Alla inlägg under februari 2025
Exklusivt: Vd:n Omar Berrada utfärdar varningen i ett e-mejl då en utredning är inledd gällande ett antal läckor
AV: Mike McGrath, The Telegraph, fredag 21 februari, 2025
Manchester United-vd:n Omar Berrada har inlett en utredning gällande läckor på Old Trafford och han har i ett explosivt e-mejl varnat personalen om att avslöjande av klubbinformation kommer ses som “grovt tjänstefel” vilket kan resultera i sparken.
Berrada skickade den 580 ord långa skrivelsen till anställda tidigare den här veckan då detaljer om de radikala nedskärningarna och potentiella uppsägningar hos United kom fram i ljuset. Delägaren sir Jim Ratcliffe har kapat personalstyrkan, skurit ner på förmånerna och effektiviserat utgifterna under året som gått sedan han tog kontroll över fotbollsoperationerna.
Personalen fick veta att “ytterligare åtgärder” nu kommer att vidtas för att förhindra att detaljer om förändringarna kommer ut innan klubbens officiella annonseringar.
"Alla som avslöjar information utanför klubben bryter mot sina skyldigheter om konfidentialitet, och vi är mycket tydliga med att detta kommer att betraktas som grovt tjänstefel", löd mejlet, sett av Telegraph Sport. "För att skydda klubben och dess kollegor vidtas ytterligare åtgärder för att förhindra framtida brott mot konfidentialitet och även identifiera eventuella ansvariga."
Enligt regeringens riktlinjer kan anställda omedelbart sägas upp för grovt tjänstefel om de korrekta förfarandena följs. Hittills har Ratcliffe lett uppsägningarna av 250 anställda som lämnar genom uppsägningsprocessen, och ytterligare 100 väntas få gå härnäst.
Berrada höll med personalen om att de potentiella nedskärningarna är oroande men uppmanade dem också att rapportera närmanden från externa källor för att prata om klubbens problem. "Journalister är extremt väl bevandrade i att samla information från flera källor," tillade den tidigare Manchester City-chefen och beskrev att tillvägagångssätt kommer att komma via WhatsApp, telefon och sociala medier.
Old Trafford har varit föremål för förlöjligande över ett läckande tak som spektakulärt släppte in regn på stadion förra säsongen, medan den nuvarande oron över läckor handlar om att känslig information offentliggörs.
Som avslöjats av Telegraph Sport kommer United att hålla ett personalmöte på måndag då ytterligare planer kommer att meddelas personalen för att minska kostnaderna och öka intäkterna efter att ha förlorat £300 miljoner (4,06 miljarder kr) under de senaste tre åren.
United har inte kommenterat Berradas e-postmeddelande som skickats till personalen, men det är underförstått att anställda fick höra att målet bakom förändringarna är att klubben ska börja vinna igen "vilket kräver transformation på och utanför planen".
Den här veckan avslöjades det i Uniteds finansiella siffror att Erik ten Hags avgång som manager och Dan Ashworth som sportchef kostade £14,5 miljoner (196,5 miljoner kr). Personalen har redan fått höra att klubben måste undersöka alla alternativ för att spara, inklusive att minska kostnaderna och öka intäkterna.
Det är på dagen ett år sedan Ineos köpte en tredjedel av United, nu fördjupar sig Telegraph Sport i miljardärens extraordinära snålhet
AV: James Ducker, fotbollskorrespondent i norr, The Daily Telegraph, torsdag 20 februari, 2025
Teamet som sköter om fastigheterna i Manchester United är vana vid att utföra vardagliga jobb. De är de gömda hjältarna med ansvar för underhåll av Old Trafford, Carrington och klubbens andra byggnader, det finns inte mycket de inte har sett eller hört. Men på senare har deras uppgifter utökats till att individuellt räkna antalet kartonger med skruv de har till förfogande för att se till så att de inte beställer för mycket.
Sanningen är den att samtliga avdelningar i United kommer ha liknande historier att berätta sedan sir Jim Ratcliffe tog över den dagliga skötseln av klubben för 12 månader sedan. Ratcliffe har implementerat en policy med “nollbaserad budgetering” i vilken varenda enskild utgiftspost granskas i ett försök att driva ner kostnaderna.
Ta som exempel händelsen då en person i personalen på klubbens träningsanläggning Carrington lade en stor beställning på kontorsmaterial, bara för att få se sellotejpen returneras då den inte ansågs vara nödvändig då.
Besparingarna känns av överallt. Personalen har noterat att portionsstorlekarna i kantinen på Old Trafford är mindre nuförtiden och variationen är mindre. Men den ursäktande cateringpersonalen vågar inte böja sig för förfrågningar om en extra portion p g a rädsla för att bli tillrättavisade. Stora beställningar av grönsaker på Carrington kräver godkännande uppifrån.
En anställd skojade om att det skulle vara enklare att “smuggla droger” än att skicka ett brev. Detta då kuverten är få, frimärkena dyra och uppmaningen är att satsa på e-mejl. Men United lär argumentera för att en papperslös miljö är vägen som alla stora, miljömedvetna företag går. Priset på £50 (673 kr) till veckans publikvärd har tagits bort. Numera får de ett pappersintyg som berömmer deras arbete.
United-källor har indikerat att många rader i budgeten inte hade granskats på flera år vilket ledde till att kostnaderna skenade. Individuellt sett blir det kanske inte så mycket, men kollektivt är det en helt annan sak. När Ineos köpte deras f d etanolfabrik i Grangemouth 2005 minns folk på insidan att kontorscheferna protesterade högljutt när de fick uppgiften att godkänna varenda utgift. Tre månader senare berättades det att deras ton var ändrad då de inte längre fick ta emot ovälkomna överraskningar i kostnadsrapporterna från ekonomiavdelningen i slutet av varje månad.
Huruvida några av förändringarna i United någonsin kommer att sitta bekvämt med personalen återstår dock att se. Ta frågan om utgifter. Ett av Ratcliffes första steg var att göra sig av med företagskreditkorten. Det fanns ett erkännande att detta var en "stor kulturell störning" och skulle kräva justeringar, även om det fanns logik i strategin. "Du vill att de ska spendera pengar som om de är deras egna", sa en källa. "Det är för lätt att spendera andras pengar".
Problemet är att personalen nu bokstavligen spenderar sina egna pengar, i vissa fall tar de ut personliga kreditkort eller ger sig på sina besparingar för att täcka utgifter för resor och andra utlägg, ibland uppgår dessa till hundratals pund. Sedan ställs de inför en orolig väntan på att få tillbaka dessa kostnader. Utgifterna betalas tillbaka en gång i månaden, men beroende på när utläggen har skett kan personalen under några veckor ha ont om pengar.
Ratcliffes hårda grepp om utgifterna gäller även vd:n Omar Berrada, han får bara godkänna utlägg upp till £25,000 (336,000 kr). Utbetalningar ovanför den gränsen måste först godkännas av ägargruppen.
Nyligen drev Paddy Power med Ratcliffes snålhet i en ny reklamfilm. Spelbolaget skojar om metoder för att spara pengar, som ransonering av toalettpapper, ett insisterande på att varje tepåse ska användas fyra gånger och att varje år kapa 10 cm på de officiella halsdukarna som klubben säljer. Men om man lyssnar på de anställda hos United så kommer de berätta för dig att sådana komiska sketcher inte känns alltför avlägsnade från verkligheten.
https://www.youtube.com/shorts/ErfVS4i1eYY
“Besparingar utplånade av väldigt korkade beslut”
Ratcliffe lär hävda att det inte har funnits något annat val än att hålla igen för att öka effektiviteten. År av kostsamma transfermisstag – förkroppsligade av den olyckliga sommaren 2022 när Antony och Casemiro värvades för sammanlagt £155 miljoner (2,08 miljarder kr) – har kommit ikapp klubben och Ineos arv kom med en räkning.
United har blödit pengar, med förluster före skatt på £313 miljoner (4,21 miljarder kr) bara under de senaste tre säsongerna. Någon behövde ta tag i kostnaderna med en vilja att generera mer resurser till herrarnas A-lag och avvärja hotet om att bryta mot Premier Leagues lönsamhets- och hållbarhetsregler (PSR). Samtidigt vill Ratcliffe bygga en ny arena för £2 miljarder (26,9 miljarder kr) med en kapacitet på 100,000 platser. Det är inte gratis.
"Svåra och impopulära beslut", som sådana, är en nödvändighet enligt Ratcliffe, som känner att han nu tar itu med frågor som har undvikits av tidigare regimer och har blivit större på grund av det. "Om du drar dig för de svåra besluten kommer inte mycket att förändras", sa han i en intervju med fanzinet United We Stand (UWS).
Torsdagen den 20 februari är det ett år sedan Ineos ordförande slutförde köpet på £1,03 miljarder (13,8 miljarder kr) av en minoritetsandel i klubben från Glazer-familjen, Uniteds ägare sedan 2005, och det har inte varit vackert. Söndagens 1-0-förlust borta mot Tottenham Hotspur var Uniteds åttonde förlust på 14 Premier League-matcher sedan Ruben Amorim ersatte Erik ten Hag som manager i november. Det lämnade ett håglöst, alldagligt lag som saknar självförtroende, mål och riktning och är oförmöget att ta in ett helt nytt system tynande på 15:e plats i tabellen.
Ändå har turbulensen, kaoset och traumat som har uppslukat klubben märkts lika starkt utanför planen som på den. Fans – rasande över införandet av en schablonmässig biljett på £66 (888 kr) för medlemmar och som nu fruktar branta biljettprisstegringar över hela linjen nästa säsong – hotar med "direkt uppror". Stämningen internt borde vara lika bekymmersam. Moralen bland personalen beskrivs allmänt befinna sig “på botten". Arga, desillusionerade och rädda vanliga anställda känner att det har nått den punkt där de betalar priset inte bara för raden av långvariga misslyckanden i toppen under Glazers styre, utan också en rad felaktiga beslut på verkställande nivå av Ineos.
Det främsta bland dessa var att tilldela Ten Hag ett nytt kontrakt, förnya hans tränarstab och låta ytterligare £200 miljoner (2,68 miljarder kr) spenderas under hans ledning, bara för att 116 dagar senare sparka holländaren och ta in en ny manager som spelar på ett helt annat sätt. Det var ett agerande som kostade mer än £25 miljoner (336 miljoner kr), inklusive pengar som betalats till Sporting Lissabon för att släppa Amorim från hans kontrakt. Det inkluderar också pengar som spenderats på att anställa och sedan sparka sportdirectorn Dan Ashworth efter bara fem månader, efter att ha spenderat lika lång tid på att försöka få honom från Newcastle. Det var ett förbryllande avsnitt som kostade klubben £4,1 miljoner (55 miljoner kr) i kompensation. "Vad hjälper det att snåla med pengarna när besparingar utplånas av såna här väldigt korkade beslut?" sa en anställd till Telegraph Sport.
Ett samtal gällande Kath Phipps säsongsbiljetter… två dagar efter hennes död
Nästan en fjärdedel av arbetsstyrkan sorterades bort i augusti när 250 jobb slopades, vilket uppskattades spara £35 miljoner (471 miljoner kr). På måndag eftermiddag på en "team briefing" kommer personalen att få reda på information om nästa cykel av hänsynslösa kostnadsbesparingar, vilket man fruktar kommer innebära ungefär ytterligare 175 uppsägningar. Uniteds scoutingavdelning tros stå näst på tur för omfattande effektiviseringar.
Telegraph Sport har pratat med en hel uppsättning av källor för att få en detaljerad insyn i livet i United under Ineos kontroll. De flesta erkänner att en arbetsstyrka som uppgick till 1,112 personer när Ratcliffe först äntrade byggnaden hade blivit för stor. Man förstod att förändringar krävdes i en klubb som hade gått vilse och att vägen framåt skulle innehålla en del smärta för att få ordning på saker och ting.
Det fanns verkligen en genuin känsla av förväntan när Ratcliffe och Ineos sportchef, sir Dave Brailsford, höll ett möte med alla anställda på Old Trafford den 4 januari förra året. Paret fick applåder för deras raka prat och önskan att göra fotbollen till fokus igen. En person som varit anställd länge närvarande och sa att han inte hade känt en sådan studs i steget sedan ett medryckande tal till personalen av den förre managern sir Alex Ferguson strax före Champions League-finalen mot Chelsea i Moskva 2008.
Men den där initiala känslan av optimism varade inte länge. Inom några veckor efter att hans uppdrag utökats till att omfatta daglig kontroll över verksamheten, hade Ratcliffe anlitat Interpath Advisory, en firma som jobbar med företagsrekonstruktion, för att leda en stor kostnadsbesparing som har varit väldigt nära vad man kan kalla brutal. När Berrada talade för ca 650 personer i personalen i Manchester-sviten på Old Trafford i slutet av samma år och varnade dem att "jag kan inte lova att nästa år inte kommer att bli svårt också", kunde atmosfären inte ha skiljt sig mer jämfört med det första.
Det är inte bara förändringarna så mycket som hur Ineos har gått till väga med sin utrensning som har orsakat upprördhet och förbittring. Inte minst på grund av åsikten att den nya regimen har förvärrat gamla problem i och med Ten Hag- och Ashworth-debaclen och ett tveksamt första transferfönster.
Trots sin enorma globala ställning och kommersiella räckvidd har United på många sätt alltid varit en överdimensionerad familjeklubb, en känsla som till stor del återspeglas i de senaste begravningarna av de legendariska före detta spelarna sir Bobby Charlton och Denis Law och klubbens längst tjänstgörande anställda, Kath Phipps.
Men personal som har lämnat och de som är kvar talar om att platsens ”hjärta och själ” stadigt urholkas och därmed känslan av stolthet över att arbeta där. En särskilt öm punkt har varit en upplevd brist på empati och lyhördhet gentemot personal som har fått gå, av vilka en del ägnat större delen av sitt arbetsliv åt klubben.
Ratcliffe har varit angelägen om att lämna uppfattningen om en "jobb för livet"-kultur och han ska ha avslutat en 30-årig tjänsteutmärkelse som innebar betalning av en bonus motsvarande en anställds årslön upp till maximalt £50,000 (675,740 kr).
Telegraph Sport har fått höra att en anställd var bara några veckor ifrån att nå den milstolpen innan han lämnade som en del av sommarens uppsägningar och var som en konsekvens tvungen att avstå en betydande del av den bonusen.
Vissa anställda som hade åkt på förra sommarens försäsongsturné till USA efter att ha fått veta att deras jobb var säkra tros ha blivit inkallade i ett rum bara några dagar senare för att få veta att de faktiskt var "i riskzonen" och erbjöds möjligheten att flyga hem omedelbart.
Kath Phipps arbetade för Man Utd i mer än 50 år
Phipps död, vid 85 års ålder, den 5 december förra året drabbade många anställda hårt. Efter att först ha gått med i klubben som växeloperatör i september 1968, var hon en bro till olika tidsepoker och älskad av många. Hennes bortgång kändes som ännu en kapning av banden med klubbens förflutna.
Sjuksköterskorna som tog hand om Kath under hennes sista månader sa att de aldrig hade sett en patient få så många dagliga besökare, än mindre en utan levande släktingar. Hennes vänner i klubben, inklusive flera som hade fått gå i nedskärningarna, körde en daglig tur via WhatsApp för att säkerställa att hon aldrig var ensam. Ferguson, David Beckham och Jonny Evans var bland hennes många kända, frekventa besökare. Man trodde knappt det var sant när det kom fram att personen som Phipps hade listat som närmast anhörig, till hans stora chock, hade fått ett samtal från klubben två arbetsdagar efter hennes död för att fråga om statusen på hennes två säsongskort. United säger att det var ett missförstånd och det har inte funnits någon begäran om att återkalla biljetterna.
Chefen som ses som en “spion” för Brailsford och Ratcliffe
Få skulle ifrågasätta att en del personal hade blivit alltför bekväma och i vissa fall bara gled omkring. Det finns många som kanske håller med Ratcliffes bedömning att "mycket tröghet har byggts upp i organisationen" och att klubben hade "drivit omkring" för länge. Michel Platini blev en gång tillfrågad om hur många som arbetade på Uefa och det lustiga svaret från den tidigare presidenten för europeisk fotbolls styrande organ var: "Omkring 50 procent." Platinis kommentarer skulle få resonans hos vissa i United. I rusningen att gallra har det dock skett en enorm tömning av erfarenhet, expertis och kontakter, för att inte tala om personal som hjälpte till att ge en modern fotbollsjätte en mycket personlig touch och unik stämpel. Teddy Sheringham berörde det tidigare den här veckan. "Det är inte som en hemtrevlig klubb nu," sa den tidigare United-anfallaren. "När du blir av med alla de människor som älskar klubben, för småpengar också, är det en stor sak."
Det kändes ganska talande att begravningsceremonierna för Phipps och Law i Manchester Cathedral koordinerades av två långvariga före detta United-anställda som fick gå förra året men som fortsätter att representera klubben på distans med distinktion och en stor generositet.
Nyckelpersoner från Ratcliffes team
Villa Park, 6 oktober, 2024
1. Sir Jim Ratcliffe - United-delägare
2. Sir Dave Brailsford - Ineos sportdirector
3. Omar Berrada - verkställande direktör
4. Dan Ashworth - f d sportdirector
5. Jason Wilcox - teknisk director
6. Sir Alex Ferguson - klubblegendar
Beslutet att skrota den årliga julfesten för personalen – som rapporteras ha sparat runt £250,000 (3,38 miljoner kr) – orsakade stort missnöje. Ratcliffes påbud att all personal återvänder till kontoret efter att ha vant sig vid mer flexibla arbetsförhållanden i spåren av pandemin har medfört sina egna utmaningar. Personalen har hamnat i en kapplöpning om att boka "hot desks" eftersom det inte alltid finns tillräckligt många för alla. IT-avdelningen sägs ständigt flytta skärmar och stolar in och ut ur rummen eftersom vissa kontorsutrymmen också fungerar som gästfrihetssviter på matchdagar.
Av alla som har fått gå har ingen genererat sådana chockvågor som i fallet med Ashworth i december. Det var den tydligaste demonstrationen för personalen att ingen går säker och fördjupade vad flera källor beskriver som en "växande kultur av rädsla". "Det är som att en yxa hänger över ditt huvud hela tiden och du bara väntar på att den ska falla", sa en anställd.
Det har varit en stadig tillströmning av Ineos-chefer och chefer som tar på sig fler roller och antar större betydelse i klubben. En sådan figur har kommit att betraktas som något av en "spion" för Ratcliffe och Brailsford. Oavsett om karaktäriseringen är orättvis ska personalen ha lärt sig att iaktta försiktighet och vara extra vaksam på vad de säger i hans närvaro.
Brailsford, den tidigare brittiska cyklingens högste chef, verkar nu vara en central figur i att driva vad United hoppas ska bli en förvandling av prestationskulturen i klubben efter år av nedgång. Han arbetar med James Morton, professor i träningsmetabolism vid John Moores universitet i Liverpool, på en plan som heter Mission 21, som syftar till att leverera Uniteds 21:a ligamästerskap, och Mission 1, en första Women's Super League-titel. De sitter under Uniteds bredare "Project 150"-initiativ som presenterades för personalen av Berrada i höstas och knyter an till klubbens 150-årsjubileum 2028. Morton – som var Liverpools näringsfysiolog med inriktning på prestation i fem år – var chef för näring och fysisk prestation för Team Sky när de dominerade Tour de France.
Två år innan Brailsford först anställdes som konsult av British Cycling 1998, rankades Storbritannien på 17:e plats i världen och tog bara två bronsmedaljer vid olympiska spelen i Atlanta. Tanken på att bli bäst verkade då fantasifull. Om han och Morton kan hjälpa till att forma en liknande vändning hos United återstår att se. Brailsford verkar verkligen ha blivit en mer synlig närvaro på Carrington, som genomgår en förnyelse för £50 miljoner (677 miljoner kr) från pengar som personligen investerats av Ratcliffe som Ineos tror kommer att ha en transformerande effekt på tränings- och prestationsmiljön.
Hur som helst känns utsikten att vinna titeln igen om tre år bisarr med tanke på att United inte ens är en topp 10-klubb för tillfället och det är osannolikt att det kommer finnas mycket pengar att spendera, även om klubben äntligen håller på att få grepp om sin fiende: rekrytering. Personalen uppges vara försiktig med om det kommer att finnas någon substans bakom de senaste planerna. "Vi har haft fler återställningar och slogans än vi har värvat bra spelare sedan Fergie gick", sa en av dem.
Brailsford tros ha indikerat privat att personalnedskärningarna var nödvändiga och att det fanns människor som "höll tillbaka oss". Men 60-åringen verkar stå inför en stor utmaning att övertyga folk om att hans framgång i cykling kan översättas till fotboll, och flera United-anställda påpekade att Ineos meritlista inom sport inte precis inger förtroende.
Ratcliffe frågade damernas kapten Katie Zelem vad hon gör
För alla personer i maktpositioner är det ingen som har några illusioner om att det är Ratcliffe som fattar besluten, detta efter att han inte ingrep i beslutet att förlänga Ten Hags kontrakt. Det har sedan dess framkommit att holländaren skulle ha fått sparken efter att ha vunnit FA-cupfinalen – den enda ljuspunkten under ett annars eländigt år – om beslutet hade lämnats till Ratcliffe.
Det tros ha funnits en distinkt personlighetskrock mellan Ratcliffe och Ashworth och i det fallet fanns det bara en vinnare. Ashworths avgång mottogs väldigt dåligt hos damlaget, som ansåg honom vara en viktig allierad och förespråkare med ett facit som visar att han fått damfotbollen att växa.
Ratcliffe sa att uppfattningen att han inte var intresserad av damlaget var "något missriktad", men han har gjort det klart att herrsidan är prioriteten. Det verkade uppenbart från början när han omdirigerade frågor om damlaget till sina rådgivare i sina första intervjuer med reportrar i februari förra året. Det antas att Ratcliffe inte hade ett enda meningsfullt samtal om damlaget med Ashworth under hans 169 dagar i klubben.
Sen finns det även en olycklig episod när Ratcliffe fick en rundtur på damernas anläggning på Carrington och frågade Katie Zelem, då lagkaptenen för damlaget, vad hon gjorde i klubben. Liksom Ratcliffe föddes Zelem i Failsworth nära Oldham. Mittfältaren, nu i Angel City i Los Angeles, kom till United som åttaåring för spetskompetensträning med tjejlagen och gick sen vidare och representerade England vid 12 tillfällen.
Ratcliffe valde att se Uniteds herrlag ta sig an Arsenal på Old Trafford istället för att närvara vid FA-cupfinalen för damer på Wembley i maj förra året, där United slog Tottenham med 4-0 och lyfte trofén för första gången. United hade från början inte arrangerat någon fest efter matchen i den händelse laget skulle vinna, så damerna planerade istället att fira i centrala London där vänner och familjer bodde. Till slut arrangerade United hastigt ett firande på lagets hotell, men den lokalen var belägen några kilometer utanför London och presenterade därmed ett antal logistiska utmaningar i sista minuten för damlaget och deras nära och kära.
Många av damspelarna hade bara fått små biljettilldelningar till vänner och familjer till finalen. När herrarnas spelare hörde talas om det ingrep kaptenen Bruno Fernandes och veteranmålvakten Tom Heaton, som är en del av ledarteamet, och täckte kostnaderna för ytterligare biljetter med hjälp av omklädningsrummets “bötespengar” som samlats in under säsongen.
Det var en rörande gest och det skulle inte vara den sista i sitt slag. När Fernandes upptäckte att gratisresor för personalen till herrarnas FA-cupfinal hade skrotats och de istället skulle behöva betala £20 (271 kr) för en bussresa till Wembley, erbjöd sig den portugisiske mittfältaren att betala för allt detta ur egen ficka. Hans erbjudande avvisades, eftersom personalen hade en känsla av att det skulle ha reflekterat dåligt på den nya regimen. Aktionen ska ha sparat klubben runt £6,500 (88,028 kr) och lämnat personalen förbryllad över att se klubben lägga ut tusentals pund på bilar med privatchaufförer för att ta Ineos chefer till matchen.
En superstjärna i Hollywood erbjöd sig att tillhandahålla anställningsreferenser för avskedad personal
Det som har varit uppenbart i de våldsamma nedskärningarna och skärpta kostnadsreduceringarna är hur spelare, tidigare och nuvarande, har slutit upp kring den belägrade personalen: ett arv från Ferguson-åren från hela klubben, oavsett en persons ställning, att de står tillsammans. En för alla och alla för en. Eric Cantona och Beckham är kända för att ha ringt personliga samtal till personer i personalen som har förlorat sina jobb för att kolla hur de mår. Juan Mata och David de Gea har gjort detsamma. Mata var desperat att komma till Phipps begravning men den tidigare United-mittfältarens schema innebar att han inte kunde lämna Australien, där han spelar för Western Sydney Wanderers. Personer som Fernandes, Jonny Evans och Heaton, bland andra i seniortruppen, har alla varit extremt stöttande och är ledsna över utvecklingen.
Sedan har vi rollerna spelade av Ferguson och David Gill. Två av Ineos kostnadsbesparingsåtgärder involverade att skrota Fergusons globala ambassadörsroll på £2 miljoner (27 miljoner kr) om året och Gills kvarhållningsbetalning på £1 miljon (13,5 miljoner kr) per år, beslut som de båda accepterade med värdighet. Av mycket större oro och intresse för paret har varit välmåendet för personalen som har förlorat sina jobb. Gill tog tid från en semester där han var på besök hos en del av familjen utomlands för att komma i kontakt med så många som möjligt. Ferguson har varit lika stöttande och generös med sin tid. I vissa fall har oro och stöd kommit från de minst förväntade hållen. En Hollywoodstjärna som blivit nära bekant med ett antal anställda under åren p g a Uniteds frekventa besök i USA blev chockad när hon fick reda nedskärningarna och hennes publicist var tvungen att avrådas från att ringa klubbens ägare. Superstjärnan uppgavs till och med ha erbjudit sig att tillhandahålla anställningsreferenser där det krävdes.
Besvikelsen sträcker sig även till behandlingen av ambassadörsprogrammet. Det har uppstått bestörtning vid åsynen av legendariska före detta spelare som Bryan Robson och Denis Irwin, båda extremt populära personer, som fått sina löner sänkta och beslutet att avskaffa den årliga finansieringen på £40,000 (542,000 kr) till föreningen för tidigare United-spelare (AFMUP).
En del personal som har lämnat talar om att de känner sig befriade, men de kan inte skaka av sig sin djupa sorg över det som händer. Andra som har fått ny anställning säger att tidigare kollegor har hört av sig för att fråga om de har hört något om andra tillgängliga jobb. Flera Premier League-rivaler har sett en ökning av jobbansökningar från nuvarande United-anställda.
Rädsla för att viktiga kommersiella partners inte kommer förnya
Ratcliffe sa i sin intervju med UWS att personalens moral "kommer att drivas av framgång på planen" och det finns en viss sanning i det, även om den skarpa verkligheten för tillfället är att laget aldrig har sett sämre ut under Premier League-eran och förmodligen inte sedan klubben åkte ur högstadivisionen 1974. Ten Hag- och Ashworth-episoderna har fått en del av personalen att känna tvivel gällande Ineos förmåga att återställa framgångarna för klubben. Trots all Ratcliffes kritik av tidigare transferfönster ställs det förståeligt nog frågor om kalibern på förra sommarens rekryteringar och om något verkligen har förändrats under den nya ledningen.
Amorim har definitivt ett tufft jobb. Han frågade United om de kunde skjuta upp hans ankomst till sommaren, medveten om riskerna med att ta över en trupp som inte lämpade sig för hans 3-4-2-1-system mitt i säsongen, bara för att få veta att det handlade om nu eller aldrig. Hans oro var välgrundad. United är en röra på planen och trots Amorims beslutsamhet om att hålla god min inför saker och ting måste han undra vad han har gett sig in på.
Trots hans slit för att få prestationer ur spelarna har personalen uppskattat den empatiska ton som han håller, och den portugisiske tränaren gick till och med så långt att han innan Spurs-förlusten i söndags erkände att det var den vanliga personalen som fick betala priset för de otaliga misslyckandena på A-lagsnivån.
Sådan uppriktighet har mottagits väl, även om den kommersiella personalen som arbetade i Davos förra månaden förmodligen kunde ha klarat sig utan att huvudtränaren hävdade att han leder det utan tvekan sämsta United-laget i historien dagen innan World Economic Forum började.
United fortsätter att utforska sätt att driva intäkter. Det har pratats om att sälja ett bord i the directors’ box, vilket är något som Chelsea sägs göra, och Amorims trupp ska åka på en turné efter säsongen i Malaysia och Hong Kong som kan vara värd åtminstone £8 miljoner (108 miljoner kr).
United under Ratcliffe i siffror
£4,1m (55,5 miljoner kr)
Kostnaden för att anställa och sparka Dan Ashworth.
£10,4m (140,9 miljoner kr)
Kostnad för att sparka Ten Hag och hans personal.
£11m (149 miljoner kr)
Kostnad för att anställa Amorim.
£35m (474 miljoner kr)
Summa sparad av att plocka bort 250 jobb.
£2m (27 miljoner kr)
Summa sparad av att avsluta Fergusons ambassadörsroll.
£250k (3,38 miljoner kr)
Summa sparad från att stryka julfesten.
£6,500 (88,069 kr)
Summa sparad från att inte betala för personalens bussar till FA-cupfinalen.
£198,7m (2,69 miljarder kr)
Totala intäkter i senaste räkenskaperna - en minskning med 12% år-för-år.
£2miljarder (27 miljarder kr)
Beräknad kostnad för en ny arena.
Men vad som händer på den bredare kommersiella fronten kommer att bli intressant. United landade ett sponsoravtal för världsrekordssumman £60 miljoner (813 miljoner kr) per år med Snapdragon, ett dotterbolag till Qualcomm, i september 2023, en återspegling av klubbens varaktiga attraktionsvärde trots lagets problem. Men allians- och partnerskaps-vd:n, Victoria Timpson, som var en integrerad del av den affären, och chefen för allians och partnerskap Ali Edge – som också var väl ansedd – lämnade båda förra året. Det har även skett andra personalavgångar från den kommersiella avdelningen.
Telegraph Sport har fått veta att minst två av Uniteds globala partners har allvarliga tvivel gällande att förnya sina sponsringsavtal med tanke på det föränderliga landskapet, den potentiella effekten på strategi och innovation, och en känsla av att inte vara lika uppskattad som tidigare. Det sägs också ha funnits missnöje över mindre händelser som partners som debiteras av klubben på porto av föremål som signerade tröjor.
Marc Armstrong ska börja som Uniteds affärschef på måndag efter ett utdraget utträde från Paris St-Germain. Han har en bevisad meritlista av att driva daglig kommersiell verksamhet och United förväntar sig att han kommer att ha en betydande inverkan.
Fansen pratar återigen om att rikta in sig på sponsorer – en taktik som använts tidigare – och klubben har varnats för att en "alienering av supportrar riskerar att skada dessa kritiska partnerskap".
Den stora rädslan bland fansen handlar om stora prishöjningar på säsongsbiljetter nästa säsong, vilket Ratcliffe har vägrat att utesluta. Fler protester är planerade till Premier League-matchen mot Arsenal på Old Trafford nästa månad och Manchester United Supporters Trust har varnat klubben för att de står inför hotet om "direkt uppror" från fansen.
Ratcliffe har redan börjat få smaka på behandlingen som familjen Glazer har genomgått i två decennier. “Just like the Glazers, Jim Ratcliffe’s a c- - -” ("Precis som familjen Glazer, Jim Ratcliffe är en f***a") sjöng United-fansen borta mot Fulham förra månaden.
Det har varit ett tumultartat första år för Ineos och oron är att det andra inte ser ut att bli något lättare.
Var det här arenan Marcus Rashford drömde om att få kalla sin nya hemmaplan när han sa att han är “redo för en ny utmaning”? Knappast, han drömde om Barcelona och fick (troligtvis) Birmingham - obetalbart!
CRYSTAL PALACE HEMMA, 15:00
Ok, dags för match igen och med våra mått mätt känner man sig nästan lite yr av vår framfart på sistone. Jag menar, på de tre senaste matcherna har vi tre raka segrar, på dessa har vi gjort fem mål och bara släppt in ett - vad fan är det frågan om?! Man tror knappt att det är sant, men kolla själva om ni inte tror mig:
23/1, Man United v Rangers (EL) 2-1
26/1, Fulham v Man United (PL) 0-1
30/1, FCSB V Man United (EL) 0-2
Det här betyder inte på något sätt att jag tror att det har vänt och att vi snart ska kunna utmana om ligatiteln (hahahahaha). Men det är åtminstone ett skönt avbrott från den bubblande ilskan blandad med en luttrad känsla av brist på förvåning över våra dyk från en ny bottennotering till nästa. Och här kommer lite iskall och rå fakta att muntra upp oss med inför dagens match:
Palace har vunnit fem av deras senaste 11 möten i högstaligan (3 oavgjorda och 3 förluster), inklusive tre av deras senaste fem resor till Old Trafford.
United har misslyckats med att göra något mål i första halvlek i 17 ligamatcher den här säsongen, det är fler matcher än något annat lag. 68% av deras mål har gjorts efter pausen (19 av 28).
Rasmus Højlund har spelat 12 raka liga- och cupmatcher utan att göra något mål. Senast han nätade var då han gjorde två mål mot Viktoria Plzeň i Europa League den 12 december.
Det har sagts många gånger förut, men även idag behöver vi verkligen tre poäng, för Palace, West Ham och Everton (!!!) närmar sig bakifrån med stormsteg.
Om vi kan spela som vi gjorde i den andra halvleken mot FCSB i torsdags borde det vara tillräckligt. Jag skulle gärna se att Bayindir får en ny chans mellan stolparna, men Amorim kommer troligtvis slänga in de kamerunska smörfingrarna igen.
UNITED! UNITED! UNITED!
VILKEN TREVLIG EFTERMIDDAG VI FICK IGÅR
Precis innan helgen började jag tvivla på att Thrashford skulle få till en flytt. Jag har egentligen gjort det hela tiden, mest för att jag har tänkt att det kan inte finnas någon frisk klubb där ute som är beredd att betala £325,000 (4,47 miljoner kr) i veckan för det. Och även om United skulle stå för en större del av lönen vid en utlåning så hade jag svårt att se någon vara beredd att ens betala en tredjedel av det för den stornästa fan. Men efter eftermiddagen igår så ser det ju plötsligt betydligt ljusare ut. Vi tar en tillbakablick på den:
Först annonserade United följande:
Manchester United är glada att bekräfta att Ayden Heaven har anslutit sig till klubben.
Den 18-årige mittbacken gjorde sin debut för Arsenal tidigare den här säsongen och har spelat för England upp till U19-nivån.
Heaven har skrivit på ett kontrakt t o m juni 2029, med möjlighet till ytterligare ett år, och han kommer omedelbart ansluta till Uniteds A-lagstrupp.
Ayden Heaven sa: “Jag är otroligt stolt över att gå till Manchester United. Jag är tacksam mot alla som har hjälpt mig att göra den här drömmen till verklighet.
“Det är så mycket som jag vill uppnå i spelet, jag kommer ge allt för att fortsätta min utveckling och bli den bästa spelaren som jag kan bli.”
Jason Wilcox, Manchester Uniteds tekniske director, sa: “Vi är jätteglada att Ayden har kommit till Manchester United. Han är redan en extremt talangfull försvarare som är redo att ansluta till vår A-lagstrupp för att maximera sin utveckling.
“Den här klubben har ett fenomenalt facit när det gäller att stötta unga spelare och vi anser att Ayden är på den perfekta platsen för att nå sin excellenta potential.”
Jag ska vara ärlig och erkänna att jag aldrig har hört talas om honom. Men Arse erbjöd honom ett nytt kontrakt som han sa nej till och precis som kukhuvudet Wilcox sa så ska han ju träna direkt med A-laget. Vore ju inga fel om han skulle växa ut till en klippa hos oss, men jag håller inte andan.
Redan på lördagsförmiddagen kom det klipp på X som visade Patrick Dorgu på väg in på en flygplats i Italien. Där var han för att borda ett plan till Manchester och genomgå de medicinska testerna inför en högst trolig flytt från Serie A-klubben Unione Sportiva Lecce (just nu på 14:e plats av 20 lag) till de Röda.
Sen en bit efter lunch dök de här positiva raderna upp från Ornstein och Whitwell på The Athletic:
http://beansontoast.bloggplatsen.se/2025/02/01/11847134-aston-villa-nara-en-overenskommelse-om-att-lana-in-manchester-uniteds-marcus-rashford/
Precis innan klockan 17:00 späddes det sedan på av detta från “transfergurun” Romano på X:
Fabrizio Romano @FabrizioRomano, lördag 1 februari, 2025, kl 16:49
Marcus Rashford har kommit överens om de personliga villkoren med Aston Villa! Affären är nära förestående efter att ha fått grönt ljus i förmiddags.
Som jag förstår det närmar sig Villa och United ett låneavtal och de diskuterar en klausul om att köpa [spelaren efter lånet].
Emery har ringt Rashford, spelaren attraherad av projektet och Champions League-fotboll.
Och just när jag hade lagt upp kvällens middag på tallriken skrev samme Romano att danske Dorgu var klar:
Fabrizio Romano @FabrizioRomano, lördag 1 februari, 2025, kl 18:02
Patrick Dorgu skriver på sitt femårskontrakt som ny Manchester United-spelare just nu!
Affären helt klar.
Senare på kvällen dök det dessutom upp ett klipp på Dorgu då han hoppade ur en svart jeep i centrala Manchester och gick in på restaurangen The Ivy (se bilderna här under). Jag gissar att han kommer att presenteras nu under söndagen, kanske på Old Trafford i samband med matchen mot Palace.
Och sen skrev The Guardian i princip att Thrasford är klar för Aston Villa. De menar nämligen att han troligen kommer att genomgå de medicinska testerna i Birmingham idag. Tänk om det här kommer fungera som ett gigantiskt uppvaknande för den stornäste fan, men jag tvivlar, han är för korkad och arrogant för det. När han spottade ut nappen och sa att han var “redo för en ny utmaning” trodde han att Europas elit skulle flockas runt honom i en desperat dragkamp för att säkra hans underskrift. Han drömde om Barcelona och fick (troligen) Birmingham - det är helt jävla obetalbart!
Saxat ur The Guardians artikel igår kväll:
Aston Villa ser Rashford som en lågrisksvärvning då de troligen inte behöver betala någon avgift för honom. Den engelske landslagsspelaren ska genomgå en medicinsk undersökning imorgon söndag.
Villa diskuterar att möjligen inkludera en möjlighet att köpa loss Rashford i sommar om flytten blir framgångsrik.
Klubben från The West Midlands har gått med på att täcka en betydande del av Rashfords veckolön på £365,000 (5,02 miljoner kr). Deras bäst betalde spelare i nuläget ska vara målvakten Emiliano Martínez med ungefär £200,000 (2,75 miljoner kr) i veckan.
Rashford har varit sugen på en flytt till Barcelona men om ingen sen vändning sker kommer han att bekräftas som en Villa-spelare innan fönstret stängs klockan 23:00 (00:00 svensk tid) på måndag.
Förstå detta alla United-fans där ute, imorgon, eller kanske redan idag, tillhör Rashford troligtvis inte United längre. Jag vet att det bara är ett lån och att vi kommer fortsätta betala honom en viss del av hans fullständigt sjuka lön. Men under resten av vintern och under hela våren kommer vi slippa se honom jogga runt och se besvärad ut i vår tröja. Bara det gör mig glad och jag vill bara krama om vår vackre, portugisiske boss Rúben Amorim för att han har kommit in och höjt kraven på våra dönickar till spelare. Han har dessutom stått fast vid dem, hela vägen, det är helt fantastiskt! Sen hoppas jag att griskukarna som gav Rashford det här kontraktet skäms idag. Jag vet att de inte gör det, även de är för korkade och arroganta för det, men nu kan alla, t o m en blind, se vilka inkompetenta rövhål de är.
HUR BLIR DET MED GARNACHO DÅ?
Boss Amorim petade ju både Rashford och Garnacho till derbyt. Även om argentinaren inte har startat varje match efter det så har han ju minst sagt tagit petningen mycket bättre än stornäsa. Och nu på slutet har Garnacho visat att han kan leverera godsaker, dessutom har Amorim berömt honom. Men frågan är vad som händer om det kommer in ett rejält bud på yttern. Att sälja en spelare som kommit fram genom den egna akademin dyrt är som ni vet en ren guldgruva, något som är tilltalande för The Rat. I torsdags skrev den hyfsat insatte Migsy på The Independent följande:
http://beansontoast.bloggplatsen.se/2025/01/30/11847029-varfor-man-utd-sitter-pa-en-fordel-i-kampen-med-arsenal-chelsea-och-tottenham-om-mathys-te/
Men efter det har inget konkret hänt. Jag skriver detta på lördagskvällen, så när inlägget publiceras har det kanske hänt något. Vi vet alla att det kan gå väldigt fort i fotboll, särskilt under de sista dagarna av ett transferfönster. Napoli har dessutom deg att röra sig med efter försäljningen av Chvitja Kvaratschelia, inte heller Chelsea har tomt i pengapungen, men vi får väl se.
Vad vi också får se är hur det blir med Bayern Münchens franske anfallare Mathys Tel. Enligt rapporterna är United intresserade, men inget mer har framkommit. Läser man engelska tidningar så ska fransmannen ha tackat nej till Tottenham. Samma tidningar skrev även att Spurs ordförande Daniel Levy personligen flög ner till München för att försöka ro affären i land. Men det räckte inte, Tel sa ändå nej tack. Jag hoppas att Tel vet om att Levy är jude, för detta fräcka infall att tacka nej till herr Levy lär garanterat leda till anklagelser om att Tel är antisemit från tarmavfall som Benjamin Netanyahu och Aron Flam.
KEANE OCH ROONEY: “RASHFORD BORDE SKÄMMAS”
Förstå om Roy Keane hade spelat för United nu. Tror ni då att Rashford hade vågat hålla på som han har gjort nu? Självklart inte. Antingen hade han skärpt till sig ordentligt, eller så hade han gråtande bett om en flytt. Rooney hade också höga krav och har varit otroligt viktig för oss. Tyvärr sänkte han de kraven på sig själv efter en tid i United och är inte samma auktoritet i den här frågan som kung Keane. Men visst, om vi ser på Rooneys första halva av sin tid hos de Röda så kan han absolut uttala sig såhär om Thrasford.
http://beansontoast.bloggplatsen.se/2025/01/30/11847030-roy-keane-och-wayne-rooney-sager-att-marcus-rashford-borde-skammas/
FCSB ELLER STEAUA BUKAREST? VILKA VAR DET UNITED MÖTTE I TORSDAGS EGENTLIGEN?
Steaua Bukarest är en klubb som ligger mig som politiskt röd varmt om hjärtat. Men var det dem vi besegrade i Europa League i torsdags kväll, eller var det något annat? United-supportern och journalisten Andy Mitten försöker här reda ut det hela (artikeln är skriven INNAN matchen i torsdags).
http://beansontoast.bloggplatsen.se/2025/02/01/11847199-fcsb-eller-steaua-bukarest-vilka-ar-manchester-uniteds-europa-league-motstandare/
AV: Andy Mitten, The Athletic, onsdag 29 januari, 2025
Helmut Duckadam, mannen som räddade fyra straffar i Europacupfinalen 1986, dog förra månaden.
Den firade rumänske målvakten var en hjälte i sitt hemland, men han krossade Barcelonas hjärtan med sina räddningar. Katalanerna, tränade av Terry Venables och med spelare som Bernd Schuster och Steve Archibald, var stora favoriter till att lyfta klubbens första Europacuppokal. Finalen spelades i Sevilla och med tanke på att Steaua Bukarest kom från andra sidan järnridån i kalla krigets Europa hejade alla förutom en handfull av den 70,000 personer starka publiken på Barcelona.
Duckadam slog sönder deras drömmar och under de 38 åren som har gått sedan Steauas triumf har endast ett annat lag från Östeuropa - Röda Stjärnan Belgrad (numera kända som Crvena Zvezda) - vunnit Europas främsta klubblagsturnering.
Steaua Bukarest existerar fortfarande. De spelar på en ny elegant, statligt ägd arena med kapacitet för 30,000 åskådare. Den ligger inte långt från stället där Duckadam bodde i de västra delarna av staden. De har passionerade fans och spelar i den andra divisionen. Men Duckadam och många andra rumäner anser att Steaua Bukarest är FCSB - Manchester Uniteds värdar på torsdag i Europa League. Den matchen är utsåld med 53,000 sålda biljetter och de säljs på svarta börsen för ett 10 gånger högre pris än det nominella värdet på £10 (137 kr).
Välkommen till ett till synes ändlöst argumenterande om vem som äger Rumäniens mest framgångsrika klubbs historia. I Manchester sjunger FC United of Manchester-fansen “Two Uniteds but the soul is one”, men i Bukarest är det kampen om den själen som har orsakat så mycket bråk och flera juridiska dispyter.
När Duckadam dog visades kroppen upp på Nationalarenan i 24 timmar, samma arena som United kommer spela
torsdagens match på. Fans från båda klubbarna gick dit för att hedra honom. Och även om båda klubbarna har ömsesidig respekt för nationalhjälten är relationen dem emellan i princip icke existerande och väldigt bitter.
Så vilken klubb är det riktiga Steaua Bukarest?
Googla “Steaua Bukarest” och du skickas vidare till en sida med titeln FCSB. “Den här artikeln handlar om klubben som officiellt är döpt till FCSB,” står det. “För det andra laget som säger sig vara den juridiska efterträdaren till originalet Steaua Bucuresti och anslutet till multisportklubben och armén, se CSA Steaua Bucureşti (fotboll). För andra ändamål, se Steaua Bucureşti (klargörande).”
Klicka på den senare länken och du skickas till en sida som listar de många olika idrotterna som utövas av Steaua Bukarest. Längst ner finns en länk till “FCSB, en fotbollsklubb tidigare illegalt namngiven FC Steaua Bucuresti”.
Matcherna listade på FCSB-sidan är från Rumäniens SuperLiga. Den ackompanjerande Wikipedia-listningen tar dig till: “Fotbal Club FCSB, tidigare Fotbal Club Steaua Bucuresti och ibland vardagligt känd bara som Steaua”. Wiki är öppen för felaktigt användande och deras ingång har ändrats till: “Laget som nu är känt som Fotbal Club FCSB låtsades vara Steaua. Men det var de inte.”
Förvirrad? Det kommer du att bli. Så exakt vilka är det Manchester United ska möta?
I augusti 2016, i Champions League-kvalets play-off, mötte Manchester City ett lag som många inte hade hört talas om. På UEFA:s officiella hemsida var laget listat som “FCSB”, men hos BBC stod det: “Steaua Bukarest 0 Manchester City 5”. Det var inte mycket till story innan en tweet blev viral från den matchen.
“Såhär är det @ManCityfans!” stod det. “Ni hejar på en klubb som har köpts med oljepengar som tjänats illegalt” Ni har ingen historia! Ni har bara pengar!”
Då det var ett inofficiellt konto glömdes tweeten snabbt bort efter att ha tjänat sitt syfte online, men poängen om historia är intressant.
“Här är en enkel förklaring då det är väldigt komplext,” berättar den f d rumänske landslagsspelaren Florin Gardoş, en gång i tiden i Southampton, för The Athletic. “Dagens ägare av FCSB, herr (Gigi) Becali, köpte klubben efter 2000. Sent på 1990-talet var klubbar i Europa tvungna att ägas av privata ägare. Klubben Steaua ägdes till en början av försvarsministeriet. De var tvungna att sälja den; han köpte den. 16 år senare kom det ett domstolsbeslut som sa att herr Becali inte äger märket eller varumärket och att allt var tvunget att gå tillbaka till försvarsministeriet.
“Försvarsministeriet äger Steaua och de skapade en seniorklubb som började i den fjärde divisionen med amatörer. De klättrade till den andra ligan och har spelat där några år. Men p g a de rumänska idrottsreglerna kan de inte flyttas upp eftersom de i princip ägs av staten.
“Det har skett en separering av fansen. Många fans är med FCSB, inklusive mig, för det fanns en klubb som bytte sitt namn över en natt men de var samma. FCSB är det största varumärket i rumänsk fotboll med det bästa publiksnittet och de har en jättestor publik på europeiska matcher.
“När jag spelade genomfördes en studie som sa att de hade 5 miljoner fans i Rumänien. Nu är fansen lite separerade. De flesta är med FCSB men jag jobbar som expertkommentator och jag får inte säga ‘Steaua’ i tv. Jag måste säga ‘FCSB’ hela tiden, initialer som inte betyder något på pappret. Och för den andra klubben är det ‘Steaua’: de har varumärket och märket.”
Skulle de två någonsin kunna mötas?
“De skulle kunna mötas i en cup, men Steaua kan inte gå upp förrän de blir en privatägd klubb. Men jag hör att folk kanske är rädda för att köpa den 51-procentiga (andelen) p g a att vad som hände Becali skulle kunna hända igen. Många människor tycker att offentliga pengar inte ska gå till ett professionellt lag.”
Gigi Becali är en 66-årig rumänsk affärsman och nationalistisk politiker som återvände till politiken förra året. Han har nyligen valts in som medlem i det rumänska parlamentet för AUR, ett konservativt parti med en del kontroversiella åsikter om hur landet bör styras.
Becali skaffade först 51 procent av Steaua-aktierna och adderade ytterligare en hög med 15 procent innan hans förmögenhet beslagtogs av riksskattemyndigheten (ANAF) 2005. Han överklagade, vann och undvek att behöva betala tillbaka skatter då han transfererade tillgångarna i Steaua Bukarest till ett nytt företag, FC Steaua Bukarest. Becali hade köpt namnet Steaua av klubben som grundades 1947, men han fick inte sälja eller transferera det.
Dessutom bad armén om $38 miljoner (421 miljoner kr) för vad de kallade illegalt användande av varumärket. De fick inga pengar. Rumäniens försvarsministerium lämnade in en stämningsansökan 2011 där det stod att armén var den rättmätiga ägaren av Steauas märke, färger, namn och vunna pokaler. 2017 tvingade domare Becalis klubb att byta deras namn till FCSB.
Becali var med i Europaparlamentet i tre år t o m 2012. Han är frispråkig, kontroversiell och smädad i rumänsk media som en obildad Silvio Berlusconi-typ p g a hans bakgrund som herde, men Becali är rik och mäktig. Han blomstrade efter kommunismens fall 1989 i den rumänska revolutionen och han satt i Steauas aktieägarråd.
Åtminstone t o m 2020 stod det följande på FCSB:s hemsida: “1998 separerades fotbollslaget från arméns klubb, baserat på beslut av FIFA och UEFA. Där slogs det fast att ingen klubb stöttad av staten bör delta i professionella tävlingar. Och 2003 blev klubben helt privatägd.”
På hemsidan refererade klubben till sig själv som ‘Steaua’ hela tiden - refererade för att det inte längre finns online. FCSB får inte säga att de äger de historiska bedrifterna, men UEFA erkänner FCSB som fortsättningen på Steaua och förklarar dem som vinnare av 1986 års Europacup.
En vecka innan nedstängningen p g a covid 2020 åkte The Athletic för att träffa Duckadam och hans fru i deras hem. Han bjöd på whisky och vi satt i solskenet bredvid en fotboll och ett par målvaktshandskar med hans initialer och siffran 86 på.
Han var ett underbart sällskap då han berättade hur vinsten 1986 kom några veckor efter Tjernobylkatastrofen, när den inhemska fotbollen var avbruten, hur Valentin, son till den (f d kommunistdiktatorn) Nicolae Ceaușescu, fixade så att laget kunde träna under strålkastare under strömavbrotten. De visste heller inte mycket om Barcelona, förutom det de hade sett på en VHS-kassett, insmugglad till dem av en journalist, där Venables lags vinst mot Göteborg på straffar i semifinalen visades.
Steaua bar ett vitt matchställ utan märke som de hade fått kvällen innan. Duckadam bar moderna handskar för första gången i en match och han vaktade dem så noga att han t o m sov med dem. Barcelonas spelare sa ingenting till honom efter matchen, men när Steaua mötte City i Champions League-kvalet 2016 berättade deras representanter Txiki Begiristain och Ferran Soriano för honom att folket i Barcelona aldrig skulle förlåta honom. Pep Guardiola erkände att han aldrig trodde att Barca skulle förlora den matchen.
Men pokalen som Duckadams heroiska insatser säkrade hamnade, enligt honom, hos fel klubb.
“Jag arbetar för FCSB,” var hur Duckadam förklarade sin roll som en klubbambassadör för ett lag som de flesta rumäner ser som Steaua Bukarest. Men juridiskt sett är de inte det. “Det är inte rättvist att det mindre laget har pokalerna som vi vann.” Han ville inte tala illa om någon, men det var helt klart en djupt känslomässig och splittrande sak.
“Duckadam var den enda av spelarna som vann Europacupen med den åsikten,” säger Adrian Popa, en spelare i dagens Steaua-lag och en av väldigt få som har spelat för båda klubbarna, till The Athletic. “Han var en avlönad anställd för FCSB. Han arbetade för Becali, en väldigt mäktig och inflytelserik man i Rumänien. De flesta av hans lagkamrater jobbar i Steaua.
“Det är tydligt och enkelt. Domstolarna har bestämt vem som är Steaua Bukarest och vem som inte är det. Steaua är den historiska klubben som vann Europacupen 86 och FCSB, som jag har spelat för, är ett företag. Det är två olika enheter. De låtsas att de är Steaua eller att de fortsatte den gamla klubben, men det är inte sant. Historien och namnet tillhör Steaua Bukarest, som jag spelar för.
“Vi påverkas inte av dem (FCSB). Jag spelar för Steaua Bukarest, det bästa rumänska laget någonsin - inte FCSB. Domaren har bestämt att historien och namnet är vårt.”
Då han ombeds att beskriva relationen mellan de två klubbarna tillägger Popa följande: “Det finns ingen relation. Vi kan inte kalla det ett krig men vi kan säga att de inte respekterar domstolsbeslut. De är även väldigt mäktiga i media och alla strukturer. Steaua tillhör landet; det var inte lagligt att köpa.”
“Spelare och f d spelare är delade, men respekterar varandra,” säger Gardoş. “Och ännu värre, om jag postar något på sociala medier om ämnet börjar fansen som hejar på laget från den andra ligan svära och tala illa om mig. För femton år sedan var alla på samma arena och jag var älskad. Nu är fansen separerade och mycket mer radikala.”
Både Gardoş, som slutade spela 2023, och Popa är 36. “För tillfället har vi inte rätt att gå vidare till toppligan p g a lagstiftningen i Rumänien (som hindrar statligt ägda klubbar att spela i toppdivisionen),” säger Popa. “Vi är det enda landet i Europa med den här sortens lagstiftning. Det måste ske förändringar om vi ska få spela i den första ligan.
“Jag skulle älska att spela mot dem (FCSB). Det var en match i den tredje divisionen under covid så den var bakom stängda dörrar. Deras andralag mot vårt förstalag. De skickade några av sina ordinarie A-lagsspelare. Det slutade 1-1.
“Jag hoppas verkligen att vi får en chans att gå upp. Vi ligger tvåa. Om lagen ändras kan vi flyttas upp. Det skulle vara en dröm för mig att spela i den första ligan med Steaua - jag skulle spela en match och sen skulle jag lägga av med fotboll.”
“Jag började komma till Steaua (nu FCSB) när jag var åtta och senare spelade jag för dem (från 2012-17 när de fortfarande kallades Steaua Bukarest),” tillägger Popa. “Jag respekterar att jag spelade mina bästa ögonblick inom fotbollen med dem, men så är livet. Under många år trodde jag att hela grejen var ett missförstånd, men när beslutet från domstolen kom stod det klart för mig vem som var vem.
“FCSB har många fans för att de spelar i den första ligan och de spelar europeiska matcher. Fans vill se Manchester United och inte lag från den andra ligan, det är normalt. Men vi är Steaua.”
AV: David Ornstein och Laurie Whitwell, The Athletic, lördag 1 februari, 2025
Aston Villa är nära en överenskommelse om att plocka in Marcus Rashford på lån från Manchester United.
Den föreslagna flytten har inte slutförts än då några detaljer fortfarande behöver lösas mellan parterna.
Men signifikanta framsteg har gjorts då Villa har agerat för att fixa till de finansiella villkoren som krävs för att tillfredsställa United gällande täckningen av spelarens lön, samt att övertyga spelaren. Chansen att spela i Champions League tilltalar Rashford och Unai Emery står helt bakom närmandet. Det sägs att en möjlighet att köpa honom i sommar kommer att bli överenskommet med Villa.
Villa kommer att täcka en betydande del av forwardens lön samt erbjuda insatsrelaterade bonusar.
Villa-managern Emery bad personligen klubben att inleda diskussioner gällande Rashford då han är ett stort fan av den engelske landslagsmannen, som han tycker är en av världens farligaste offensiva spelare och han tror att han kan hjälpa honom att återfinna sin bästa form.
27-åringen har attraherat intresse ute i Europa det här fönstret där Barcelona, Milan och Borussia Dortmund återfinns bland dem som frågat sig för om spelaren, men nu ser det ut som att han blir kvar i Premier League med en flytt till Villa Park under resten av säsongen 2024-25.
Rashfords kontrakt med United sträcker sig t o m 2028 och han tillhör de allra bäst betalda med sin veckolön på mer än £325,000 (4,47 miljoner kr).
Rashford har inte varit med i någon av Uniteds senaste 12 matcher i alla turneringar efter att först ha utelämnats ur matchtruppen i derbyvinsten mot Manchester City den 15 december. Forwarden har petats av huvudtränaren Ruben Amorim efter att han sa att han var “redo för en ny utmaning”.
Rashford togs ut som avbytare i Uniteds förlust mot Newcastle den 30 december men han fick aldrig komma in. Sen har han utelämnats helt ur samtliga matchtrupper efter det, inklusive i klubbens 2-2-match på Anfield den 5 januari och bortamatchen i FA-cupens tredje runda mot Arsenal veckan efter.
Innan petningen på the Etihad Stadium hade han tidigare spelat i samtliga Uniteds 15 Premier League-matcher och dessutom startat i 12 av dem.
Rashford blev berömd då han gick hela vägen genom akademin hos United, en klubb som han har tillhört sedan han var sju år gammal. Han gjorde sin seniordebut för laget 2016 och har spelat 426 matcher för klubben sedan dess och gjort 138 mål.
Villa, som ligger åtta i ligan, plockade tidigare den här månaden in Donyell Malen från Borussia Dortmund och de har letat efter offensiva alternativ efter Jhon Durans flytt till saudiarabiska Al Nassr.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | |||||
|