Direktlänk till inlägg 14 mars 2024

BRILJANT TRÅD OM UEFA:s HYCKLERI GÄLLANDE ISRAEL

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 14 mars 20:58

AV: Nicholas McGeehan på X (tidigare Twitter):

 

 

Nicholas McGeehan@NcGeehan, torsdag 14 mars, 2024, kl 18:57

1/ Det är nu en vecka kvar till kvalmatchen till EM 2024 mellan Island och Israel. UEFA har sagt att de inte har några planer på att ens diskutera en uteslutning av Israel från turneringen trots fortsatt exkludering av ryska lag.

Förvirrad? UEFA verkar definitivt vara det. En tråd…

 



2/ I måndags skrev FairSquare Projects till UEFA och bad om “ett omedelbart förtydligande gällande regler och policyer som vägleder UEFA:s avstängningar av av lag från deras turneringar.” 

https://fairsq.org/2024/03/13/uefa-ad-hoc-rule-making-leading-to-dangerous-double-standards/



3/ I februari 2022 exkluderade UEFA, strax efter invasionen av Ukraina, ryska lag från organisationens turneringar. Då pekade de på två artiklar i deras stadgar, den första gällde “fred, förståelse och rent spel” [ett etiskt ställningstagande] och den andra gällde att “respektera spelares hälsa” [en säkerhetsfråga].

 



4/ Ryssland gick emot beslutet och tog det till Idrottens skiljedomstol (CAS). UEFA argumenterade (lite missvisande) för att beslutet var “ett fullt giltigt utövande av UEFA:s lagstadgade befogenheter under mycket extraordinära omständigheter och inte utövandet av dess disciplinära makt.”

 



5/ CAS höll med om det. Fallet stängt? Nej. I september 2023 sade Aleksander Čeferin följande i ett uttalande: “UEFA:s fortsatta avstängning av ryska vuxenlag återspeglar dess åtagande att ta ställning mot våld och aggression.” D v s att det är en disciplinär sanktion. 

https://www.uefa.com/insideuefa/mediaservices/mediareleases/news/0285-191247fad23e-824e6cf31d48-1000--warsaw-to-host-2024-uefa-super-cup/



6/ Två veckor senare ledde Hamas attacker till illegala och oproportionerliga israeliska vedergällningsaktioner. Internationella domstolen säger att det finns ett “sannolikt” fall för att Israel begår folkmord - brottens brott - i Gaza. UEFA får frågan om möjligheten att exkludera israeliska lag och säger…


På UEFA-kongressen den 8 februari 2024, efter att ha fått frågan om UEFA:s inställning gällande israeliska lag i ljuset av deras aktioner i Gaza, svarade UEFA:s generalsekreterare Theodore Theodoridis följande: “Det fanns inga sådana diskussioner eller sådana intentioner [att agera mot Israel] från UEFA-administrationen… Det pågår två helt olika situationer mellan de två länderna. Glöm inte starten på kriget i Ryssland och Ukraina och starten på det som händer nu - vilket är beklagligt, såklart - i Mellanöstern.”



7/ Situationerna är inte helt olika. Båda är grova brott mot grundläggande folkrättsnormer, äventyrar fred och säkerhet och dödar många tusen oskyldiga människor. UEFA agerar snabbt i det ena fallet, men diskuterar inte ens det andra.



8/ I vårt brev till UEFA:s president Aleksander Čeferin har vi bett UEFA att klargöra vilken juridisk rådgivning, om någon, de har sökt. De har ännu inte svarat.



  • Har UEFA utarbetat några regler eller begärt expertrådgivning för att vägleda sitt beteende som svar på grova brott mot internationell rätt av stater med UEFA-medlemsförbund? 

  • Har UEFA någon officiell inställning eller policy gällande huruvida och när brott mot internationell rätt bör resultera i avstängning av ett lands landslag och klubblag från UEFA:s turneringar? Om inte, planerar organisationen att utveckla en sådan policy?

  • Är det UEFA:s officiella inställning att p g a att Israels aktioner i Gaza är ett svar på Hamas attacker den 7 oktober, så kommer UEFA inte att sanktionera Israel, oavsett hur olagliga eller hur oproportionerliga deras repressalier i Gaza än är?



9/ På kort sikt verkar det uppenbart att om Island skulle vägra att spela mot Israel i slutspelet, skulle prejudikatet i det ryska fallet behöva resultera i Israels uteslutning, inte Islands. Det är svårt att se hur en granskning av fakta skulle kunna ge ett nytt beslut.



10/ På längre sikt är det oacceptabelt för en så viktig organisation som UEFA att ta fram en policy utan ordentlig eftertanke eller förberedelse i frågor av sådan betydelse.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 30 mars 18:44


            AV: Daniel Taylor, The Athletic, tisdag 12 september, 2023     Under sin första dag med husletande förstod Kevin Keegan att det inte var någon vanlig by då mäklaren föreslog att de skulle käka lunch för att diskutera va...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards