Alla inlägg under juni 2024
Hon är den stora gåtan i ”Den svarta svanen”
Inte förvånande att jurister hjälper kriminella att tvätta pengar
AV: Göran Greider, Aftonbladet kultur, tisdag 18 juni, 2024
Amira vill börja ett nytt liv. Hon är trött på att som jurist hjälpa kriminella med sina upplägg för att komma undan skatt och myndigheter. Så hon tar kontakt med journalister på dansk tv och är beredd att agera mullvad för att med hemliga inspelningar av sina möten med kriminella kasta ljus över den ekonomiska brottsligheten. Och själva den bärande idén i den dokumentär som blir resultatet är att visa hur samhällets undre värld står i kontakt med den övre – toppadvokater och stora företag - för att bedriva penningtvätt och fiffla.
Det är ett gammalt tema, får man säga; i Brechts ”Tolvskillingsoperan” adlas ju förbrytaren Mackie kniven i slutet av dramat av drottningen.
I söndags gick första avsnittet av dokumentären ”Den svarta svanen” i SVT. Alla fem avsnitten finns nu på SVT play. Men den underliga känslan som uppstår i mig när jag ser denna utfläkning av kriminella och deras hantlangare i den utbildade, övre världen - ett fint advokatkontor är inblandat - är att jag inte blir så upprörd och förbannad som jag trodde jag skulle bli.
Till en del beror det kanske på att brottslighet tråkar ut mig. Brottslingar av alla de slag är för mig föraktliga varelser. Dokumentären är visserligen dramaturgiskt oerhört skickligt utarbetad, med sina dimmiga vyer över Köpenhamn, sina parkeringsgarage och den ibland fladdrande kameran, men det blir långrandigt.
Till en annan del beror min uteblivna ilska på att jag alltid trott att just så här är det: För att tvätta pengar, fixa bluffakturor och komma undan myndigheterna måste de kriminella naturligtvis ha hjälp av den övre världen, mönstermedborgarna, de högt utbildade juristerna. Juristen Amira säger vid ett tillfälle: Det är sådana som mig som brottsbekämpningen borde ge sig på.
I Danmark, och även i Norge, har serien väckt både folkligt raseri och orsakat politiska utspel. Det är helt enkelt något ruttet i den danska staten, för att citera en till dramatiker utöver Brecht. Hur danskarna har det vet jag nog inte riktigt. Men som svensk lever jag i ett land där man i åratal förskräckts över smarta, penninghungriga friskolor som i maskopi med politiker och hela den samhälleliga överheten dränerar oss på våra skattepengar och över exempelvis den utbredda, maffialiknande kriminaliteten i byggsektorn - där de stora huvudentreprenörerna rimligen inte kan vara så oskyldiga som de ger sken av - för att nu inte tala om gängkriminaliteten. Allt detta handlar om pengar, från drogförsäljning och från bedrägerier där ofta en avreglerad välfärd rakt av bjuder in till ekonomisk brottslighet.
Att hantera pengar så att de blir vita kräver en annan kompetens än den som en fjortonårig barnsoldat som knappt kan läsa eller räkna knappast har. Vem fattar inte det? BRÅ har i rapporter redan talat om de många möjliggörare som bistår den kriminella världen. Då och då har toppadvokater som bistått brottslingar dömts. Men problemet är så mycket större: Vårdcentraler som drivs av kriminella? Där är vi ju i dag. Och där har vårt lilla marknadsextrema högerland troligen kommit en bit längre än Danmark.
I fem avsnitt stirrar jag i stället på huvudpersonen, Amira Smajic. Som barn anlände hon som flykting från ett krigshärjat Bosnien till Danmark och hade ingenting. När klasskamrater åkte på charterresor var hon hemma. Så hon bestämde sig för att hon ville tjäna pengar. Hon fick jobb på en revisionsbyrå, inrymd i en villakällare, där hon snart upptäckte att den sysslade med skumraskaffärer. Hon insåg väl hur lätt det var och beslöt sig för att starta egen verksamhet i samma bransch. Där blev hon stor, anlitad av de kriminella. En iskall administratör av olika smarta upplägg.
Hon hade tre bilar, varav en Bentley. Sedan orkade hon inte mer. Riktigt varför framgår aldrig. Kanske för att våldet ständigt lurar runt hörnet i den kriminella världen; en mafioso är som bekant en företagare i beskyddarbranschen som inte drar sig för att konkurrera med hjälp av en revolvermynning.
Den svarta svanen är alltså en avhoppare från den kriminella världen. Eller är hon det? Jag ska inte avslöja hur serien slutar, men kvar efter de fem avsnitten blir gåtan Amira Smajic. Hon har numera gått under jorden.
Nej, jag undrar om ”Den svarta svanen” väcker lika uppmärksamhet i Sverige som i Danmark. Jag själv blev mer upprörd när jag exempelvis läste Marcus Larsson och Åsa Plesners bok ”De gränslösa: en bok om politikers skolaffärer”. Den svarta svanen är sevärd, ja. Men den fångar inte den där känslan så många av oss i dag har att penningen och marknaden tagit över nästan allt. Det är för litet samhällsanalys och för mycket brottslighet i den.
KULTUR: Omstridd dokumentär om penningtvätt skakar Danmark
AV: Alexander Vickhoff, DN kultur, Uppdaterad 2024-06-13 Publicerad 2024-06-13
Dokumentärserien ”Den sorte svane” riktar ljus mot kopplingarna mellan den undre världen och det laglydiga samhället. I Danmark har den väckt stor uppståndelse och redan nått högsta politiska nivå. Nu kommer den kontroversiella serien till Sverige och SVT.
– Mycket tyder på att det troligen är än värre här, säger kriminologen David Sausdal.
En källa med full insyn i den kriminella världen, som dessutom är beredd att träda fram med namn och bild och ge tillgång till dokumentation som kan visa på kopplingar mellan den undre världen och det laglydiga samhället och dess vita ekonomi, är något helt unikt.
Journalisten Mads Brüggers beskrivning inleder danska TV2:s dokumentärserie ”Den sorte svane”. Han beskriver juristen Amira Smajic som under flera år arbetade med att bistå kriminella som en länk mellan de två världarna. För över två år sedan kontaktade hon TV2 vilket resulterade i ett samarbete där Amira Smajic fortsatte sitt arbete, men nu inför dolda kameror och gömda mikrofoner.
Under flera månader dokumenterades Smajic förehavanden och framför tv-teamets dolda kameror passerade personer ur Danmarks undre värld i revy, när de samarbetade med företagare och advokater för att tvätta pengar och undvika myndigheter. Men allt eftersom tiden går, insatserna höjs och riskerna ökar visar de medverkande sina lejonklor när löften om att tjäna stora, enkla och snabba pengar byts till hot.
Uppdraget var naturligtvis förknippat med akut livsfara, något Amira Smajic var synnerligen medveten om. Men viljan att bryta med den kriminella världen var större än rädslan.
– Om man inte gör något drastiskt så blir det inte någon förändring, säger hon i dokumentären.
Det var åtminstone det hon till en början uppgav för TV2. För ”Den sorte svane” har en rejäl vändning på slutet. Vem är det som under månader har lurat vem? Vilken roll har Amira Smajic spelat, och vilken roll har TV2:s dokumentärteam haft?
Några av dem som avslöjas i dokumentären har nu skiljts från sina uppdrag. Andra har polisanmälts. Huvudpersonen själv, Amira Smajic, har försökt stoppa serien men har fått avslag i flera juridiska instanser. Hon befinner sig nu med skydd på hemlig ort.
Under arbetet har TV2 gjort avsteg från sina normala pressetiska principer och fört en dialog med dansk polis för att
garantera Amira Smajic säkerhet. Reglerna för samarbetet var tydliga: juristen får inte begå brott. Och hon avlönades med 30 000 danska kronor i månaden för sitt arbete.
Beslutet att använda dold kamera motiverades av att det var det enda sättet att dokumentera den ljusskygga verksamheten, förklarar Michael Nřrgaard, redaktionschef på TV2:s dokumentäravdelning. Användningen av Amira Smajic som mullvad motiverades i sin tur med att behovet är stort av oberoende dokumentation av samma verksamhet.
– Det har varit en produktion där allmänintresset och säkerheten har varit de två prioriterade områdena. Det fanns en risk för Amira Smajic – och för redaktionen – men vi har haft en stor säkerhetsapparat på plats.
Hur resonerade ni kring hur hårt ni kunde pressa henne att fortsätta?
– Det har varit en löpande diskussion. Hon har aldrig pressats till att fortsätta, hon initierade projektet och det har varit hennes egen önskan att dokumentera detta. Det arbetet hon har utfört, som mullvad och visselblåsare, ska hyllas.
Ändå slutar samarbetet illa. Varför sänder ni serien och hur ser ni på ert eget ansvar?
– Det var ett svårt beslut av TV2 att sända serien när mullvaden hade dragit tillbaka sitt samtycke. Men både dansk by- och länsrätt har kommit fram till samma slutsats som oss: att Amira har gett sitt samtycke i ett upplyst grundläge där hon kunde överblicka konsekvenserna av en publicering. Därför valde vi att publicera. Men det är ingen hemlighet att vi hellre hade publicerat med Amiras samtycke, säger Michael Nřrgaard.
Sedan serien började sändas i Danmark i slutet av maj har den fått ett enormt genomslag. Statsminister Mette Fredriksen har tackat dokumentärfilmarna och utlovat nya verktyg för myndigheterna för att komma tillrätta med penningtvätt. Regeringen kallade i denna vecka folketingets partier till krismöte.
– Alla har sett den och alla pratar om den, säger David Sausdal, dansk kriminolog verksam vid Lunds universitet.
– Som dansk och kriminolog tycker jag att det som visas är fruktansvärt. Att den uppmärksammas förstår jag. Men det jag inte förstår är att de som arbetar med detta, politiker och myndighetspersoner, är förvånade. Det finns inget nytt i detta. Det pågår just nu flera mål kring penningtvätt som gått till på exakt detta sätt.
Däremot är dokumentären unik, menar han, i hur den visar det David Sausdal kallar ”essensen i kriminaliteten”.
– Den ger en inblick i den kriminella världen. En värld som består av den undre världens mc- och gatugäng, men även det etablerade samhället. Det är så det fungerar. Brottsligheten är inte bara en fråga kring de som bor i ytterområden. Kriminaliteten finns överallt.
Så fungerar det i Danmark, och så fungerar det även i högsta grad i Sverige, enligt David Sausdal.
– Mycket tyder på att det troligen är än värre här.
– Om vi tittar på antal skottlossningar och döda så är de fem-tio gånger större i Sverige, med många tusen gängkriminella. Det som gömmer sig bakom detta är den svarta svanen. Den svarta svanen finns även i Sverige och den är mycket större i Sverige än i Danmark.
Fakta.”Den sorte svane”
Dansk dokumentärserie i fem delar som visar hur personer i den grovt kriminella miljön samarbetar med respekterade och på ytan laglydiga advokater, företagare och tjänstemän för att tvätta pengar och undvika myndigheter.
Serien är producerad av bland annat danska TV2:s och norska NRK. Det första avsnittet hade premiär på danska TV2 den 28 maj.
Enligt TV2 har över två miljoner personer sett den första delen.
Serien har premiär på SVT den 16 juni, då med namnet ”Den svarta svanen”. Samma dag finns den tillgänglig på SVT
Play.
Hynek Pallas: Det som avslöjas här är mer än en rättsskandal
Kulturkrönika: En dokumentärserie om de kriminella gängens infiltration av samhället har detonerat som en bomb i dansk offentlighet. ”Den sorte svan” kommer snart till SVT och bör skapa debatt även här, skriver Hynek Pallas.
AV: Hynek Pallas, GP, måndag 10 juni, 2024
I förra veckan exploderade en rättsskandal av gigantiska proportioner i Danmark. Dokumentärserien ”Den sorte svane” – den svarta svanen – som producerats av danska TV2 och norsk public service tar den wallraffning som efter Kalla faktas ”Undercover i trollfabriken” diskuterats så mycket till en ny nivå.
Amira Smajic, en advokat som i årtal arbetat åt kriminella nätverk men ville klippa banden med de miljöerna, har tillsammans med produktionen satt upp kameror på ett advokatkontor och under två års tid agerat mullvad. Smajic ”hjälpte kriminella att leva i fred” som hon säger i en norsk intervju från okänd ort (2/6 NRK). Det dröjde nämligen bara timmar efter att det första avsnittet hade sänts innan hon var dödshotad.
Att Smajic kallas för ”Isdrottningen” förstår man nämligen inte av de enorma summor som hon lotsar undan statens nos – heller inte av de förvecklingar som avslöjas mot slutet av dokumentärserien – utan för sakerna hon hör och ser. Som när Smajic erbjuds att se en man mördas i direktsändning på telefonen.
Men det mest hårresande är ju inte att kriminella vill slippa betala skatt. Och man känner noll förvåning över att gäng hotar folk som avslöjar deras aktiviteter.
Nej, det mest förfärande i ”Den sorte svane” är hur näringslivstyper – ”champagnegrabbar” med bakåtslickat hår – företagare och jurister passerar revy inför kamerorna. De förra söker kontakt med kriminella för att tjäna storkovan genom att hjälpa till med pengatvätt. Någon skryter om köpta politiker. Andra kopplar ihop kriminella med bönder för att dumpa förorenad jord. Bankdirektörer har medverkat till att penningtvättsutredningar läggs ner. Advokater avslöjar namn på anonyma vittnen för gängledare – som i sin tur lovar att visa vad som händer tjallare.
Den danske justitieministern har efter programmet uttalat sig i kraftiga ordalag om behov av åtstramning. Men för att förstå hur samhällsomskakande svallvågorna från dokumentären har blivit – vilken otrolig uppmärksamhet detta har fått – så kan man klicka sig in på danska skvallerblaskan Se och hör. Där uppdateras vilka jurister, advokatkontor, amfetaminsmugglare och företag som fångats i nätet och hur det går för dem nu.
”Den sorte svane” har norska och danska producenter – även norrmännen debatterar serien livligt – så kanske är det logiskt att dokumentären inte har gjort avtryck i Sverige före sändning här. Vi får i alla fall hoppas att det är så.
För allt jag kan tänka när jag ser de fem avsnitten är att det inte direkt ser ut som en svart svan. Det här är knappast något osannolikt eller oförutsägbart. Tvärtom: det finns så stora summor kring gängens aktiviteter. Vart skulle pengarna ta vägen, hur skulle de bli vita, om kriminella inte hade hjälp av etablissemanget? Även av advokater.
Och om det ser ut så här i Danmark, ett land med liknande samhällsstruktur och institutioner som Sverige – hur ser det då ut hos oss med vårt ännu grövre gängproblem? Dessutom är flera av gängen som figurerar i dokumentären, precis som den narkotikahandel och sextrafficking de kontrollerar, övernationella och verksamma i Sverige. Det har gjorts ansatser att ”follow the money” – som en dansk kriminalserie med liknande tematik heter – även här. Men exempelvis Uppdrag gransknings program ”Cashen” (8/5), där de anonymt försökte tvätta pengar på samma sätt som gängen, bleknar rejält inför de vi ser i ”Den sorte svane”.
Det som har avslöjats i den danska dokumentärserien är mer än en rättsskandal, det är en samhällsreva. Något med mycket allvarliga konsekvenser i nationer där korruptionen länge har varit liten. (Danmark hör liksom Sverige till länderna med världens lägsta korruptionsnivå).
Den 16 juni sänds ”Den sorte svane” i SVT. Jag hoppas att den svenska diskussionen, och metoderna för att kartlägga liknande strukturer här, efter det växlar till en ny nivå.
”Den svarta svanen” skakar Danmark: ”Värre i Sverige”
AV: Samuel Eriksson, Expressen, Publicerad 17 jun 2024 kl 20.44, Uppdaterad kl 21.19
Dokumentärserien ”Den svarta svanen” har skakat om Danmark sen den släpptes för två veckor sen.
Men enligt en expert är problemen förmodligen ännu större i Sverige.
– Mycket tyder på att det troligen är än värre här, säger David Sausdal, kriminolog vid Lunds universitet till DN.
På söndagen släpptes de fem avsnitten i dokumentärserien ”Den svarta svanen” på SVT Play. Serien hade premiär på danska TV2 den 28 maj och har slagit ner som en bomb på andra sidan Öresund.
I serien får man följa juristen Amira Smajic, som själv kontaktade journalisten Mads Brügger. Hon uppger själv att hon arbetat för ”alla kriminella gäng” i Köpenhamn – Hells Angels, Bandidos, Satudarah, Loyal to Familia, NNV.
– Jag har insett att jag aldrig kommer från det här livet om jag inte gör något, säger Smajic i inledningen på dokumentären.
I dokumentären öppnar dokumentärteamet ett kontor åt Amira Smajic, riggat med dold inspelningsutrustning. Där tar hon emot högt uppsatta gängtoppar för att ta fram upplägg pengatvätt och skattebrott. Hon träffar även till synes laglydiga personer – advokater, företagsledare och politiker. Flera har polisanmälts i efterhand.
Kort efter att dokumentären släpptes kallade den danska regeringen partierna i folketinget till krismöte, skriver Ekstra Bladet.
Experten: Värre i Sverige
Kriminologen David Sausdal, själv dansk men verksam vid Lunds universitet, kallar dokumentärserien ”unik”.
– Den ger en inblick i den kriminella världen. En värld som består av den undre världens mc- och gatugäng, men även det etablerade samhället. Det är så det fungerar. Brottsligheten är inte bara en fråga kring de som bor i ytterområden. Kriminaliteten finns överallt, säger han till Dagens Nyheter.
Sausdal säger att problemen dessutom sannolikt är större i Sverige än i Danmark.
– Mycket tyder på att det troligen är än värre här, säger han till DN, och fortsätter:
– Om vi tittar på antal skottlossningar och döda så är de fem-tio gånger större i Sverige, med många tusen gängkriminella. Det som gömmer sig bakom detta är den svarta svanen. Den svarta svanen finns även i Sverige och den är mycket större i Sverige än i Danmark.
Mullvaden ville stoppa serien
Arbetet med dokumentären tog dock en oväntad vändning. Vid ett tillfälle skulle Amira Smajic åka till Ålborg och träffa en affärsman. Med sig hade hon en diktafon för att spela in mötet. Men när hon lämnade tillbaka diktafonen var minneskortet tomt.
Redaktionen lyckades dock återskapa en tolv timmar lång inspelning.
– Där kan vi höra att hon träffar en gängkopplad person, berättar Mads Brügger för SR-programmet ”Medierna i P1”.
Hon ska diskuterat hur de skulle kunna använda en av TV2-redaktionens journalister för att manipulera en affärsman. Det visade sig senare att hon drev ett annat kontor vid sidan av det som dokumentärteamet hade satt upp.
– Då sker det som blir ”point of no return”. Hon förstår då att vi har räknat ut vad hon håller på med, säger Mads Brügger till SR.
Smajic valde då att dra det hela till domstol för att stoppa dokumentären från att sändas, men hon förlorade i två instanser. Hennes advokat säger att hon nu tvingats gå under jorden, skriver SVT.
City ska upp i förhör senare i år - men nu ser de ut att få en guppig väg fram tills dess
EXKLUSIVT AV: Richard Moriarty, redaktör för nordvästra distriktet, The Sun, publicerat: 23:30, lördag 22 juni 2024, uppdaterat: 10:13, söndag 23 juni 2024
MANCHESTER CITY står inför ett släpp av hundratals skadande klubb-e-mejl och dokument - av hackaren bakom Football Leaks-skandalen.
Rui Pinto har hotat med att än en gång sända ut chockvågor genom fotbollsvärlden med explosiva nya papper som portugisen tror kommer visa att City AVSIKTLIGT fuskade med Financial Fair Play-reglerna.
Pinto, 35, fick tillgång till tusentals av Etihad-lagets e-mejl och gav en del av dem till media 2018 - men han behöll även de flesta dokumenten.
Den finansiella informationen som tidigare läcktes inkluderade detaljer om f d managern Roberto Mancinis kontrakt, samt överenskommelser gällande image-rättigheter som involverade Yaya Toures agenter och e-mejl om klubbens sponsorintäkter.
Pinto förbereder nu ett släpp av nya dokument, detta då City i november i år ska upp i förhör gällande de 115 Premier League-anklagelsepunkterna för påstådda finansiella oegentligheter.
Pep Guardiolas mästare - som vann en historisk fjärde raka Prem-titel förra månaden - är anklagade för att ha dolt betalningar genom tredje parter genom att kamouflera dem som sponsorintäkter.
City förnekar samtliga anklagelser och menar att de inte har begått några brott överhuvudtaget.
Det sägs att en del av bevisen som kommer att användas vid förhöret är ett resultat av Football Leaks.
Pinto, som befinner sig i ett vittnesskyddsprogram sen 2020, sa följande på the OffShore-Alert Marbella-konferensen via videolänk från hans säkra boende: “Släppen om Man City visade summor av pengar som betalades in i klubben men som inte nämndes för fotbollsmyndigheterna.
“Dessa dokument utgör en del av Premier League-utredningen av City. Jag har nu lämnat över fem hårddiskar till franska och tyska myndigheter med miljontals dokument, inklusive fler om City och jag har beskrivit vad som finns på varje.
“Jag är säker på att de kommer finna brottslig relevans.”
En juridisk representant för Pinto tillade: “Vi har blivit kontaktade av utredare gällande att dela informationen som rör Manchester City som inte har släppts tidigare.
“Vi har inte släppt informationen än men vi har en massiv fil av Manchester City-relaterade dokument som ännu inte har släppts.
“Filerna kommer att publiceras vid något tillfälle, vi kan inte säga när men vi kommer att göra det.”
Pinto avslöjade att han har fått ta emot anonyma dödshot sedan Football Leaks.
Han tillade: “Jag vet att en grupp av europeiska fotbollsklubbar utredde mig.
“De träffades i London och var väldigt oroliga för nya läckor. De försökte få fram information om mitt liv.”
Pintos agerande tvingade Uefa att bestraffa City med en exempellös två år lång avstängning från Europa för att ha brutit mot FFP-reglerna - en avstängning som klubben framgångsrikt jobbade bort - samtidigt som de bötfälldes på närmare Ł25 miljoner (332 miljoner kr).
Detaljer gällande lönerna för globala superstjärnor som Lionel Messi och Neymar, tillsammans med påstådd skattesmitning av Cristiano Ronaldo avslöjades också, tillsammans med information om Gareth Bales Ł86m (1,14 miljarder kr) flytt från Tottenham till Real Madrid 2013.
Pinto är även känd för att 2018 ha läckt planer på att bilda den Europeiska Superligan.
I november förra året fick han en sex månaders villkorlig dom efter att ha erkänt att han illegalt kommit över konfidentiell information om franska mästarna Paris Saint-Germain.
City har sagt att de var “överraskade” av den pågående utredningen.
De tillade: “Klubben välkomnar granskningen av denna fråga av en oberoende kommission, för att opartiskt överväga den omfattande samlingen av obestridliga bevis som finns till stöd för dess ståndpunkt.
“Som sådan ser vi fram emot att denna fråga kommer att avgöras en gång för alla.”
Äntligen är slutspelsträdet komplett. Det är alltid kul att titta på det och grunna och spekulera i resultaten, vilka går vidare, vilka åker ur? Jag är värdelös på att tippa, men man får väl ändå konstatera att den vänstra sidan ser betydligt mer kryddstark ut än den högra. Därmed inte sagt att den högra är dålig.
Positivt överraskad av årets EM
Jag håller som ni alla vet på Manchester United och det är de som gäller. När det handlar om EM och VM så brukar mitt intresse variera. I vanliga fall går det mest ut på att titta på de kryddigaste slutspelsmatcherna och hoppas att Uniteds spelare gör bra ifrån sig och inte skadar sig. Nu kan man inte påstå att det kryllar av United-spelare att bry sig om. Dessutom är den här upplagan av de Röda det kanske minst älskvärda jag någonsin har upplevt. Jag skulle tro att det räcker med ena handens fingrar (om man inte kommer från Liverpool) för att räkna upp hur många United-spelare jag faktiskt gillar och på något sätt bryr mig om.
Men jag får lov att erkänna att årets turnering har varit riktigt tilltalande. Jag är fullt medveten om vilka vidriga ormar och gamar det är som styr världsfotbollen, att rena skurkstater tilldelas stora turneringar och att minst sagt tvivelaktiga företag sponsrar det hela. Men det som ändå är lite skönt med EM och VM är att än så länge kan ingen grisig miljardär plötsligt gå in och köpa upp ett landslag och värva ihop ett gäng världsklasspelare för pengar från en statskassa byggd på förtryck, hat mot demokratin, bögar och en hel del annat. Bara det känns som en liten andningspaus, en oas, i den genomsjuka värld som den moderna fotbollen har blivit.
Så jag får erkänna att jag har sett fler gruppspelsmatcher än vad jag har orkat med på många, många år. Det har bjudits på snygga och många mål, offensiv fotboll och de allra värsta filmningarna och griserierna har vi hittills sluppit. Och nu idag plockas den stora godisskålen fram: slutspelet! Det känns kul och jag kommer förväntansfull att sitta på plats framför skärmen kl 18 och 21 lördag, söndag, måndag och tisdag.
Den monumentala historielösheten
Det är alltid intressant att lyssna på narrativen som “vänstervriden” massmedia försöker piska in i folket. Ta t ex Georgien. De har blivit “experternas” lilla hundvalp. Åh de är så duktiga, trots att de helt saknar fotbollshistoria och bla, bla, bla. De tror att plötsligt poppade bara nationalhjälten Chvitja Kvaratschelia, gruppspelets bäste målskytt Georges Mikautadze, Valencias målvaktsstjärna Giorgi Mamardashvili och de andra gubbarna upp ur marken, helt utan historia eller tradition förankrad i fotbollen.
Det här återspeglas inom så mycket annat i den västerländska världsordningen. Det finns vissa saker som är etablerade sanningar och de får inte ruckas på. Några exempel? Hur många vill du ha? USA och dess allierade är de goda, Israel är Mellanösterns godhetscentrum och de försvarar sig bara mot de barbariska araberna, kapitalism är det enda systemet som fungerar, ryssar och araber är fruktansvärda människor, USA vann andra världskriget, fattiga människor är lata och Sovjetunionens bidrag till segern mot nazisterna i andra världskriget är marginell, knappt mätbar. Behöver jag fortsätta?
Hade ju varit klädsamt och väldigt uppfriskande om vi fick höra någon av dessa “experter”, som berättar för oss dumskallar vad som händer ute på planen, åtminstone en gång kunde nämna Georgiens faktiska fotbollshistoria.
Jag kan ge er några tips, kolla upp Sapechburto Klubi Dinamo Tbilisi (Fotbollsklubben Dinamo Tbilisi). Det är en fotbollsklubb från Georgiens huvudstad som grundades för 99 år sedan, 1925! Det var ett av de starkaste lagen i Sovjetunionen och de blev sovjetiska mästare (imponerande prestation!) två gånger, 1964 och 1978. Dessutom spelade de i de europeiska cuperna på 70- och 80-talet och slog dåtida storheter som Benfica och Liverpool. Men deras största prestation kom den 13 maj 1981 då de vann den europeiska cupvinnarcupen.
Det jag skrev om tidigare handlade såklart om klubblagsfotboll, men den ingår givetvis när man diskuterar de olika landslagen. Vi hör mycket om de stora ländernas fantastiska klubblag och deras framgångsrika historier, är det någon som har hört ett ord om Dinamo under de här veckorna? Och pratar vi landslag så ska vi inte glömma att Sovjetunionen var oerhört framgångsrikt även inom fotbollen. Många tror att deras landslag bara representerades av ryssar, det kunde inte vara mer fel. Mer eller mindre samtliga republiker bidrog med skickliga spelare till de rödvita, framförallt Ryssland, Ukraina och… Georgien. Även om ni inte får höra det av experterna så vann alltså Sovjet EM 1960 (turneringen hade inte officiell EM-status då och kallades Europacupen för landslag) och de tog silver 1964, 1972 och 1988! I dessa Röda upplagor av landslaget återfanns flera georgiska spelare. Några välkända gubbar med rötterna i Georgien som representerat Sovjet har du kanske t o m hört talas om? Eller vad sägs om Micheil Meschi eller Aleksandre Tjivadze?
Efter Sovjetunionens fall så finns det också spelare som fotbollsintresserade bör känna till. Eller vad sägs om AC Milans Kacha Kaladze, Newcastles Temuri Ketsbaia eller Manchester Citys Giorgi Kinkladze? Innan City förvandlades från skämtklubb till blodbesudlad, dopad fuskklubb var just dribblern Kinkladze fansens stora idol där.
På tal om historielöshet. England ska ju möta Slovakien i åttondelsfinalen, är det någon som har hört någon av “experterna” prata om att det delvis finns en tidigare Europamästare i det mötet? Nej, jag tänkte väl det. 1976 vann ju den gamla öststaten TjeckoSLOVAKIEN turneringen. Men det ska vi nog prata tyst om, de var ju kommunister…
Vilka kommer vinna turneringen?
Som jag skrev redan i bildtexten så är jag värdelös på att tippa, så det enkla svaret är att jag vet inte. Efter att faktiskt ha följt turneringens gruppspel hyfsat slaviskt så har jag nu lite koll på de olika lagen. Problemet är bara det att gruppspel och slutspel är två olika saker. Jag var helt stensäker innan turneringen började på att någon av de åtta stora (Spanien, Portugal, Tyskland, Frankrike, Belgien, Nederländerna, England eller Italien) skulle ta det, men plötsligt har en viss osäkerhet smugit sig in. Kan det bli som 2004 igen då Grekland chockade hela fotbollsvärlden och blev Europamästare? Det är möjligt, men inte särskilt troligt. Men man får nog hålla ett getöga på Österrike och eventuellt Georgien. Turkarnas Arda Güler och Kenan Yildiz är en fröjd att skåda, men jag tror att de har alldeles för dåligt försvar för att gå hela vägen. Schweiz har övertygat och kan piska upp både Italien och England. Slovakien och Slovenien har gjort det bra, men nu tror jag att det roliga tar slut. Danmark borde inte räcka till mot den helladdade hemmanationen Tyskland. Sen har vi Rumänien mot Nederländerna. Rumänien kan mycket väl slå träskoknullarna, i så fall väntar en kvartsfinal mot Österrike eller Turkiet, vips så kan rumänerna vara i semifinal!
Ni ser själva, jag pratar runt, runt och mycket strunt. Det enda jag vet är att det ska bli riktigt kul att följa. Om ni pressar mig så skulle jag snarast dra in hakan och säga att ett av länderna Spanien, Frankrike, Tyskland eller Portugal kommer att vinna, men jag har som ni förstår egentligen inte en aning, det överlåter jag till “experterna” i tv-sofforna.
Här ser ni en tabell över alla länder (10 samt Västtyskland) som har vunnit EM och hur många inteckningar varje land har. Endast Spanien, Tyskland, Italien och Frankrike har vunnit turneringen fler än en gång. England “it’s coming home” har vunnit det… ingen gång.
1. Spanien 3
Tyskland 3 (2 som Västtyskland)
3. Italien 2
Frankrike 2
5. Sovjetunionen 1
Tjeckoslovakien 1
Nederländerna 1
Danmark 1
Grekland 1
Portugal 1
Spelschema åttondelsfinalerna
Lördag 29/6
18:00: Schweiz v Italien, SVT2
21:00: Tyskland v Danmark, TV4
Söndag 30/6
18:00: England v Slovakien, SVT2
21:00: Spanien v Georgien, TV4
Måndag 1/7
18:00: Frankrike v Belgien, TV4
21:00: Portugal v Slovenien, TV4
Tisdag 2/7
18:00: Rumänien v Nederländerna, SVT
21.00: Österrike V Turkiet, SVT
“Our goalkeeper had to touch a lot of balls”
Efter Tysklands 1-1-kryss mot Schweiz intervjuades tyskarnas lagkapten İlkay Gündoåan och hade bl a följande att säga om Die Mannschafts målvakt, Manuel Neuer: “So, obviously, because of that our goalkeeper had to touch a lot of balls.”
The Guardians guide till “de åtta stora”
Innan EM hade The Guardian en guide om varje lag i turneringen. Varje lag beskrevs där av en journalist från det egna landet, här kan ni kolla texterna om de åtta bjässarna (Tyskland, Italien, Spanien, England, Frankrike, Nederländerna, Belgien och Portugal):
Tyskland
http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/06/15/11820792-tyskland/
Italien
http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/06/15/11820793-italien/
Spanien
http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/06/15/11820794-spanien/
England
http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/06/15/11820795-england/
Frankrike
http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/06/15/11820796-frankrike/
Nederländerna
http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/06/15/11820797-nederlanderna/
Belgien
http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/06/15/11820798-belgien/
Portugal
http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/06/15/11820802-portugal/
Roberto Martínez lag var perfekta i kvalet och kan nu även få nytta av den återuppväckta Cristiano Ronaldo
AV: Nuno Travassos
FIFA-rankingen: 6
Tidigare EM-turneringar:
2000: Semifinal
2004: Final
2008: Kvartsfinal
2012: Semifinal
2016: MÄSTARE
2020: Åttondelsfinal
Stjärnan: Cristiano Ronaldo
Lagkapten: Cristiano Ronaldo
Utsikter
Den individuella kvaliteten hos Portugals spelare gör dem till en av turneringens favoriter, en åsikt som bara förstärktes under kvalet. Det är sant att deras grupp inte var den mest krävande - Slovakien kom tvåa och Luxemburg trea - men du kan bara besegra det som ställs framför dig och Roberto Martínez lag vann alla 10 matcherna, gjorde 36 mål och släppte in två. Det gjorde dem till det laget som gjorde flest mål i hela kvalet, och det gav dem även topplaceringen i tabellen för lagen med minst antal insläppta mål.
Så för tillfället finns det bara beröm för Martínez, som ersatte Fernando Santos efter VM-besvikelsen i Qatar, när Cristiano Ronaldo fann sig själv förpassad till avbytarbänken. Anställningen av spanjoren gjorde det möjligt att omformatera utan att radera kaptenen från hårddisken. Ronaldo gjorde 10 mål i kvalet, en siffra som endast Romelu Lukaku (14) slog och de målen hjälpte laget att nå slutspelet i Tyskland på lugnast möjliga sätt.
Portugal kvalificerade sig genom att spela en offensiv fotboll som är trevlig att titta på med en mångsidig taktisk struktur. Den gör att man till fullo utnyttjar den individuella kvaliteten hos spelare som Bruno Fernandes, Bernardo Silva och Joăo Cancelo. En förlust innan turneringen mot Kroatien dämpade det glada humöret något i Portugal men Bruno Fernandes sa följande: “Det finns alltid aspekter att förbättra. För att vara ärlig så gillar jag lite negativitet kring landslaget, ‘laget är inte lika bra längre’, ‘det är fortfarande inte vad vi vill ha’. Jag gillar det för att det är ett tecken på att folk förväntar sig mycket av oss.”
Portugal verkar vara lika bekväma i att spela med tre centrala försvarare som de är med en fyrbackslinje. Mot Lichtenstein hade Martínez t o m Rúben Neves där bak då han visste att mittfältaren skulle kunna bygga upp anfall från en framskjuten position på motståndarnas planhalva.
På topp kan Ronaldo antingen spela i en mer isolerad roll genom mitten med stöd av Bernardo Silva, Joăo Félix eller Rafael Leăo - eller så kan Gonçalo Ramos göra kaptenen sällskap längst fram. Det här laget är kapabelt att spela 3-4-3, 4-3-3 eller 4-4-2 - ofta i samma match - och den flexibiliteten tillåter spelarna att visa upp deras tekniska och strategiska intelligens.
“Jag tror inte på system. Jag tror på människor som spelar fotboll och att de är taktiskt flexibla och att man aldrig tvingar en talang att ställa om till ett system,” sa Martínez vid hans presentation. Den dagen sa han också att det är nödvändigt att “drömma stort” och arbetet han har gjort sedan dess har höjt förväntningarna på hemmaplan. Portugal anses vara ett av de tre eller fyra lagen som har bäst chanser att vinna EM 2024.
Tränaren
Anställningen av Roberto Martínez togs initialt emot med vissa reservationer. Inte så mycket för att han ersatte mannen som tog laget till EM-titeln 2016 - Fernando Santos image hade försämrats under hans sista år som chef - utan mer för att det fanns hopp om att José Mourinho skulle ta jobbet. Men Martínez gjorde ett gott intryck från start. Trots att han talar spanska, ett språk som portugiser förstår bra, så satte han igång med att lära sig portugisiska och har en överlägsen kommunikationsstrategi jämfört med sin företrädare. Han gjorde en poäng av att omedelbart besöka flera spelare - inklusive Cristiano Ronaldo i sitt nya hem i Saudiarabien - och fortsatte charmoffensiven med en fotbollsfilosofi som omedelbart fångade spelarna. “Portugiserna har de bästa professionella spelarna i Europa,” sa han och underströk deras tävlingsinstinkt och taktiska medvetande.
Ikonen
Utan någon klubb, degraderad till bänken och i konflikt med tränaren Santos: i slutet av Portugals VM i Qatar, efter en kvartsfinal mot Marocko, såg det ut som att den långa och framgångsrika Cristiano Ronaldo-cykeln hade nått sitt slut. Men några veckor senare presenterades CR7 av Al-Nassr och Roberto Martínez ersatte Santos. “Mitt första intryck, när jag första gången pratade med honom, var att det var en 18-årig person,” sa Martínez, som befann sig i Riyadh några dagar efter att ha blivit anställd. “För de flesta spelarna lägger kroppen av först och sen måste huvudet acceptera det. Med Cristiano verkar det vara tvärtom. Kroppen kommer bara att lägga av när huvudet säger att den måste sluta.” The Saudi Pro League är kanske inte så bra som Ronaldo säger att den är men den har låtit honom göra mål igen. Vid 39 års ålder kommer han bli den förste spelaren att delta i sex EM-slutspel. “Jag har redan lärt mig att vad som helst kan hända,” sa forwarden. “Jag njuter av nuet och nu siktar jag på att åka till EM och se vad som händer. Jag vill njuta av ögonblicket.”
En att hålla koll på
"Första gången jag såg Joăo Neves var med U19-laget och jag såg omedelbart talangen som han har,” sa Roberto Martínez i januari. “Men det var svårt att förutspå att han kunde gå så snabbt till A-laget och spela så bra som han har gjort med Benfica.” Till sist kunde spanjoren inte motstå kvaliteterna hos den lille mittfältaren som spelar med sin tröja instoppad i shortsen och som har imponerat på sina lagkamrater med talang och ödmjukhet. “Jag har aldrig sett något liknande i hela min karriär. På två dagar hade han vunnit hela omklädningsrummets respekt,” sa Martínez.
The maverick*
Joăo Cancelo är vanligtvis ingen spelare som orsakar problem med sina lagkamrater, men han är förmodligen personen som har sitt hjärta närmast sin mun. I Manchester City hamnade han i gräl med Pep Guardiola och lånades ut till Bayern München och Barcelona. Han är emotionell och det visar sig på planen, där han ibland kombinerar sin unika förmåga i defensiven och offensiven med korkade misstag. “Det fanns stunder när jag inte var som bäst psykologiskt sett och det påverkade mig en hel del i olika turneringar, som i det senaste VM:et,” berättade han för A Bola.
* Maverick: en person som tänker och agerar på ett självständigt sätt. Beter sig ofta annorlunda mot vad som förväntas eller det vanliga sättet.
Ryggraden
I Diogo Costa har Portugal en av de mest lovande målvakterna i hela världen. Han ger laget säkerhet och en bra start i uppbyggnadsspelet med sitt fotarbete. Pepe har varit den obestridde ledaren i Portugals försvar under en lång tid, men han har haft skadeproblem och Rúben Dias är redo att ta över den manteln. Den Manchester-baserade duon Bruno Fernandes och Bernardo Silva är lagets hjärnor och den sistnämnda lär bli den som ärver lagkaptensbindeln. Uppe på topp är och förblir Cristiano Ronaldo den huvudsakliga referenspunkten.
Trolig startleva
Kändissupporter
Ända sedan EM 2004 i Portugal har medlemmar av rockbandet The Gift följt de stora turneringarna, ibland kombinerat dem med konserter i värdländerna, ibland bara följt laget. Carlos Brum är ingen kändis i underhållningsvärlden, men han har blivit Portugals fan nr 1. Han har bara missat en turnering de senaste 22 åren. Så fort han kan reser han med sin skåpbil för att följa Portugals lag. Men den mest kända Portugal-supportern utomlands är Cristiano Ronaldos mamma, Dolores Aveiro, som alltid verkar vara oberörd av mediauppbådet och stöttar laget med ohämmad passion från VIP-boxarna.
Kulinarisk njutning
Ingenting slår ritualen med att ta en bifana (en smörgås med stekt fläskkött i) och en öl innan och/eller efter matchen, ofta från en food truck nära arenan.
Portugals lagprofil skriven av Nuno Travassos för A Bola
Truppen
Målvakter:
1. Rui Patrício, 36 år, Roma
12. José Sá, 31 år, Wolverhampton
22. Diogo Costa, 24 år, Porto
Backar:
2. Nélson Semedo, 30 år, Wolverhampton
3. Pepe, 41 år, Porto
4. Rúben Dias, 27 år, Manchester City
5. Diogo Dalot, 25 år, Manchester United
13. Danilo Pereira, 32 år, Paris Saint-Germain
14 Gonçalo Inácio, 22 år, Sporting
19. Nuno Mendes, 21 år, Paris Saint-Germain
20. Joăo Cancelo, 30 år, Manchester City
24. António Silva, 20 år, Benfica
Mittfältare:
6. Joăo Palhinha, 28 år, Fulham
8. Bruno Fernandes, 29 år, Manchester United
10. Bernardo Silva, w9 år, Manchester City
15. Joăo Neves, 19 år, Benfica
16. Matheus Nunes, 25 år, Manchester City
18. Rúben Neves, 27 år, Al-Hilal
23. Vitinha, 24 år, Paris Saint-Germain
Anfallare:
7. Cristiano Ronaldo, 39 år, Al-Nassr
9. Gonçalo Ramos, 22 år, Paris Saint-Germain
11. Joăo Félix, 24 år, Atlético Madrid
17. Rafael Leăo, 25 år, Milan
21. Diogo Jota, 27 år, Liverpool
25. Pedro Neto, 24 år, Wolverhampton
26. Francisco Conceiçăo, 22 år. Porto
Formidabla i kvalspelet och kan skryta med en av sportens stora speluppläggare, men en oönskad situation kring målvaktsposten har skymt förberedelserna
AV: Yanko Beeckman
FIFA-rankingen: 3
Tidigare EM-turneringar:
2000: Gruppspelet
2004: Kvalade inte in
2008: Kvalade inte in
2012: Kvalade inte in
2016: Kvartsfinal
2020: Kvartsfinal
Stjärnan: Kevin De Bruyne
Lagkapten: Kevin De Bruyne
Utsikter
När det här skrivs har Belgien ännu inte förlorat någon match under Domenico Tedesco, som har varit chef sedan mars 2023. I deras kvalgrupp samlade de Röda Djävlarna in imponerade 20 poäng av 24 möjliga i en grupp som även inkluderade Österrike och Sverige. Men deras största skalp under Tedesco kom i hans andra match när de vann med 3-2 borta mot Tyskland.
Den tysk-italienska tränaren föredrar en 4-3-3-formation, vilket betyder att tremannaförsvaret som användes av hans företrädare, Roberto Martínez, är något som tillhör det förflutna. Trots imponerande resultat återfinns inte Belgien bland favoriterna i turneringen, mycket p g a att många medlemmar av den s k Gyllene Generationen har pensionerat sig från landslagsfotbollen eller slutat helt med sporten.
Jämfört med truppen till VM 2022 i Qatar är Eden Hazard, Axel Witsel och Toby Alderweireld bara tre av spelarna som inte längre är involverade. Tedesco såg sin chans att ge truppen en energiinjektion och har tagit ut spelare som Johan Bakayoko (21, PSV Eindhoven), Dodi Lukebakio (26, Sevilla) och Orel Mangala (26, Lyon), bland andra.
Det finns en notabel frånvaro i EM 2024 och det är Thibaut Courtois. Real Madrid-målvakten hade inte, till skillnad mot några av hans landslagskompisar, inte planerat att annonsera sin pensionering efter VM, men han har blivit osams med Tedesco. Efter en dispyt med tränaren gällande lagkaptensbindeln anklagade Courtois landslagstränaren för ett “förtroendebrott”.
I slutet av 2023 annonserade Courtois att han inte skulle vara tillbaka från sin skada i tid för EM-turneringen och strök därmed sig själv. Sen återvände han för Real Madrid och hjälpte dem att säkra La Liga-titeln och seger i Champions League-finalen. Hans frånvaro hotar att hänga över de Röda Djävlarna i Tyskland.
Tränaren
38 år gammal är Domenico Tedesco den näst yngste landslagstränaren i EM efter Tysklands Julian Nagelsmann (36). De två ynglingarna tränade t o m tillsammans i den berömda Hennes Weisweiler-akademin och ansågs tillhöra toppen av klassen. “Han gjorde bra PowerPoint-presentationer och kunde sälja sig själv bra,” säger en f d klasskamrat. Med sin högt pressande fotboll och beslutet att plocka in nya ansikten har Tedesco återväckt entusiasmen runt landslaget. Det faktum att han är mer rak än sin företrädare, Roberto Martínez, har också gått hem hos den belgiska allmänheten. Tedesco måste nu hoppas att hans envishet i fallet med Courtois inte kommer tillbaka och biter honom i baken.
Ikonen
Mer än någonsin kommer det belgiska landslagets framgångar att hänga på Kevin De Bruynes form. Inte konstigt att Tedesco gjorde honom till lagkapten. “Han är en av de bästa mittfältarna i hela världen,” säger tränaren. “Han är som en spegel mot det här laget. Om De Bruyne spelar bra, då spelar hela laget bra.” Manchester City-speluppläggaren har blivit en Premier League-legendar och hjälpte City att vinna ligan igen den här säsongen, men han skulle själv erkänna att det inte var hans bästa säsong, delvis p g a en skada i baksidan av låret. Vid tidigare turneringar har det kommit fram att han har irriterat sina lagkamrater p g a kraven han ställer på dem. Belgien måste hoppas att 32-åringen visar sin bästa version av sig själv - både på och vid sidan av planen - i Tyskland.
En att hålla koll på
Johan Bakayoko fick sin debut i Domenico Tedescos första match i mars 2023, en 3-0 vinst borta mot Sverige, och efter den har han inte tittat bakåt. Istället har han när detta skrivs varit med i varje match sedan dess. Anfallaren till höger hade en superb säsong för klubblaget PSV Eindhoven, som kulminerade med att de vann ligan. Paris Saint-Gemain och Brentford är bara två av klubbarna som tidigare har försökt köpa 21-åringen, men nu finns det en chans att han kommer att flytta i sommar, särskilt om han tar EM 2024 med storm.
The maverick*
Belgare är inte kända för att vara gapiga eller konfrontativa, så kravallbenägna Röda Djävlar är ganska sällsynta (well, åtminstone sedan Radja Nainggolan pensionerade sig från landslaget). Men en person som aldrig lindar in orden är Thomas Meunier. Den 32-årige högerbacken drog på sig fiender till höger och vänster under sin tid i Frankrike med PSG och han var en av få Röda Djävlar som uttalade sig om fallet med Courtois: “Thibaut behöver bara be om ursäkt, så enkelt är det,” sa han.
* Maverick: en person som tänker och agerar på ett självständigt sätt. Beter sig ofta annorlunda mot vad som förväntas eller det vanliga sättet.
Ryggraden
Förutom mellan stolparna så finns det åtminstone en erfaren spelare i varje lagdel som har den nödvändiga turneringserfarenheten. Koen Casteels förväntas starta i målet. Jan Vertonghen kommer behöva ta ansvar och visa sina yngre lagkamrater hur det går till. På mittfältet är De Bruyne, särskilt efter Eden Hazards pensionering, mannen som måste skapa chanserna och diktera spelet. Uppe på topp finns det en tredje överlevare från den Gyllene Generationen i Romelu Lukaku - han är redan Belgiens bästa manlige målskytt genom tiderna och nu vill han bara cementera sin plats i historieböckerna ytterligare.
Trolig startelva
Kändissupporter
Sångaren och rapparen Stromae är en av de mest berömda artisterna i Belgien och en Röda Djävlarna-supporter. 2014 var han artisten bakom Ta fęte, den officiella belgiska landslagslåten till VM i Brasilien. Och skulle belgarna gå hela vägen och vinna turneringen den 14 juli? Alors on danse.
Kulinarisk njutning
Ett typiskt belgiskt fotbollssnack är mitraillette: en halv baguette som innehåller stekt kött (som en hamburgare) eller korv samt pommes frites och en sås. Mitrailletten är inte bara utsökt, den erbjuder dessutom fördelen att man bara behöver en hand för att hålla de olika godsakerna som ryms i den. För dem som vill ha lite balans kan man lägga till grönsaker. Men inte alltför många.
Belgiens lagguide skrevs av Yanko Beeckman för Nieuwsblad
Truppen
Målvakter:
1. Koen Casteels, 31 år, Wolfsburg
12. Thomas Kaminski, 31 år, Luton
13. Matz Sels, 32 år, Nottingham Forest
Backar:
2. Zeno Debast, 20 år, Anderlecht
3. Arthur Theate, 24 år, Rennes
4. Wout Faes, 26 år, Leicester
5. Jan Vertonghen, 37 år, Anderlecht
6. Axel Witsel, 35 år, Atlético Madrid
15. Thomas Meunier, 32 år, Trabzonspor
21. Timothy Castagne, 28 år, Fulham
25. Maxim De Cuyper, 23 år, Club Brugge
Mittfältare:
7. Kevin De Bruyne, 32 år, Manchester City
8. Youri Tielemans, 27 år, Aston Villa
16. Aster Vranckx, 21 år, Wolfsburg
18. Orel Mangala, 26 år, Nottingham Forest
23. Arthur Vermeeren, 19 år, Atlético Madrid
24. Amadou Onana, 22 år, Everton
Anfallare:
9. Leandro Trossard, 29 år, Arsenal
10. Romelu Lukaku, 31 år, Chelsea
11. Yannick Carrasco, 30 år, Al-Shabab
14. Dodi Lukebakio, 26 år, Sevilla
17. Charles De Ketelaere, 23 år, Milan
19. Johan Bakayoko, 21 år, PSV Eindhoven
20. Loďs Openda, 24 år, RB Leipzig
22. Jérémy Doku, 22 år, Manchester City
Skadade spelare kommer att resa med truppen, men trots lagets stjärnkraft måste holländarna snabbt bli bättre efter ett skakigt kval
AV: Marcel van der Kraan
FIFA-rankingen: 7
Tidigare EM-turneringar:
2000: Semifinal
2004: Semifinal
2008: Kvartsfinal
2012: Gruppspelet
2016: Kvalade inte in
2020: Åttondelsfinal
Stjärnan: Virgil van Dijk
Lagkapten: Virgil van Dijk
Utsikter
Nederländerna anländer till EM med några stora bekymmer. Tränaren, Ronald Koeman, har tre nyckelosäkerheter att hantera. Samtliga är skaderelaterade och rör Feyenoords Justin Bijlow i målet, Barcelonas Frenkie de Jong på mittfältet och Atlético Madrids Memphis Depay på topp.
Under normala omständigheter skulle Koeman inte ta ut spelare med så lite speltid i kroppen på sistone, men det här är inte normala omständigheter. De Jong och Depay, tillsammans med försvararen Virgil van Dijk, är lagets stjärnor och de kommer att åka till EM, friska och hela eller inte. Landslagstränaren är förhoppningsfull att även om de inte är redo att starta i den första gruppmatchen, så kommer de att bli tillgängliga längre fram i turneringen.
I mål har Koeman ännu inte bestämt sig för vem som kommer att starta. Alternativen bakom Bijlow, Brentfords Mark Flekken och Brightons Bart Verbruggen, saknar internationell turerningserfarenhet.
Kvalspelet gick inte så smidigt som man hade hoppats och det innehöll en hel del drama, särskilt innan den första matchen, mot Frankrike. I vad som senare blev känt som “currygate” skickades flera spelare vid lagets läger i Zeist hem p g a sjukdom kvällen innan matchen, detta då personalen fruktade ett virus på spelarhotellet. Men det visade sig senare att det var kycklingcurryn som hade serverats tidigare den kvällen som var problemet.
Ett försvagat lag släppte sen in två mål under matchens första 10 minuter på Stade de France och de förlorade till sist med hela 4-0. Efter det var de tvungna att jaga och säkrade inte kvalificering förrän i den näst sista matchen, mot Irland. Nyckelvinsten kom innan den, en spänd 1-0-vinst mot Grekland i Aten.
Koeman är medveten om att hans lag måste spela bättre i Tyskland för att gå långt. “Vi vet verkligen att vi måste bli bättre på ett antal områden för att kunna mäta oss med de andra toppländerna,” sa han efter att avancemanget var säkrat. “Det är tydligt att fotbollen kan och måste förbättras.”
Tränaren
Ronald Koeman är en erfaren tränare med ett imponerande CV inom klubblagsfotbollen. Det här är 61-åringens andra sejour som chef men det är första gången han tar landslaget till en stor turnering. Under hans första tid med Oranje kvalade de in till EM 2020 men då ropade Barcelona på honom - och betalade €4m (45 miljoner kr) i kompensation till det holländska fotbollsförbundet - och han lämnade innan turneringen började. Men saker och ting gick inte som planerat i Katalonien och han återvände som Nederländernas tränare i januari 2023 och lovade då en ny spelstil.
Ikonen
Holländarna har alltid handlat om att anfalla. Ryktet för deras stil går tillbaka till 1974 när de bländade världen med ett nytt system. Men nuförtiden är det försvarare som höjer pulsen mest på supportrarna. Liverpools och Nederländernas lagkapten, Virgil van Dijk, leder laget både på och vid sidan av planen. 32-åringen har samma excellenta relation med Koeman som han hade med Jürgen Klopp i Liverpool. Faktum är att det var Koeman som var managern som tog Van Dijk till England när han var boss i Southampton och sa till honom att han kunde bli en av de bästa i hela världen.
En att hålla koll på
Ingen spelare i den holländska truppen har haft en mer spektakulär säsong än Tijjani Reijnders. 25-åringen har plötsligt blivit en stjärna på det centrala mittfältet för Milan och han har även stormat in på den internationella scenen. Hans flytt från AZ Alkmaar till Milan för €19m (214 miljoner kr) förra sommaren passerade under radarn, men gissa om hans tidigare klubb Twente måste ångra sig efter att de släppte honom från deras akademi 2016. Reijnders gav inte upp och krigade sig upp till toppen, genom klubbar som PEC Zwolle och RKC Waalwijk. Han skrev på ett 5-årskontrakt med Milan och har gjort några spektakulära långdistansmål för både klubb och landslag. Koeman har höga förhoppningar på honom och förväntas komma att sätta in Reijnders i startelvan bredvid speluppläggaren De Jong.
The maverick*
Memphis Depay är en spelare som Koeman behöver ha koll på både på och vid sidan av planen. På den kan han göra briljanta saker och kan bli det nederländska herrlandslagets bäste målskytt genom tiderna i den här turneringen. Vid sidan av den är han lika oförutsägbar och kan chocka sin manager och sina lagkamrater med videoklipp på sociala medier eller pinsamma kommentarer. Hans stöd till hans f d landslagskamrat Quincy Promes, som har dömts för narkotikahandel och för att ha knivhuggit en kusin i knäet, har fått rejält med kritik i hans hemland. Men Depay sa: “Han är en vän och jag kommer aldrig släppa min familj eller mina vänner. Jag säger inte att jag håller med om vissa saker, men jag kommer alltid stötta mina vänner. Min bror har också spenderat 10 år i fängelse…”
* Maverick: en person som tänker och agerar på ett självständigt sätt. Beter sig ofta annorlunda mot vad som förväntas eller det vanliga sättet.
Ryggraden
Den ideala ryggraden för Nederländernas lag skulle vara Bijlow-Van Dijk-De Jong-Depay. Men det är föga troligt att den erfarna kvartetten kommer att finnas på planen tillsammans samtidigt under gruppspelet. Nederländerna har en annan speluppläggare i PSV:s excellente mittfältare Joey Veerman, som förväntas komma att flytta till Premier League eller Serie A, så De Jong lär inte riskeras tidigt i turneringen. När det gäller Depay är Ajax unge anfallare Brian Brobbey en potentiell ersättare.
Trolig startelva
Kändissupporter
Sångaren Jan Smit, som har släppt 24 studioalbum, tre live-album och 33 singlar sen 1997, är lagets största kändissupporter. Han har fyllt fotbollsarenor som sångare, men han befinner sig hellre i publiken som Rod Stewart med Skottland. Han kommer att uppträda i Oranjes supporterby. Smit, som även var värd för the Eurovision song contest i Nederländerna för tre år sen, är väldigt involverad i fotbollen. FC Volendam gick upp i Eredivisie under hans ledning som ordförande.
Kulinarisk njutning
Holländarna äter deras favoritsnack bitterballen hemma framför tv:n eller på arenorna. Bitterballen är inte, trots namnet, väldigt bitter överhuvudtaget - det är faktiskt holländska köttbullar friterade i olja och det är ett väldigt populärt snacks tillsammans med en öl. Turister uppskattar dem väldigt mycket. De kommer ofta i portioner bestående av fem eller sex.
Nederländernas lagguide skrevs av Marcel van der Kraan för De Telegraaf
Truppen
Målvakter:
1. Bart Verbruggen, 21 år, Brighton
13. Justin Bijlow, 26 år, Feyenoord
23. Mark Flekken, 31 år, Brentford
Backar:
2. Lutsharel Geertruida, 23 år, Feyenoord
3. Matthijs de Ligt, 24 år, Bayern München
4. Virgil van Dijk, 32 år, Liverpool
5. Nathan Aké, 29 år, Manchester City
6. Stefan de Vrij, 32 år, Inter
12. Jeremie Frimpong, 23 år, Bayer Leverkusen
15. Micky van de Ven, 23 år, Tottenham
17. Daley Blind, 34 år, Girona
21. Ian Maatsen, 22 år, Borussia Dortmund
22. Denzel Dumfries, 28 år, Inter
Mittfältare:
8. Georginio Wijnaldum, 33 år, Al-Ettifaq
14. Tijjani Reinders, 25 år, Milan
16. Joey Veerman, 25 år, PSV Eindhoven
24. Jerdy Schouten, 27 år, PSV Eindhoven
26. Ryan Gravenberch, 22 år, Liverpool
Anfallare:
7. Xavi Simons, 21 år, Paris Saint-Germain
9. Wout Weghorst, 31 år, Burnley
10. Memphis Depay, 30 år, Atlético Madrid
11. Cody Gakpo, 25 år, Liverpool
18. Donyell Malen, 25 år, Borussia Dortmund
19. Brian Brobbey, 22 år, Ajax
20. Joshua Zirkzee, 23 år, Bologna
25. Steven Bergwijn, 26 år, Ajax
Semifinal känns som absolut minimum för ett lag som rullar på trots pensioneringar - men backlinjen är inte helt samspelt än
AV: Luke Entwistle
FIFA-rankingen: 2
Tidigare EM-turneringar:
2000: MÄSTARE
2004: Kvartsfinal
2008: Gruppspelet
2012: Kvartsfinal
2016: Final
2020: Åttondelsfinal
Stjärnan: Kylian Mbappé
Lagkapten: Kylian Mbappé
Utsikter
Nuförtiden går Frankrike in i de flesta stora turneringarna som en av favoriterna - och det har de sina senaste framgångar att skylla på. Samtidigt som det här kommer bli Les Bleus första turnering på länge utan Raphaël Varane och Hugo Lloris finns det mycket kontinuitet i det här laget; mittfältet och anfallet kommer förmodligen vara ett kopiera-klistra-in från VM-laget 2022 som gick till final i Qatar. I och med N’Golo Kantés chockartade återkomst, han spelar numera sin klubblagsfotboll i Saudiarabien, är det här franska laget ett lag som man känner igen och de har den rätta blandningen av ungdom och erfarenhet.
De kvalificerade sig lugnt, vann alla matcher utom den sista mot Grekland, då de mönstrade en experimentell elva. Laget släppte endast in tre mål under kvalet, varav två i den avslutande matchen, så det är tydligt att Frankrike kommer vara svårt att bryta igenom, trots att det finns frågetecken kring individerna som kommer utgöra Didier Deschamps backlinje.
Sen Varanes landslagspensionering har managern inte lyckats hitta ett passande mittbackspar. Att det finns många att välja bland gör knappast beslutet enklare, men det största frågetecknet i det här laget vilar på högerbackspositionen. Deschamps har vid några tillfällen offentligt kritiserat den uppfattade bristen på valmöjligheter där och han har uppmanat förbundet att hjälpa till med att uppmuntra styrka på det området. Jonathan Clauss återfinns i truppen, till skillnad mot 2022, men ett mer defensivt val ŕ la Jules Koundé lär få förtroendet.
Ett okaraktäristiskt skakigt landslagsuppehåll i mars reste ett antal frågetecken, men så fort de sparkar igång turneringsinställningen så är Frankrike storslagna. Alla tecken pekar på att de inte kommer ha några problem med att vara det igen och en resa fram till semifinalerna ses som absolut minimum.
Tränaren
Det finns kontinuitet på planen och kontinuitet på sidlinjen också. Trots prat om ett uttåg efter VM stannade Didier Deschamps kvar på posten och han t o m förlängde sitt kontrakt till 2026. Från vissa håll ropades det på ett förnyande men hans effektiva, om än stundtals ospektakulära, filosofi sågs som vägen framåt till ihållande framgångar. Med tanke på att hans stil mest notabelt kopieras av Englands Gareth Southgate på landslagsnivå finns det fördelar med en sådan inställning. Varför avvika från mallen som Frankrike själva har arbetat fram?
Ikonen
När Kylian Mbappé fick tillåtelse att missa Paris Saint-Germains sista Ligue 1-match för säsongen mot Metz tog han möjligheten att närvara vid filmfestivalen i Cannes. Där var han endast en av många stjärnor, men i hans egen bransch är det ingen som skiner lika starkt som Kylian, särskilt inte i Frankrike. Ligue 1:s affischnamn, PSG:s bäste målskytt genom tiderna och Frankrikes lagkapten. 25-åringen går in i EM efter en säsong där han vann Guldskon för sjätte året i rad i ligan. Han har skrivit på för Real Madrid men först ska han försöka leda Les Bleus till framgång i sin första turnering som lagkapten.
En att hålla koll på
För €45m (503 miljoner kr) var Bradley Barcola en dyr chansning för PSG, vars köp av den unge yttern baserades på en lovande andra halva av säsongen 2022-23 för Lyon. Hårt beskriven som ett “litet lamm” av en fransk kommentator efter ett antal timida insatser, mest notabelt i Champions League, men nu har Barcola vuxit till sig. Men då han petades ut Deschamps trupp i mars trodde många att hans EM-dröm var över - managern har inte för vana att kalla in spelare utan tidigare landskamper till stora turneringar. Att ha vikit av från den policyn och tagit med 21-åringen säger en hel del om ytterns färdigheter.
The maverick*
Det är inte så att Benjamin Pavard inte hade någon inverkan i Qatar för 18 månader sen, det var bara det att inverkan han hade då inte var positiv. Deschamps sa att Internazionale-försvararen “inte var i rätt sinnesstämning” för att spela i en av Les Bleus matcher och den franske managern var “inte glad [över] situationen” där spelaren satt och gnällde på sidlinjen. Orsaken till hans mauvaise humeur avslöjades aldrig, men efter att ha förtjänat sin benådning kommer 28-åringen att försöka visa upp rätt sorts intryck i Tyskland.
* Maverick: en person som tänker och agerar på ett självständigt sätt. Beter sig ofta annorlunda mot vad som förväntas eller det vanliga sättet.
Ryggraden
Mike Maignan har ärvt tröja nummer 1 av Lloris, som gick i pension som den franske spelare med flest landskamper. Lucas Hernández skada är ett stort bakslag men i hans frånvaro är Dayot Upamecano den mest etablerade mittbacken i det här laget. Antoine Griezmann, som numera spelar i en djupare mittfältsroll, har aldrig varit viktigare eller mer inflytelserik på landslagsnivå, vilket demonstrerades av hans frånvaro i träningsmatcherna i mars, som avslutade världsrekordet på 84 raka landskamper. Längst fram är ingen spelare lika inflytelserik som Mbappé, vinnaren av Guldskon i Qatar som redan närmar sig rekordet för flest antal gjorda mål för Frankrike genom tiderna, som för närvarande innehas av Olivier Giroud.
Trolig startelva
Kändissupporter
Det finns en patriotisk plikt för statscheferna att stötta deras landslag men det är inte många som gör det med lika mycket passion som Marseille-supportern Emmanuel Macron. Presidenten verkade skugga Mbappé i Qatar och har nyligen “utövat maximal press” för att forwarden ska släppas till den kommande OS-turneringen också. Med tanke på att Mbappé inte återfanns i den för-olympiska truppen lär dessa försök ha visat sig fruktlösa, men förvänta er att se Macron insvept i ett helt band av olika känslor på läktarna i Tyskland i sommar.
Kulinarisk njutning
Korv är basfödan för fansen som går på matcherna i Frankrike. Inom det finns det regionala variationer, mest ikonisk är Galette Saucisse, en specialitet från Bretagne som består av en grillad korv inrullad i en pannkaka, den har blivit synonym med Rennes. Klubbens fans gjorde nyligen ett försök att exportera den lokala delikatessen utanför gränserna för La Hexagone genom att erbjuda den till bortafansen under Milans besök i Europa League nyligen. Endast tiden kommer att visa om den tas emot med lika mycket värme som Frankrikes andra berömda maträtter.
Frankrikes lagguide skrevs av Luke Entwistle för Get French Football News.
Truppen
Målvakter:
1. Brice Samba, 30 år, Lens
16. Mike Maignan, 28 år, Milan
23. Alphonse Areola, 31 år, West Ham
Backar:
2. Benjamin Pavard, 28 år, Inter
3. Ferland Mendy, 29 år, Real Madrid
4. Dayot Upamecano, 25 år, Bayern München
5. Jules Koundé, 25 år, Barcelona
17. William Saliba, 23 år, Arsenal
21. Jonathan Clauss, 31 år, Marseille
22. Théo Hernandez, 26 år, Milan
24. Ibrahima Konaté, 25 år, Liverpool
Mittfältare:
6. Eduardo Camavinga, 21 år, Real Madrid
7. Antoine Griezmann, 33 år, Atlético Madrid
8. Aurélien Tchouaméni, 24 år, Real Madrid
13. N’Golo Kanté, 33 år, Al-Ittihad
14. Adrien Rabiot, 29 år, Juventus
18. Warren Zaďre-Emery, 18 år, Paris Saint-Germain
19. Youssouf Fofana, 25 år, Monaco
Anfallare:
9. Olivier Giroud, 37 år, Milan
10. Kylian Mbappé, 25 år, Paris Saint-Germain
11. Ousmane Dembélé, 27 år, Paris Saint-Germain
12. Randal Kolo Muani, 25 år, Paris Saint-Germain
15. Marcus Thuram, 26 år, Inter
20. Kingsley Coman, 28 år, Bayern München
25. Bradley Barcola, 21 år, Paris Saint-Germain
Åsikterna kring laget är alltid extrema men de åker till Tyskland med höga förhoppningar.
AV: Jacob Steinberg
FIFA-rankingen: 4
Tidigare EM-turneringar:
2000: Gruppspelet
2004: Kvartsfinal
2008: Kvalade inte in
2012: Kvartsfinal
2016: Åttondelsfinal
2020: Final
Stjärnan: Jude Bellingham
Lagkapten: Harry Kane
Utsikter
Låt psykodramat börja. England är det bästa laget i världen. Det skulle innebära ett högförräderi om de misslyckas med att vinna EM 2024. Det skulle bero på att de är woke. Det skulle bero på att deras spelare en gång i tiden ställde sig på ett knä. Men glöm inte heller, är det någon som är oroad över bristen på tillgängliga vänsterbackar och den problematiska tredje mittfältsplatsen? Vänta lite nu. Kommer England ens att gå vidare från deras grupp? Varför är alla försvarare skadade? Såg Gareth Southgate Harry Winks spela den gångna säsongen?
Åsikterna kan vara extrema när det gäller att bedöma England inför en turnering. Sanningen är att de förmodligen är det näst bästa laget i Europa. En potentiell returmatch mot Frankrike, som slog ut England i VM 2022, skulle vara fascinerande. England var nära att vinna kvartsfinalen i Qatar. De hade mycket väl kunnat gå vidare om Harry Kane hade gjort mål på den andra straffen.
Marginalerna är omöjligt små. England borde ha vunnit EM 2020, men då ledde deras försiktighet till att de senare förlorade på straffar mot Italien i finalen. Men sedan dess har truppen blivit bättre. De seglade igenom kvalspelet och slutade komfortabelt etta framför Italien och Ukraina, och de kan skryta med en stor offensiv talang. Kane kommer få stöd av Jude Bellingham, Bukayo Saka och Phil Foden, medan Declan Rice patrullerar mittfältet. Cole Palmer kan dyka upp om det blir straff.
Men de vanliga tveksamheterna sitter i. Englands huvudsakliga vänsterback, Luke Shaw, har missat större delen av säsongen. Försvaret kan komma att bli ömtåligt mot elitmotstånd. Den rätta balansen på mittfältet är fortfarande svår att hitta och Southgate måste fortfarande bevisa att han har den taktiska hjärnan för att vinna en riktigt stor match. Pratet om att de bör dansa fram till pokalen är ingenting annat än den vanliga överhettade hajpen.
Tränaren
Det här kan bli Gareth Southgates sista turnering. Hans kontrakt går ut i december och han lämnade nästan jobbet efter den förra VM-turneringen. Kanske går han ut med en explosion av framgång och ära. Kanske smiter han ut efter ännu ett uttåg i kvartsfinalerna. Kanske kommer han helt enkelt att behålla FA glada genom att stanna för VM 2026. FA vill inte att Southgate ska gå. Det finns legitima frågetecken kring hans taktik och han verkar ha en blind punkt när det gäller en viss Manchester United-mittback, men 53-åringen är fortfarande en tillgång. Spelare fruktade en gång i tiden landslagsuppdragen, men Southgate, en ständig ledstjärna av lugn, värdighet och intelligens, har förvandlat lägret till en lycklig plats.
Ikonen
“Hans mentalitet är helt otrolig,” säger Southgate om Jude Bellingham, den 20-årige superstjärnan som har spenderat säsongen med att göra succé i Real Madrid. Ett antal avgörande mål, en samling utmärkelser till matchens spelare, en första Champions League-final: det är inte det sämsta sättet att presentera sig själv på efter att ha flyttat till världens största klubb för Ł88,5m (1,19 miljarder kr). “För oss är han självklart den bästa,” säger Madrid-tränaren Carlo Ancelotti, men det återstår att se huruvida Bellingham kan driva sitt land till framgång. Ett litet bekymmer är hintarna man har sett om att han har lite humör. Låt oss hoppas att han inte behöver duscha tidigt efter att ha stämplat en flörtande Cristiano Ronaldo.
En att hålla koll på
Kobbie Mainoo visade ingen rädsla när han gjorde sin fulla debut mot Belgien i mars. 19-åringen var cool med bollen och var något så sällsynt som en spelare med positiva insatser för Manchester United förra säsongen, då han bl a gjorde ett av målen i deras vinst i FA-cupfinalen mot Manchester City. Det krävs något för att skina i den miljön. England måste vara en barnlek i jämförelse. “Han tar in allt,” sa Southgate i mars. “När man pratar taktik med honom verkar det som att han förstår alla de delarna. Man kan se hur bekväm han är med bollen och att han kan ta emot den i tajta områden.”
The maverick*
Som den yngsta av fyra bröder lärde sig Conor Gallagher hur man skulle tuffa till sig redan i tidig ålder. Syskonen spelade ofta fotboll i trädgården och en av hans bröder, Jake, sa en gång följande: “Vi slog honom så många gånger, och han bara skrattade åt oss. Han var en galning.” Han är en tuff central mittfältare och ibland vet han inte när han ska lugna ner sig ute på planen, vilket märktes mot Brighton den gångna säsongen då han blev utvisad efter två gula kort i den första halvleken. Men Mauricio Pochettino visade honom förtroende och gav honom t o m kaptensbindeln i Chelsea. De Blåas fans är inte imponerade av klubbens beslut att lyssna på erbjudanden för honom i sommar.
* Maverick: en person som tänker och agerar på ett självständigt sätt. Beter sig ofta annorlunda mot vad som förväntas eller det vanliga sättet
Ryggraden
Det finns element i det här laget som man är väl förtrogen med. Jordan Pickford har varit Englands nummer 1 sen 2018 och han har aldrig svikit laget. John Stones är jätteviktig i mittförsvaret, Kyle Walkers snabbhet på högerbacken gör honom obligatorisk och Southgate vill inte tänka sig en värld där Harry Kane, kapten och rekordmålskytt, är skadad. Men framväxten av andra har hjälpt laget att utvecklas. Declan Rice har blivit omöjlig att peta på mittfältet. Han vinner tillbaka bollen och låter Bellingham driva framåt. Oron är att England saknar en ersättare för Rice. De kan vara glada över att han är så slitstark.
Trolig startelva
Kändissupporter
Vem kan glömma bort halvtidsunderhållningen under Englands vinst mot Wales i Qatar? De som var närvarande på Al Janoub-stadion tittade med vördnad - eller förvirring - då popsensationen från 90-talet Chesney Hawkes framförde den där låten han kör. “Det här är det första arenagiget jag har gjort på 30 år,” sa han innan den stora showen. “Det är bara en låt och ingen får gissa vilken låt jag kommer att köra. Jag skulle förmodligen kunna sjunga den låten i sömnen.”
Kulinarisk njutning
Något friterat, täckt av en het sås, i ett bröd. Ja, du tar extra ost också. Och bacon. Krispig lök också. Den sortens mat som fyller matinfluensern Eating With Tods Instagram. Det måste komma från en food court och ackompanjeras av pommes frites med sås, serverat av en trendig tatuerad man som kallas Milo och hela tiden säger “My guy”. Så fort man har ätit upp det, bege dig till en storbildsskärm, köp en alldeles för dyr öl och kasta den på någon när England gör mål. Kasta den också på någon när England förlorar på straffar.
Truppen
Målvakter:
1. Jordan Pickford, 30 år, Everton
13. Aaron Ramsdale, 26 år, Arsenal
23. Dean Henderson, 27 år, Crystal Palace
Backar:
2. Kyle Walker, 34 år, Manchester City
3. Luke Shaw, 28 år, Manchester United
5. John Stones, 30 år, Manchester City
6. Marc Guéhi, 23 år, Crystal Palace
12. Kieran Trippier, 33 år, Newcastle
14. Ezri Konsa, 26 år, Aston Villa
15. Lewis Dunk, 32 år, Brighton
22. Joe Gomez, 27 år, Liverpool
Mittfältare:
4. Declan Rice, 25 år, Arsenal
8. Trent Alexander-Arnold, 25 år, Liverpool
10. Jude Bellingham, 20 år, Real Madrid
16. Conor Gallagher, 24 år, Chelsea
20. Jarrod Bowen, 27 år, West Ham
21. Eberechi Eze, 25 år, Crystal Palace
25. Adam Wharton, 20 år, Crystal Palace
26. Kobbi Mainoo, 19 år, Manchester United
Anfallare:
7. Bukayo Saka, 22 år, Arsenal
9. Harry Kane, 30 år, Bayern München
11. Phil Foden, 24 år, Manchester City
17. Ivan Toney, 28 år, Brentford
18. Anthony Gordon, 23 år, Newcastle
19. Ollie Watkins, 28 år, Aston Villa
24. Cole Palmer, 22 år, Chelsea
Mĺ | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
||||||||
3 |
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 | 16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | 30 | |||
|