Alla inlägg den 1 februari 2025
AV: Andy Mitten, The Athletic, onsdag 29 januari, 2025
Helmut Duckadam, mannen som räddade fyra straffar i Europacupfinalen 1986, dog förra månaden.
Den firade rumänske målvakten var en hjälte i sitt hemland, men han krossade Barcelonas hjärtan med sina räddningar. Katalanerna, tränade av Terry Venables och med spelare som Bernd Schuster och Steve Archibald, var stora favoriter till att lyfta klubbens första Europacuppokal. Finalen spelades i Sevilla och med tanke på att Steaua Bukarest kom från andra sidan järnridån i kalla krigets Europa hejade alla förutom en handfull av den 70,000 personer starka publiken på Barcelona.
Duckadam slog sönder deras drömmar och under de 38 åren som har gått sedan Steauas triumf har endast ett annat lag från Östeuropa - Röda Stjärnan Belgrad (numera kända som Crvena Zvezda) - vunnit Europas främsta klubblagsturnering.
Steaua Bukarest existerar fortfarande. De spelar på en ny elegant, statligt ägd arena med kapacitet för 30,000 åskådare. Den ligger inte långt från stället där Duckadam bodde i de västra delarna av staden. De har passionerade fans och spelar i den andra divisionen. Men Duckadam och många andra rumäner anser att Steaua Bukarest är FCSB - Manchester Uniteds värdar på torsdag i Europa League. Den matchen är utsåld med 53,000 sålda biljetter och de säljs på svarta börsen för ett 10 gånger högre pris än det nominella värdet på £10 (137 kr).
Välkommen till ett till synes ändlöst argumenterande om vem som äger Rumäniens mest framgångsrika klubbs historia. I Manchester sjunger FC United of Manchester-fansen “Two Uniteds but the soul is one”, men i Bukarest är det kampen om den själen som har orsakat så mycket bråk och flera juridiska dispyter.
När Duckadam dog visades kroppen upp på Nationalarenan i 24 timmar, samma arena som United kommer spela
torsdagens match på. Fans från båda klubbarna gick dit för att hedra honom. Och även om båda klubbarna har ömsesidig respekt för nationalhjälten är relationen dem emellan i princip icke existerande och väldigt bitter.
Så vilken klubb är det riktiga Steaua Bukarest?
Googla “Steaua Bukarest” och du skickas vidare till en sida med titeln FCSB. “Den här artikeln handlar om klubben som officiellt är döpt till FCSB,” står det. “För det andra laget som säger sig vara den juridiska efterträdaren till originalet Steaua Bucuresti och anslutet till multisportklubben och armén, se CSA Steaua Bucureşti (fotboll). För andra ändamål, se Steaua Bucureşti (klargörande).”
Klicka på den senare länken och du skickas till en sida som listar de många olika idrotterna som utövas av Steaua Bukarest. Längst ner finns en länk till “FCSB, en fotbollsklubb tidigare illegalt namngiven FC Steaua Bucuresti”.
Matcherna listade på FCSB-sidan är från Rumäniens SuperLiga. Den ackompanjerande Wikipedia-listningen tar dig till: “Fotbal Club FCSB, tidigare Fotbal Club Steaua Bucuresti och ibland vardagligt känd bara som Steaua”. Wiki är öppen för felaktigt användande och deras ingång har ändrats till: “Laget som nu är känt som Fotbal Club FCSB låtsades vara Steaua. Men det var de inte.”
Förvirrad? Det kommer du att bli. Så exakt vilka är det Manchester United ska möta?
I augusti 2016, i Champions League-kvalets play-off, mötte Manchester City ett lag som många inte hade hört talas om. På UEFA:s officiella hemsida var laget listat som “FCSB”, men hos BBC stod det: “Steaua Bukarest 0 Manchester City 5”. Det var inte mycket till story innan en tweet blev viral från den matchen.
“Såhär är det @ManCityfans!” stod det. “Ni hejar på en klubb som har köpts med oljepengar som tjänats illegalt” Ni har ingen historia! Ni har bara pengar!”
Då det var ett inofficiellt konto glömdes tweeten snabbt bort efter att ha tjänat sitt syfte online, men poängen om historia är intressant.
“Här är en enkel förklaring då det är väldigt komplext,” berättar den f d rumänske landslagsspelaren Florin Gardoş, en gång i tiden i Southampton, för The Athletic. “Dagens ägare av FCSB, herr (Gigi) Becali, köpte klubben efter 2000. Sent på 1990-talet var klubbar i Europa tvungna att ägas av privata ägare. Klubben Steaua ägdes till en början av försvarsministeriet. De var tvungna att sälja den; han köpte den. 16 år senare kom det ett domstolsbeslut som sa att herr Becali inte äger märket eller varumärket och att allt var tvunget att gå tillbaka till försvarsministeriet.
“Försvarsministeriet äger Steaua och de skapade en seniorklubb som började i den fjärde divisionen med amatörer. De klättrade till den andra ligan och har spelat där några år. Men p g a de rumänska idrottsreglerna kan de inte flyttas upp eftersom de i princip ägs av staten.
“Det har skett en separering av fansen. Många fans är med FCSB, inklusive mig, för det fanns en klubb som bytte sitt namn över en natt men de var samma. FCSB är det största varumärket i rumänsk fotboll med det bästa publiksnittet och de har en jättestor publik på europeiska matcher.
“När jag spelade genomfördes en studie som sa att de hade 5 miljoner fans i Rumänien. Nu är fansen lite separerade. De flesta är med FCSB men jag jobbar som expertkommentator och jag får inte säga ‘Steaua’ i tv. Jag måste säga ‘FCSB’ hela tiden, initialer som inte betyder något på pappret. Och för den andra klubben är det ‘Steaua’: de har varumärket och märket.”
Skulle de två någonsin kunna mötas?
“De skulle kunna mötas i en cup, men Steaua kan inte gå upp förrän de blir en privatägd klubb. Men jag hör att folk kanske är rädda för att köpa den 51-procentiga (andelen) p g a att vad som hände Becali skulle kunna hända igen. Många människor tycker att offentliga pengar inte ska gå till ett professionellt lag.”
Gigi Becali är en 66-årig rumänsk affärsman och nationalistisk politiker som återvände till politiken förra året. Han har nyligen valts in som medlem i det rumänska parlamentet för AUR, ett konservativt parti med en del kontroversiella åsikter om hur landet bör styras.
Becali skaffade först 51 procent av Steaua-aktierna och adderade ytterligare en hög med 15 procent innan hans förmögenhet beslagtogs av riksskattemyndigheten (ANAF) 2005. Han överklagade, vann och undvek att behöva betala tillbaka skatter då han transfererade tillgångarna i Steaua Bukarest till ett nytt företag, FC Steaua Bukarest. Becali hade köpt namnet Steaua av klubben som grundades 1947, men han fick inte sälja eller transferera det.
Dessutom bad armén om $38 miljoner (421 miljoner kr) för vad de kallade illegalt användande av varumärket. De fick inga pengar. Rumäniens försvarsministerium lämnade in en stämningsansökan 2011 där det stod att armén var den rättmätiga ägaren av Steauas märke, färger, namn och vunna pokaler. 2017 tvingade domare Becalis klubb att byta deras namn till FCSB.
Becali var med i Europaparlamentet i tre år t o m 2012. Han är frispråkig, kontroversiell och smädad i rumänsk media som en obildad Silvio Berlusconi-typ p g a hans bakgrund som herde, men Becali är rik och mäktig. Han blomstrade efter kommunismens fall 1989 i den rumänska revolutionen och han satt i Steauas aktieägarråd.
Åtminstone t o m 2020 stod det följande på FCSB:s hemsida: “1998 separerades fotbollslaget från arméns klubb, baserat på beslut av FIFA och UEFA. Där slogs det fast att ingen klubb stöttad av staten bör delta i professionella tävlingar. Och 2003 blev klubben helt privatägd.”
På hemsidan refererade klubben till sig själv som ‘Steaua’ hela tiden - refererade för att det inte längre finns online. FCSB får inte säga att de äger de historiska bedrifterna, men UEFA erkänner FCSB som fortsättningen på Steaua och förklarar dem som vinnare av 1986 års Europacup.
En vecka innan nedstängningen p g a covid 2020 åkte The Athletic för att träffa Duckadam och hans fru i deras hem. Han bjöd på whisky och vi satt i solskenet bredvid en fotboll och ett par målvaktshandskar med hans initialer och siffran 86 på.
Han var ett underbart sällskap då han berättade hur vinsten 1986 kom några veckor efter Tjernobylkatastrofen, när den inhemska fotbollen var avbruten, hur Valentin, son till den (f d kommunistdiktatorn) Nicolae Ceaușescu, fixade så att laget kunde träna under strålkastare under strömavbrotten. De visste heller inte mycket om Barcelona, förutom det de hade sett på en VHS-kassett, insmugglad till dem av en journalist, där Venables lags vinst mot Göteborg på straffar i semifinalen visades.
Steaua bar ett vitt matchställ utan märke som de hade fått kvällen innan. Duckadam bar moderna handskar för första gången i en match och han vaktade dem så noga att han t o m sov med dem. Barcelonas spelare sa ingenting till honom efter matchen, men när Steaua mötte City i Champions League-kvalet 2016 berättade deras representanter Txiki Begiristain och Ferran Soriano för honom att folket i Barcelona aldrig skulle förlåta honom. Pep Guardiola erkände att han aldrig trodde att Barca skulle förlora den matchen.
Men pokalen som Duckadams heroiska insatser säkrade hamnade, enligt honom, hos fel klubb.
“Jag arbetar för FCSB,” var hur Duckadam förklarade sin roll som en klubbambassadör för ett lag som de flesta rumäner ser som Steaua Bukarest. Men juridiskt sett är de inte det. “Det är inte rättvist att det mindre laget har pokalerna som vi vann.” Han ville inte tala illa om någon, men det var helt klart en djupt känslomässig och splittrande sak.
“Duckadam var den enda av spelarna som vann Europacupen med den åsikten,” säger Adrian Popa, en spelare i dagens Steaua-lag och en av väldigt få som har spelat för båda klubbarna, till The Athletic. “Han var en avlönad anställd för FCSB. Han arbetade för Becali, en väldigt mäktig och inflytelserik man i Rumänien. De flesta av hans lagkamrater jobbar i Steaua.
“Det är tydligt och enkelt. Domstolarna har bestämt vem som är Steaua Bukarest och vem som inte är det. Steaua är den historiska klubben som vann Europacupen 86 och FCSB, som jag har spelat för, är ett företag. Det är två olika enheter. De låtsas att de är Steaua eller att de fortsatte den gamla klubben, men det är inte sant. Historien och namnet tillhör Steaua Bukarest, som jag spelar för.
“Vi påverkas inte av dem (FCSB). Jag spelar för Steaua Bukarest, det bästa rumänska laget någonsin - inte FCSB. Domaren har bestämt att historien och namnet är vårt.”
Då han ombeds att beskriva relationen mellan de två klubbarna tillägger Popa följande: “Det finns ingen relation. Vi kan inte kalla det ett krig men vi kan säga att de inte respekterar domstolsbeslut. De är även väldigt mäktiga i media och alla strukturer. Steaua tillhör landet; det var inte lagligt att köpa.”
“Spelare och f d spelare är delade, men respekterar varandra,” säger Gardoş. “Och ännu värre, om jag postar något på sociala medier om ämnet börjar fansen som hejar på laget från den andra ligan svära och tala illa om mig. För femton år sedan var alla på samma arena och jag var älskad. Nu är fansen separerade och mycket mer radikala.”
Både Gardoş, som slutade spela 2023, och Popa är 36. “För tillfället har vi inte rätt att gå vidare till toppligan p g a lagstiftningen i Rumänien (som hindrar statligt ägda klubbar att spela i toppdivisionen),” säger Popa. “Vi är det enda landet i Europa med den här sortens lagstiftning. Det måste ske förändringar om vi ska få spela i den första ligan.
“Jag skulle älska att spela mot dem (FCSB). Det var en match i den tredje divisionen under covid så den var bakom stängda dörrar. Deras andralag mot vårt förstalag. De skickade några av sina ordinarie A-lagsspelare. Det slutade 1-1.
“Jag hoppas verkligen att vi får en chans att gå upp. Vi ligger tvåa. Om lagen ändras kan vi flyttas upp. Det skulle vara en dröm för mig att spela i den första ligan med Steaua - jag skulle spela en match och sen skulle jag lägga av med fotboll.”
“Jag började komma till Steaua (nu FCSB) när jag var åtta och senare spelade jag för dem (från 2012-17 när de fortfarande kallades Steaua Bukarest),” tillägger Popa. “Jag respekterar att jag spelade mina bästa ögonblick inom fotbollen med dem, men så är livet. Under många år trodde jag att hela grejen var ett missförstånd, men när beslutet från domstolen kom stod det klart för mig vem som var vem.
“FCSB har många fans för att de spelar i den första ligan och de spelar europeiska matcher. Fans vill se Manchester United och inte lag från den andra ligan, det är normalt. Men vi är Steaua.”
AV: David Ornstein och Laurie Whitwell, The Athletic, lördag 1 februari, 2025
Aston Villa är nära en överenskommelse om att plocka in Marcus Rashford på lån från Manchester United.
Den föreslagna flytten har inte slutförts än då några detaljer fortfarande behöver lösas mellan parterna.
Men signifikanta framsteg har gjorts då Villa har agerat för att fixa till de finansiella villkoren som krävs för att tillfredsställa United gällande täckningen av spelarens lön, samt att övertyga spelaren. Chansen att spela i Champions League tilltalar Rashford och Unai Emery står helt bakom närmandet. Det sägs att en möjlighet att köpa honom i sommar kommer att bli överenskommet med Villa.
Villa kommer att täcka en betydande del av forwardens lön samt erbjuda insatsrelaterade bonusar.
Villa-managern Emery bad personligen klubben att inleda diskussioner gällande Rashford då han är ett stort fan av den engelske landslagsmannen, som han tycker är en av världens farligaste offensiva spelare och han tror att han kan hjälpa honom att återfinna sin bästa form.
27-åringen har attraherat intresse ute i Europa det här fönstret där Barcelona, Milan och Borussia Dortmund återfinns bland dem som frågat sig för om spelaren, men nu ser det ut som att han blir kvar i Premier League med en flytt till Villa Park under resten av säsongen 2024-25.
Rashfords kontrakt med United sträcker sig t o m 2028 och han tillhör de allra bäst betalda med sin veckolön på mer än £325,000 (4,47 miljoner kr).
Rashford har inte varit med i någon av Uniteds senaste 12 matcher i alla turneringar efter att först ha utelämnats ur matchtruppen i derbyvinsten mot Manchester City den 15 december. Forwarden har petats av huvudtränaren Ruben Amorim efter att han sa att han var “redo för en ny utmaning”.
Rashford togs ut som avbytare i Uniteds förlust mot Newcastle den 30 december men han fick aldrig komma in. Sen har han utelämnats helt ur samtliga matchtrupper efter det, inklusive i klubbens 2-2-match på Anfield den 5 januari och bortamatchen i FA-cupens tredje runda mot Arsenal veckan efter.
Innan petningen på the Etihad Stadium hade han tidigare spelat i samtliga Uniteds 15 Premier League-matcher och dessutom startat i 12 av dem.
Rashford blev berömd då han gick hela vägen genom akademin hos United, en klubb som han har tillhört sedan han var sju år gammal. Han gjorde sin seniordebut för laget 2016 och har spelat 426 matcher för klubben sedan dess och gjort 138 mål.
Villa, som ligger åtta i ligan, plockade tidigare den här månaden in Donyell Malen från Borussia Dortmund och de har letat efter offensiva alternativ efter Jhon Durans flytt till saudiarabiska Al Nassr.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | |||||
|