Direktlänk till inlägg 3 januari 2016
Med tanke på hur mycket de betalar för fotbollen kan man förstå varför tv-direktörer tycker att de kan arrangera matcher på ett sätt som passar dem istället för klubbarna eller de på läktarna. Men någon borde bry sig.
Leeds United v Derby County matchen går av stapeln efter många kontroverser med Sky TV kamerorna på plats.
AV: Daniel Taylor, the Guardians sportblogg, lördag 2 januari, 2016:
Det brukar lätt glömmas bort att när satellitparabolerna började sättas upp och Premier League hoppade i säng med BSkyB fanns det bara en medlem av den dåvarande etablerade Big Five-gruppen som kryssade i den relevanta rutan när tv-förslagen gick till omröstning.
Manchester United, Arsenal, Liverpool och Everton var alla emot vad den innan han blev adlad Alex Ferguson kallade ett "rätt och slätt lurendrejeri". Folk anklagar ofta de stora klubbarna för att vara giriga och driva fotbollen för sina egna behov men det var allmänt de mindre klubbarna som röstade i den affären, med siktet inställt på en del av tv-pengarna.
Undantaget var Tottenham Hotspur och deras ordförande, Alan Sugar, som förmodligen bara får leva med skepsisen med tanke på att han drev Amstrad, företaget som tillhandahöll parabolerna. "Amstrad-förbindelsen oroar mig," sade Ferguson efter det att affären gått igenom. "Det kan inte finnas någon supporter som inte ser på Tottenhams beslut att rösta för Sky-affären med mycket misstänksamhet."
Ferguson tillägnar ett helt kapitel till sina olika klagomål, han kallar det "Premier Nonsense", i en av hans tidiga böcker, Alex Ferguson: 6 Years at United, och om du fortfarande gillar att följa fotbollen på det gamla sättet och ägnar dina helger runt att resa till matcher uppskattar du kanske kontentan av det han säger.
"Hur mycket kan du kräva av supportrar?" säger Ferguson då han noterade störningen från de nya måndagsmatcherna och han beklagar sättet på vilket Sky "blöder publiken torr" genom att kräva av tittarna att sätta upp paraboler och betala månadsabonnemang. "Det skulle knappast passa en manager för en ledande klubb att prata om att folk både i och utanför spelet har blivit lurade, men jag kan mycket väl förstå om den vanliga supportern på gatan funderar," skriver han. "Hur fotbollsfolket som förhandlade fram kontraktet inte hade vett nog att veta att så fort överenskommelsen var påskriven så skulle Sky-folket skinna fansen, det kommer jag aldrig förstå."
Nästan en kvarts århundrade senare är engelsk fotboll så invirat i Sky att det nästan kan kännas som ett fantasitrick när man tänker på att en klubb med Uniteds makt initialt kunde vara så fientliga. Sky riskerade, enligt Ferguson, att visa för många matcher vid för många obekväma tidpunkter, vilket gjorde det i princip omöjligt för vissa fans att ta sig till matcherna, samtidigt som alla andra tvingades betala dyra pengar. "Jag kan se konflikter i framtiden," förutspådde han. "Jag tror att spelet kan komma att ångra dagen då vi sålde ut oss till satellit-tv."
Som det har utvecklat sig misstog Ferguson sig då han trodde att publiksiffrorna dramatiskt skulle gå tillbaka men det står klart, precis som han misstänkte, att många gammaldags fotbollsfans har drivits bort och jag vet efter att ha pratat med José Mourinho den här säsongen att den f.d Chelsea-managern tror att engelsk fotboll rör sig farligt nära mättnadspunkten. "I många länder, Portugal t. ex, går inte folk på fotboll längre," berättade Mourinho för mig. "De stannar hemma och det här [tv] är anledningen. Varför skulle en portugisisk man betala €50 (487 kr) för en biljett när det kan bli en skitmatch och han kan stanna hemma istället och se fotboll på tv? Ni, i England, skulle inte äta rostbiff varje dag, så varför ha fotboll varje dag? Det är för mycket."
Och monstret blir större. Nästa säsong adderar the Premier League fredagsmatcher till ekvationen och, än en gång, finns känslan av att tv är gud. Det är inte bara Sky heller. BT Sport skiftade nyligen Newcastles match borta mot Bournemouth, en resa tur och retur på 700 mile (= 1,126 km), till avspark klockan 12:45. BBC har flyttat Liverpools FA Cupmatch borta mot Exeter City till fredag kväll, tydligen utan en enda tanke på fansen som ska resa från Merseyside och det finns flera andra exempel på vad Spirit of Shankly, en Liverpool fansgrupp, nyligen beskrev som "föraktet och bristen på hänsyn de har mot fotbollssupportar".
Det är häpnadsväckande hur ofta det händer - Middlesbrough till Brighton för avspark klockan 12:30 på Sky är ett annat exempel - och det är ibland lockande att fundera på huruvida tv-bolagen gör det avsiktligt, om det betyder att fler människor ser matcherna via boxen.
På den grunden kan förmodligen många supportrar förstå Leeds Uniteds ställning när Sky's kamerafolk dök upp för att sätta upp allt inför den tv-sända matchen mot Derby förra tisdagen, bara för att finna dörrarna stängda och försedda med hänglås. Leeds är, för att uttrycka det milt, vansinniga på sättet på vilket deras matcher har blivit Sky-jacked (Skykapade) den här säsongen. Det krävdes ett bidrag från Shaun Harvey, vd för the Football League (och tidigare Leeds), för att övertyga sin gamla klubb om att öppna dörrarna men dödläget pågick så länge att Sky hade slutat marknadsföra matchen som live, i rädsla för att deras kameror inte skulle släppas in.
Den dispyten kan ha något att göra med det faktum att Leeds ägare, Massimo Cellino, sällan missar en chans att ta sig an ligan. Cellino håller för tillfället stafettpinnen i ett långt stafettlopp av knasiga men underhållande styrelserumsaktioner på Elland Road. Men Leeds har ett genuint klagomål med tanke på att deras match på annandagen, borta mot Nottingham Forest, flyttades en dag för att Sky skulle kunna visa den live, vilket betydde att de fick två dagar på sig att förbereda sig på ett Derby-lag som ser ut att ha en bra chans till uppflyttning och därmed fick 24 extratimmar på sig att återhämta sig. Oavsett din åsikt om Leeds, Cellino eller Steve Evans kan det inte vara rättvist att ett lag får tre dagars vila och det andra bara två.
Grejen är den att fans kan inte få allt. Transferfönstret öppnade i fredags och vi vet alla hur sporten jobbar sig upp till en desperat uppspelthet vid den här tiden på året. Många av supportrarna som kräver stjärntransfers och enorma utlägg kommer antagligen vara samma folk som klagar på att tv har för mycket makt. Men de två går hand i hand när det till stor del är p.g.a tv som det finns så mycket pengar i sporten.
Den första affären 1992 ansågs vara enorm då, den gick lös på £304m (4,04 miljarder kr), medan den som går in nästa säsong gör det för £5,136 miljarder (68,3 miljarder kr), vilket innebär ett genomsnitt på £10,2m (135,6m kr) per match för Sky och £7,6m (101m kr) för BT. Det är nästan för mycket för att kunna ta in och greppa.
I 2014 års årliga Deloitte Football Money League återfanns åtta Premier League klubbar bland de 30 rikaste i världen. När det nya avtalet träder i kraft kommer samtliga Englands 20 Premier League klubbar att finnas med på den listan. Det är troligt att Bournemouth kommer in, och Internazionale åker ut. De senaste siffrorna hade Burnley som större ekonomiskt sett än Ajax, fyrfaldiga vinnare av Europacupen och nästa säsong kommer laget som kommer sist i Premier League - hypotetiskt kan vi säga Brighton and Hove Albion - få ta emot £99,5m (1,32 miljarder kr) i tv-inkomster. Bayern München, för att sätta det hela i ett sammanhang, tog in £90,1m (1,19 miljarder kr) från sändningsintäkter, enligt Deloittes lista för 2015, och Paris Saint-Germain 69,7m (926,8m kr).
Mot den bakgrunden är det lättare att förstå varför tv-direktörerna tycker att de kan arrangera matcher på ett sätt som passar dem istället för klubbarna eller folket på läktarna. Särskilt Sky ger oss en smart produkt och om de vill vara lite tvära kan de påpeka att Ferguson inte verkade alltför irriterad när Glazer-familjen började driva upp priserna på Old Trafford och, på tal om att lura av folk stora pengar, tvingade säsongsbiljettsinnehavare att betala för cupmatcher de kanske inte ville gå på.
Det är bara synd att tv-företagen inte kan vara lite mer omtänksamma ibland och att ingen av personerna som sköter spelet, på the Football League och Premier League högkvarteren, någonsin verkar ha modet att tala ut för de vanliga fotbollsfansen. Det skulle inte krävas mycket och det faktum att det aldrig händer lämnar ibland intrycket att de egentligen inte bryr sig.
Vilka kommer att förlänga Hodgsons aktiva period?
Roy Hodgson har nu klockat upp 40 år som manager och the Football Association's vd, Greg Dyke, säger att mannen som ska leda England till EM 2016 bör vara erkänd som en av de mest outstanding tränarna landet någonsin producerat.
Det är definitivt en fantastisk aktiv period, den innehåller fler än 1,000 matcher, och Hodgson är ett lysande exempel på hur engelsk fotboll har gått tillbaka till dagarna då det satte stort värde på viktigheten av erfarenhet. Arsène Wenger, Claudio Ranieri, Louis van Gaal, Gus Hiddink och Manuel Pellegrini är alla i 60-årsåldern. Hodgson är 68 och han är underbart entusiastisk och det finns absolut inga tecken på att han saktat ner.
Samtidigt har det även klargjorts väldigt tydligt under de senaste veckorna hur de ledande klubbarna fortfarande ser honom som en manager för mittenskiktet. Chelsea letar efter en ny manager men ingen på Stamford Bridge verkar bry sig om att Englands manager bor alldeles runt hörnet, med ett kontrakt som går ut i sommar. Van Gaals position har frågetecken över sig i Manchester United medan Pellegrini verkar vara på väg ut i Manchester City.
Tre av toppjobben i England kan potentiellt bli tillgängliga men Hodgson omnämns aldrig och om EM 2016 visar sig bli hans sista involvering för FA kommer det bli intressant att se vilken klubb som erbjuder honom en väg tillbaka.
Var inte ledsen
Patrick Bamfords misstag efter att ha klippt sina band med Crystal Palace var att han borde ha väntat och haft en riktig konversation med Alan Pardew, av ren artighet, istället för att ha så bråttom med att låta världen få veta. Men samtidigt kan man ju fundera på om han verkligen behövde släppa en efterföljande ursäkt för att han beskrivit sin lånetid på Selhurst Park som "fruktansvärd"?
Bamford var en av de bästa spelarna i the Championship förra säsongen på lån hos Middlesbrough, där han gjorde 19 mål. Hans flytt till Palace skulle vara chansen att visa att en spelare som inte kunde slå sig in i förstalaget ändå kunde blomstra i toppdivisionen. Istället har han gjort nio framträdanden, åtta som avbytare, och inte gjort något mål. Självklart har det varit fruktansvärt och vi lever i en PR-besatt värld om han måste visa ånger för att inte erbjöd ett mildare alternativ.
The strife of Brian (Brians fejd)
Tråkigt nog är dagarna förbi när managers använde sina programkolumner till att säga något av riktigt intresse. Men Van Gaal missade helt klart ett kanonläge vid Manchester Uniteds 2-1 vinst mot Swansea City om vi tänker tillbaka på hur Brian Talbot välkomnade West Bromwich Albions fans till en match på The Hawthorns i december 1990. Talbot hade, precis som Van Gaal blivit indragen i prat om att få sparken efter en serie dystra resultat. "God eftermiddag, allihop," inledde han, "och ja, jag är fortfarande här."
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | |||||||
4 |
5 | 6 |
7 |
8 | 9 |
10 |
|||
11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
|||
18 |
19 |
20 | 21 |
22 | 23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | 30 |
31 |
|||
|