Alla inlägg den 28 februari 2025
Exklusivt: Vd:n Omar Berrada utfärdar varningen i ett e-mejl då en utredning är inledd gällande ett antal läckor
AV: Mike McGrath, The Telegraph, fredag 21 februari, 2025
Manchester United-vd:n Omar Berrada har inlett en utredning gällande läckor på Old Trafford och han har i ett explosivt e-mejl varnat personalen om att avslöjande av klubbinformation kommer ses som “grovt tjänstefel” vilket kan resultera i sparken.
Berrada skickade den 580 ord långa skrivelsen till anställda tidigare den här veckan då detaljer om de radikala nedskärningarna och potentiella uppsägningar hos United kom fram i ljuset. Delägaren sir Jim Ratcliffe har kapat personalstyrkan, skurit ner på förmånerna och effektiviserat utgifterna under året som gått sedan han tog kontroll över fotbollsoperationerna.
Personalen fick veta att “ytterligare åtgärder” nu kommer att vidtas för att förhindra att detaljer om förändringarna kommer ut innan klubbens officiella annonseringar.
"Alla som avslöjar information utanför klubben bryter mot sina skyldigheter om konfidentialitet, och vi är mycket tydliga med att detta kommer att betraktas som grovt tjänstefel", löd mejlet, sett av Telegraph Sport. "För att skydda klubben och dess kollegor vidtas ytterligare åtgärder för att förhindra framtida brott mot konfidentialitet och även identifiera eventuella ansvariga."
Enligt regeringens riktlinjer kan anställda omedelbart sägas upp för grovt tjänstefel om de korrekta förfarandena följs. Hittills har Ratcliffe lett uppsägningarna av 250 anställda som lämnar genom uppsägningsprocessen, och ytterligare 100 väntas få gå härnäst.
Berrada höll med personalen om att de potentiella nedskärningarna är oroande men uppmanade dem också att rapportera närmanden från externa källor för att prata om klubbens problem. "Journalister är extremt väl bevandrade i att samla information från flera källor," tillade den tidigare Manchester City-chefen och beskrev att tillvägagångssätt kommer att komma via WhatsApp, telefon och sociala medier.
Old Trafford har varit föremål för förlöjligande över ett läckande tak som spektakulärt släppte in regn på stadion förra säsongen, medan den nuvarande oron över läckor handlar om att känslig information offentliggörs.
Som avslöjats av Telegraph Sport kommer United att hålla ett personalmöte på måndag då ytterligare planer kommer att meddelas personalen för att minska kostnaderna och öka intäkterna efter att ha förlorat £300 miljoner (4,06 miljarder kr) under de senaste tre åren.
United har inte kommenterat Berradas e-postmeddelande som skickats till personalen, men det är underförstått att anställda fick höra att målet bakom förändringarna är att klubben ska börja vinna igen "vilket kräver transformation på och utanför planen".
Den här veckan avslöjades det i Uniteds finansiella siffror att Erik ten Hags avgång som manager och Dan Ashworth som sportchef kostade £14,5 miljoner (196,5 miljoner kr). Personalen har redan fått höra att klubben måste undersöka alla alternativ för att spara, inklusive att minska kostnaderna och öka intäkterna.
Det är på dagen ett år sedan Ineos köpte en tredjedel av United, nu fördjupar sig Telegraph Sport i miljardärens extraordinära snålhet
AV: James Ducker, fotbollskorrespondent i norr, The Daily Telegraph, torsdag 20 februari, 2025
Teamet som sköter om fastigheterna i Manchester United är vana vid att utföra vardagliga jobb. De är de gömda hjältarna med ansvar för underhåll av Old Trafford, Carrington och klubbens andra byggnader, det finns inte mycket de inte har sett eller hört. Men på senare har deras uppgifter utökats till att individuellt räkna antalet kartonger med skruv de har till förfogande för att se till så att de inte beställer för mycket.
Sanningen är den att samtliga avdelningar i United kommer ha liknande historier att berätta sedan sir Jim Ratcliffe tog över den dagliga skötseln av klubben för 12 månader sedan. Ratcliffe har implementerat en policy med “nollbaserad budgetering” i vilken varenda enskild utgiftspost granskas i ett försök att driva ner kostnaderna.
Ta som exempel händelsen då en person i personalen på klubbens träningsanläggning Carrington lade en stor beställning på kontorsmaterial, bara för att få se sellotejpen returneras då den inte ansågs vara nödvändig då.
Besparingarna känns av överallt. Personalen har noterat att portionsstorlekarna i kantinen på Old Trafford är mindre nuförtiden och variationen är mindre. Men den ursäktande cateringpersonalen vågar inte böja sig för förfrågningar om en extra portion p g a rädsla för att bli tillrättavisade. Stora beställningar av grönsaker på Carrington kräver godkännande uppifrån.
En anställd skojade om att det skulle vara enklare att “smuggla droger” än att skicka ett brev. Detta då kuverten är få, frimärkena dyra och uppmaningen är att satsa på e-mejl. Men United lär argumentera för att en papperslös miljö är vägen som alla stora, miljömedvetna företag går. Priset på £50 (673 kr) till veckans publikvärd har tagits bort. Numera får de ett pappersintyg som berömmer deras arbete.
United-källor har indikerat att många rader i budgeten inte hade granskats på flera år vilket ledde till att kostnaderna skenade. Individuellt sett blir det kanske inte så mycket, men kollektivt är det en helt annan sak. När Ineos köpte deras f d etanolfabrik i Grangemouth 2005 minns folk på insidan att kontorscheferna protesterade högljutt när de fick uppgiften att godkänna varenda utgift. Tre månader senare berättades det att deras ton var ändrad då de inte längre fick ta emot ovälkomna överraskningar i kostnadsrapporterna från ekonomiavdelningen i slutet av varje månad.
Huruvida några av förändringarna i United någonsin kommer att sitta bekvämt med personalen återstår dock att se. Ta frågan om utgifter. Ett av Ratcliffes första steg var att göra sig av med företagskreditkorten. Det fanns ett erkännande att detta var en "stor kulturell störning" och skulle kräva justeringar, även om det fanns logik i strategin. "Du vill att de ska spendera pengar som om de är deras egna", sa en källa. "Det är för lätt att spendera andras pengar".
Problemet är att personalen nu bokstavligen spenderar sina egna pengar, i vissa fall tar de ut personliga kreditkort eller ger sig på sina besparingar för att täcka utgifter för resor och andra utlägg, ibland uppgår dessa till hundratals pund. Sedan ställs de inför en orolig väntan på att få tillbaka dessa kostnader. Utgifterna betalas tillbaka en gång i månaden, men beroende på när utläggen har skett kan personalen under några veckor ha ont om pengar.
Ratcliffes hårda grepp om utgifterna gäller även vd:n Omar Berrada, han får bara godkänna utlägg upp till £25,000 (336,000 kr). Utbetalningar ovanför den gränsen måste först godkännas av ägargruppen.
Nyligen drev Paddy Power med Ratcliffes snålhet i en ny reklamfilm. Spelbolaget skojar om metoder för att spara pengar, som ransonering av toalettpapper, ett insisterande på att varje tepåse ska användas fyra gånger och att varje år kapa 10 cm på de officiella halsdukarna som klubben säljer. Men om man lyssnar på de anställda hos United så kommer de berätta för dig att sådana komiska sketcher inte känns alltför avlägsnade från verkligheten.
https://www.youtube.com/shorts/ErfVS4i1eYY
“Besparingar utplånade av väldigt korkade beslut”
Ratcliffe lär hävda att det inte har funnits något annat val än att hålla igen för att öka effektiviteten. År av kostsamma transfermisstag – förkroppsligade av den olyckliga sommaren 2022 när Antony och Casemiro värvades för sammanlagt £155 miljoner (2,08 miljarder kr) – har kommit ikapp klubben och Ineos arv kom med en räkning.
United har blödit pengar, med förluster före skatt på £313 miljoner (4,21 miljarder kr) bara under de senaste tre säsongerna. Någon behövde ta tag i kostnaderna med en vilja att generera mer resurser till herrarnas A-lag och avvärja hotet om att bryta mot Premier Leagues lönsamhets- och hållbarhetsregler (PSR). Samtidigt vill Ratcliffe bygga en ny arena för £2 miljarder (26,9 miljarder kr) med en kapacitet på 100,000 platser. Det är inte gratis.
"Svåra och impopulära beslut", som sådana, är en nödvändighet enligt Ratcliffe, som känner att han nu tar itu med frågor som har undvikits av tidigare regimer och har blivit större på grund av det. "Om du drar dig för de svåra besluten kommer inte mycket att förändras", sa han i en intervju med fanzinet United We Stand (UWS).
Torsdagen den 20 februari är det ett år sedan Ineos ordförande slutförde köpet på £1,03 miljarder (13,8 miljarder kr) av en minoritetsandel i klubben från Glazer-familjen, Uniteds ägare sedan 2005, och det har inte varit vackert. Söndagens 1-0-förlust borta mot Tottenham Hotspur var Uniteds åttonde förlust på 14 Premier League-matcher sedan Ruben Amorim ersatte Erik ten Hag som manager i november. Det lämnade ett håglöst, alldagligt lag som saknar självförtroende, mål och riktning och är oförmöget att ta in ett helt nytt system tynande på 15:e plats i tabellen.
Ändå har turbulensen, kaoset och traumat som har uppslukat klubben märkts lika starkt utanför planen som på den. Fans – rasande över införandet av en schablonmässig biljett på £66 (888 kr) för medlemmar och som nu fruktar branta biljettprisstegringar över hela linjen nästa säsong – hotar med "direkt uppror". Stämningen internt borde vara lika bekymmersam. Moralen bland personalen beskrivs allmänt befinna sig “på botten". Arga, desillusionerade och rädda vanliga anställda känner att det har nått den punkt där de betalar priset inte bara för raden av långvariga misslyckanden i toppen under Glazers styre, utan också en rad felaktiga beslut på verkställande nivå av Ineos.
Det främsta bland dessa var att tilldela Ten Hag ett nytt kontrakt, förnya hans tränarstab och låta ytterligare £200 miljoner (2,68 miljarder kr) spenderas under hans ledning, bara för att 116 dagar senare sparka holländaren och ta in en ny manager som spelar på ett helt annat sätt. Det var ett agerande som kostade mer än £25 miljoner (336 miljoner kr), inklusive pengar som betalats till Sporting Lissabon för att släppa Amorim från hans kontrakt. Det inkluderar också pengar som spenderats på att anställa och sedan sparka sportdirectorn Dan Ashworth efter bara fem månader, efter att ha spenderat lika lång tid på att försöka få honom från Newcastle. Det var ett förbryllande avsnitt som kostade klubben £4,1 miljoner (55 miljoner kr) i kompensation. "Vad hjälper det att snåla med pengarna när besparingar utplånas av såna här väldigt korkade beslut?" sa en anställd till Telegraph Sport.
Ett samtal gällande Kath Phipps säsongsbiljetter… två dagar efter hennes död
Nästan en fjärdedel av arbetsstyrkan sorterades bort i augusti när 250 jobb slopades, vilket uppskattades spara £35 miljoner (471 miljoner kr). På måndag eftermiddag på en "team briefing" kommer personalen att få reda på information om nästa cykel av hänsynslösa kostnadsbesparingar, vilket man fruktar kommer innebära ungefär ytterligare 175 uppsägningar. Uniteds scoutingavdelning tros stå näst på tur för omfattande effektiviseringar.
Telegraph Sport har pratat med en hel uppsättning av källor för att få en detaljerad insyn i livet i United under Ineos kontroll. De flesta erkänner att en arbetsstyrka som uppgick till 1,112 personer när Ratcliffe först äntrade byggnaden hade blivit för stor. Man förstod att förändringar krävdes i en klubb som hade gått vilse och att vägen framåt skulle innehålla en del smärta för att få ordning på saker och ting.
Det fanns verkligen en genuin känsla av förväntan när Ratcliffe och Ineos sportchef, sir Dave Brailsford, höll ett möte med alla anställda på Old Trafford den 4 januari förra året. Paret fick applåder för deras raka prat och önskan att göra fotbollen till fokus igen. En person som varit anställd länge närvarande och sa att han inte hade känt en sådan studs i steget sedan ett medryckande tal till personalen av den förre managern sir Alex Ferguson strax före Champions League-finalen mot Chelsea i Moskva 2008.
Men den där initiala känslan av optimism varade inte länge. Inom några veckor efter att hans uppdrag utökats till att omfatta daglig kontroll över verksamheten, hade Ratcliffe anlitat Interpath Advisory, en firma som jobbar med företagsrekonstruktion, för att leda en stor kostnadsbesparing som har varit väldigt nära vad man kan kalla brutal. När Berrada talade för ca 650 personer i personalen i Manchester-sviten på Old Trafford i slutet av samma år och varnade dem att "jag kan inte lova att nästa år inte kommer att bli svårt också", kunde atmosfären inte ha skiljt sig mer jämfört med det första.
Det är inte bara förändringarna så mycket som hur Ineos har gått till väga med sin utrensning som har orsakat upprördhet och förbittring. Inte minst på grund av åsikten att den nya regimen har förvärrat gamla problem i och med Ten Hag- och Ashworth-debaclen och ett tveksamt första transferfönster.
Trots sin enorma globala ställning och kommersiella räckvidd har United på många sätt alltid varit en överdimensionerad familjeklubb, en känsla som till stor del återspeglas i de senaste begravningarna av de legendariska före detta spelarna sir Bobby Charlton och Denis Law och klubbens längst tjänstgörande anställda, Kath Phipps.
Men personal som har lämnat och de som är kvar talar om att platsens ”hjärta och själ” stadigt urholkas och därmed känslan av stolthet över att arbeta där. En särskilt öm punkt har varit en upplevd brist på empati och lyhördhet gentemot personal som har fått gå, av vilka en del ägnat större delen av sitt arbetsliv åt klubben.
Ratcliffe har varit angelägen om att lämna uppfattningen om en "jobb för livet"-kultur och han ska ha avslutat en 30-årig tjänsteutmärkelse som innebar betalning av en bonus motsvarande en anställds årslön upp till maximalt £50,000 (675,740 kr).
Telegraph Sport har fått höra att en anställd var bara några veckor ifrån att nå den milstolpen innan han lämnade som en del av sommarens uppsägningar och var som en konsekvens tvungen att avstå en betydande del av den bonusen.
Vissa anställda som hade åkt på förra sommarens försäsongsturné till USA efter att ha fått veta att deras jobb var säkra tros ha blivit inkallade i ett rum bara några dagar senare för att få veta att de faktiskt var "i riskzonen" och erbjöds möjligheten att flyga hem omedelbart.
Kath Phipps arbetade för Man Utd i mer än 50 år
Phipps död, vid 85 års ålder, den 5 december förra året drabbade många anställda hårt. Efter att först ha gått med i klubben som växeloperatör i september 1968, var hon en bro till olika tidsepoker och älskad av många. Hennes bortgång kändes som ännu en kapning av banden med klubbens förflutna.
Sjuksköterskorna som tog hand om Kath under hennes sista månader sa att de aldrig hade sett en patient få så många dagliga besökare, än mindre en utan levande släktingar. Hennes vänner i klubben, inklusive flera som hade fått gå i nedskärningarna, körde en daglig tur via WhatsApp för att säkerställa att hon aldrig var ensam. Ferguson, David Beckham och Jonny Evans var bland hennes många kända, frekventa besökare. Man trodde knappt det var sant när det kom fram att personen som Phipps hade listat som närmast anhörig, till hans stora chock, hade fått ett samtal från klubben två arbetsdagar efter hennes död för att fråga om statusen på hennes två säsongskort. United säger att det var ett missförstånd och det har inte funnits någon begäran om att återkalla biljetterna.
Chefen som ses som en “spion” för Brailsford och Ratcliffe
Få skulle ifrågasätta att en del personal hade blivit alltför bekväma och i vissa fall bara gled omkring. Det finns många som kanske håller med Ratcliffes bedömning att "mycket tröghet har byggts upp i organisationen" och att klubben hade "drivit omkring" för länge. Michel Platini blev en gång tillfrågad om hur många som arbetade på Uefa och det lustiga svaret från den tidigare presidenten för europeisk fotbolls styrande organ var: "Omkring 50 procent." Platinis kommentarer skulle få resonans hos vissa i United. I rusningen att gallra har det dock skett en enorm tömning av erfarenhet, expertis och kontakter, för att inte tala om personal som hjälpte till att ge en modern fotbollsjätte en mycket personlig touch och unik stämpel. Teddy Sheringham berörde det tidigare den här veckan. "Det är inte som en hemtrevlig klubb nu," sa den tidigare United-anfallaren. "När du blir av med alla de människor som älskar klubben, för småpengar också, är det en stor sak."
Det kändes ganska talande att begravningsceremonierna för Phipps och Law i Manchester Cathedral koordinerades av två långvariga före detta United-anställda som fick gå förra året men som fortsätter att representera klubben på distans med distinktion och en stor generositet.
Nyckelpersoner från Ratcliffes team
Villa Park, 6 oktober, 2024
1. Sir Jim Ratcliffe - United-delägare
2. Sir Dave Brailsford - Ineos sportdirector
3. Omar Berrada - verkställande direktör
4. Dan Ashworth - f d sportdirector
5. Jason Wilcox - teknisk director
6. Sir Alex Ferguson - klubblegendar
Beslutet att skrota den årliga julfesten för personalen – som rapporteras ha sparat runt £250,000 (3,38 miljoner kr) – orsakade stort missnöje. Ratcliffes påbud att all personal återvänder till kontoret efter att ha vant sig vid mer flexibla arbetsförhållanden i spåren av pandemin har medfört sina egna utmaningar. Personalen har hamnat i en kapplöpning om att boka "hot desks" eftersom det inte alltid finns tillräckligt många för alla. IT-avdelningen sägs ständigt flytta skärmar och stolar in och ut ur rummen eftersom vissa kontorsutrymmen också fungerar som gästfrihetssviter på matchdagar.
Av alla som har fått gå har ingen genererat sådana chockvågor som i fallet med Ashworth i december. Det var den tydligaste demonstrationen för personalen att ingen går säker och fördjupade vad flera källor beskriver som en "växande kultur av rädsla". "Det är som att en yxa hänger över ditt huvud hela tiden och du bara väntar på att den ska falla", sa en anställd.
Det har varit en stadig tillströmning av Ineos-chefer och chefer som tar på sig fler roller och antar större betydelse i klubben. En sådan figur har kommit att betraktas som något av en "spion" för Ratcliffe och Brailsford. Oavsett om karaktäriseringen är orättvis ska personalen ha lärt sig att iaktta försiktighet och vara extra vaksam på vad de säger i hans närvaro.
Brailsford, den tidigare brittiska cyklingens högste chef, verkar nu vara en central figur i att driva vad United hoppas ska bli en förvandling av prestationskulturen i klubben efter år av nedgång. Han arbetar med James Morton, professor i träningsmetabolism vid John Moores universitet i Liverpool, på en plan som heter Mission 21, som syftar till att leverera Uniteds 21:a ligamästerskap, och Mission 1, en första Women's Super League-titel. De sitter under Uniteds bredare "Project 150"-initiativ som presenterades för personalen av Berrada i höstas och knyter an till klubbens 150-årsjubileum 2028. Morton – som var Liverpools näringsfysiolog med inriktning på prestation i fem år – var chef för näring och fysisk prestation för Team Sky när de dominerade Tour de France.
Två år innan Brailsford först anställdes som konsult av British Cycling 1998, rankades Storbritannien på 17:e plats i världen och tog bara två bronsmedaljer vid olympiska spelen i Atlanta. Tanken på att bli bäst verkade då fantasifull. Om han och Morton kan hjälpa till att forma en liknande vändning hos United återstår att se. Brailsford verkar verkligen ha blivit en mer synlig närvaro på Carrington, som genomgår en förnyelse för £50 miljoner (677 miljoner kr) från pengar som personligen investerats av Ratcliffe som Ineos tror kommer att ha en transformerande effekt på tränings- och prestationsmiljön.
Hur som helst känns utsikten att vinna titeln igen om tre år bisarr med tanke på att United inte ens är en topp 10-klubb för tillfället och det är osannolikt att det kommer finnas mycket pengar att spendera, även om klubben äntligen håller på att få grepp om sin fiende: rekrytering. Personalen uppges vara försiktig med om det kommer att finnas någon substans bakom de senaste planerna. "Vi har haft fler återställningar och slogans än vi har värvat bra spelare sedan Fergie gick", sa en av dem.
Brailsford tros ha indikerat privat att personalnedskärningarna var nödvändiga och att det fanns människor som "höll tillbaka oss". Men 60-åringen verkar stå inför en stor utmaning att övertyga folk om att hans framgång i cykling kan översättas till fotboll, och flera United-anställda påpekade att Ineos meritlista inom sport inte precis inger förtroende.
Ratcliffe frågade damernas kapten Katie Zelem vad hon gör
För alla personer i maktpositioner är det ingen som har några illusioner om att det är Ratcliffe som fattar besluten, detta efter att han inte ingrep i beslutet att förlänga Ten Hags kontrakt. Det har sedan dess framkommit att holländaren skulle ha fått sparken efter att ha vunnit FA-cupfinalen – den enda ljuspunkten under ett annars eländigt år – om beslutet hade lämnats till Ratcliffe.
Det tros ha funnits en distinkt personlighetskrock mellan Ratcliffe och Ashworth och i det fallet fanns det bara en vinnare. Ashworths avgång mottogs väldigt dåligt hos damlaget, som ansåg honom vara en viktig allierad och förespråkare med ett facit som visar att han fått damfotbollen att växa.
Ratcliffe sa att uppfattningen att han inte var intresserad av damlaget var "något missriktad", men han har gjort det klart att herrsidan är prioriteten. Det verkade uppenbart från början när han omdirigerade frågor om damlaget till sina rådgivare i sina första intervjuer med reportrar i februari förra året. Det antas att Ratcliffe inte hade ett enda meningsfullt samtal om damlaget med Ashworth under hans 169 dagar i klubben.
Sen finns det även en olycklig episod när Ratcliffe fick en rundtur på damernas anläggning på Carrington och frågade Katie Zelem, då lagkaptenen för damlaget, vad hon gjorde i klubben. Liksom Ratcliffe föddes Zelem i Failsworth nära Oldham. Mittfältaren, nu i Angel City i Los Angeles, kom till United som åttaåring för spetskompetensträning med tjejlagen och gick sen vidare och representerade England vid 12 tillfällen.
Ratcliffe valde att se Uniteds herrlag ta sig an Arsenal på Old Trafford istället för att närvara vid FA-cupfinalen för damer på Wembley i maj förra året, där United slog Tottenham med 4-0 och lyfte trofén för första gången. United hade från början inte arrangerat någon fest efter matchen i den händelse laget skulle vinna, så damerna planerade istället att fira i centrala London där vänner och familjer bodde. Till slut arrangerade United hastigt ett firande på lagets hotell, men den lokalen var belägen några kilometer utanför London och presenterade därmed ett antal logistiska utmaningar i sista minuten för damlaget och deras nära och kära.
Många av damspelarna hade bara fått små biljettilldelningar till vänner och familjer till finalen. När herrarnas spelare hörde talas om det ingrep kaptenen Bruno Fernandes och veteranmålvakten Tom Heaton, som är en del av ledarteamet, och täckte kostnaderna för ytterligare biljetter med hjälp av omklädningsrummets “bötespengar” som samlats in under säsongen.
Det var en rörande gest och det skulle inte vara den sista i sitt slag. När Fernandes upptäckte att gratisresor för personalen till herrarnas FA-cupfinal hade skrotats och de istället skulle behöva betala £20 (271 kr) för en bussresa till Wembley, erbjöd sig den portugisiske mittfältaren att betala för allt detta ur egen ficka. Hans erbjudande avvisades, eftersom personalen hade en känsla av att det skulle ha reflekterat dåligt på den nya regimen. Aktionen ska ha sparat klubben runt £6,500 (88,028 kr) och lämnat personalen förbryllad över att se klubben lägga ut tusentals pund på bilar med privatchaufförer för att ta Ineos chefer till matchen.
En superstjärna i Hollywood erbjöd sig att tillhandahålla anställningsreferenser för avskedad personal
Det som har varit uppenbart i de våldsamma nedskärningarna och skärpta kostnadsreduceringarna är hur spelare, tidigare och nuvarande, har slutit upp kring den belägrade personalen: ett arv från Ferguson-åren från hela klubben, oavsett en persons ställning, att de står tillsammans. En för alla och alla för en. Eric Cantona och Beckham är kända för att ha ringt personliga samtal till personer i personalen som har förlorat sina jobb för att kolla hur de mår. Juan Mata och David de Gea har gjort detsamma. Mata var desperat att komma till Phipps begravning men den tidigare United-mittfältarens schema innebar att han inte kunde lämna Australien, där han spelar för Western Sydney Wanderers. Personer som Fernandes, Jonny Evans och Heaton, bland andra i seniortruppen, har alla varit extremt stöttande och är ledsna över utvecklingen.
Sedan har vi rollerna spelade av Ferguson och David Gill. Två av Ineos kostnadsbesparingsåtgärder involverade att skrota Fergusons globala ambassadörsroll på £2 miljoner (27 miljoner kr) om året och Gills kvarhållningsbetalning på £1 miljon (13,5 miljoner kr) per år, beslut som de båda accepterade med värdighet. Av mycket större oro och intresse för paret har varit välmåendet för personalen som har förlorat sina jobb. Gill tog tid från en semester där han var på besök hos en del av familjen utomlands för att komma i kontakt med så många som möjligt. Ferguson har varit lika stöttande och generös med sin tid. I vissa fall har oro och stöd kommit från de minst förväntade hållen. En Hollywoodstjärna som blivit nära bekant med ett antal anställda under åren p g a Uniteds frekventa besök i USA blev chockad när hon fick reda nedskärningarna och hennes publicist var tvungen att avrådas från att ringa klubbens ägare. Superstjärnan uppgavs till och med ha erbjudit sig att tillhandahålla anställningsreferenser där det krävdes.
Besvikelsen sträcker sig även till behandlingen av ambassadörsprogrammet. Det har uppstått bestörtning vid åsynen av legendariska före detta spelare som Bryan Robson och Denis Irwin, båda extremt populära personer, som fått sina löner sänkta och beslutet att avskaffa den årliga finansieringen på £40,000 (542,000 kr) till föreningen för tidigare United-spelare (AFMUP).
En del personal som har lämnat talar om att de känner sig befriade, men de kan inte skaka av sig sin djupa sorg över det som händer. Andra som har fått ny anställning säger att tidigare kollegor har hört av sig för att fråga om de har hört något om andra tillgängliga jobb. Flera Premier League-rivaler har sett en ökning av jobbansökningar från nuvarande United-anställda.
Rädsla för att viktiga kommersiella partners inte kommer förnya
Ratcliffe sa i sin intervju med UWS att personalens moral "kommer att drivas av framgång på planen" och det finns en viss sanning i det, även om den skarpa verkligheten för tillfället är att laget aldrig har sett sämre ut under Premier League-eran och förmodligen inte sedan klubben åkte ur högstadivisionen 1974. Ten Hag- och Ashworth-episoderna har fått en del av personalen att känna tvivel gällande Ineos förmåga att återställa framgångarna för klubben. Trots all Ratcliffes kritik av tidigare transferfönster ställs det förståeligt nog frågor om kalibern på förra sommarens rekryteringar och om något verkligen har förändrats under den nya ledningen.
Amorim har definitivt ett tufft jobb. Han frågade United om de kunde skjuta upp hans ankomst till sommaren, medveten om riskerna med att ta över en trupp som inte lämpade sig för hans 3-4-2-1-system mitt i säsongen, bara för att få veta att det handlade om nu eller aldrig. Hans oro var välgrundad. United är en röra på planen och trots Amorims beslutsamhet om att hålla god min inför saker och ting måste han undra vad han har gett sig in på.
Trots hans slit för att få prestationer ur spelarna har personalen uppskattat den empatiska ton som han håller, och den portugisiske tränaren gick till och med så långt att han innan Spurs-förlusten i söndags erkände att det var den vanliga personalen som fick betala priset för de otaliga misslyckandena på A-lagsnivån.
Sådan uppriktighet har mottagits väl, även om den kommersiella personalen som arbetade i Davos förra månaden förmodligen kunde ha klarat sig utan att huvudtränaren hävdade att han leder det utan tvekan sämsta United-laget i historien dagen innan World Economic Forum började.
United fortsätter att utforska sätt att driva intäkter. Det har pratats om att sälja ett bord i the directors’ box, vilket är något som Chelsea sägs göra, och Amorims trupp ska åka på en turné efter säsongen i Malaysia och Hong Kong som kan vara värd åtminstone £8 miljoner (108 miljoner kr).
United under Ratcliffe i siffror
£4,1m (55,5 miljoner kr)
Kostnaden för att anställa och sparka Dan Ashworth.
£10,4m (140,9 miljoner kr)
Kostnad för att sparka Ten Hag och hans personal.
£11m (149 miljoner kr)
Kostnad för att anställa Amorim.
£35m (474 miljoner kr)
Summa sparad av att plocka bort 250 jobb.
£2m (27 miljoner kr)
Summa sparad av att avsluta Fergusons ambassadörsroll.
£250k (3,38 miljoner kr)
Summa sparad från att stryka julfesten.
£6,500 (88,069 kr)
Summa sparad från att inte betala för personalens bussar till FA-cupfinalen.
£198,7m (2,69 miljarder kr)
Totala intäkter i senaste räkenskaperna - en minskning med 12% år-för-år.
£2miljarder (27 miljarder kr)
Beräknad kostnad för en ny arena.
Men vad som händer på den bredare kommersiella fronten kommer att bli intressant. United landade ett sponsoravtal för världsrekordssumman £60 miljoner (813 miljoner kr) per år med Snapdragon, ett dotterbolag till Qualcomm, i september 2023, en återspegling av klubbens varaktiga attraktionsvärde trots lagets problem. Men allians- och partnerskaps-vd:n, Victoria Timpson, som var en integrerad del av den affären, och chefen för allians och partnerskap Ali Edge – som också var väl ansedd – lämnade båda förra året. Det har även skett andra personalavgångar från den kommersiella avdelningen.
Telegraph Sport har fått veta att minst två av Uniteds globala partners har allvarliga tvivel gällande att förnya sina sponsringsavtal med tanke på det föränderliga landskapet, den potentiella effekten på strategi och innovation, och en känsla av att inte vara lika uppskattad som tidigare. Det sägs också ha funnits missnöje över mindre händelser som partners som debiteras av klubben på porto av föremål som signerade tröjor.
Marc Armstrong ska börja som Uniteds affärschef på måndag efter ett utdraget utträde från Paris St-Germain. Han har en bevisad meritlista av att driva daglig kommersiell verksamhet och United förväntar sig att han kommer att ha en betydande inverkan.
Fansen pratar återigen om att rikta in sig på sponsorer – en taktik som använts tidigare – och klubben har varnats för att en "alienering av supportrar riskerar att skada dessa kritiska partnerskap".
Den stora rädslan bland fansen handlar om stora prishöjningar på säsongsbiljetter nästa säsong, vilket Ratcliffe har vägrat att utesluta. Fler protester är planerade till Premier League-matchen mot Arsenal på Old Trafford nästa månad och Manchester United Supporters Trust har varnat klubben för att de står inför hotet om "direkt uppror" från fansen.
Ratcliffe har redan börjat få smaka på behandlingen som familjen Glazer har genomgått i två decennier. “Just like the Glazers, Jim Ratcliffe’s a c- - -” ("Precis som familjen Glazer, Jim Ratcliffe är en f***a") sjöng United-fansen borta mot Fulham förra månaden.
Det har varit ett tumultartat första år för Ineos och oron är att det andra inte ser ut att bli något lättare.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | |||||
|