Direktlänk till inlägg 30 mars 2024

VÄLKOMMEN TILL DE “GULDPLÄTERADE” BYARNA SOM PREMIER LEAGUE-ELITEN KALLAR HEMMA

Av Mikael Holmkvist - 30 mars 2024 18:44

 

 




 

AV: Daniel Taylor, The Athletic, tisdag 12 september, 2023



Under sin första dag med husletande förstod Kevin Keegan att det inte var någon vanlig by då mäklaren föreslog att de skulle käka lunch för att diskutera valmöjligheterna.



Keegan hade precis anställts som manager för Manchester City och vid hans första möte med spelarna klargjorde han att han inte gillade berättelserna som han hade hört gällande supkulturen i klubben.



Vad han inte insåg var att han var på väg att flytta in i en by som hade blivit ett av ställena att gå till på Manchesters fotbollsscen.



“Jag hade aldrig varit i Hale i hela mitt liv,” minns Keegan i sin självbiografi. “Vi hade åtminstone ett dussintal restauranger att välja på i byns centrum. Den vi valde hette Up & Down och samma sak kunde sägas om min hjärtfrekvens när jag gick genom dörren och såg en grupp av mina spelare med en flaska champagne på deras bord.”



Välkommen till Hale, åtta miles (12,8 km) söder om Manchester, det är en remsa med välstånd som tilltalar den moderna fotbollsspelaren så mycket att den attraherar spelare från klubbar separerade av så stora avstånd som 150 miles (241,4 km).



“Vi har alltid haft många Manchester United- och Manchester City-spelare som flyttat hit,” säger Jackie Atkins, en director på Hales Homes lyxmäklare. “Men vi får även hit fotbollsspelare från Liverpool, Everton, Stoke, Bolton, Blackburn, Leicester och andra delar av the Midlands eller nordvästra England.



“De bor bredvid varandra. Det är ett jättevackert område och då det är så många av dem kan de promenera runt byn och känna sig säkra utan att bli störda. Man ser dem på Sainsbury’s med en varukorg. Det är ganska normalt.”



Rivaler ute på planen, grannar vid sidan av den och det behövs inte särskilt lång tid bland de inmurade herrgårdarna och de välskötta gräsmattorna för att förstå varför så många fotbollsspelare attraheras av Hale och de breda, trädkantade vägarna där byn smälter ihop med Hale Barns och Bowdon. 



Varje fotbollsstad brukar ha en spelarenklav. Skillnaden här är, kanske, att Hale och dess grannar gradvis har blivit ett nav för Merseyside, Lancashire, Staffordshire och områden ännu längre bort. En studie från 2010 beräknade att det fanns åtminstone 33 Premier League-spelare som bodde i det här lummiga området. Antalet är betydligt större nu då fler och fler fotbollsspelare från städer utanför Manchester flyttar in.



Trent Alexander-Arnold är en av dem. Alisson, Liverpools målvakt, brukade ha Paul Pogba och Raheem Sterling bland sina grannar i Hale Barns. Chermiti, Evertons nyförvärv från Sporting Lissabon, har setts i byn, precis som Burnleys manager Vincent Kompany och flera andra.



Vid ett tillfälle hade Marcus Rashford och Danny Welbeck, då United-lagkamrater, Joe Hart och Kyle Walker, då City-lagkamrater, som grannar. Bruno Fernandes hittade ett hus tre dörrar från Stephen Ireland och det fanns så många Leicester City-spelare som bodde lokalt - Danny Simpson, Jonny Evans, Danny Drinkwater, Matty James - att en chaufför brukade dyka upp i en minibuss varje morgon för att köra dem till träningarna 100 miles (160,9 km) bort.



Relationer formas, rivaliteter läggs åt sidan. Varje vecka spelas en five-a-side-match för en grupp med f d proffs som bor i eller runt Hale eller den så kallade Golden Triangle bestående av Wilmslow, Alderley Edge och Prestbury, där bor den högsta andelen miljonärer per invånare i hela landet. Standarden, säger Ireland, är “skrämmande”.



Samma beskrivning skulle kunna användas till några av de “fullständiga monstren”, för att citera en av Hales mäklare, som har byggts i delarna av byn där gamla pengar möter nya.



Peter Crouch berättar en berättelse i sin självbiografi om hans första dag som Liverpool-spelare då han kryssade runt Hale Barns med fönstren nervevade och musiken pumpandes på högsta volym i en Aston Martin som han hade köpt för att fira sin transfer från Southampton.



“Jag försöker övertyga mig själv om att jag ser ut som Steve McQueen eller Daniel Craig samtidigt som jag ignorerar den gamle Peter som säger till mig att jag har blivit allt jag svor på att aldrig bli,” skriver Crouch.



“Jag kom fram till ett par trafikljus och där ser jag Roy Keane. Han tittar tillbaka på mig. Inte ens genom mina solglasögon kan jag ta fel på hans äcklade min. Han skakar på huvudet och vänder åter blicken till vägen framför honom. Jag stelnar till is, leendet glider av min mun och när det slår om till grönt kör han iväg utan att vända sig om. Jag sitter lämnad där med handbromsen i och en hemsk insikt: Herregud, jag har blivit en av dessa id*****.”



Crouch säger att han sålde Aston Martin-bilen dagen efter. Men den hade inte stuckit ut som alltför skrytsam på ett ställe där sportbilar och SUV:ar brukar ha tonade rutor och privata registreringsskyltar. “Ett lugnt flöde av Shogun-jeepar”, står det i en recension, “som parkerar medan dess ägare köper tonfiskbiffar, får manikyr eller hoppar in hos inredningsarkitekten.”



Så ser åtminstone karikatyrbilden ut. Sanningen är den att Hale, med sin befolkning på 15 000 personer, har en god blandning av människor, många opretentiösa områden och är sällan lika poserande som exempelvis Alderley Edge, där bilentusiaster med kameror runt nackarna brukade rada upp sig efter huvudgatan varje lördag för att få bilder på fotbollsspelarnas drömmaskiner.



Alderley Edge är platsen där David Beckham, Carlos Tévez, Cristiano Ronaldo och flera andra A-stjärnor valde att bo. Ryktet brukade göra gällande att en engelsk landslagsman upprepade gånger brukade köra sin Ferrari upp och ner för kullen med mullrande motor för att få bilentusiasterna att jaga efter honom. Det var heller inte ovanligt att hitta DKNY, Versace och andra designermärken i Oxfams välgörenhetsbutiksfönster. “Äldre kvinnor hade kanske fått rynkor i pannan,” som The Guardian elakt observerade, “om de inte hade fyllt dem med botox.”



Tvärtemot intrycket som lämnats av de brittiska tv-serierna Goldplated eller The Real Housewives of Cheshire finns det olika lager i den här delen av Manchesters södra förorter.



En promenad genom Hale visar att byn inte är immun mot svårigheterna i det moderna livet. Ett antal affärslokaler ligger tomma. Cocktailbaren One Six Eight har stängt. Samma sak gäller puben The Cheshire Midland, anledningen sägs vara att ägaren fick för många hetsiga utbrott på att så många människor ignorerade förbudet mot mobiltelefoner.



Men totalt sett finns det en omisskännlig känsla av rikedom. Paparazzi-fotografer är ofta positionerade utanför restauranger som har piffiga namn som Cibo och Riva. Konstentusiaster hänger på galleriet The Clarendon. Lydigt tränade hundar får sina pälsar klippta på The Canine Cutting Club.



Lokalbefolkningen pratar om att de brukar se Erik the Hag på hans cykelturer till Marks & Spencer för att handla mat. Och de såg ibland Louis van Gaal, en av Uniteds tidigare managers, köa för att få en plats på Danilo’s, en numera stängd italienska restaurang och han var - på klassiskt Van Gaal-sätt - inte nöjd med att behöva vänta (“nu är det bäst att den här maten är god”).



Puben The Railway är platsen där John Stones, Fabian Delph, Bernardo Silva, Vincent Kompany och Kyle Walker gjorde regelbundna gäster sällskap i ett öldränkt firande efter det att City hade vunnit Premier League-titeln 2018.



Sam Allardyce gjorde sin intervju för jobbet som Englands tränare i David Gills hem i Bowdon, Gill var då director på FA, och berättelserna om när Bryan Robson, Norman Whiteside och en del andra United-spelare låste in sig på puben The Griffin är legendariska.



Nuförtiden är det inget konstigt med att Luke Shaw bor precis i närheten av Liverpools Virgil van Dijk, eller att du kan få syn på Evertons Michael Keane då han tar en kaffe, James Milner när han rastar sin hund eller Robin Olsen då han ger sig iväg till ett träningspass hos Aston Villa, 80 miles (128,7 km) bort.



Vad du kanske inte noterar är säkerhetsvakterna som står parkerade som “statiska kontroller” i närheten av de mer välmående, Hollywood-liknande vägarna där husen är mer än 900 kvadratmeter stora. 



“Det fanns en tid, runt 2008 och 2009, när Hale slutade vara så populärt för det var ett område med hög brottslighet mot fotbollsspelare,” säger Haydn Roberts, som var Citys spelarsambandsman. “En del fruktansvärda saker hände om du tittar på inbrottet i Roque Santa Cruz hus.” 



Santa Cruz, den f d City-anfallaren, blev en måltavla när han var borta och spelade för Blackburn Rovers. Kriminella gjorde även inbrott hos Liverpools Emile Heskey och United-mittfältaren Darren Fletcher. I samtliga fall var deras partners hemma och hotades med kniv.



“Det var mycket skrämselpropaganda då,” säger Roberts. “Men det är en ny generation fotbollsspelare nu. Attityder har förändrats och Hale, som alltid har haft restaurangerna och enorma hus, blev trendigt igen, förmodligen mer än någonsin tidigare.”



För rika fotbollsspelare var svaret säkerhet - väldigt mycket säkerhet. Nästan varje hus har elektroniskt styrda grindar och sofistikerade system för att förhindra inbrott. Många har “panikrum” där husägarna kan låsa in sig själva om det kommer någon inkräktare. En fastighet har t o m skottsäkra fönster.



En studie från förra året visade att fem av de 10 dyraste gatorna i nordvästra England ligger i Hale, Bowdon eller Hale Barnes. Därifrån är det nära till motorvägarna och flygplatsen ligger så nära att du nästan kan röra vid vingarna och det finns en hel del annat att addera till kändiskänslan: parker, boutiquer, golfbanor, högpresterande skolor, se-och-bli-sedd-matställen och ett Priory-sjukhus (alltid ett tecken på att det finns pengar i området) utifall det blir lite för mycket av något.



Barrow Lane, där Zlatan Ibrahimovic bodde, i Hale Barns toppade den listan, med ett genomsnittligt huspris på £3,3 miljoner (44 miljoner kr).



Broadway, i Hale, låg tvåa. Men ingen kommer hitta det på Google Street View, för kameror är förbjudna på den delen av Miljonärslängan. Man får heller inte rida på hästar där, antagligen för att om man sitter i en sadel skulle man kunna kika över de strategiskt höga murarna och buskagen.



På Brooks Drive finns det en säkerhetsskylt som presenterar den långa listan över saker man inte får göra: inte stå där och hänga, inte promenera, inte cykla, inte gå med hunden, inte släppa av någon vid skolan, inte göra intrång, inte köra snabbare än 10mph (16 km i timmen).



Det kan kännas överdrivet, men den uppbiffade säkerheten har gjort skillnad i ett område där många fotbollsspelare, både f d och dagens, minglar med stjärnor från Coronation Street, musiker och andra typer inom showbiz. 



En blå minnestavla på Hale Road visar var sångaren Paul Young bodde. Paul “Bonehead” Arthurs, den f d Oasis-gitarristen, har ett hus i byn. Johnny Marr och Mike Joyce flyttade in i området när The Smiths var som störst, precis som bandets frontfigur, Morrissey, under en period. Lite musikkunskap: Marlborough Road är platsen där The Queen is Dead och Meat is Murder-albumen skrevs. 



När det gäller Keane funderar man ju på vad han tycker om att rivaliserande spelare från en så bred cirkel av klubbar blir grannar och, i vissa fall, kompisar (hans kommentatorskollega Micah Richards på Sky Sports bor också i närheten). 



Keanes relation med området började för 30 år sedan och om du minns hans uttåg från Irlands fotbolls-VM 2002 så minns du även hans dagliga hundpromenader med Triggs, efter att ha flugit hem från Saipan medan världens media väntade utanför hans grindar.



Sorgligt nog är Triggs inte längre en del av livet i Hale, men hundens del i dramat övertygade Paul Howard, den prisbelönte irländske författaren, att skriva Triggs - en självbiografi tillägnad djuret.



“Hale var ett respektabelt område där folk röstade på Konservativa partiet och hade gräsmattorna klippta i raka rader,” var hundens utlåtande. “Det var känt som Börsmäklarbältet - och det här var på den tiden då börsmäklare ansågs vara ett respektabelt jobb.”

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 9 maj 22:32

   I torsdags säkrade United en plats i Europa League-finalen i Bilbao. Senare på kvällen sipprade det ut röd, vit och svart rök ur skorstenen på Sixtinska kapellet i Vatikanstaten. Det var dels för att fira Uniteds fina vinst mot Athletic Club, me...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 9 maj 12:21


            AV: Daniel Taylor, The Athletic, fredag 25 april, 2025       I am an FC fan I am Mancunian I know what I want and I know how to get it I wanna destroy … Glazer and Sky   (Till melodin från Sex Pistols...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 5 april 06:35

Den senaste tiden har det varit alldeles för varmt och soligt för mitt gillande. Så här såg utsikten till vänster om min balkong ut den 5 april förra året:   Och när jag likt marskalk Georgij Konstantinovitj Zjukov blickade rakt fram mot horison...

Av Mikael Holmkvist - Söndag 23 mars 12:28

OVÄNTAT BRA AV UNITED, SNÖFLINGORNA ARSENAL * JAG FÅR VERKLIGEN lov att säga att Man United överraskade mig riktigt positivt under de sista matcherna innan det här landslagsuppehållet. Visst, Real Sociedad var hundskit. Jag var helt säker på att vi...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 1 mars 12:05


  Efter en vecka med negativa nyheter, följda av negativa nyheter och följda av ännu mer negativa nyheter gällande United var det skönt att igår koppla av med mega-monster-fredagsmys framför senaste avsnittet av Bäst i Test. Med tanke på att Unit...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards