Direktlänk till inlägg 30 mars 2024

TALIBANERNAS PÅBUD OM ATT ÅTERUPPTA STENING AV KVINNOR TILL DÖDS MÖTTES MED FASA

Av Mikael Holmkvist - Lördag 30 mars 16:46

Aktivister säger att den afghanska regimens återvändo till offentlig stening och prygling sker p g a att “ingen håller de ansvariga” för övergreppen

 

 

 

AV: Ruchi Kumar och Rukhshana-reportrar, stöttad av theguardian.org, The Guardian, torsdag 28 mars, 2024



Grupper som arbetar för mänskliga rättigheter säger att talibanernas annonsering om att de ska återuppta offentliga steningar av kvinnor till döds har möjliggjorts av det internationella samfundets tystnad.



Safia Arefi, jurist och chef för den afghanska organisationen för mänskliga rättigheter Women’s Window of Hope, sade att annonseringen har fördömt afghanska kvinnor till en återgång till 1990-talets mörkaste dagar av talibanstyre.



“I och med annonseringen av talibanledaren har ett nytt kapitel med privata bestraffningar inletts och afghanska kvinnor upplever ensamhetens djup,” sade Arefi.



“Nu finns det ingen som står bredvid dem för att rädda dem från talibanska bestraffningar. Det internationella samfundet har valt att hålla tyst inför dessa brott mot kvinnors rättigheter.” 



Talibanernas högste ledare, Hibatullah Akhundzada, annonserade förra helgen att gruppen ska börja genomdriva deras tolkning av sharialagarna i Afghanistan, vilket inkluderar ett återinförande av offentlig prygling och stening av kvinnor för äktenskapsbrott.



I en sändning i den av talibanerna kontrollerade Radio Television Afghanistan förra lördagen sade Akhundzada följande: “Vi kommer att piska kvinnorna … vi kommer stena dem till döds offentligt [för äktenskapsbrott].



“Ni kanske kallar det för en kränkning av kvinnors rättigheter när vi offentligt stenar eller piskar dem för att ha begått äktenskapsbrott för att det strider mot era demokratiska principer,” sade han och tillade: “[Men] jag representerar Allah, och ni representerar Satan.”



Han rättfärdigade det hela som en fortsättning på talibanernas kamp mot västerländska influenser. “Talibanernas arbete slutade inte med övertagningen av Kabul, det har bara börjat,” sade han.



Nyheten möttes med fasa men inte överraskning av grupper som arbetar för afghanska kvinnors rättigheter. De säger att demonteringen av alla rättigheter och skydd för landets 14 miljoner kvinnor och flickor nu nästan är fulländad.



Sahar Fetrat, en afghansk researcher på Human Rights Watch, sade: “För två år sedan hade de inte modet som de har idag för att lova offentliga steningar av kvinnor till döds; men nu har de det.



“De testade deras drakoniska politik på punkt efter punkt och har nått den här punkten för att det inte finns någon som håller de ansvariga för övergreppen. Via de afghanska kvinnornas kroppar kräver och befaller talibanerna moralisk och samhällelig ordning. Vi bör alla känna oss varnade för att om det inte stoppas, så kommer mer och mer att följa.”



Sedan talibanerna tog makten i augusti 2021 har de upplöst den väststödda konstitutionen i Afghanistan och upphävt befintliga lagar och ersatt dem med deras hårda och fundamentalistiska tolkning av sharialagarna. De har även förbjudit kvinnliga jurister och domare, till stor del p g a deras arbete under den tidigare regeringen.



Samira Hamidi, en afghansk aktivist och kampanjarbetare för Amnesty International, sade: “Under de senaste två och ett halvt åren har talibanerna monterat ner institutioner som tillhandahöll tjänster till afghanska kvinnor.



“Men deras ledares senaste godkännande av offentlig stening till döds av kvinnor är en uppenbar kränkning av internationell lag för mänskliga rättigheter, inklusive Cedaw [Kvinnokonventionen - the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women].”



Hamidi sade att afghanska kvinnor nu i princip är maktlösa när det gäller att försvara sig själva från förföljelse och orättvisa.



Endast under det senaste året har av talibanerna tillsatta domare beordrat 417 offentliga pryglingar och avrättningar, detta enligt Afghan Witness, en researchgrupp som övervakar mänskliga rättigheter i Afghanistan. Av dessa var 57 kvinnor.



Så sent som i februari avrättade talibanerna människor offentligt på arenor i provinserna Jowzjan och Ghazni. Den militanta gruppen har uppmanat folk att närvara vid avrättningar och bestraffningar och att de ska se det som en “läxa”, men att filma eller fotografera därifrån är förbjudet.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards