Direktlänk till inlägg 15 september 2018

PAUL POGBA, DEN EVIGA VANDRAREN: EXAKT VAD ÄR HANS PROBLEM?

Av Mikael Holmkvist - 15 september 2018 15:41

Han återvände till Manchester United som ligans dyraste spelare och nu pratar han om Barcelona, efter att inte ha gjort mycket för att rättfärdiga transferavgiften. Var finns den professionella stoltheten?

   

Paul Pogba sade följande om Barcelona-ryktena: "Min framtid är för närvarande i Manchester... men vem vet vad som kommer hända under de kommande månaderna?" Fotograf: Robbie Stephenson/JMP/Rex/Shutterstock

 


 

 

AV: Daniel Taylor, the Observer, söndag 9 september, 2018:



I huvudentrén på Cavée Verte-akademin, bland pokalerna som Le Havres ungdomslag vunnit, finns det en vägg full av fotografier föreställande några av de stora namnen som har passerat genom dessa dörrar. Det finns totalt ungefär 30 spelare på väggen, alla klädda i det ljus- och marinblåa stället tillhörande Les ciel et marine. Eller nästan alla, åtminstone. Bilden på Paul Pogba på den här legendarväggen är en action-bild från en match för Frankrike. "Han stannade inte tillräckligt länge för att vi skulle få något foto på honom i klubbens tröja," förklarar en klubbanställd, nästan ursäktande, i biografin Pogba, skriven av Luca Caioli och Cyril Collot.



Så är det ofta med Pogba. US Torcys hemsida brukade ha sitt eget galleri och av anledningar som inte fullt ut förklaras utelämnades tydligen Pogba. Det var Pogbas klubb, under en kort tid, utanför Paris, när han började bli noterad som tonåring. Sen, några månader senare, hade han flyttat, uppgraderat till Le Havre. "Vi blev inte nödvändigtvis överraskade," förklarar den f.d presidenten, Jean-Pierre Damont, "men lite besvikna att vi fick reda på det efter detta faktum."



Le Havre blev så arga på Pogbas flytt till Manchester United att de lämnade in ett klagomål till Fifa och 2012, när Pogba spelade ut sitt Old Trafford-kontrakt och skrev på för Juventus, blev det ännu ett svavelosande uttåg. United var övertygade om att Pogba hade kommit överens om flytten med italienarna långt i förväg. "Jag tycker inte att han visade oss någon respekt överhuvudtaget," sade Sir Alex Ferguson. "För att vara ärlig, om de fortsätter på det sättet är jag ganska glad att han är borta, från mig i alla fall."



Vid den här tidpunkten vill du kanske, för att vara rättvis mot Pogba, påpeka att han spenderade fyra säsonger i Turin. Men det kan vara lite vilseledande med tanke på att efter två år, informerades United om att han var öppen för tanken på att återvända till Manchester.



David Moyes, Uniteds dåvarande manager, var också attraherad av honom. Men han hade också några frågor gällande Pogba som än idag känns relevanta. Varför, ville han veta, hade Pogba redan spelat för två av de största klubbarna i världen, endast 21 år gammal, och bestämt sig för att lämna båda? Skulle han hela tiden ha den reslusten i sig? Pogba verkade hela tiden diskutera sin nästa potentiella flytt, eller seriöst sammanlänkas med andra klubbar, och det var oattraktiva drag för Moyes. Prislappen var hög, £65m (821m kr), och Moyes var inte villig att spendera så mycket.



Hans förlust, tänker du kanske, med tanke på de trauman Moyes stötte på i sitt jobb. Men det betyder nödvändigtvis inte att han hade helt fel gällande Pogba när det finns så många bevis, två år efter det att José Mourinho tog tillbaka honom till Old Trafford, för att en spelare som lämnade United gratis, för att sedan återvända för £89m (1,12 miljarder kr), nu gör exakt samma sak igen.



Vad skulle vi t. ex tänka om dessa tunt förklädda kommentarer då han var iväg på landslagsuppdrag med Frankrike, då Pogba frågades om det rapporterade intresset från Barcelona och han knappt kunde ha varit mer påtaglig ens om han gjort reklam för sina tankar med en neonskylt runt nacken. "Min framtid är för närvarande i Manchester," sade han. "Jag har fortfarande ett kontrakt, jag spelar där för tillfället, men vem vet vad som kommer hända under de kommande månaderna."



Pogba hade redan informerat en samling engelska journalister, på den nya Premier League-säsongens första dag, om att om han uttryckte sina sanna känslor skulle han få böter och nu, när han pratade med ett tv-team från Tyskland, nickade han och höll med när de sa att han och Mourinho ibland har ett skakigt förhållande.


 

Mino Raiola, som tjänade £41m (517,8m kr) på Paul Pogbas flytt till Manchester United. Fotograf: Valéy Hache/AFP/Getty Images



På nytt hade Pogba en scen för att döda påståendena om att han vill bort, en chans att klargöra att han är lycklig i Manchester och säga något positivt för en gångs skull. Han valde att gå den andra vägen och man får åtminstone säga att han inte försökte spinna en lögn inför allihop. Men man måste beundra hur magstark han var i nästa runda av intervjuer, mindre än 24 timmar senare, när han noterade följande: "Rykten är rykten - men det är inte jag som pratar." Inte alltid, kanske, men den här gången lät han väldigt mycket som mannen iklädd en rånarluva, på platsen för ett nyligen genomfört bankrån, med fickorna fulla av sedlar, samtidigt som han berättar för polisen åt vilket håll tjuvarna sprang.



Kanske glömde han bekvämt nog bort att det bara är några månader sedan Pep Guardiola lät det bli känt att spelarens agent, Mino Raiola, hade försökt övertyga Manchester City om att lägga ett bud på Pogba i januaris transferfönster. Raiola påstod senare att det inte var sant och Mourinhos dom var att "en av dem är en lögnare". Han hade rätt, och jag är ganska säker på att om Guardiola och Raiola gick med på att testa en polygraf skulle de flesta av oss komma med samma gissning gällande vems nål som skulle rita den vildaste grafen.



Raiolas del i den här berättelsen ska verkligen inte underskattas, detta med tanke på den sanslösa summan han stoppade i egen ficka - £41m (517,8m kr), enligt researchen utförd av Der Spiegel-journalisterna Rafael Buschmann och Michael Wulzinger i boken Football Leaks: The Dirty Secrets of Football - från Pogbas senaste transfer.

 


Det är, trots allt, så agenterna tjänar den största delen av deras pengar: genom att sälja spelare, ta deras procent och dra nytta av det faktum att elitklubbarna ser den här sidan av affärsverksamheten som något nödvändigt ont. Därför passar det säkert Raiola att förhandla fram ännu en transfer med enorma summor involverade och om det blir så, bör vi numera känna till tillräckligt om hans metoder för att inse att han vanligtvis får som han vill.



Fundera bara på berättelsen Zlatan Ibrahimovic, en annan av Raiolas klienter, berättar om när de åkte för att träffa Juventus-directorn Luciano Moggi för några år sedan för att omförhandla hans kontrakt. "Jag ville göra det artigt, behandla honom [Moggi] som den höjdaren han var. Det enda var att jag hade Mino med mig, och Mino är inte direkt den som bugar och bockar. Han är galen. Han promenerade bara in på Moggis kontor och slog sig ner i en stol med fötterna på bordet, utan att bry sig ett dugg om någonting." När Ibrahimovic förklarade att det kanske inte var passande sade Raiola till honom, minus svordomarna, att vara tyst. Moggi kom in i rummet. Man hörde några arga ord och mindre tid än en timme senare hade Raiola fixat det mest lukrativa avtalet i Juves historia. "Jag visste att den här killen kunde förhandla," sade Ibrahimovic. "Han var mästare på det."



Den största besvikelsen i Pogbas fall är att när han återvände till England var det som den dyraste spelaren i ligan och det är svårt att komma på mer än ett fåtal matcher där han har levt upp till sitt rykte. Var finns den professionella stoltheten att visa att han var värd en sådan enorm summa pengar? Borde det inte vara hans prioritet att fixa till det, att demonstrera varför Mourinho en gång hyllade honom som spelets bästa mittfältare, att städa bort de mer håglösa insatserna och, mer än något annat, börja spela på ett sätt som stämmer överens med hans status, som världsmästare och en superstjärna i A-kategorin? Vad, i korta ordalag, är hans problem?



Om svaret är Mourinho kan det dröja en viss tid innan vi får reda på varför. Men det måste vara sorgligt att en spelare med Pogbas gåvor inte verkar ha med sig sitt hjärta i spelet och hans senaste uppträdanden påminner mig om Cristiano Ronaldos sista säsong i Manchester, när han, också, gjorde det oerhört klart att det fanns mer spännande äventyr på annat håll. Skillnaden är att Ronaldo, i motsats till Pogba, hade sett till så att om, innan någonting annat, United hade haft en egen vägg med storheter på, så skulle fotografiet av honom stolt hänga där.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 30 mars 18:44


            AV: Daniel Taylor, The Athletic, tisdag 12 september, 2023     Under sin första dag med husletande förstod Kevin Keegan att det inte var någon vanlig by då mäklaren föreslog att de skulle käka lunch för att diskutera va...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 30 mars 17:10


  Oli Scarff/AFP via Getty Images         AV: Marcus Rashford, The Players’ Tribune, torsdag 29 februari, 2024   Manchester United F.C. | England       Normalt sett gillar jag inte att svara på saker som sägs om mig. De...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 30 mars 16:48

Källor säger att vapenpaketet godkändes trots att Washington offentligt har uttryckt en oro för den väntade offensiven i Rafah       AV: The Guardian, via Reuters, lördag 30 mars, 2024     Två källor insatta i ämnet berättade i fredags ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards