Direktlänk till inlägg 8 mars 2024

BEDÖVNINGSMEDEL, KRYCKOR, DADLAR. ISRAELS SPÖKLISTA ÖVER SAKER SOM GODTYCKLIGT STOPPAS FRÅN ATT KOMMA IN I GAZA FRÅN INSIDAN

Av Mikael Holmkvist - Fredag 8 mars 18:53

AV: Tamara Qiblawi, Allegra Goodwin, Nima Elbagir, Caroline Faraj och Kareem Khadder, CNN, lördag 2 mars, 2024

 

Fotoillustration av Alberto Mier/CNN/Getty Images/Reuters

 



 

 

(Zarqa, Jordanien) - Arbetare inom humanitärt bistånd och regeringstjänstemän som arbetar för att leverera till det desperata behovet av förnödenheter i Gaza säger att ett tydligt mönster har vuxit fram. De ser hur Israel stoppar viss införsel, samtidigt som sjukdomar och en nära förestående hungersnöd tar ett fastare grepp om den belägrade enklaven.

 

 

Det israeliska organet som kontrollerar införseln till Gaza av hjälpinsatserna, värda flera miljarder dollar, har infört godtyckliga och motsägelsefulla kriterier, detta enligt mer än två dussin humanitära och statliga tjänstemän som intervjuats av CNN.

 

 

CNN har dessutom gått igenom dokument sammanställda av stora deltagare i den humanitära operationen som listar sakerna som mest frekvent avvisas av israelerna. Dessa inkluderar bedövningsmedel, anestesiapparater, syrgasflaskor, respiratorer och vattenfiltreringssystem.

 

 

Andra saker som har hamnat i byråkratisk limbo är dadlar, sovsäckar, mediciner för att behandla cancer, vattenreningstabletter och det viktigaste som behövs vid förlossningar.

 

 

Israels strypning av hjälpmedel hamnade i ett skarpare fokus i torsdags då deras militär öppnade eld då desperata palestinier samlades runt lastbilar med livsmedelsbistånd i västra Gaza City, detta enligt ögonvittnen. Dessa ögonvittnen säger att detta ledde till panik och några människor sköts medan andra mejades ner av lastbilar vars förare försökte fly. Åtminstone 112 palestinier dödades och ytterligare hundratals skadades, enligt sjukvårdspersonal. IDF sade att de hade skjutit varningsskott för att skingra en folksamling efter att ha sett att folk blev trampade på.

 

 

En avläsning från ett telefonsamtal i Vita huset mellan USA:s president Joe Biden och den qatariske emiren Tamim al-Thani i torsdags visade att båda ledarna var överens om att den fruktansvärda händelsen underströk “brådskan i att slutföra förhandlingarna så snart som möjligt och expandera flödet av humanitär assistans in till Gaza.”

 

 

Den amerikanske senatorn Chris Murphy sade att situationen var “ett resultat av det fullständiga sammanbrottet av social ordning i Gaza, som nu glider bortom kontroll om det inte kommer ett massivt inflöde av humanitär hjälp och det uppstår en paus i krigandet.”

 

 

I flera månader har köer av lastbilar på väg till enklaven ställt upp sig längs med vägen från den egyptiska staden al-Arish, ett viktigt logistiskt nav för bistånd, till gränsövergången vid Rafah. På en satellitbild från 21 februari kan man se en kö med lastbilar som sträcker sig 4 miles (6,4 km) från gränsen.

 

 

På andra sidan gränsen närmar sig Israels bombardemang närmare två miljoner människor som befinner sig mellan den i södra Gaza liggande staden Rafah och Egyptens gräns. Längre norrut har åtminstone sex barn dött på sjukhus under de närmaste dagarna p g a uttorkning och undernäring, enligt Gazas hälsoministerium.

 

 

“Samtidigt som ett krig utkämpas i Gaza, utkämpar vi ett annat krig här,” sade en humanitär arbetare på den egyptiska sidan av gränsövergången Rafah. “Det är ett krig för att föra in humanitär hjälp till Gaza.”

 

 

De flesta av CNN:s källor bad om att få vara anonyma p g a rädsla, sade de, för repressalier och ännu fler israeliska restriktioner vid en redan strypt biståndsledning.

 

 

Flera källor berättade att en betydande del av donationerna de hanterar antingen avvisas eller pausas på sin väg under lång tid i väntan på klartecken från Israels Koordinator för regeringsaktiviteter i territoriterna, eller COGAT, som styr flödet av hjälpmedel in i remsan.

 

 

“Det är ett perfekt konstruerat kaos,” sade en CNN-källa som har uppsikt över donationer från fyra olika hjälporganisationer vid en av transitvägarna. Mer än 15 000 ton av deras hjälpmedel väntar på israeliskt godkännande för att få åka in i Gaza, berättade källan. Mer än hälften av den vikten består av matpaket.

 

 

“Det är medvetet oklart, medvetet svårförståeligt,” sade en annan humanitär arbetare. “Man kan få klartecken från COGAT och sedan komma fram och se att polisen, tullen eller ekonomifolket har skickat tillbaka lastbilen.”

 

 

I ett uttalande till CNN efter publiceringen av den här rapporten sade COGAT att de har underlättat införandet av humanitärt bistånd till Gaza sedan början av kriget. Det sade att “produkter med dubbla användningsområden för humanitär infrastruktur nekas inte svepande tillträde,” men är ämne för “säkerhetsutvärdering” för att förhindra att det används av Hamas. När det gäller påståendena om att specifika varor inte får komma in stod det att de utsätts för säkerhetskontroller för att se till så att de inte används för “terroristsyften.”

 

 

COGAT beskrev vittnesmålen lämnade till CNN som “falska anklagelser” och kritiserade beslutet att offentliggöra påståendena.

 

 

“Israel assisterar, uppmuntrar och underlättar införandet av humanitär hjälp till befolkningen på Gazaremsan och för medicinska och andra kritiska infrastrukturer på remsan,” sade uttalandet. “Israels krig förs mot terroristorganisationen Hamas, inte mot invånarna på Gazaremsan.” 

 

 

Källa: Palestine Logistics Cluster

Grafik: Henrik Pettersson och Lou Robinson, CNN, översatt av: Mikael Holmkvist

 

 

 

Israel har sedan länge förbjudit vissa saker att komma in i Gaza. 2007 införde de en blockad mot remsan efter att Hamas tagit över. Ett år senare släppte COGAT en lista på förbjudna saker med “dubbelanvändning”. Under de efterföljande åren har de gjort små modifieringar i det dokumentet. 

 

 

Här handlar det om, säger dokumentet, saker som kan återanvändas för militära syften och därmed förbjuds införsel i Gaza, som t ex betong, jordbruksgödsel, vissa kemikalier och andra diverse saker som kikare, undervattenskameror och vattenskidor.

 

 

Men dessa kriterier verkar ha övergetts i svallvågorna av Hamas brutala attack mot Israel den 7 oktober, en attack som dödade runt 1 200 människor och ledde till att 250 människor togs som gisslan, enligt israeliska myndigheter.

 

 

Den israeliska militären svarade med en intensiv attack mot Gaza från luften, havet och på marken som har tagit dödssiffran till över 30 000 människor, enligt Gazas hälsoministerium. Attacken har totalförstört större delen av remsans byggnader och hus, samt stora delar av deras kommersiella sektor och åkermark.

 

 

På en presskonferens den 13 januari skröt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om att de tillåter “minimalt humanitärt bistånd” att komma in i Gaza.

 

 

“Vi tillhandahåller minimalt humanitärt bistånd,” sade Netanyahu. “Om vi vill uppnå våra krigsmål, ger vi minimalt bistånd.”

 

 

Det Internationella samfundet har vid upprepade tillfällen kritiserat Israel för att utfärda otillräckliga tillstånd- och säkerhetsklartecken för biståndslastbilarna till Gaza. Det har även funnits tillfällen då israelisk militär slagit till mot matleveranser. Desperata civila och kriminella gäng har även plundrat varorna i några av de värst drabbade områdena i norra Gaza, detta har intensifierat krisen då det har satt tvärstopp för FN:s matleveranser dit.

 

 

Palestinier flockas runt en lastbil lastad med vattenflaskor skickad av FN:s barnorganisation, UNICEF, eftersom civila lider av vatten- och matbrist. Bilden är tagen den 21 november, 2023. Abed Zagout/Anadolu/Getty Images

 

 

 

 

Vad som förvärrar situationen är en påstådd spöklista som hotar leveransen av ett brett utbud av föremål. 

 

 

 

“Jag har aldrig sett en försörjningskedja som borde vara så enkel bli så komplicerad,” sade Rädda Barnens amerikanske president och vd Janti Soeripto. “Nivån på barriärerna som placeras ut för att hindra humanitär hjälp; vi har aldrig sett något liknande.”

 

 

Soeripto, som besökte den egyptiska sidan av gränsövergången Rafah med en FN-konvoj i januari, berättade för CNN att hon såg flera saker som israeliska inspektörer hade skickat tillbaka.

 

 

Hon sade att leksaker nekades tillträde för att de låg i en trälåda istället för en pappkartong, sovsäckar stoppades för att de hade blixtlås och bindor fick vända tillbaka för att en nagelsax var inkluderad i hygienpaketet.

 

 

I januari såg de amerikanska senatorerna Chris Van Hollen och Jeff Merkley förlossningskit och vattenfiltreringssystem bland sakerna som fick vända tillbaka från inspektionsplatsen i Nitzana.

 

 

“I en rationell värld skulle ingen av (dessa) kunna anses vara av dubbelanvändning eller utgöra något slags militärt hot,” sade Van Hollen till CNN några veckor efter hans resa till den egyptiska sidan av gränsövergången Rafah.

 

 

“Vi fick veta att när en lastbil med endast en av dessa saker ombord avvisas får hela lastbilen vända om och måste börja om från början av processen, vilket kan ta veckor,” sade Van Hollen.

 

 

“Vi pratade med chefer för internationella hjälporganisationer som hade jobbat i konflikter över hela världen i årtionden,” tillade senatorn. “De sade att de aldrig hade sett ett mer trasigt system.”

 

 

Situationen fick Van Hollen att leda ansträngningar i USA:s kongress för att hålla Israel ansvarigt för deras hantering av humanitär hjälp, vilket han tidigare den här månaden beskrev på golvet i Senaten som en “krigsförbrytelselärobok.”

 

 

Gränsövergången Rafah

 

Källor: PlanetLabs (bild tagen 31 januari, 2024), FN, World Health Organization, CNN-rapport.

Grafik: Henrik Pettersson, Lou Robinson och Rachel Wilson, CNN, översatt av Mikael Holmkvist

 

 

 

Israels svårförståeliga riktlinjer gällande begränsade saker

Offentligt påstår COGAT att de har följt deras lista över förbjudna saker från 2008. Men i enskildhet har COGAT sagt att det dokumentet nu inte längre är brukligt, enligt en representant för det humanitära arbetet som har direktkontakt med den israeliska enheten.

 

 

COGAT verkställde listan från 2008 när kriget först bröt ut den 7 oktober, sade representanten. “Efter ungefär tre veckors krig sade de att listan inte var giltig för den här responsen. Det här är ett annat sammanhang. De sade till att listan skulle ignoreras.”

 

 

CNN:s utredning har pågått i flera veckor och den har dokumenterat flera exempel på den oberäkneliga processen som följde, ibland föll israelerna tillbaka på 2008 års riktlinjer och ibland sade de att de inte gällde.

 

 

Vid ett tillfälle, den 14 februari, avvisade COGAT en lastbil fullastad med sovsäckar “för att de var gröna, och grönt betyder militärt och enligt 2008 års lista är militärt dubbelanvändning,” berättade samma representant för det humanitära arbetet för CNN.

 

 

“Ingen kan argumentera för att sovsäckar kommer vinna ett krig,” sade representanten. “Vi tog upp det här med dem och varnade för att det skulle se ganska korkat ut om det kom fram.”

 

 

Fyra källor beskrev en annan incident när Israel avvisade en last med dadlar, en rik näringskälla, som är ett desperat behov för en hungrig befolkning. Två av källorna sade att det berodde på att kärnorna togs fram som ett misstänkt föremål när röntgenbilderna inspekterades.

 

 

Andra lastbilar med dadlar i lasten har släppts in i Gaza enligt data från FN. Men arbetare för humanitär hjälp har sagt att de är oroliga för en upprepning, och flera har börjat gröpa ur kärnorna innan inspektionerna.

 

 

Donationerna måste passera två COGAT-hinder innan de kommer in i Gaza. Hjälporganisationer måste först få klartecken för deras transporter av COGAT, sedan måste lastbilarna klara av israeliska inspektionsplatser. Saker har avvisats på båda dessa ställen, enligt CNN:s källor.

 

 

COGAT tillhandahåller många anledningar till dessa avvisningar. Ibland pekar de på byråkratiska problem, som felaktiga listor, andra gånger anses sakerna i sin helhet, eller till viss del, vara dubbelanvändande, berättade källor. En del av anledningarna som presenteras för humanitära organisationer framstår som uttryckligen politiska. Oftast ger COGAT ingen anledning till varför de avvisar en del saker.

 

 

“Var drar man gränsen?” frågade en humanitär källa involverad i hjälpverksamheten CNN, detta då personen refererade till Israels svårförståeliga kriterier gällande saker som ses som dubbelanvändande.

 

 

Förvirringen fick den israeliska rättighetsgruppen GISHA att den 7 februari be Israels regering att släppa detaljerna kring alla nya restriktioner gällande hjälpsändningar införda sedan den 7 oktober.

 

 

“För tillfället är det väldigt liten insyn gällande policyn och procedurerna efter vilka regeringen opererar,” berättade Tania Hary, exekutiv director för GISHA, för CNN. “Vi anser att Israel, som en ockupationsmakt i Gaza, har en skyldighet att tillgodose den civila befolkningens behov på remsan.

 

 

“Den israeliska allmänheten har rätt att veta vad som görs i deras namn i Gaza.”

 

 

Bedövningsmedel, kryckor och andra “frekvent avvisade saker”

CNN har erhållit dokument från tre stora deltagare i den humanitära operationen som listar vad de kallar de “mest frekvent avvisade sakerna.” Bland dem återfinns nödvändiga medicinska förnödenheter: anestesiapparater och bedövningsmedel, kryckor, generatorer,  respiratorer, röntgenmaskiner och syrgasflaskor.

 

 

För läkare och patienter inne i Gaza är konsekvenserna olidliga. Det finns flera rapporter om dödsfall som hade kunnat undvikas om det inte vore för bristen på syrgas och respiratorer. Fler än 1 000 barn har, enligt UNICEF, genomgått benamputationer i Gaza, vissa utan bedövning. Den siffran samlades ihop av UNICEF i slutet av november och har inte uppdaterats sedan dess.

 

 

En doktor, Hani Bseiso, amputerade sin 17-åriga brorsdotters ben med en kökskniv i hans hem. Då använde han endast baksidan på sina kläder för att stoppa blödningen och diskmedel för att tvätta hennes sår. “En israelisk missil från en pansarvagn träffade henne när hon var på sjätte våningen i vår byggnad,” berättade Bseiso för CNN. “Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag hade inga bedövningsmedel eller någon sorts medicin.”

 

 

“Det fanns inga bedövningsmedel. Mitt bedövningsmedel var koranen som jag reciterade,” berättade brorsdottern, Ahed Bseiso, senare för en journalist som jobbar med CNN i Gaza. Amputeringen, utförd på hennes farbrors matbord, filmades och delades brett på sociala medier.

 

 

“Han tog fram kökskniven och skar av mitt ben med den. Och i det ögonblicket sade jag prisa gud. För han gav mig tålighet.”

 

 

Medicinerna började ta slut strax efter krigsutbrottet den 7 oktober. Skador från ett intensivt bombardemang sköt i höjden, samtidigt som Israel kvävde biståndsleveranserna.

 

 

“Mot slutet av mina 43 dagar i Gaza hade vi fått slut på bedövningsmedel och vi gjorde operationer utan några bedövningsmedel alls,” sade den brittiske-palestinske  kirurgen doktor Ghassan Abu-Sittah från sin klinik i London, två månader efter hans återkomst från Gaza.

 

 

“Vi var tvungna att göra extremt smärtsamma rengöringsprocedurer för att stoppa sårinfektioner på barn utan någon bedövning eller smärtstillande.”

 

 

I frånvaro av lämplig medicinsk utrustning kokade Abu-Sittah ihop en lösning för att bekämpa infektionerna: diskmedel blandat med vinäger och salin.

 

 

“Jag hällde det över såret och skrubbade in det i såret,” sade Abu-Sittah. “Det var förmodligen det mörkaste ögonblicket i mitt liv. Barnet skrek. Föräldrarna grät och man försöker bara blockera allt detta och göra det så snabbt som möjligt.

 

 

“Men man visste att om man inte gjorde det så hade det barnet dött senare den dagen.”

 

 

En annan humanitär källa inne i Gaza sade att tidigt i februari bevittnade han ett sexårigt barn med brännskador som täckte 40% av hennes kropp. Hon var på ett sjukhus i Rafah, det bäst utrustade i Gaza, där läkarna bara kunde ge henne aspirin för att lindra hennes vånda.

 

 

En annan kvinna, Um Adel, sade att hennes barnbarn dog p g a bristen på syrgas på ett sjukhus i staden Khan Yunis i södra Gaza.

 

 

“Vi var i Khan Yunis. Vi kunde inte sova under dagen eller på natten p g a bombardemanget,” berättade hon för en annan journalist som jobbar med CNN i Gaza. “Mitt barnbarn dog för att hon var sjuk och det fanns ingen syrgas eller någon sorts medicin till henne. Må hennes själ vila i frid.”

 

 

Israels restriktioner har även påverkat medicinerna för de kroniskt sjuka. Under flera veckor hindrade COGAT tillfälligt insulinpennor till barn med diabetes från att komma in i Gaza, detta enligt FN:s humanitära koordinator för Palestina Jamie McGoldrick och en annan källa.

 

 

“Gällande varorna som är förbjudna täcker det hela skalan,” sade McGoldrick på en presskonferens den 24 januari. “En del av det är medicinskt material som grundläggande mediciner och material för att behandla inte bara trauman, utan även kroniska sjukdomar. 

 

 

“Ett exempel är det senaste med pennorna som används för att barnen ska få i sig insulin,” tillade han. “När det gäller motiveringen till det kan jag verkligen inte förklara det, för jag vet inte.

 

 

“Det här är väsentliga varor för att vi ska kunna adressera nödsituationen som för tillfället vecklar ut sig på ett väldigt dramatiskt sätt.”

 

 

En annan källa berättade för CNN att i februari ändrade COGAT sitt beslut att förbjuda att insulinpennor kom in i Gaza. CNN:s efterforskningar visade även exempel på att varor ansedda att vara “frekvent avvisade saker” fått grönt ljus av COGAT - som den 3 januari när WHO sade att de förde in bedövningsmedel. Men källor har understrukit att dessa fall är sällsynta.

 

 

En lastbil med hjälpmedel kör in från Egypten på väg till Gaza, sedd från gränspassagen Kerem Shalom i Israel den 22 december, 2023. Clodagh Kilcoyne/Reuters

 

 

 

Vid ett av hjälpställena i Jordanien sträcker sig staplade lådor med donationer runt åtta miles (12,8 km) bort, en eftersläpning som, enligt en jordansk välgörenhetsorganisations officiella beräkningar, skulle kräva runt ett tusen lastbilar för att leverera det.

 

 

Directorn för program och planering för den jordanska välgörenhetsorganisationen Hashemite (JHCO), Marwan al-Hennawy, skär upp en låda med mat för att visa vad som borde nå folket i Gaza; den här innehåller ris, kycklingbuljong, tonfisk och dadlar. Det är tillräckligt mycket för att mätta en familj på fem personer i två veckor.

 

 

Bakom honom står ett dussintal rullstolar inslagna i dammig plast. “Vi har 220 rullstolar och vi har försökt få in dem sedan kriget började,” berättade han för CNN under en sällsynt rundtur i lagerbyggnaderna med hjälpmedel ämnade för Gaza.

 

 

Al-Hennawy blickar ut över havet av lådor runt honom. “Det är smärtsamt att se sig omkring och se allt det här,” säger han. “Det känns som att jag är fångad. Jag vet att folket i Gaza desperat behöver den här hjälpen, men jag kan inte få det till dem. Det är som en mardröm.”

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 30 mars 18:44


            AV: Daniel Taylor, The Athletic, tisdag 12 september, 2023     Under sin första dag med husletande förstod Kevin Keegan att det inte var någon vanlig by då mäklaren föreslog att de skulle käka lunch för att diskutera va...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards