Direktlänk till inlägg 3 juni 2023

ERIK TEN HAG: VI VILL BYGGA ETT ARV I MANCHESTER UNITED

Av Mikael Holmkvist - 3 juni 2023 09:29

I hans första exklusiva intervju säger Ten Hag att han inte kan lova De Gea att han kommer fortsätta vara nummer 1, att Maguire måste bestämma sin framtid och att klubben behöver fler nya spelare

 


EXKLUSIVT

 


ERIK TEN HAG INTERVJU | HENRY WINTER

 
Ten Hag tog sig igenom en tuff start och ledde United till en av deras bästa säsonger sedan Ferguson slutade.
JAMES SPEAKMAN FöR THE TIMES

 

 


AV: Henry Winter, fotbollens chefsskribent, The Times, måndag 29 maj, 2023

 


Halvtid borta mot Brentford den 13 augusti, Manchester United ligger under med 4-0 och deras förödmjukade spelare släntrar in i bortalagets omklädningsrum. Deras nya manager, Erik ten Hag, är vansinnig. “Oacceptabelt,” är hans dom av deras fega insats. Vad hans spelare noterar, i en blandning med hans ilska, är en vilja att acceptera skuld. “Jag hatade mig själv,” säger han nu.

 


En timme i Ten Hags sällskap tidigt i lördags kväll avslöjade en man som är ytterst driven och noggrann i allt han gör; han anländer på minuten till ett av de många rummen på Carrington som på ett levande sätt påminner om Uniteds förnämliga historia. Han öppnar upp sig själv om alla möjliga ämnen, inklusive hans relation med hans pappa som är en framgångsrik affärsman, om David de Gea, Harry Maguire, Marcus Rashford, Aaron Wan-Bissaka, den kommande FA-cupfinalen mot Manchester City, Johan Cruyff och sir Alex Ferguson.

 


Carrington var till stora delar tomt, men Ten Hag var där och arbetade som vanligt hårt. Han är en besatt man, vilket är anledningen till att dessa matta 45 minuter gjorde honom så arg. “I sista hand är jag ansvarig för den insatsen,” säger han. “Det är mitt ansvar att sätta mina krav och min mentalitet i laget. Halvtid, redan underläge med 4-0, kom igen! Vad gör ni?”

 


Tillrättavisade kämpade hans spelare hårdare och matchen slutade utan några fler insläppta mål. Följande morgon var enligt schemat en ledig dag, men det är numera berömt att Ten Hag beordrade in sin trupp till Carrington och lät dem springa 8 ½ miles (= 13,6 km), distansen som Thomas Franks spelare sprang mer än dem. Ten Hag, då 52 år gammal, sprang med sina spelare under en tryckande het dag.

 


“Ja! Jag är ansvarig. Så jag hatar managers [som] när de vinner säger till [oss] att ´jag vann matchen´och när de förlorar säger de ´spelarna förlorade matchen´. Nej! Vi vinner tillsammans, vi förlorar tillsammans. När du har stolthet kan du inte agera som vi gjorde i Brentford. Jag kan acceptera en förlust, särskilt i starten [av tiden under en ny manager].

 


“Spelarna måste vänja sig vid spelsättet, [den] nya managern, nya tränarpersonalen. Så förluster kan komma, men inte på det här sättet. Man såg spelare som bara gav upp. Vi är betalda för att leverera en insats och man kan inte leverera detta. Vi får väldigt bra betalt och då förväntar man sig ännu mer. Det var fullständigt oacceptabelt hur vi spelade, hur vi presenterade oss själva.”

 


I den efterföljande matchen, hemma mot Liverpool, sprang Ten Hags spelare tio miles (16,09 km) längre än i Brentford, bjöd på 90 fler sprintlöpningar och vann med 2-1. Säsongen har varit en berg- och dalbana, men United slutade trea, har återvänt till deras älskade Champions League, adderat Ligacupen till deras pokalsamling och väntar fortfarande på att få spela FA-cupfinalen på lördag.

 


Så hans första säsong har varit en dundersuccé. Ten Hag själv kryddar starten på många meningar med “så”, vilket återspeglar en sammanfogad tankegång. Han är vänlig, men har en stålfast blick i ögonen och inför ett par frågor reser han ragg, särskilt när jag försöker undersöka hans hunger ställd mot hans förmögna uppväxt i Haaksbergen, 100 miles (160,9 km) öster om Amsterdam.

 


Hans pappa, Hennie, grundade en firma som fastighetsmäklare som tillhandahåller finansiella tjänster - en bekväm bakgrund, antar jag. “Hur menar du? Båda föräldrarna kommer från jordbrukare, ok? Min far grundade sitt egna företag och två eller tre gånger blev han nästan bankrutt, så det var inte alltid bekvämt. Men han överlevde, han kämpade, han var övertygad och han konstruerade ett företag med mer än 100 anställda och blev väldigt framgångsrik, till sist.

 


“Ett av hans slagord var ‘enighet’. När du vill bli framgångsrik måste du konstruera enighet mellan dina anställda och med dig för desto mer ni är tillsammans desto mer uppnår ni.”

 


Det är en princip som definierade Ten Hag som mittback, särskilt under tre sejourer hos hans älskade FC Twente. Det är en princip som han tog med sig till tränarrollen som assistent i Twente och PSV Eindhoven och sedan som nummer 1 i Go Ahead Eagles, Bayern München II, Utrecht, Ajax och nu United.

 

 
Ten Hag spelade mittback för FC Twente.
VI IMAGES/GETTY IMAGES

 


“Man får en del [influenser] från din familj, ja,” fortsätter Ten Hag. “Respekt och arbetsmoral, ja. Men min far stimulerade inte min idrottskarriär. Han föredrog att jag gick till universitetet, men jag ville spela fotboll. Det var min dröm. Jag var tvungen att kämpa för det för min dröm var inte logisk i min fars tankar.”

 


Hans talang som försvarare syntes tidigt, i Bon Boys Club i Haaksbergen och snart hos Twente, vars u23-lag han representerade 15 år gammal. “Jag var 15 och jag cyklade varje dag till Enschede och tillbaka, 14 kilometer åt varje håll. Eller så var vi smarta och tog cykeln på bussen på hemvägen. Det är inte som nu när allt är ordnat för barnen - många klubbar skapar en artificiell värld och då bygger man inte de rätta karaktärerna.”

 


Så han började uppmuntra spelarna att ta ansvar då han var akademichef hos FC Twente. “Jag lade bollar i ett nät med några koner på mitten av planen och sa till spelarna - de var 12 eller 13 år - ‘Ok, det är upp till er, gör en träning.’ Jag tog ett steg bakåt. Jag ville se vem som var ledaren; är han smart och skapar kopplingar, får med sig andra ombord, för att organisera? Så lät jag dem hålla på i en timme.”

 


Det var viktigt att utveckla ledare, spelare som tar ansvar, något han ingjuter i United: “Ja, för fotboll är ett överlevnadsspel.” Ten Hag hade just sett hur Bayern München vann Bundesliga under säsongens slutsekunder. “Vi pratar om varför Bayern alltid blir mästare. Vad tror du? För att de tror på att vinna. Det handlar om Mannschaft, lag, samarbete och ingen är viktigare än laget. De är uthålliga, de hanterar bakslag och kämpar till slutet.”

 


Ten Hag var likadan som spelare. Nog måste hans pappa ha förstått hans besatthet av fotboll? “Om han var intresserad av fotboll? Till sist, ja. Nu är han väldigt intresserad. Efter min spelarkarriär kom han in i styrelsen hos FC Twente och under en lång tid hjälpte han till och stöttade FC Twente. Han ville aldrig göra det under min karriär.

 


“Han var inte sportinriktad. Min far arbetade alltid med sitt företag, vårt hus och hans trädgård. Jag kan inte minnas någon gång när han inte arbetade. Han spelade aldrig fotboll med mig. Han kom bara en gång per år, när vi blev mästare. Om jag ska vara ärlig så blev jag mästare varje säsong i min ungdom. Så en gång om året var han där.”

 

 
Ten Hag med sin pappa, Hennie, en framgångsrik affärsman.
ERIC BRINKHORST

 


Hans lagkamraters föräldrar tittade ofta stolt på matcherna. “Inte alla men det var många där, men jag förstod. Min far var tvungen att avlöna 100 anställda och alla familjerna. Han tog ansvar för det.”

 


Lokalbefolkningen är känd som “Tukkers” och ett av FC Twentes smeknamn är “Tukkers”. “Jag är stolt över att vara en Tukker,” säger Ten Hag. “Tukkers är i allmänhet väldigt ödmjuka.” En kontrast mot storstaden och ännu en insikt i Ten Hags mentalitet? “Amsterdammers är väldigt självsäkra. De tror att Amsterdam är världens centrum. På riktigt. De tänker så.” Well, det var det, för 400 år sedan. “Det är sant, i viss mån: vi hade ett imperium, många kolonier, precis som engelsmännen. Många berömda sjömän kommer från Nederländerna.”

 


För att vara ett så litet land har Nederländerna producerat många upptäcktsresande, inklusive Abel Tasman och William Barents, vars efternamn är en vägvisare till deras eftermäle. Många av deras fotbollsspelare har dessutom knuffat fram gränserna för deras sport. “Ah, Cruyff,” fortsätter Ten Hag. “Cruyff hade mest inflytande på holländska människor och ett stort inflytande på världsfotbollen. Han tänkte alltid utanför boxen, tänkte kreativt, gjorde det man inte förväntade sig, men det fanns en plan bakom det. Det var en av Cruyffs fantastiska färdigheter.” Elegans inom ett ramverk.

 


13 år gammal träffade Ten Hag Cruyff på Zeist, landslagets KNVB Campus, där den fantastiske mannen tränade unga talanger. “De bjöd in tio lag från varje region i Nederländerna,” minns Ten Hag. “Cruyff lärde oss [från Twente] att nicka. Han dribblade med Amsterdam. Med Rotterdam var det passningar, med andra lag inlägg eller avslut.

 


“Tv-programmet [NOS Sport] sände det. Jag hade sedan en diskussion med Cruyff i studion.” Ten Hag berättade för Cruyff att managers var tvungna att vara försiktiga och inte skrika på unga spelare för mycket, men det var ok att utmana seniorspelarna. “Om de fortsätter att begå samma misstag bör du kunna konfrontera dem,” sade Ten Hag om förstalaget. T o m som 13-åring fanns karaktärsdragen hos den framtida tränaren där.

 

 
I en tv-sänd intervju gav en 13-årig Ten Hag, längst till höger, Cruyff, till vänster, några tips om hur man kan jobba med unga spelare.

 


Han pratade taktik från tidig ålder, en holländsk födslorätt. “Ja. Baksidan är den holländska mentaliteten som gör att när en tränare säger till dig någonting, då säger spelarna ‘ja’ men gör det inte. För att vara rättvis så var jag en av dem.”

 


Hans noggranna inställning till jobbet som manager har lett till att han har debatterat gräslängden ner på millimetern med olika planskötare i hans holländska klubbar, och han har krävt att spelarna placerar sina västar i rätt färghög efter träningarna, inte bara kastar dem varsomhelst. Hans tankar är lika eleganta och ordnade som hans utseende. Har han alltid varit en perfektionist? “Ja,” svarar Ten Hag. “Det handlar om att ta ansvar.”

 


“När Fred Rutten lämnade klubben [FC Twente i juni 2008] säger klubben till mig, ‘Ok du måste förbereda allt, vi letar [efter en ny tränare].’ De kontaktade Steve [McClaren] men det tar lite tid och han skrev på en dag innan försäsongen började. Jag var tvungen att organisera resten. Så, jag tar ansvar. Det gör jag alltid.” McClaren kom dit och fann att allting var perfekt förberett.

 


Han behövde snabbt ta ansvar på Old Trafford också, detta med tanke på problemen i en uppdelad klubb och en obalanserad, underpresterande trupp. “Vi var medvetna om det. Jag informerade mig själv. Efter sir Alex uttåg förändrades kulturen under åren. En av de största kvaliteterna sir Alex hade var att han hade en hög standard. Jag ville få in det igen, så att alla i den här organisationen lever efter den högsta standarden och fotbollsspelarna också.

 


“Jag pratar regelbundet med sir Alex. Han ger sin åsikt och jag är glad som får den åsikten. Med all hans erfarenhet och sin intelligens är det verkligen värdefullt att prata med honom. Från sir Alex lär jag mig mycket för han är en sådan legendar. Det ger mig inspiration, hur man leder.”

 


Han delar Fergusons inställning om att glöden från vinster snabbt bleknar men att förluster stannar för evigt. “Definitivt. Om du vill bli den vinnaren, då måste du känna en förlust under lång tid i din mage. Du kan inte förlora. Om du förlorar då ifrågasätter du allt och jag börjar med mig själv och tittar i spegeln.

 


“I allmänhet, särskilt efter kvällsmatcher, sover jag dåligt. Matchen måste varvas ner. Och jag tänker redan på nästa dag, nästa match, hur förbereder jag oss, och vad ska jag återge till gruppen och vad ska jag inte återge. Jag måste sätta rätt ton.”

 


Ten Hag försöker sätta rätt ton under matcherna genom att ha kontroll på sina känslor. “Jag tycker att jag alltid har kontroll. En av mina kommunikationschefer sa en gång till mig, ‘Alla inne på arenan kan vara i den röda zonen, men aldrig managern.’” Även när spelare eller domare begår misstag försöker han behålla kontrollen. “Ja. Jag försöker. Men jag vet som manager, nuförtiden, särskilt med VAR, så har du inte så mycket inflytande [på besluten]. Så fokusera på spelet, fokusera på dina spelare, instruera dina tränare.”

 


Sedan erkänner han, “Och när det ser ut som att mina känslor svallar över, då gör jag det med flit.” Han sänder ett budskap till sina spelare. “Ja, att ta inflytande över vad som sker på planen.” Det där noggranna tänket igen.

 


Han är ständigt en av de sista som lämnar Carrington. I lördags kväll gick vi genom tysta korridorer, förbi det förvandlade matsalsområdet (borden formade i halvcirkelsbås är reserverade för spelarna för att främja mer enighet).

 


Väggarna pryds av de storslagna riddarna, sir Matt Busby, sir Bobby Charlton och sir Alex, och bilder från de storslagna kvällarna - Wembley, Barcelona, Moskva och alla de andra.

 


Tvärtemot Cristiano Ronaldos påståenden - men han hade rätt gällande likgiltigheten hos ägarna, Glazer-familjen - så har det gjorts investeringar i Carrington. Jag frågar Ten Hag om United är ett annat ställe nu när Ronaldo är borta, mer rörliga på planen och mindre cirkus vid sidan av den. “Om du observerar det så är det upp till dig,” svarar Ten Hag. “Så vad jag vill se från mitt lag är ett lag som är proaktivt, dynamiskt, övertygat. Jag har många gånger sett Manchester United med den attityden, så det är det jag gillar. Det är inte så att vi är nöjda. Det är fortfarande en lång väg att gå men vi visar definitivt den mentaliteten.”

 


Ten Hag hanterade Ronaldos uttåg skickligt, diplomatiskt, en påminnelse om att trots hela hans rykte om en man som upprätthåller disciplinen och är en tuff uppdragsgivare så besitter han också starka färdigheter i jobbet med andra människor. Han återupplivar spelare. Marcus Rashford, Englands och United-forwarden, gjorde fem mål förra säsongen och står nu på 30 fullträffar den här säsongen. “Vad jag har gjort?” Ten Hag skrattar. “Han är en bra fotbollsspelare, otroligt bra och hans avslutsegenskaper är höga.”

 


Som den planeraren han alltid är plockade Ten Hag fram fyra delar för att få ut ännu mer av Rashford. “Så, först av allt, gör jag en kultur där han kan prestera. Sedan får jag honom motiverad och sedan konstruerar jag ett spelsätt där han kan göra det. Och fitness, också, glöm inte den delen. När dessa fyra aspekter finns där kommer Marcus Rashford att göra mål.

 


“Han kan spela centerforward, kan spela från vänster, kan spela från höger. När du ser hans statistik gör han mål överallt men han känner sig mer bekväm som centerforward eller från vänster.”

 


United behöver fortfarande en till centerforward för Anthony Martial är alldeles för skadebenägen. Behöver de Tottenham Hotspurs Harry Kane? Ten Hag hugger inte på den. “Vad vi behöver bredvid Marcus Rashford är en extraspelare med målgörarfärdigheter, oavsett om han kommer från vår egen trupp eller om vi måste köpa en.”

 


Mason Greenwoods framtid är förståeligt ett känsligt ämne. I februari drogs åtalet mot Greenwood gällande försök till våldtäkt, kontrollerande och tvingande beteende och överfall tillbaka. Han är fortfarande avstängd av United i väntan på en intern utredning då klubben funderar på huruvida han bör fortsätta sin karriär på Old Trafford eller inte. Ten Hag säger bara att forwarden “tidigare har visat att han är kapabel för den” frontrollen, han har gjort 36 mål på 130 framträdanden, men han understryker också att det inte är han som kommer fatta beslutet huruvida han återvänder eller inte.

 


Köp av nya spelare och andra beslut kompliceras av den utdragna försäljningen av klubben. Jag nämner fansens “Glazers out”-läktarsånger. “Ja,” svarar han. “Men det är inte upp till mig.” Någon form av avslut eller klarhet skulle hjälpa hans sommarplaner.

 


Han pekar på skillnaden i spendering bland elitklubbarna. “När man ser investeringarna i Premier League - [under] sommarfönstret [spenderade] vi också, för att vara rättvis.” Klubben spenderade £208 miljoner (2,8 miljarder kr) på Antony, Casemiro, Lisandro Martínez och Tyrell Malacia.

 


“Under vinterfönstret gjorde vi ingenting. Vi hade spelare på lån [Wout Weghorst, Marcel Sabitzer och Jack Butland] men när man ser sig omkring så investerade alla de andra klubbarna för att vara i topp fyra och vi investerade inte. Man kan inte ignorera det. Om man vill vara konkurrenskraftig i den här ligan måste man investera. Jag behöver nyförvärv, ja.”

 


Jadon Sancho ser gradvis ut som ett framgångsrikt nyförvärv, här ska man berömma Ten Haags hantering av personen och hans medkänsla då yttern hade “fysiska och mentala problem”. “Som manager måste du skapa en kultur där alla är accepterade, där alla är olika. I slutändan, när vi går ut på planen, måste vi visa enighet.”

 


Han respekterar Maguire för hans professionalism och förstår hans status som klubbens kapten och en prominent spelare i Englands landslag. “Ja, men han har hög konkurrens där med Raphaël Varane [som mittback], som är fantastisk.” Varane har vunnit Champions League fyra gånger. “Det beskriver allt,” säger Ten Hag. Livet på bänken kan inte vara lätt för ett stolt proffs som Maguire.

 


“Ingen skulle vara nöjd med den situationen,” säger Ten Hag. “Han är det inte heller. Han tränar alltid på den bästa nivån, så med 100 procents ansträngning. Så han hanterar den situationen bra och han är på det sättet och som kapten är han viktig för truppen.” Så Maguire kommer stanna? “Låt oss säga att jag är glad att han är här och när vi behövde honom gjorde han sitt jobb. Men det är också ett beslut som han måste ta.”

 


Wan-Bissakas framtid i United är betydligt klarare nu när högerbacken har förvandlats av Ten Hags insatser på träningsplanen och hans man-management. “Vi gör en ansträngning för att gå in i hans karaktär, vi fick en relation och därifrån fick han motivation, fick sin chans, han presterade, och därifrån fick han mer tilltro.”

 


Wan-Bissaka har fått lära sig att Ten Hag ingjuter en filosofi där man spelar sig ut bakifrån, en taktik som kan vara problematisk för De Gea, en fantastisk skottstoppare men med brister i spelet med fötterna. “Det är inte vad jag vill, det är mer vad toppfotbollen kräver nuförtiden,” säger Ten Hag. “Om du observerar de största lagen så måste du vara kapabel att spela ut bakifrån och använda din målvakt som en plus en där bak, annars är det väldigt enkelt för motståndarna att sätta dig under press. Han [De Gea] var tvungen att höja sig. I flera matcher visade han utveckling.”

 


De Gea kommer att vara i United nästa säsong. “Ja, men jag kommer inte säga att han alltid kommer vara min nummer 1 för i en klubb som Man United måste det finnas konkurrens på alla positioner.” United kommer att spela 62 matcher den här säsongen. “Man kan inte göra det med 11 spelare. Det är omöjligt. Man behöver dubbla positioner.”

 


Och så vidare till Wembley. Ten Hag har redan vunnit där två gånger, i Carabao Cup-finalen och FA-cupsemifinalen. “Det var en fantastisk erfarenhet. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad att få åka till Wembley. Wembley! Jag har redan berättat för spelarna vad jag upplevde som barn. Nuförtiden visas alla matcher på tv. Jag minns [när jag] växte upp så fick man kanske 20 minuter med höjdpunkterna sent på kvällen, kanske semifinalerna eller när ditt land var involverat så fick du hela matchen i sändning. Men FA-cupfinalen visades alltid i sin helhet i Nederländerna. Det är ryktet som FA-cupen har. Det är något speciellt.

 


“Jag minns Manchester United mot Brighton [1983], Arnold Mühren spelade! Jag har sett många FA-cupfinaler. Traditionen… Jag ser verkligen fram emot det.” Det skulle betyda så mycket för Uniteds fans att få stoppa Manchester City från att vinna Trippeln. “Ja, jag vet. Men det handlar inte om att stoppa Manchester City, det handlar om att vinna FA-cupen. Vi vill bygga vårt eget arv och vår egna era.”

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Söndag 24 mars 18:38

Utan att på något sätt ha tagit ut något i förskott så ska jag direkt erkänna att de två första kvartsfinalerna mellan Färjestad och Rögle har förvånat mig riktigt mycket. Dels p g a hur tandlösa vi har varit, men också p g a att skåningarna inte har...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 14 mars 20:58

AV: Nicholas McGeehan på X (tidigare Twitter):     Nicholas McGeehan@NcGeehan, torsdag 14 mars, 2024, kl 18:57 1/ Det är nu en vecka kvar till kvalmatchen till EM 2024 mellan Island och Israel. UEFA har sagt att de inte har några planer på...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 8 mars 18:53

AV: Tamara Qiblawi, Allegra Goodwin, Nima Elbagir, Caroline Faraj och Kareem Khadder, CNN, lördag 2 mars, 2024   Fotoillustration av Alberto Mier/CNN/Getty Images/Reuters       (Zarqa, Jordanien) - Arbetare inom humanitärt bistånd oc...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 2 mars 09:32


  Man United har varit lukrativt för Glazer-familjen, men deras lönsamhet vid sidan av planen har överskuggats av deras obetydlighet på planen. Illustration av ESPN.         AV: Mark Ogden, senior skribent, ESPN Soccernet, onsdag 7 febru...

Av Mikael Holmkvist - Tisdag 30 jan 23:34

Hällde i sig tequila, föll i säng helt påklädd och ringde sedan Man Utd och sjukanmälde sig… Marcus Rashfords festande i 12 timmar från insidan             AV: Richard Moriarty och Sarah Ridley, The Sun, tisdag 30 januari, 2024 ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2023 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards