Direktlänk till inlägg 25 april 2024

BY WAY OF DECEPTION (GENOM BEDRÄGERI)

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27

By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.


 

(Första upplagan)


 

Författare: Victor Ostrovsky och Claire Hoy

Land: USA

Språk: Engelska

Ämne: Mossad

Utgivare: Stoddart Publishing

Publiceringsår: 1990

Antal sidor: 372

ISBN: 0-9717595-0-2

OCLC: 52617140


 

Titel

Bokens titel (på svenska: Genom bedrägeri) är vad Ostrovsky påstår vara den engelska översättningen av Mossads tidigare motto, en fras från Ordspråksboken 24:6, be-tahbūlōt ta`aseh lekhā milkhamāh (Hebreiska: בתחבולות תעשה לך מלחמה).



Ostrovsky har sagt att hans namn inte är någon pseudonym och att om han skulle vilja gömma sig hade han aldrig skrivit boken. 



Sammanfattning

Boken börjar med Ostrovskys tjänstgöring i the Israeli Defense Forces. Efter att ha genomgått olika tester, bl a psykologiska, avböjde han ett potentiellt jobb som  Mossad-mördare men accepterade en plats som aspirant till att bli en katsa.


Han adresserar specifikt självmordsbombningen mot lägret för amerikanska marinen i Beirut som dödade flera hundra amerikanska marinsoldater i Libanon. Han säger att Mossad genom deras nätverk av informatörer fick reda på tiden och platsen för attacken i förväg, men sen gav de bara allmän information, utan specifika detaljer, till USA.



Han tillskriver handel med heroin som en källa för att samla in pengar till operationer utanför statlig reglering. Han anklagar Mossad för att ha mördat Khadir, en PLO-diplomat skickad av Arafat för att inleda fredsförhandlingar med den israeliska regeringen för att undvika en invasion av Libanon med siktet inställt på PLO.



Ostrovskys desillusion växer och kulminerar i att han avslutar sin tjänst efter att ha blivit syndabock för det misslyckade försöket att kidnappa några topptjänstemän inom PLO.



Den andra halvan kommer med påståenden om operationer mellan 1971 och 1985, som t ex Operation Sfinx där irakiska kärnkraftsforskare rekryterades medan de var i Frankrike för att samla in information om Iraks kärnkraftsreaktor Osirak. Det hela slutade med ett israeliskt flyganfall mot reaktorn 1981.



Israelisk rättstvist

1990 försökte Israel stoppa bokförsäljningen med argumentet att en publicering skulle “vara farlig för agenter på fältet”. Det var det första (och hittills enda) försöket av en suverän stat att stoppa en bok från att publiceras i USA. Israels jurister övertygade domaren i högsta domstolen på Manhattan, Michael J. Dontzin, om att utfärda ett föreläggande som hindrade publiceringen och distributionen av By Way of Deception.



Den 13 september, mindre än 48 timmar efter det att föreläggandet hade utfärdats, ändrade hovrätten beslutet. Under veckan som innehöll den 7 oktober 1990 hade the New York Times bästsäljarlista boken som nummer 1.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards