefti och Kullashi kan inte längre utnyttja varumärket. Men det kan inte Raiola heller göra. Och de stora klubbarna vill helst inte köpa en spelare som inte kontrollerar sina image-rättigheter, för de vill ofta ha en del av kakan själva. Det är därför Pogba inte lämnade Juventus 2015, när PSG, Barcelona, Real Madrid och Manchester City cirklade runt honom.

 

 

Dokument som Football Leaks har sett pekar på att Tanazeftis respons på den utvecklade situationen var ett försök att återförsälja rättigheterna till Pogba, bakom spelarens rygg. Han träffade Doyen Sports i november 2015 i London. Doyen blev dock nervösa för de ville inte ge Mino Raiola en anledning att inte göra affärer med dem.

 

 

Men det verkade inte avskräcka Tanazefti. I december 2015 verkar det som att han erbjöd kontraktet till en brittisk mellanhand, som vidarebefordrade detta till en kinesisk grupp vid namn Fosun. Den kinesiska gruppen verkade initialt intresserad, för de trodde att erbjudandet kom från Raiola. Men efter kontakt med Jorge Mendes varnas Fosun om att hålla sig borta från Pogbas situation gällande hans image-rättigheter. Det verkar som att Mendes hade en väldigt tajt kontroll på situationen för även Tanazefti kontaktade honom.

 

 

I mars 2016 annonserade Adidas att Paul Pogba skrivit på för dem, en affär som media beräknar vara värd mellan €25m och €40m (282,2m kr och 451,6m kr), vilket även inkluderade lanseringen av en sko med Pogbas namn. Den här affären kunde genomföras för att Raiola till sist lyckades köpa tillbaka spelarens image-rättigheter för €10m (112,9m kr). €4m (45,1m kr) till Ylli Kullashi och €6m (67,7m kr) till Oualid Tanazefti.

 

 

Sedan har dokument som Football Leaks tagit del av indikerat att Raiola flyttat Paul Pogbas image-rättigheter från Irland till ett företag vid namn Aftermath Limited på Jersey, ett skatteparadis i Engelska kanalen. Aftermath startades i februari 2016, en månad innan Adidas-kontraktet. Men först i juli 2016 kommer en italiensk jurist med kravet till the European Union Intellectual Property Office om att transferera varumärket från Blue Brands till Aftermath.

 

 

Varför kom flytten till Jersey? Det är en fråga som varken spelaren eller Mino Raiola ville svara på när de kontaktades av Mediapart.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Söndag 24 mars 18:38

Utan att på något sätt ha tagit ut något i förskott så ska jag direkt erkänna att de två första kvartsfinalerna mellan Färjestad och Rögle har förvånat mig riktigt mycket. Dels p g a hur tandlösa vi har varit, men också p g a att skåningarna inte har...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 14 mars 20:58

AV: Nicholas McGeehan på X (tidigare Twitter):     Nicholas McGeehan@NcGeehan, torsdag 14 mars, 2024, kl 18:57 1/ Det är nu en vecka kvar till kvalmatchen till EM 2024 mellan Island och Israel. UEFA har sagt att de inte har några planer på...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 8 mars 18:53

AV: Tamara Qiblawi, Allegra Goodwin, Nima Elbagir, Caroline Faraj och Kareem Khadder, CNN, lördag 2 mars, 2024   Fotoillustration av Alberto Mier/CNN/Getty Images/Reuters       (Zarqa, Jordanien) - Arbetare inom humanitärt bistånd oc...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 2 mars 09:32


  Man United har varit lukrativt för Glazer-familjen, men deras lönsamhet vid sidan av planen har överskuggats av deras obetydlighet på planen. Illustration av ESPN.         AV: Mark Ogden, senior skribent, ESPN Soccernet, onsdag 7 febru...

Av Mikael Holmkvist - Tisdag 30 jan 23:34

Hällde i sig tequila, föll i säng helt påklädd och ringde sedan Man Utd och sjukanmälde sig… Marcus Rashfords festande i 12 timmar från insidan             AV: Richard Moriarty och Sarah Ridley, The Sun, tisdag 30 januari, 2024 ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards