Alla inlägg under juni 2024

Av Mikael Holmkvist - 15 juni 2024 19:31

Luis de la Fuente har byggt ett ungt lag runt en erfaren ryggrad men kan de återta framgångsåren för La Roja?


AV: David Álvarez och Juan I Irigoyen


FIFA-rankingen: 8


Tidigare EM-turneringar:

2000: Kvartsfinal

2004: Gruppspelet

2008: MÄSTARE

2012: MÄSTARE

2016: Åttondelsfinal

2020: Semifinal


Stjärnan: Rodri


Lagkapten: Álvaro Morata


Utsikter

Spanien anländer i Tyskland med mycket bättre utsikter än man hade kunnat föreställa sig för 18 månader sen när de förlorade mot Marocko på straffar i VM-åttondelen och sen ersatte Luis Enrique med Luis de la Fuente. Landslaget visade en oroväckande brist på fantasi i Qatar och istället för att anställa ännu en tränare med en högprofilerad klubbkarriär, tittade det spanska fotbollsförbundet inåt och anställde en som hade spenderat större delen av sin karriär med de spanska ungdomslagen. Men experimentet började inte bra.


De la Fuentes lag förlorade den andra matchen i EM-kvalet, 2-0 mot Skottland på Hampden Park, och De la Fuente fick väldigt mycket kritik. Det spekulerades t o m om att han skulle förlora sitt jobb, trots att han precis hade inlett sin A-landslagskarriär. Men Spaniens efterföljande matcher var i The Nations League-slutspelet mot Italien och Kroatien, två lag som de kommer att möta i gruppspelet i Tyskland.


Italien besegrades med 2-1 efter ett sent mål av Joselu i semifinalen och sen vanns turneringen på straffar efter 0-0 mot Kroatien. Framgången gav laget - och tränaren - en plattform från vilken de sen kunde bygga vidare. Projektet har känts väldigt stabilt sen dess och saker och ting har gått lugnt tillväga. De la Fuente har också lärt sig av sina misstag, t ex har han inte upprepat misstaget att göra åtta förändringar, som han gjorde i förlusten mot Skottland. Han har även visat att han är kapabel att spela en mer direkt fotboll än den som kritiserades i Qatar, utan att tappa kontrollen på matchen, mest p g a den lugnande influensen av Rodri på mittfältet. Yttrarna är mer involverade och han är inte rädd för att använda en ren anfallare som Joselu.


Spanien vann sina återstående kvalmatcher men förlorade den oerhört talangfulla Gavi på vägen efter att han åkte på en främre korsbandsskada mot Georgien. Det finns även stora frågetecken kring Pedri, som har haft sina egna skadebekymmer och inte varit tillgänglig för De la Fuente. Samtidigt har förstavalet som nummer 9, Álvaro Morata, haft en tuff vår. Men trots alla dessa problem känns det som att Spanien reser till EM med en bra grund och de bör räknas in bland favoriterna.


Tränaren

Luis de la Fuente har ingen lång lista med elitklubbar på sitt CV - men han har representerat Athletic och Sevilla under flera säsonger som spelare - men han har visat sig vara det perfekta valet under en turbulent tid för det spanska fotbollsförbundet. Luis Rubiales, presidenten som anställde honom, avgick efter att ha delat ut en oombedd kyss på Jenni Hermoso efter damernas VM-final och nu är han involverad i flera rättsfall. Under en av landslagets samlingar gick representanter från civilgardet in på det spanska fotbollsförbundets kontor bredvid planen där spelarna tränade. De la Fuente har behållit sitt lugn och han har hållit gruppen förenad med en enkel fras: “Om du kom för att spela för landslaget måste du vara bra och du måste vara engagerad.”


Ikonen

Rodri har blivit nyckelspelaren i omställningen från Luis Enrique till De la Fuente. Den förstnämnda använde honom som mittback i Qatar medan den sistnämnda använder honom som spelets dirigent på mittfältet, precis som Pep Guardiola i Manchester City. “Han är den bästa i Europa,” sa Guardiola efter Champions League-finalen 2023 och tillade: “en fantastisk mittfältare.” Han valdes till Mest värdefulla spelare i vinsten mot Internazionale (efter att ha gjort vinstmålet) och han blev även utsedd till MVP i Nations League-finalen mot Kroatien. Han har blivit en av lagets ledare, spelaren som dikterar tempot med vilket laget spelar på planen.


En att hålla koll på

Lamine Yamal må endast vara 16 år gammal när EM börjar (han fyller 17 den 13 juli), men han har redan kommit fram som en nyckelspelare för det här spanska laget. Faktum är att den gångna säsongen var han en sällsynt framgångssaga för Xavi Hernández Barcelona. “Han överraskar dig varje dag,” säger De la Fuente. Trots det faktumet att han fortfarande är en ganska oberäknelig spelare så fortsätter han att vara en fullständigt avgörande forward, kapabel att enkelt bryta sig igenom linjerna och med ett väldigt fint målgörarfacit.


The maverick*

Den här truppen har ingen spelare med personligheten för att skaka om omklädningsrummet eller chockera världen med en kontroversiell kommentar under en presskonferens. Men det finns en spelare som alltid verkar stå i strålkastarljuset, även om han inte vill det. Álvaro Morata har spelat för europeiska kraftverk som Real Madrid, Juventus, Chelsea och Atlético, men under hela hans karriär har hans förmåga att göra mål ifrågasatts. Det spelar ingen roll att han har gjort fler än 200 seniormål. Han har blivit utbuad och fått ta emot dödshot från sina egna fans, men De la Fuente är helt oberörd: Morata fortsätter vara hans lagkapten.


* Maverick: en person som tänker och agerar på ett självständigt sätt. Beter sig ofta annorlunda mot vad som förväntas eller det vanliga sättet


Ryggraden

Unai Simón (målvakt), Aymeric Laporte (back), Rodri (mittfältare) och Morata (forward). Simón var redan nummer 1 när De la Fuente tog över och han kommer inte att petas nu. Samma sak gäller Laporte, som har behållit sin plats som försvarets ledare trots hans transfer från Manchester City till Al-Nassr i Saudiarabien. De la Fuente värdesätter verkligen hans erfarenhet. Ingen ifrågasätter Rodris plats och Morata har fortfarande tränarens förtroende längst fram. En sak som man ska komma ihåg med dessa fyra spelare är att de är ledare på planen, men också i omklädningsrummet.


Trolig startelva

 



Kändissupporter

De säger om Rafa Nadal att p g a att han valde att spela med ett racket så förlorade världen en magnifik fotbollsspelare. Han är brorson till den f d Barcelona Dream Team-fotbollsspelaren Miguel Ángel Nadal och gillar alltid att spela lite fotboll när tiden tillåter det. Trots den länken så hejar den 22-faldiga grand slam-vinnaren på Real Madrid - samt La Roja, såklart. När Spanien vann VM 2010 var Nadal en av de första personerna att smyga in i omklädningsrummet för att fira med Casillas, Iniesta och Xavi och de andra.


Kulinarisk njutning

Ingen match är komplett utan en god öl. Om du befinner dig i en bar eller på läktarna är det ideala scenariot för att följa en turnering som EM i sommar, särskilt i ett varmt land som Spanien, att be om en cańa med en fin skumkrona. Om du följer matcherna hemifrån räcker det med en liten flaska. I tillägg till ölen så behöver du göra din mage redo och då finns det inget bättre sätt att göra det på än att komplettera drycken med en skål patatas bravas (friterade potatisbitar med en het sås på) eller en ensaladilla rusa (sallad med majonnäs, tonfisk, oliver och morötter), som trots sitt namn är ännu mer spansk än en potatisomelett.


Den spanska guiden skrevs av David Álvarez och Juan I. Irigoyen för El País. 


Truppen

Målvakter:

1. David Raya, 28 år, Brentford

13. Álex Remiro, 29 år, Real Sociedad

23. Unai Simón, 27 år, Athletic Bilbao


Backar:

2. Dani Carvajal, 32 år, Real Madrid

3. Robin Le Normand, 27 år, Real Sociedad

4. Nacho Fernández, 34 år, Real Madrid

12. Álex Grimaldo, 24 år, Bayer Leverkusen

14. Aymeric Laporte, 30 år, Al-Nassr

22. Jesús Navas, 38 år, Sevilla

24. Marc Cucurella, 25 år, Chelsea


Mittfältare:

6. Mikel Merino, 27 år, Real Sociedad

8. Fabián Ruiz, 28 år, Paris Saint-Germain

15. Álex Baena, 22 år, Villarreal

16. Rodri, 27 år, Manchester City

18. Martín Zubimendi, 25 år, Real Sociedad

20. Pedri, 21 år, Barcelona

25. Fermín López, 23 år, Barcelona


Anfallare:

7. Álvaro Morata, 31 år, Atlético Madrid

9. Joselu, 34 år, Espanyol

10. Dani Olmo, 26 år, RB Leipzig

11. Ferran Torres, 24 år, Barcelona

17. Nico Williams, 21 år, Athletic Bilbao

19. Lamine Yamal, 16 år, Barcelona

21. Mikel Oyarzabal, 27 år, Real Sociedad

26. Ayoze Pérez, 30 år, Real Betis

Av Mikael Holmkvist - 15 juni 2024 19:26

De regerande mästarna är väldigt förändrade jämfört med för tre år sen men om de kan ta sig ur den tuffa gruppen så kan de, precis som de visade senast, inte räknas bort.

 

AV: Luca Bianchin


FIFA-rankingen: 9


Tidigare EM-turneringar:

2000: Final

2004: Gruppspelet

2008: Kvartsfinal

2012: Final

2016: Kvartsfinal

2020: MÄSTARE


Stjärnan: Nicolň Barella


Lagkapten: Gianluigi Donnarumma


Utsikter

Mästarna är tillbaka, med en annan tränare, andra ledare och en annan stil. Mycket har förändrats under de tre senaste åren, både i landet och i landslaget. Italien har röstat fram sin första kvinnliga premiärminister, Covid ligger förhoppningsvis bakom oss och La Nazionale inleder ett nytt äventyr utan någon press på sig.


Italien återfinns inte bland favoriterna i Tyskland och tränaren Luciano Spalletti, anställd efter att Roberto Mancini lämnade Italien för Saudiarabien, går in i turneringen som en underdog. Inget dåligt perspektiv för en man som för endast ett år sen vann Scudetton med Napoli mot alla odds.


Mästarna kvalificerade sig efter att ha slutat tvåa i Grupp C bakom England, nyckelmatchen var en 0-0-match mot Ukraina i Tyskland. I EM 2024 kommer Italien att möta Albanien, Spanien och Kroatien i en av de tuffaste grupperna i hela turneringen. “Att vara regerande mästare är en stimulans,” säger Spalletti. “2021 var Italien inte bland de starkaste lagen på pappret, men sen blev de ett speciellt lag. Tre år senare måste vi spela en fri fotboll. Personligen så vinner jag om jag lyckas skapa ett lag.”


Leonardo Bonucci och Giorgio Chiellini, den defensiva duon som ledde Italien till pokalen 2021, kommer att se turneringen hemifrån. Nicolň Barella och Ginaluigi Donnarumma måste kliva fram och bli nyckelspelarna, detta i ett lag som har svårt att hitta offensiva lösningar och som kommer sakna den skadade kvartetten Destiny Udogie, Nicolň Zaniolo, Francesco Acerbi och Giorgio Scalvini.


Särskilt anfallsproblemet verkar vara endemiskt inom den italienska fotbollens genetik och det har även stört ungdomslagen. Mancini vann EM 2020 med endast två mål av Ciro Immobile, hans startanfallare, och Spallettis jakt på en centerforward varade i månader. Kan Gianluca Scamacca eller Mateo Retegui bli deras Paolo Rossi, Totň Schillaci, Christian Vieri eller någon av de andra anfallarna som har skrivit historia i en maglia azzurra?


Tränaren

Luciano Spalletti kommer leda landslaget i en stor turnering för första gången. Under de två senaste decennierna har han lett Roma, Zenit, Roma igen, Internazionale och Napoli och då vunnit en Scudetto och två ryska titlar. Vid 65 års ålder har han en kropp som en man i 50-årsåldern och han är inte rädd för att ta impopulära beslut. Spalletti har använt en 3-4-2-1- och en 4-4-3-formation, en liknande inställning som Mancini hade under sin ämbetstid, men han är definitivt striktare än sin företrädare. I februari hamnade han i nyheterna då han sa att han inte tänkte låta sina spelare spela tv-spel: “Om modernitet är att spela PlayStation till klockan 4 på morgonen innan match, då är modernitet ingen bra sak. Ett landslag måste vara en vargflock. Spelare kommer och spelar för landslaget för att vinna EM, inte för att vinna Call of Duty.” Där känns han tillräckligt tydlig.


Ikonen

Gianluigi Donnarumma står stilla som en staty efter att ha räddat Bukayo Sakas straff, ett subtilt leende på läpparna, det är en av de ikoniska bilderna från Italiens vinst i EM 2020. Han hade en bra säsong i PSG och vande sig vid att få kritik. “Det är inte lätt att hantera kritiker, men vi måste vara professionella, vi måste hålla balansen och hålla oss lugna,” sa han en gång. Spalletti kommenterade det såhär: “Gigio har aldrig blivit förlåten för att han var ett underbarn, som hoppade före p g a sin talang.” Utan Chiellini (har slutat) och Immobile (inte med i truppen) finns det något nytt den här sommaren: Donnarumma, 25 år gammal, kommer att vara Italiens lagkapten.


En att hålla koll på

Davide Frattesi kan komma att bli nästa storspelare i den italienska fotbollen. Under sin första säsong med Inter spelade han endast några få matcher från start, men han gjorde sex Serie A-mål och var jätteviktig i upphämtningen i Lissabon mot Benfica (från 3-0 till 3-3) i november. I kvalmatcherna med Azzurri var han matchens spelare i nyckelmatchen hemma mot Ukraina. Han tilldrog sig kritik under Milanoderbyt i september då Inter ledde med 4-1 och han hyssjade Rafa Leăo och visade fyra fingrar innan han själv gjorde 5-1.


The Maverick*

Gianluca Mancini är kungen av det oväntade. Under 12 dagar tidigare i år, mellan 6 april och 18 april, gjorde han det enda målet i Romderbyt, visade upp en stötande banner mot Lazios fans, bötfälldes av Serie A:s sportdomare och gjorde två mål som eliminerade Milan ur Europa League. Ganska intensivt. Dessutom, under samma period, blev han även viral när Ryanair svarade på en tweet från ett Roma-fan och ironiskt slog fast att endast deras flygbolag var mer hatat än Mancini av italienarna.


* Maverick: en person som tänker och agerar på ett självständigt sätt. Beter sig ofta annorlunda mot vad som förväntas eller det vanliga sättet.


Ryggraden

Donnarumma-Bastoni-Barella-Scamacca. Fyra spelare, ingen äldre än 27, som blivit ombedda att bli de nya ledarna för Azzurri. Födda i slutet av 1900-talet började de titta på fotboll när Italien vann VM 2006 och de är en bra symbol för italienska generation Z, som blev van vid att se VM på tv utan att Azzurri var involverade. Istället hejade de på Island, Panama eller Argentina (men aldrig Frankrike). De har all fotbollsskicklighet de behöver för att inta centralscenen och leda truppen till seger (eller till en semifinal den här gången, vilket kanske är ett mer realistiskt mål).


Trolig startelva

 



Kändissupporter

Ok, 1982 sjöng Mick Jagger i en Paolo Rossi-tröja (och sa: “Italien kommer besegra Västtyskland med 3-1”, en profet!). Ok, Sharon Stone twittrade “Brava Italia!” när Italien vann EM 2020 mot England. Men, också det för tre år sen, efter finalen i London, mindes Madonna att hon hade italienska farföräldrar och postade en story med den fina gamla sloganen “Italienare Gör Det Bättre”. Det kan man inte slå - är hon en Sann Blå?


Kulinarisk njutning

Mycket tid har passerat sen Fantozzi, en ikonisk fiktiv karaktär på 1900-talets italienska biografer, såg en kvalmatch mellan England och Italien medan han åt en gigantisk omelett med lök. 2024 träffas italienare och äter pizza (vad annars?), tar en öl och möjligtvis en tiramisů till den eventuella förlängningen. Plan B: spaghetti. Det är precis som Chiellini och Bonucci sa som svar på ett visst hån från engelska fans vid EM 2020: “Vi fortsätter äta pasta … ni då?”.


Den italienska lagguiden skrevs av Luca Bianchin för Gazzetta dello Sport


Truppen

Målvakter:

1. Gianluigi Donnarumma, 25 år, Paris Saint-Germain

12. Guglielmo Vicario, 27 år, Tottenham

26. Alex Meret, 27 år, Napoli


Backar:

2. Giovanni Di Lorenzo, 30 år, Napoli

3. Federico Dimarco, 26 år, Inter

4. Alessandro Buongiorno, 25 år, Torino

5. Riccardo Calafiori, 22 år, Bologna

6. Federico Gatti, 25 år, Juventus 

13. Matteo Darmian, 34 år, Inter

15. Raoul Bellanova, 24 år, Torino

17. Gianluca Mancini, 28 år, Roma

23. Alessandro Bastoni, 25 år, Inter

24. Andrea Cambiaso, 24 år, Juventus


Mittfältare:

7. Davide Frattesi, 24 år, Inter

8. Jorginho, 32 år, Arsenal

10. Lorenzo Pellegrini, 27 år, Roma

16. Bryan Cristante, 29 år, Roma

18. Nicolň Barella, 27 år, Inter

21. Nicolň Fagioli, 23 år, Juventus

25. Michael Folorunsho, 26 år, Verona


Anfallare:

9. Gianluca Scamacca, 25 år, Atalanta

11. Giacomo Raspadori, 24 år, Napoli

14. Federico Chiesa, 26 år, Juventus

19. Mateo Retegui, 25 år, Genoa

20. Mattia Zaccagni, 29 år, Lazio

22. Stephan El Shaarawy, 31 år, Roma

 

Av Mikael Holmkvist - 15 juni 2024 19:19

Efter ett fruktansvärt 2023 har Nationalmannschaft gått framåt under Julian Nagelsmann och med Toni Kroos tillbaka har värdlandet börjat tro igen.

 

AV: Nicolas Horn


FIFA-rankingen: 16

 

Tidigare EM-turneringar:
2000: Gruppspelet
2004: Gruppspelet
2008: Final
2012: Semifinal
2016: Semifinal
2020: Åttondelsfinal


Stjärnan: Jamal Musiala


Lagkapten: İlkay Gündoåan


Utsikter
Hoppet är tillbaka. Under en ganska lång tid fanns det en rädsla för att göra bort sig för Tyskland inför deras hemma-EM. Det fanns en känsla av att de hade tur då de som värdland inte behövde gå igenom kvalspelet, detta då de knappt hade överlevt det i den form de befann sig i förra året.


Från mars till september 2023 förlorade Die Nationalmannschaft fyra av fem matcher mot mediokert motstånd och vann ingen. Hansi Flick, som även fick se sitt lag elimineras i gruppspelet i VM 2022 i Qatar, blev den första tyska landslagstränaren någonsin att få sparken, droppen som fick bägaren att rinna över var den chockerande hemmaförlusten med 4-1 mot Japan tidigt i september.


Tyskland vände sig då till den 36-årige Julian Nagelsmann och många supportrar blev glada att han var beredd att tacka ja till ett jobb som plötsligt många tränare inte ville ha. Nagelsmann är fräck, har mer karisma än sin företrädare och förde med sig drivkraft. Men det blev inte en omedelbar scenförändring.


Vid slutet av 2023 hade DFB:s kaotiska trupp fortsatt att glida utför. I en träningsmatch i november mot Turkiet spelade plötsligt Kai Havertz vänsterback - eller “vänster 10:a”, som Nagelsmann sa. Experimentet gick fruktansvärt fel och Tyskland förlorade med 3-2, en förlust som följdes upp av ett pinsamt 2-0-fall mot grannen Österrike.

Efter den förlusten i Wien sa Nagelsmann följande i en intervju med Der Spiegel: “Vi måste sluta tänka i termer av status. Vi säger till oss själva att Tyskland är en toppnation inom fotbollen, trots att vi har upplevt misslyckanden i flera år.”


I mars 2024 plockade han tillbaka Toni Kroos och valde att spela med en traditionell fyrbackslinje och klokt nog fick Havertz återgå till att spela närmare motståndarnas mål än sitt eget. Tyskland har styrka i anfallet men Nagelsmann fokuserar nu än en gång på bollinnehav istället för kontringar. En fin 2-0-vinst mot Frankrike följdes upp av en match där tyskarna vände 0-1 till vinst med 2-1 mot Nederländerna i Frankfurt. Nu har även humöret förändrats - ett tidigare vacklande lag tror på nytt på sig själv igen. Precis som fansen gör.


Det är svårt att förstå hur snabbt saker och ting kan vändas, men Tyskland är nu tillbaka som en av favoriterna i deras hemma-EM.


Tränaren
Endast 36 år gammal är Julian Nagelsmann galjonsfiguren för den tyska tränarskolan som en gång beskrevs av Mehmet Scholl som en grupp bestående av “laptop-tränare”: d v s rena taktiker där många av dem själva aldrig har varit professionella spelare. Aldrig rädd för att testa nya saker använde han en skateboard för att susa runt på Bayerns träningsanläggning.


De saknar honom fortfarande i Hoffenheim, som han tog från nästan nedflyttning till Champions League innan han lämnade för RB Leipzig. Där nådde han Champions League-semifinalerna 2020. Bayern ropade ett år senare och trots att han fick sparken medan han var på skidsemester i mars 2023 skulle de älska att få tillbaka honom. Men Nagelsmann överraskade många och förlängde sitt kontrakt med DFB till efter VM 2026.


När han tog över rodret lovade han att hålla saker och ting enkla - innan han gick vidare och gjorde allt mer komplicerat. Han rättade snart nog sig själv. Han spenderade lång tid med att leta efter en vision för sitt landslag och nu fokuserar han på bollinnehav och kontroll med Kroos. Men det finns inte mycket tid kvar för att lära känna varandra och den nya inställningen.


Ikonen
Bossen är tillbaka. Under en lång tid missbedömdes Toni Kroos av många tyskar och fördömdes som “Querpass-Toni” (sidledspass-Toni). Efter uttåget mot England i åttondelsfinalen i EM 2021 sa Tyskland- och Bayern-legendaren Uli Hoeness: “Toni Kroos passar inte längre in i den här fotbollen.” Han återvände till landslaget i våras och t o m Hoeness gillade det. Den flerfaldiga Champions League-vinnaren kan göra tysk fotboll framgångsrik igen. Med sin första passning tillbaka i laget serverade han assisten till öppningsmålet för Florian Wirtz i den första minuten mot Frankrike. Han dikterade den matchen och hans lagkamrater beundrar honom. Alltid lugn, aldrig nervös. Vid 34 års ålder har han kanske precis haft sin bästa säsong någonsin i Real Madrid. Querpass-Toni? “De som fortfarande skriver det idag har ingen aning om fotboll,” säger Nagelsmann. Det annonserades i maj att han kommer sluta spela efter EM.


En att håll koll på
Florian Wirtz hjälpte till att förvandla ständiga tvåan Bayer Leverkusen till obesegrade Bundesliga-mästare. Han är en spelare som hittar luckor och har ett superbt skott. Han är fortfarande bara 21 år men han har redan spelat fler än 100 Bundesliga-matcher och han är en av de bästa på att dribbla i tysk fotboll någonsin. Han kan vända otroligt snabbt, väva sig igenom försvarare, som han gjorde när han gjorde Årets mål mot Freiburg 2023, där han gick förbi och gick förbi och gick förbi. “Man kan inte lära ut sådana saker,” sa hans klubbmanager, Xabi Alonso.


The maverick*
“Rüdiger, du kommer ta mig till min grav,” sa skådespelaren och komikern Didi Hallervorden i filmen Didi und die Rache der Enterbten. Det är en 40 år gammal fras och den kunde inte passa bättre för Antonio Rüdiger. Ibland kan han vara lite vild, men alla skulle hellre spela med honom än mot honom. Fysiskt sett är han förmodligen den starkaste tyska spelaren. Han är en kille som alltid verkar ha roligt men han verkar aldrig vara rädd - och han ger definitivt aldrig upp. Hade både med- och motgångar under sina fem år i Chelsea men han var en nyckeldel av det Champions League-vinnande laget 2021. Han var inte automatiskt förstaval i mittförsvaret när han kom till Real Madrid 2022, men nu är han det och han var med och ledde dem till ännu mer framgångar förra säsongen.


* Maverick: en person som tänker och agerar på ett självständigt sätt. Beter sig ofta annorlunda mot vad som förväntas eller det vanliga sättet.


Ryggraden
Neuer, Rüdiger, Kroos, Havertz. En axel med mycket erfarenhet, samtliga fyra spelare har vunnit Champions League minst en gång var. Hur många lag har en sådan ryggrad? Men man skulle även kunna kalla det tveksamhetens axel. Kroos var tills ganska nyligen pensionerad från landslaget (men att plocka tillbaka honom har förmodligen varit Nagelsmanns viktigaste aktion hittills). Manuel Neuer var skadad länge och har börjat begå okaraktäristiska misstag, som det som kostade Bayern så mycket på Bernabéu i Champions League-semifinalen. Rüdiger ser alltid fantastisk ut för klubblaget, men han har ofta framstått som en säkerhetsrisk i landslaget. Och Havertz krigar fortfarande med Niclas Füllkrug om sin plats. I teorin är det en ryggrad i världsklass. Men i verkligheten har den fortfarande mycket att bevisa på den största scenen.


Trolig startelva:

 
Hur Tyskland kan komma att formera sig i EM.


Kändissupporter
Herbert Grönemeyer. Hans musik är lika mycket en del av Tyskland som öl och bratwurst. Han blev känd i hela landet som skådespelare när han 1981, 21 år gammal, medverkade i krigsdramat Das Boot, som nominerades för sex Oscars. Han sjöng sin sång Zeit, dass sich was dreht vid öppningsceremonin vid hemma-VM 2006. Han ses som någon som talar från den tyska nationens hjärta och han skrev även en nationalsång för sin hemstad Bochum, som alltid spelas när spelarna springer ut på Ruhrstadion. Han har dessutom varit medlem av landslagets fanclub sen 2016.


Kulinarisk njutning
Stadionwurst, som skiljer sig från en bratwurst endast genom att den är kokt och säljs på eller nära en fotbollsstadion. Den har ett knaster när du biter i den. Vanligtvis serveras den i ett bröd med en öl till. Proffsen äter den med senap, hädare med ketchup. De kostar mellan €3,50-€5 (40 kr - 57 kr) hos Bundesliga-klubbarna och vegetariska alternativ finns nu också tillgängliga vid vissa arenor. Världsmästaren Hoeness är nu delägare i en Nürnberg-baserad bratwurst-fabrik.


Tysklands lagguide skrevs av Nicolas Horn för Die Zeit.


Truppen
Målvakter:
1. Manuel Neuer, 38 år, Bayern München
12. Oliver Baumann, 34 år, Hoffenheim
22. Marc-André ter Stegen, 32 år, Barcelona


Backar:
2. Antonio Rüdiger, 31 år, Real Madrid
3. David Raum,26 år, RB Leipzig
4. Jonathan Tah, 28 år, Bayer Leverkusen
6. Joshua Kimmich, 29 år, Bayern München
13. Nico Schlotterbeck, 24 år, Borussia Dortmund
16. Waldemar Anton, 27 år, Stuttgart
18. Maximilian Mittelstädt, 27 år, Stuttgart
20. Benjamin Henrichs, 27 år, RB Leipzig
24. Robin Koch, 27 år, Eintracht Frankfurt


Mittfältare:
5. Pascal Gross, 33 år, Brighton
8. Toni Kroos, 34 år, Real Madrid
10. Jamal Musiala, 21 år, Bayern München
11. Chris Führich, 26 år, Stuttgart
17. Florian Wirtz, 21 år, Bayer Leverkusen
21. İlkay Gündoåan, 33 år, Barcelona
23. Robert Andrich, 29 år, Bayer Leverkusen
25. Emre Can, 30 år, Borussia Dortmund


Anfallare:
7. Kai Havertz, 25 år, Arsenal
9. Niclas Füllkrug, 31 år, Borussia Dortmund
13. Thomas Müller, 34 år, Bayern München
14. Maximilian Beier, 21 år, Hoffenheim
19. Leroy Sané, 28 år, Bayern München
26. Deniz Undav, 27 år, Stuttgart

Av Mikael Holmkvist - 5 juni 2024 16:30

Agerandet har kastat högstaligan in i ett inbördeskrig och utfrågningen på måndag kan komma att förändra ligan för alltid - medan klubben säger att de är offer för "majoritetens tyranni"

 

Från vänster till höger: City-ägaren shejk Mansour, klubbens manager Guardiola och Premier Leagues vd Richard Masters.

 


 

 

AV: Matt Lawton, chefskorrespondent på sportavdelningen på The Times, tisdag 4 juni, kl 16:20 (svensk tid), 2024



Manchester City har inlett oöverträffade rättsliga åtgärder mot The Premier League i en aktion som har utlöst inbördeskrig i den engelska fotbollens högstaliga.



Dispyten, som har blivit en kamp mellan de mäktigaste klubbarna i landet, kommer att avgöras efter en två veckor lång privat skiljedomsförhandling som börjar på måndag.



Utgången kan dramatiskt komma att förändra det professionella spelets landskap och ha en signifikativ inverkan på en separat utredning, schemalagd till november, gällande Citys påstådda 115 brott mot Premier Leagues finansiella regelverk. Den utredningen, som förväntas pågå i sex veckor, kan komma att leda till enorma böter för klubbägarna och möjligtvis även nedflyttning för Pep Guardiolas vinstmaskin.



Vid nästa veckas förhör, som har provocerat fram bittra splittringar mellan klubbarna, kommer City att försöka få bort ligans Associated Party Transaction (APT)-regler, som de menar är olagliga, och de kommer att söka skadestånd från The Premier League.



Reglerna infördes i december 2021, i svallvågorna av det saudiledda övertagandet av Newcastle United. De är utformade för att behålla konkurrenskraften i The Premier League genom att hindra klubbar från att blåsa upp kommersiella avtal med företag länkade till deras ägare. Reglerna dikterar att sådana transaktioner måste bedömas av en oberoende part så att de har ett “rättvist marknadsvärde” (FMV).



Men i ett 165 sidor tjockt juridiskt dokument argumenterar City för att de är offer för “diskriminering”. Vidare beskriver de regler som de säger har godkänts av deras rivaler för att kväva deras framgångar på planen som “majoritetens tyranni”.



Om City blir framgångsrika med sina anspråk - och en del rivaliserande klubbar fruktar att de kommer bli det - kan det göra det möjligt för de rikaste klubbarna att värdera deras sponsoravtal utan någon oberoende bedömning. Detta skulle avsevärt öka mängden pengar de kan dra in och därmed ge dem betydligt större summor att spendera på spelare.



Ligans övriga 19 klubbar har bjudits in för att delta i den rättsliga åtgärden och The Times erfar att mellan 10 och 12 av dem har klivit fram och tillhandahållit antingen vittnesmål eller brev där de detaljerat redogör för vittnesmål till stöd för The Premier Leagues försvar mot aktionen. De som har lämnat vittnesmål kan komma att kallas av domstolen för att lämna bevis vid förhöret.



Förutom inverkan det kan komma att ha på The Premier League som tävling, fruktar flera klubbar att Citys agerande även kan bli en nyckel till utgången i utredningen av de 115 påstådda regelbrotten mellan 2009 och 2023. Där är sponsoravtal finansierade av företag länkade till Abu Dhabi centrala för anklagelserna mot dem.



Det har påståtts att City har dolt betalningar gjorda av deras ägare, shejk Mansour, genom tredje part och maskerat dem som sponsringsintäkter. Redan innan Premier Leagues nyare åtgärder för att skärpa reglerna kring APT fanns det ett krav enligt ligans regler på att transaktioner med närstående måste vara av rimligt marknadsvärde. Om sådana regler nu anses olagliga kan det avsevärt stärka Citys försvar vid förhöret senare i år. City har förnekat alla oegentligheter i samband med de 115 anklagelserna.



I februari rapporterades det att The Premier League hade varnat sina klubbar för hotet om möjliga rättsliga åtgärder av en klubb mot APT-reglerna.



The Times kan bekräfta att City har genomfört hotet, de lämnade in sina krav den 16 februari, och The Premier League informerade sina medlemsklubbar i mars om att datumet 10 juni hade bokats in för förhöret.



City begär skadestånd av The Premier League och argumenterar för att ligans demokratiska system, där det krävs åtminstone 14 klubbar, eller två tredjedelar av dem som röstar, för att implementera regeländringar ger majoriteten oacceptabla kontrollnivåer. De anklagar rivaliserande klubbar för “diskriminering mot ägare från Gulfen”, för att citera en kommentar från en enskild senior klubbexekutiv direktör.



City argumenterar för att sponsorer länkade till klubbägare - Citys är i Abu Dhabi - ska tillåtas bestämma hur mycket de vill betala, oavsett vad någon oberoende värdering säger. Fyra av Citys tio största sponsorer har band till Förenade Arabemiraten, inklusive deras arena- och tröjsponsor, Etihad Airways.



Newcastle, som är majoritetsägda av Saudiarabiens Public Investment Fund, har ett tröjsponsoravtal med det saudiarabiska företaget Sela. Chelsea har ett tröjsponsoravtal med Infinite Athlete, som räknar Chelsea-delägarna Todd Boehly och Behdad Eghbali som sina investerare.



Medan The Times känner till åtminstone en klubb som har lämnat in ett vittnesmål som stöd till City inför nästa veckas skiljedomsförhandling finns det källor som menar att fler än hälften har ställt sig på The Premier Leagues sida. The Premier League bjöd in klubbarna att skicka in deras uttalanden i ett brev från deras chefsjurist, Kevin Plumb, den 1 mars.



Trots att de just har slagit ett nytt rekord och vunnit deras fjärde raka Premier League-titel påstår City att reglerna som introducerades för 2 ˝ år sedan är begränsande och konkurrenshämmande.



Deras rivaler anser att det som City gör faktiskt kommer att förstöra konkurrensen i världens mest populära liga. Det skulle låta klubbar med superrika ägare spendera obegränsade summor pengar på deras spelartrupper och infrastruktur och upphäva Financial Fair Play-reglerna.



Miljoner spenderas på juridiska avgifter för att bekämpa det här fallet. En senior klubbkälla säger att The Premier Leagues juridiska räkningar har mer än fyrdubblats under det senaste året, från ungefär Ł5 miljoner (67 miljoner kr) till mer än Ł20 miljoner (266 miljoner kr). De pekar även på det faktum att sedan februari har The Premier Leagues egna juridiska avdelning tvingats skifta sitt fokus till detta, samtidigt som den också försöker förbereda för förhöret gällande Citys 115 åtalspunkter. “Detta är helt klart en taktik,” sa källan.



City har verkligen inte sparat på några kostnader i deras potentiellt banbrytande juridiska kamp. De har anställt tre KC-jurister* i form av Lord Pannick, som stöttas av Paul Harris och Rob Williams. En fjärde senior advokat som är specialiserad på konkurrens- och tillsynslagstiftning, David Gregory, finns också med i Citys juridiska team.



* King’s Counsel (KC) är advokater som har erkänts för sina utmärkta advokatsfärdigheter. De ses ofta som ledande på deras rättsområde och tar sig i allmänhet an mer komplexa fall som kräver en högre nivå av juridisk expertis.



I deras framställan vill City ha “skadestånd för de förluster som de har åsamkats till följd av det olagliga i FMV-reglerna [verkligt marknadsvärde]”, särskilt för kostnader som ett resultat av förseningar, summor som de hävdar inte betalades ut enligt överenskomna affärer och ytterligare kostnader, inklusive klubbens oförmåga att generera intäkter från försenade eller inställda projekt. Detta tror klubbarna potentiellt kan uppgå till tiotals miljoner.




City säger faktiskt att klubben söker en delad rättegång, med den första delen fokuserad på APT-reglerna följt av en andra som ska fastställa skadestånden.




I sitt brev till klubbarna den 1 mars beskrev Plumb arten av Citys juridiska utmaning under avsnitt X i Premier League-reglerna.



Plumb förklarade hur Premier League var tvungen att säkra en domstolsorder som gjorde det möjligt för dem att avslöja detaljerna i skiljeförfarandet till sina medlemsklubbar och bekräfta att det verkligen var City som hade lämnat in ett krav. "Syftet med detta brev är att tillhandahålla dessa ytterligare detaljer, inom ramen för förfarandets konfidentialitet, och att bekräfta processen genom vilken vilken klubb som helst kan delta i skiljeförfarandet", säger Plumb.



Han förklarade detaljerna för klubbarna i Citys aktion om att reglerna strider mot konkurrenslagen från 1998.



Plumb sa sen att Premier Leagues oberoende juridiska rådgivare anser att reglerna är förenliga med engelsk lag och att de kommer att kämpa mot de rättsliga åtgärderna.



Den 26 februari ägde en vägbeskrivningsförhandling i skiljedomstolen rum. Där gav nämnden som plockats in för att lyssna på fallet The Premier League tillåtelse att tillhandahålla en redigerad kopia av Citys framställan till andra klubbar, för att de kan komma att påverkas av fallets utgång.



Domstolen bestämde datum för slutförhandlingen och den kommer att äga rum från 10 juni till 21 juni. Alla vittnesmål skulle vara inskickade senast den 28 mars, i linje med tidsfristen för Premier Leagues försvar.



Klubbarna gavs möjlighet att antingen ingripa formellt i förfarandet, efter att ha fått tillstånd från domstolen, eller lämna in faktisk bevisning i relevanta frågor.



Inom Citys framställan finns ett krav på ändring av röstningssystemet som Premier Leagues beslutsprocess länge har

byggts på, den kräver att två tredjedelar av klubbarna stödjer en regeländring. De säger att detta tillåter en majoritet av klubbarna att utöva ett "tyranni" som skadar minoriteten.



City hävdar också att FMV-reglerna är avsedda att vara diskriminerande mot klubbar med anknytning till Gulfregionen.



Framställan säger att reglerna infördes på initiativ av vissa rivaliserande klubbar som reagerade på det saudiska övertagandet av Newcastle, i syfte att "säkra sina egna kommersiella fördelar". De säger att rivaler har försökt begränsa affärer med företag i Gulfregionen, med hänvisning till ett citat från en ledande befattningshavare från en annan klubb.



De hävdar att reglerna var "avsiktligt avsedda att strypa kommersiella friheter för särskilda klubbar under särskilda omständigheter, och därmed begränsa ekonomisk konkurrens".



City klagar även på att när det gäller att förhandla fram något slags sponsoravtal befinner sig klubbarna i norra England i underläge, jämfört med dem i London. City menar nämligen att lagen i huvudstaden kan ta mer betalt för sina biljetter. Men rivaliserande klubbar uppskattar dock att City, baserat på medianpriserna för biljetter på Etihad Stadium och hos de sju Premier League-klubbarna i London, ligger trea.



City skyller på Premier League för att de inte reglerade utgifterna när klubbar som Manchester United var mer dominerande och hävdar att de har hindrats från att tjäna pengar på sitt varumärke på det sätt som United gjorde. City säger också att reglerna straffar klubbar som har "idrottshistorier med lägre profil".



I sitt påstående avfärdar City också farhågor om att ett uppblåst sponsringsavtal med ett företag kopplat till klubbens ägande kan vara sårbart för ett ägarbyte.



"Det finns inget rationellt eller logiskt samband mellan en klubbs ekonomiska icke-hållbarhet och dess mottagande av intäkter från enheter kopplade till ägande", står det i Citys framställan. De säger att företag skulle hedra sponsringsavtalen även om klubben såldes till nya ägare.



Precis som en källa i en Premier League-klubb observerade bortser detta från det faktum att det är vanligt att sponsringskontrakt har klausuler som innebär att villkoren ändras under nytt ägande.



City hävdar att Premier League inte har lyckats tillhandahålla bevis för att sponsringsavtal med närstående part ger klubbar en orättvis fördel eller snedvrider ligans konkurrensbalans.



De säger också att Premier League, som organisation, är en direkt konkurrent om sponsring och hävdar därför att ligan har en intressekonflikt.



Utöver det ifrågasätter City oberoendet hos Nielsen Sports, dataanalysföretaget som används för att fastställa det verkliga marknadsvärdet på sponsringsavtal, eftersom det har behållits av Premier League i mer än två år



City klagar på att FMV-reglerna diskriminerar klubbar som ingår i en ägargrupp för flera klubbar och endast gäller kommersiella affärer och inte aktieägarlån.



I slutändan anklagas City för att ha brutit mot finansiella regler som har gjort att de har kunnat spendera närmare 2 miljarder pund (27 miljarder kr) på att bygga ett lag som nu dominerar Premier League och säsongen 2022-23 vann en europeisk och inhemsk trippel.



I sin framställan hävdar City att de nuvarande reglerna kommer att begränsa deras möjlighet att köpa de bästa spelarna och tvinga dem att ta mer betalt av fansen för biljetter. De säger att de också kan behöva skära ner på utgifterna för ungdomsutveckling, damfotboll och samhällsprogram.



Premier League-klubbarna har ett planerat möte i Harrogate på torsdag.



Manchester City svarade inte när de kontaktades för en kommentar. Premier League har avböjt att kommentera.



Varför agerar Manchester City mot The Premier League?

De vill att Premier League-reglerna för Associated Party Transactions (APT) ska skrotas och hävdar att de är olagliga. APT-reglerna, som infördes i december 2021 och skärptes i år, omfattar sponsring och kommersiella affärer med företag som är anslutna till klubbarna, såväl som alla spelarövergångar mellan klubbar i samma ägargrupp, för att säkerställa att de är av "rättvist marknadsvärde" . Om City lyckas kommer alla begränsningar för uppblåsta sponsringsavtal att tas bort. Seger för City kan också ha en betydande inverkan på deras fall angående 115 Premier League-anklagelser om påstådda brott mot vinst- och hållbarhetsreglerna.



Vad är en APT:er och varför är de viktiga?

I England finns det ett antal exempel på APT:er. Newcastle har efter att ha blivit övertagna av Saudiarabien säkrat ett avtal med det saudiska företaget Sela värt Ł25 miljoner (332 miljoner kr) om året mot att företaget får ha sin logga på framsidan av klubbens matchtröjor. Samtidigt har Chelsea ett tröjavtal med Infinite Athlete, ett företag där Chelsea-delägarna Todd Boehly och Behdad Eghbali återfinns bland deras investerare. Fyra av Citys tio huvudsakliga sponsorer har länkar till Abu Dhabi, inklusive tröj- och arenaavtalet med Etihad Airways.



Fram till december 2021 såg Premier League bara kommersiella affärer som "transaktioner med närstående" om de beskrevs som sådana i klubbarnas räkenskaper - Manchester City deklarerade inte sponsringsavtal likt det med Etihads som transaktioner med närstående. Reglerna för 2021 angav att om Premier Leagues styrelse har rimliga skäl att misstänka att det är en associerad part, kommer ett oberoende företag att avgöra om det har ett rimligt marknadsvärde.   



Från och med januari i år gjordes Premier League-klubbarna straffbara för brott mot reglerna om de inte "använder all rimlig försiktighet" för att säkerställa att affärerna är av rimligt marknadsvärde. Här ligger bevisbördan på klubbarna, så det är de som måste kunna bevisa att allt har gått rätt till.



Om begränsningarna i APT:erna tas bort finns det en oro för att affärer som liknar avtalet på 200 miljoner euro (2,26 miljarder kr) per år mellan Qatar Tourist Authority och Qatar-ägda Paris Saint-Germain som tillkännagavs 2014 – som Uefa senare bedömde inte var av rimligt marknadsvärde — skulle kunna kopieras i England.



Vilka är de 115 åtalspunkterna?

Femtiofyra av dem gäller att City inte har tillhandahållit korrekt finansiell information 2009-10 till 2017-18. Fjorton är relaterade till att de inte har tillhandahållit korrekta detaljer för spelar- och managerbetalningar från 2009-10 till 2017-18. Fem avser en underlåtenhet att följa Uefa:s regler, inklusive Financial Fair Play-regler, från 2013-14 till 2017-18. Sju är för att ha brutit mot Premier Leagues PSR-regler 2015-16 till 2017-18. 35 är för att inte ha samarbetat med Premier League-utredningar mellan december 2018 och februari 2023. Anklagelserna dök först upp på grund av läckt korrespondens publicerad av den tyska tidningen Der Spiegel. City har hela tiden hävdat att materialet erhållits olagligt.



Vad betyder detta för Citys åtalspunkter? 

Signifikativt nog kommer nästa veckas privata skiljedomsförhandling före den oberoende utfrågningen gällande anklagelserna mot City, som ska starta i november. Rivaliserande klubbar är oroade över att om City är framgångsrika mot APT-reglerna kan det stärka deras försvar senare under året. Det har påståtts att City har dolt betalningar gjorda av ägaren shejk Mansours Abu Dhabi United Group genom tredje part och maskerat dem som sponsringsintäkter. Om domstolen drar slutsatsen att Premier League-reglerna kring rimligt marknadsvärde är olagliga - och sådana regleringar fanns redan innan mer robusta regler infördes 2021 - kan det öppna vägen för City att lansera nya bestridningar mot legaliteten i reglerna gällande de 115 anklagelserna.

 

Av Mikael Holmkvist - 1 juni 2024 03:50

Trump har svamlat på om huruvida Israel-Gaza-kriget bör sluta. Men då han talade inför rika donatorer bakom stängda dörrar sa han att han stödjer Israels rätt att fortsätta “deras krig mot terrorn.”


 

 

AV:  Josh Dawsey, Karen DeYoung och Marianne LeVine, The Washington Post, måndag 27 maj, 2024



Den f d presidenten Donald Trump har lovat att krossa de pro-palestinska protesterna på collegeområdena. Han berättade för ett rum fullt av donatorer - en grupp som han skojade och sa att den inkluderade “98 procent av mina judiska vänner” - att han kommer utvisa studentdemonstranter från USA, om han blir vald till nästa president, detta enligt deltagare vid rundabordsevenemanget med honom i New York.



“En sak som jag gör, varje student som protesterar, kastar jag ut ur landet. Ni vet, det finns många utländska studenter. Så fort de hör det kommer de att sköta sig,” sa Trump den 14 maj, enligt donatorer som närvarade vid tillställningen.



När en av donatorerna klagade på att många av studenterna och professorerna som protesterar på collegeområdena nu i framtiden kan komma att hamna på maktpositioner i USA kallade Trump demonstranterna en del av en “radikal revolution” som han lovade besegra. Han berömde New York-polisen för att de rensade området på universitetet Colombia och sa att andra städer måste följa i deras fotspår och att “det måste stoppas nu.” 



“Well, om ni får mig vald, och ni borde verkligen göra det, om ni får mig omvald, då kommer vi att flytta bak den rörelsen 25 eller 30 år,” sa han, enligt donatorerna, som pratade mot villkoret om anonymitet från den privata tillställningen.



Trump har offentligt svamlat om huruvida Israel bör fortsätta sitt krig i Gaza och sagt “få slut på det … gå tillbaka till fred och sluta döda människor.” Stora donatorer till Republikanska partiet har genom lobbyverksamhet med honom under de senaste månaderna uppmanat honom att inta en starkare position som stöttar Israel och deras premiärminister, Benjamin Netanyahu.



Det privata mötet i New York ger en ny insikt i hans nuvarande tankar. Då han talade för rika donatorer bakom stängda dörrar sa Trump att han stödjer Israels rätt att fortsätta “deras krig mot terrorn” och skröt om sin Vita Huset-politik mot Israel.



Den f d presidenten nämnde inte Netanyahu, som han avskyr för att han erkände Joe Bidens seger 2020 och de två har inte pratat med varandra på flera år.



Trump har inte erbjudit många politiska specifikationer gällande hur han skulle behandla Israel om han blir omvald. Han har kastat tveksamhet över genomförbarheten av en självständig palestinsk stat i en nyligen genomförd intervju med Time Magazine. Där sa han att han “inte längre är säker på att en tvåstatslösning kommer fungera,” och tillade: “det finns kanske ingen annan idé.” En tvåstatslösning på konflikten mellan Israel och Palestina har varit målet för USA:s politik under både demokratiska och republikanska presidenter i årtionden.



Trumps läger svarade inte på detaljerade frågor om The Washingtons Posts rapportering. “När president Trump är tillbaka i Ovala rummet kommer Israel än en gång att vara skyddat, Iran kommer gå tillbaka till att vara panka, terrorister kommer att jagas och blodutgjutelsen kommer sluta,” skrev Karoline Leavitt, valkampanjens nationella pressekreterare, i ett e-mejl.



Både Trump och Biden har haft problem med politiken för konflikten mellan Israel och Palestina under kampanjarbetet. Bidens bas är djupt splittrad gällande Israel-Gaza-kriget, men Trumps retorik på ämnet har begränsat hans förmåga att utnyttja motståndarens problem.



Trump har vid upprepade tillfällen i offentliga uttalanden och intervjuer sagt att Hamas attack mot Israel den 7 oktober, som ledde till Gaza-kiget, aldrig skulle ha hänt om han hade varit president.



Men han har också kritiserat Israels inställning till kriget, om än på ett något förvirrat sätt. I en intervju i mars med den israeliska tidningen Israel Hayom sa Trump: “Ni måste avsluta ert krig. Avsluta det. Ni måste få det gjort.” I april argumenterade han för att kriget var dåligt för Israels image då han sa till den konservativa radiovärden Hugh Hewitt att Israel “absolut håller på att förlora PR-kriget.”



Men i mötet med donatorerna använde Trump en annan ton. Istället för att säga att det var dags att avsluta kriget sa han att han stödjer Israels rätt att fortsätta deras attacker mot Gaza.



“Men jag är en av de enda människorna som säger det nu. Och många människor vet inte ens vad 7:e oktober är,” sa Trump.



Trump listade vid upprepade tillfällen allt han anser att han har gjort för Israel i Vita huset. Han flyttade USA:s ambassad till Jerusalem och gick därmed emot årtionden av förd USA-politik. Han erkände Golanhöjderna, som Israel tog av Syrien 1967, som en väsentlig del av Israel efter vad han sa var en fem minuter lång konversation med David Friedman, hans ambassadör där.



Han frågade även rummet om de gillade Friedman.



“Så jag gjorde Golanhöjderna. Ni vet det är värt $2 biljoner (21,1 biljoner kr), sa de, den delen, om du räknar på det ur fastighetshänseende. Men det är värt mer än det. Det är det,” sa Trump enligt närvarande donatorer.



Trump argumenterade även för att Israel behöver hans hjälp. Gatudemonstrationer för Israel lockar mindre folkmassor än hans politiska möten, sa han. I Washington, och särskilt i kongressen “håller Israel på att förlora sin makt,” tillade han. “Det är helt otroligt.”



Donatorerna berättade att den f d presidenten flera gånger uttryckte frustration över att judiska amerikaner inte röstade så mycket på honom som han tyckte att de borde.



“Men hur kan en judisk person rösta på en demokrat, och särskilt då på Biden - men glöm Biden. De sviker er alltid,” sa han då han refererade till Demokraterna.



Trump har kommit med liknande kommentarer offentligt och ibland har det resulterat i ett bakslag. Vissa judiska amerikaner har sagt att hans retorik framkallar den antisemitiska idén att amerikanska judar är mer lojala mot deras religion eller mot Israel än mot USA.



Flera inflytelserika republikanska donatorer, inklusive Miriam Adelson, har pressat Trump att offentligt uttrycka stöd inte bara för Israel, utan även för Netanyahu, deras stridslystna ledare.



Trump nämnde aldrig Netanyahu vid tillställningen. Men han har frekvent klagat på Netanyahu offentligt - särskilt efter det att den israeliska premiärministern erkände Bidens seger i valet 2020, då Trump intensivt bestred resultatet.



“Bibi Netanyahu har med rätta kritiserats för det som hände den 7 oktober,” sa Trump till Time, då han refererade till den israeliska regeringens misslyckande med att undvika överraskningsattacken där Hamas-militanter dödade ungefär 1,200 israeler och tog 253 personer i gisslan. Han mindes även att han hade “en dålig erfarenhet med Bibi” då han sa att Israel hade planerat att delta i USA-anfallet 2020 som dödade den iranska generalen Qasem Soleimani, bara för att i sista minuten dra sig ur.



Trumps irritation mot Netanyahu sträcker sig tillbaka till hans tid i Vita huset och frustrationen han kände över att han inte fick tillräckligt med beröm för vad han gjorde för Israel och landets ledare när han var president. Det har John Bolton, Trumps f d nationella säkerhetsrådgivare, sagt i en intervju.



“Han gillar inte Netanyahu … det beror på att Bibi är en av de främsta demokratiska politikerna i hela världen när det gäller att få publicitet om sig själv och Trump avskyr det,” sa Bolton, en frekvent Trump-kritiker. “Trump ser i grunden Netanyahu som någon som får beröm för saker som Trump tycker att han själv borde få beröm för.”



T o m valet 2020 hade de två världsledarna en nära arbetsrelation, enligt en person som känner till deras relation väl och som pratade mot villkoret om anonymitet för att beskriva ledarnas privata konversationer. Men Trump “häpnades” av en video som Netanyahu spelade in där han gratulerade Biden till sin seger. Den här personen sa att Trump tyckte att videon var lite “för hjärtlig.”



Senator Lindsey Graham (republikan, South Carolina), en Trump-allierad och ibland kritiker, adresserade inte direkt Trumps kommentarer om Israel när han fick en fråga om dem i en intervju. Men han gav en bred bedömning.



"Vi kan ha våra åsikter om våra allierade men jag tror att de är mitt uppe i en kamp för sitt liv, det kommer att finnas gott om tid för ansvarsskyldighet", sa han. "Den bästa vägen för att leverera denna ansvarighet kommer att vara det israeliska folket."



Trumps och Netanyahus relation kommer “fortsätta att blomstra och frodas” om de båda sitter vid makten samtidigt igen,” sa Matthew Brooks, vd för den Republikanska judiska koalitionen, i en intervju.



“Han ger israelerna en blank check  att gå in och göra vad de behöver göra för att förgöra Hamas och eliminera hotet i Gaza från Hamas. Och vad han också säger, vilket faktiskt är sant, är ‘men gör det snabbt’ för tiden är inte Israels allierade just nu,” sa Brooks.



“President Biden står emot antisemitism och är engagerad i säkerheten för det judiska samhället och Israels säkerhet. Det gör inte Donald Trump,” sa James Singer, en talesperson för Biden-kampanjen, i ett uttalande tidigare den här månaden.



Toppallierade med Trump besökte nyligen Israel för möten med Netanyahu och andra representanter i en delegation ledd av Robert O’Brien, en annan av Trumps f d nationella säkerhetsrådgivare i Vita huset. Resan organiserades av pro-israeliska American Israel Public Affairs Committee, och gruppen kom inte med något budskap från Trump och pratade inte å Trump-administrationens vägnar, sa Ed McMullen, som jobbade som USA:s ambassadör i Schweiz under Trump-administrationen.



Gruppen fick se hemska filmklipp från 7:e oktober-attacken och besökte olika delar av landet där israeler hade dödats eller kidnappats, vilket gjorde resan till ett “utbildningsbesök som var livsförändrande,” sa McMullen. Gruppen lär vid något tillfälle berätta om resan för Trump, tillade han.



Vid tillställningen sa Trump att han hade studerat judisk historia och han hade tankar om ett tillfälle i USA:s historia.



“Och ni vet, man går tillbaka genom historien, det här är precis som innan Förintelsen. Jag svär. Om ni tittar, det är samma sak,” sa Trump. “Det fanns en svag president eller ledare för landet. Och det bara byggde på och byggde på. Och sen, helt plötsligt, stod man där med Hitler. Man fick ett problem som ingen kände till.”

 

Av Mikael Holmkvist - 1 juni 2024 03:38

Bundesliga-fotbollsklubben Borussia Dortmund har annonserat ett treårigt sponsoravtal med den tyska vapentillverkaren Rheinmetall

 

Bild: Federico Gambarini/dpa

 


 

 

AV: DW.com, onsdag 29 maj, 2024



Den tyska fotbollsklubben Borussia Dortmund har skrivit på ett treårigt sponsringsavtal med den ledande tyska vapentillverkaren Rheinmetall.



Det Düsseldorf-baserade företaget, den femte största vapentillverkaren i Europa, har blivit en "Champion Partner" till Bundesliga-klubben i en affär värd mellan €7 och €9 miljoner (80-103 miljoner kr) per år.



Rheinmetalls logotyp kommer att synas på reklamskyltar och inne på BVB:s Westfalenstadion, som har en kapacitet på 83 000 åskådare, på deras träningsanläggning Brackel och  på andra marknadsföringsevenemang. Det hela kommer att börja med klubbens förberedelser inför den prestigefyllda Champions League-finalen på lördag (1/6). 



Men den kommer inte att återfinnas på spelarnas matchställ eller träningskläder.



"Säkerhet och försvar är grundläggande pelare i vår demokrati, så vi tycker att det är rätt beslut att se hur vi kan skydda dessa pelare", säger BVB:s vd Hans-Joachim Watzke i ett klubbuttalande med titeln "att ta ansvar".



Rheinmetalls styrelseordförande Armin Papperger sa att hans företag och Borussia Dortmund är "väl matchade på grund av deras ambitioner, attityd och arv."



Han sa att "BVB är en klubb från hjärtat av Nordrhein-Westfalen som mer än någon annan strävar efter topprestationer och internationell framgång", och att Rheinmetall är "djupt rotad i Rhen-Ruhr-regionen."



BVB och Rheinmetall: ett kontroversiellt partnerskap

Rheinmetalls identitet som en ledande aktör inom vapentillverkningsindustrin ses som kontroversiell bland delar av Borussia Dortmunds 200,000 medlemmar och deras bredare fanskara. 



I november 2022 utarbetade och publicerade klubben en etisk kod där den åtog sig att jobba för "ett samhälle utan rasism, antisemitism, homofobi, sexism, våld och diskriminering."



Särskilt den näst sista punkten ledde till kritik från vissa håll med tanke på Rheinmetalls framträdande roll i tysk vapenexport, inte bara i modern tid utan också historiskt under andra världskriget.



“Ett sådant företag vill inte bara nämnas i samband med vapen som skadar och dödar människor, utan också med mer positiva saker, säger Mathias John, Amnesty Tysklands vapenindustriexpert, till DW. "Fotboll och sport är positiva ämnen. Folk förknippar dem med glädje och rättvis konkurrens, och Rheinmetall vill ha en del av det."



Dortmunds mest framstående tyskspråkiga fanblogg, schwartzgelb.de, kritiserade klubben för både dess resonemang bakom affären och tidpunkten för dess tillkännagivande.



"Var bara ärlig. Säg att Rheinmetall vill förbättra sin image och BVB vill ha pengarna, och att ni har bestämt er för att företaget motsvarar klubbens värderingar", skrev hemsidan. "Men bespara oss det statsmannalika pladderet."



“En farlig, mer hotfull värld”

Enligt den tyska fotbollstidningen Kicker rådfrågade klubben personer från tysk politik, ekonomi och civilsamhället samt representanter för sin egen fanbas innan de kom överens om affären.



"Särskilt i dag, när vi varje dag upplever hur frihet måste försvaras i Europa, måste vi hantera denna nya verklighet", säger BVB:s vd Watzke. "Vi ser fram emot partnerskapet med Rheinmetall och är öppna för diskussioner."



Det finns dock brister i klubbens argument enligt Mathias John, eftersom Rheinmetall inte bara levererar vapen för tyska försvarsändamål, utan också genom sina dotterbolag baserade i andra länder, vilket gör att man ofta kan undvika den tyska regeringens ganska strikta vapenexportpolitik.



"Det är där de mer riskfyllda kunderna kommer in", förklarar John. "Kunder som inte nödvändigtvis skulle kunna importera vapen direkt från Tyskland. Det är också där risken kommer in - att dessa vapen kan bidra till kränkningar av mänskliga rättigheter och bryta mot internationell humanitär rätt."



2016 ledde innehavet av vapen som användes av en saudiskledd koalition i Jemen till att sex medlemmar av familjen Husni dödades i en attack som kallas "olaglig" av European Centre for Constitutional and Human Rights (ECCHR). Enligt organisationen bekräftade bombrester som hittades på platsen för attacken att de hade tillverkats av Rheinmetalls dotterbolag RWM Italia.



Den tyska regeringen godkände också nyligen en leverans av Rheinmetall-ammunition till Israel i landets krig i Gaza, ett faktum som många Dortmund-fans pekade på i sin kritik av affären.



Tysklands ekonomiminister och vice förbundskansler Robert Habeck sa till reportrar i Berlin att "Rheinmetalls sponsring av en fotbollsklubb är verkligen ovanlig", men han sa också att det speglar det aktuella läget.



"Vi är i permanent kontakt med företag som Rheinmetall, [uppmuntrar dem] att producera mer ammunition för att stödja Ukraina", sa han. "Tyvärr måste vi acceptera att vi lever i en annan, mer hotfull värld."




mf/ft/msh (dpa, Reuters, DW)

 

Av Mikael Holmkvist - 1 juni 2024 03:36

Det läckande Old Trafford-taket var nästan ett alltför perfekt tecken på försummelsen av ägarna som älskar pengarna men som inte verkar gilla klubben.

 

 

 

 

AV: Jonathan Liew, The Irish Examiner, torsdag 16 maj 2024



I februari genomförde NFL:s spelarförbund sin andra årliga undersökning av Tampa Bay Buccaneers, och låt oss bara säga att det inte var någon trevlig läsning. Tampa Bay-spelarna rapporterade att omklädningsrummet var “ostädat, konstant stinkande och har ihållande insektsproblem”. Bastun beskrevs som “smutsig och/eller möglig”. Detta knappt ett årtionde efter att ett MRSA-utbrott infekterade tre Buccaneers-spelare, varav två aldrig mer kunde spela någon match.



I tillägg till detta klagade spelare på att de tvingas betala $90 (949 KR) för barnomsorg på matchdagarna (de flesta klubbarna erbjuder detta gratis), att de får hosta upp $1,750 (18,462 kr) för privilegiet att få ha sitt egna hotellrum på bortamatcherna och för att de får sitta långt bak på flygplanen medan klubbpersonalen reser första klass. Större delen av skulden för detta lades enbart på lagets ägare, som undersökningen rankade som 29:a av de 32 NFL-franchiseägarna, ägare som vi känner som familjen Glazer.



Ha i åtanke att det är såhär Glazer-familjen - några av de rikaste personerna på hela planeten - behandlar deras mest värdefulla anställda, de som riskerar sina kroppar och skapar hela spektaklet, människor som de känner och träffar. Hur tror du att de ser på Manchester Uniteds fans, en samling vanliga människor på andra sidan ett världshav som de aldrig i sina liv kommer träffa? Kanske vi fick vi en stark indikation på det i söndags eftermiddag, då himlen öppnade sig, vilket även stora delar av Old Traffords tak gjorde.



Som ett stycke patetisk villfarelse var det nästan alltför perfekt, alltför klyschigt, alltför uppenbart. Men ändå fokuserade en stor del av de efterföljande kommentarerna på Erik ten Hags genomblöta förnedring, där han kröp ihop i sin bruna kostym. Eller det pinsamma läget för Jim Ratcliffe på samma dag som han var värd för Greater Manchesters borgmästare, Andy Burnham, och Labour-ledaren, Keir Starmer, i ett försök att argumentera för en offentligt finansierad ombyggnad av området Old Trafford.



Fullt förståeligt har Ratcliffe attraherat större delen av uppmärksamheten sedan han säkrade en minoritetsandel i klubben sent förra året. Sen har det skett stjärnanställningar av folk som Omar Berrada och Jason Wilcox, samt att de jagar Dan Ashworth. Det har skickats barska interna e-mejl om att jobba hemifrån och renligheten på klubbens kontor. Det har pratats om måltavlor på transfermarknanden och nya tränare, en uttrycklig medianärvaro, flera vänliga intervjuer och briefingar.



Ratcliffes andel på 27,7% - på väg att öka till 28,9% vid slutet av året - ger honom vissa hävstänger gällande fotbollsfrågor, samt ett par platser i styrelsen. Men syndafloden på Old Trafford var en läglig påminnelse om var makten över United fortfarande vilar, på samma ställe som den har vilat under de två senaste årtiondena och där den mycket väl kan komma att vila även under de två kommande årtiondena. Trots allt prat om revolution och återuppfinning så är det här fortfarande en klubb som sliter hårt under familjen Glazers döda hand.



På ett sätt har affären med Ineos förankrat dem ännu djupare: gett dem en praktisk form av skydd, en åskledare mot klubbens många misslyckanden och en enorm kapitalinjektion som annars kanske hade behövt komma från deras egna fickor. De har ingen som helst skyldighet att sälja ytterligare några aktier och om de i framtiden skulle vilja lasta över klubben till en ny köpare är det Ratcliffe som skulle få förverka sin andel för att underlätta detta.



Varför är familjen Glazer så inställda på att behålla kontrollen över en klubb som de verkar så ovilliga att investera sina pengar eller sin tid i, samtidigt som så många föraktar dem? Det finns ett populärt ord inom makroekonomin som heter “tillgångsekonomin”, vilket i grunden menar att i anglokapitalistiska samhällen är den primära avgörande faktorn för social klass och livschanser inte längre ditt jobb, utan vad du redan äger. Med löner som stagnerar medan tillgångspriserna fortsätter att stiga, har en växande samhällelig och politisk klyfta utvecklats mellan de som arbetar för att överleva och de som helt enkelt kan leva på de inflationsdrivande intäkterna från sina befintliga tillgångar.



“Ingenting hade förändrats sedan jag lämnade,” observerade Cristiano Ronaldo när han återvände till Manchester United 2021. “Poolen, jacuzzin, inte ens gymmet. Jag trodde att jag skulle få se ny teknologi, ny infrastruktur. Jag såg saker som jag såg när jag var 20.” Den f d vd:n David Gill minns att taket på Old Trafford läckte för ett årtionde sedan, men för att klubben då var mästare var det ingen som noterade det.



Enligt fotbollsfinansbloggen Swiss Ramble har United det senaste årtiondet spenderat mindre än Fulham och Leicester och knappt mer än Brighton på förbättringar av infrastrukturen. Samtidigt, mot en bakgrund av kroniska underinvesteringar och en nettoskuld på ungefär Ł773m (10,38 miljarder kr), har familjen Glazer dragit in ungefär Ł1,3 miljarder (17,4 miljarder kr) på aktieförsäljningar och utdelningar sedan de tog över United. Det är så tillgångsekonomin fungerar: själva tillgången blir din lönecheck och alla som behöver den arbetar i princip för dig.



Det är lätt att se varför Ratcliffes icke övertagande övertagande har genererat en sådan febrig optimism hos United. Det erbjuder illusionen av kontroll i ett okontrollerbart landskap, illusionen av enkelhet i en förvirrande komplex situation, illusionen av förnyelse när väldigt lite i verkligheten har förändrats. Du kan inte få bort familjen Glazer. Du kan inte träffa eller kontakta dem. Du har inte råd att köpa deras aktier, och även om du hade det så kan du inte tvinga dem att sälja. Och du kan inte störta kulturen av parasitisk rentierkapitalism som tillåter dem att driva eller detonera de reglerande strukturer som gör den laglig.



Men vi kan arbeta upp fradga i mungiporna över Wilcox och Graham Potters ankomster och fixera på nivåerna för den interna e-mejl-trafiken, som om något av detta spelade någon roll. Kanske, med tanke på störtfloden av negativ publicitet den här veckan, kommer vi att bjudas på en ceremoniell fixning av Old Traffords tak. Jag tänker fotomöjligheter, jag tänker North West Tonight, jag tänker Quinton Fortune i neongul reflexväst med en gyllene hammare i näven.



Under tiden fortsätter vändkorsen att klicka och tillgångarna bara växer, medan kostnaderna hålls på minimala nivåer. För i en klubb så lukrativ och populär som United behöver du aldrig laga taket för att solen alltid skiner.

 

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frĺgor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards