Direktlänk till inlägg 2 mars 2024

VAD HAR GÅTT FEL HOS MANCHESTER UNITED UNDER GLAZERS ÄGARSKAP?

Av Mikael Holmkvist - Lördag 2 mars 09:32

 

Man United har varit lukrativt för Glazer-familjen, men deras lönsamhet vid sidan av planen har överskuggats av deras obetydlighet på planen. Illustration av ESPN.

 


 

 

AV: Mark Ogden, senior skribent, ESPN Soccernet, onsdag 7 februari, 2024



MANCHESTER, ENGLAND – “Mina pengar ligger i den här burken och jag är inte här för att tjäna mer - jag vill bara vinna.” Som en avsiktsförklaring hade sir Jim Ratcliffe förvandlat natt till dag hos Manchester United genom att berätta för klubbpersonalen varför han hade bestämt sig för att spendera £1,3 miljarder (17,1 miljarder kr) för en 25% andel av klubben. 



Det är tidigt i januari och Ratcliffe, bredvid sir Dave Brailsford (f d prestationsdirector för British Cycling och sportdirector för Ratcliffes INEOS Group), adresserar över 100 medlemmar av Uniteds personal - biljettkontors- och administrationspersonal, säkerhetsfolk och personer som arbetar i matsalen - i en av Old Traffords stora konferenssviter. Andra ringer in avlägset ifrån för att se filmat material på när den inkommande minoritetsaktieägaren erbjuder sin version av Uniteds framtid.



“Alla lämnade rummet och kände sig 10-foot långa (304,8 cm),” berättade en medlem av Uniteds personal som närvarade vid Ratcliffes inledningsanförande för ESPN. “Allt vi har hört i flera år har handlat om nedskärningar och engagemangsmål, så att få höra någon berätta för oss att vi ska bli en fotbollsklubb igen, det kändes som det var väldigt länge sedan det gjordes och det var en uppiggande förändring. Det var även trevligt att vara i samma rum som personen med makt. Det har aldrig hänt med Glazer-familjen.”



Ratcliffes övertygelse om att få prata med klubbens team bakom scenen välkomnades av en annan United-anställd i rummet.



“Sir Jim sade att vi var lika viktiga för klubbens framgångar som spelarna,” berättade den anställda för ESPN. “Han sade att klubben inte skulle kunna gå framåt och lyckas utan att vi alla arbetar tillsammans, som en, och att vi alla var en del av samma lag med det enda målet att göra allting bättre.” 



Ratcliffes nettoförmögenhet beräknades 2023 till £29,7 miljarder (392,8 miljarder kr) av Sunday Times “Rich List”. Han är numera den näst rikaste personen i Storbritannien enligt den listan, bakom den i Indien födde affärsmannen Gopi Hinduja. Ratcliffe kommer ta över fotbollsoperationerna från Uniteds ägare, familjen Glazer, när hans investering har ratificerats av the Premier League tidigt i februari. Han har byggt upp sin förmögenhet genom att bygga INEOS, ett företag inom kemi- och petroleumverksamheterna, och Ratcliffe, 71, vill använda sina rikedomar och affärsexpertis till att hjälpa till med återupplivningen av klubben som han hejade på som pojke, då han växte upp i arbetarklassförorten Failsworth nordost om Manchesters centrum.



För många som jobbar för United kan Ratcliffes ankomst inte komma tillräckligt snabbt. Klubben har stått under kontroll av Glazer-familjen, som även äger NFL-laget Tampa Bay Buccaneers, sedan deras belånade köp i maj 2005 som kastade in United under ett skuldberg på mer än £500m (6,6 miljarder kr).



T o m innan familjen Glazer köpte United stötte de på fientlighet från klubbens supportrar som var arga på utsikterna att deras lag, tidigare skuldfria och otroligt framgångsrika, skulle påtvingas en enorm nivå av skulder. Ett fordon som körde Glazer-familjen attackerades av fans vid deras första besök på Old Trafford och ilskan har aldrig avtagit. 2010 startade United-fansen deras “green-and-gold”-kampanj - grönt och gult var färgerna som tillhörde Newton Heath, klubben som senare ändrade sitt namn till Manchester United - som en synlig protest mot Glazer-familjen. Den f d United-spelaren David Beckham hängde på sig en gröngul halsduk runt halsen när han återvände till Old Trafford med AC Milan det året.



Om du promenerar förbi någon lyktstolpe eller byggnad i närheten av Old Trafford kommer du att se slitna klistermärken som kan dateras tillbaka till 2005, på dem står det helt enkelt: “Love United Hate Glazer.” Avskyn mot familjen Glazer spelades upp för en global tv-publik i maj 2021 när fansen tvingade fram en senareläggning av en Premier League-match mot Liverpool på Old Trafford. En demonstration utanför arenan mot Glazer-familjens involvering i planerna på att bilda en utbrytarliga i form av den Europeiska superligan spillde över när några supportrar tvingade sig ut på planen.



Under nästan två årtionden har Premier Leagues största och mest framgångsrika klubb tvingats sköta Glazer-skulden och samtidigt betalat regelbundna utdelningar till familjen. Under de fem senaste åren har ingen annan Premier League-klubb betalat ut någon utdelning till deras ägare. 2023 valde familjen Glazer för första gången att inte ta någon utdelning och istället använda medlen till nyförvärv.



År 2015, 10 år efter övertagandet, var kostnaden för United att vara ägda av Glazer-familjen mer än £1 miljard (13,06 miljarder kr) i räntebetalningar, finansieringskostnader och utdelningar till de sex syskonen i deras directorroller i klubben.



Till skillnad mot United-supportrarna så gillar the Bucs fans i Tampa Glazer-familjen. En källa som känner till Glazer-regimen i NFL-klubben sade att familjen “väckte hopp” när de köpte franchisen 1995 och avsatte en impopulär ägare och investerade i en ny stadion och laget innan de byggde ett nytt träningscentrum. 2016 inledde familjen Glazer en trefasig renovering av Raymond James Stadium, inklusive nya gigantiska jumbotroner, sviter och ett större omklädningsrum, detta för att kunna stå som värd för Super Bowl LV 2021, som the Bucs vann, mycket tack vare att familjen Glazer rekryterade den legendariske quarterbacken Tom Brady. Vid sidan av planen har familjen Glazer - mest notabelt Darcie Glazer Kassewitz - närvarat vid sociala evenemang och varit värdar för välgörenhetstillställningar, men i Manchester har de till största delen hållit sig osynliga i nästan 20 år.



Under Glazer-familjens ägarskap har United blivit omkörda, både på och utanför planen, av rivalerna Liverpool och Manchester City och både laget och arenan Old Trafford behöver omfattande - och dyra - förbättringar och moderniseringar. Lagets tillbakagång talar för sig själv då de inte har vunnit någon Premier League-titel, eller ens stått för en seriös utmaning om den, sedan 2013. Under den tiden har City vunnit sex titlar och en Champions League, medan Liverpool har vunnit ligan och Champions League.



Efter att ha varit Englands största och mest moderna arena på det tidiga 2000-talet har Old Trafford i princip lämnats orörd av Glazer-familjen sedan jobbet med att öka kapaciteten, vilket började innan deras ankomst 2005 och slutfördes strax efter övertagningen. Motståndarfansen hånar numera hemmafansen genom att sjunga: “Old Trafford is falling down” när de gästar United. Taket på the Main Stand läcker när det regnar och arenan har lämnats utanför listan på arenor till EM 2028, som kommer arrangeras av Storbritannien och Irland. I april 2022 plockade United in arenaarkitekten Populous, som designade the Tottenham Hotspur Stadium och Qatars Lusail Stadium, finalarenan vid VM 2022, och designerfirman Legends International för att “skapa en mästerplan för en ombyggnad av Old Trafford.” Två år senare har Populous ritning ännu inte realiserats.



Den f d United-kaptenen Gary Neville pratade i april 2023 och kallade då Glazer-familjens underhåll av Old Trafford “skamligt.”



“De har suttit vid rodret för en nedgång under 20 år där den har gått från att vara en av de bästa arenorna i hela världen till en som inte ens platsar på topp-10 i Storbritannien eller Irland,” sade Neville till Sky Sports. “Det här är ett alla tiders lågvattenmärke. Det har inte gjorts några investeringar. Det är en rostig arena. Det här är en pliktförsummelse.”



Sedan 2016 har Liverpool spenderat £195m (2,55 miljarder kr) på två nya läktare på Anfield och därmed höjt kapaciteten med mer än 15,000 platser, samtidigt som Manchester City har öppnat en ny träningsanläggning för £200m (2,62 miljarder kr) 2014 och de kommer att investera ytterligare £300m (3,93 miljarder kr) i deras arena - byggd för Manchesters värdskap av the Commonwealth Games 2002 - mellan nu och 2026. Som en del av Ratcliffes investeringar har han avsatt £250m (3,27 miljarder kr) för en uppgradering av Old Trafford och klubbens träningsanläggning Carrington, som öppnades 2000.



“Sir Jim och hans team var väldigt positiva när de pratade med oss,” berättade en annan person i personalen för ESPN. “Utan att säga det rakt ut sade de, ‘Vi vet att det är lite s***, men vi kan göra det bättre om vi alla jobbar tillsammans.’ Det var inspirerande att lyssna på.”



Ratcliffe har redan stått för en frejdig start genom att rikta en räd mot Manchester City och deras operativa chef Omar Berrada. Han ska bli Uniteds nya vd, men att ta ifatt bristande investeringar i nästan 20 år under familjen Glazer kommer att ta tid.



Samtidigt som det finns optimism inom klubben och bland supportrarna för att Ratcliffe kan agera som katalysator för en renässans i United är verkligheten den att problemen på Old Trafford är djupgående.



ESPN intervjuade 15 personer - personal hos United, både f d och nuvarande, från alla delar av klubben - för att få en tydlig bild av klubbens tillbakagång och hur saker och ting är nu. Deras identiteter presenteras inte i texten då det var något som de bad om. Manchester United avböjde att kommentera denna berättelse.



Det är en berättelse om slöseri, misskötsel, sjunkande moral och, stundtals, det bisarra. En berättelse om personal som avleds från nyckelroller för att ta hand om familjen Glazer och deras närmaste familjs behov, om spelare som värvats eller avfärdats p g a deras kommersiella värde och om Old Trafford och hur det målades i fel nyans av rött.



Många anser att Manchester United och familjen Glazer började störtdyka när Sir Alex Ferguson slutade, 2013, efter 27 år som deras manager. Samtidigt avgick den långvarige vd:n David Gill, vilket skapade en riktig storm med Evertons David Moyes - handplockad av Ferguson och stämplad som “den utvalde” av fansen - och Ed Woodward, en bankir som blev kommersiell direktör, som klev in i de lediga rollerna som manager respektive vd.



Men färden utför började faktiskt sommaren 2009, fyra år in på Glazer-eran, när Cristiano Ronaldo tilläts gå till Real Madrid för det dåvarande rekordet för en transfersumma på £80m (1,04 miljarder kr). Samtidigt drog sig United ur en överenskommelse om att plocka in Carlos Tevez från Media Sports Investments, agenturen som representerade honom, efter ett tvåårigt låneavtal. Istället skrev Tevez på för Manchester City och hjälpte till att utlösa klubbens tillväxt till supermakten den har blivit.



United ersatte Ronaldo och Tevez, två nyckelfigurer i klubbens Champions League-triumf 2008, med ett sommarutlägg på £24m (315 miljoner kr) på Antonio Valencia, Gabriel Obertan och Mame Biram Diouf, för att sedan addera en 29 år gammal Michael Owen på fri transfer från Newcastle. Uttryckt med andra ord: tre floppar och ett stabilt, men inte särskilt spektakulärt, tillägg i Valencia.



Samtidigt spenderade City £160m (2,09 miljarder kr) på sex spelare under samma sommar. Året efter anklagade Ferguson City för “kamikazespenderande” efter att spelare som David Silva, Yaya Toure och James Milner - samtliga enormt framgångsrika nyförvärv - anlände till the Etihad för ett utlägg på £125m (1,63 miljarder kr). Medan City köpte spelare som skulle komma att utgöra ryggraden i deras framgångsårtionde som var på väg adderade United fyra spelare, inklusive Kap Verde-yttern Bebe och den mexikanske forwarden Javier Hernandez, för totalt £39m (511 miljoner kr).



Ferguson pratade om att leta efter “värde på marknaden” och insisterade på att Glazer-familjen “aldrig sagt nej när jag har bett om pengar”, men redan då kände en del i personalen att en ny ekonomisk verklighet hade införts från toppen.



“United vann ingenting året efter det att Ronaldo och Tevez lämnade,” berättade en i personalen för ESPN. “Men pratet runt klubben var att Glazer-familjen inte brydde sig alltför mycket om det, för inga pokaler betydde att de inte behövde betala stora bonusar till spelarna. Att vara med i Champions League var det viktiga, inte att vinna det.”



Wayne Rooney, klubbens stora stjärna på den tiden, hotade med att lämna United i oktober 2010. Han pekade på en oro gällande deras ambition och vilja att rekrytera de bästa spelarna. “Jag hade ett möte med David Gill [Uniteds dåvarande vd] och han gav mig inga av de försäkringarna jag letade efter gällande den framtida truppen,” sade Rooney då. “Då sade jag till dem att jag inte skulle skriva på något nytt kontrakt.”



Klubben övertygade Rooney om att stanna och skriva på ett nytt kontrakt, men United spenderade sedan endast £60m (783 miljoner kr) följande sommar, på David de Gea, Phil Jones och Ashley Young.



När Ferguson slutade 2013 hade han adderat ytterligare två Premier League-titlar sedan saker och ting började

förändras 2009. Men Uniteds sparsamhet på transfermarknaden sammanföll med Citys framväxt under shejk Mansour bin Zayed al -Nahyan och det var kanske bara Fergusons erfarenhet - och Gills - som gjorde att United fortfarande var konkurrenskraftiga. £24m (315 miljoner kr) köpet av Robin van Persie från Arsenal sommaren 2012 var ett exempel på Fergusons förmåga att identifiera talang. Van Persie gjorde 26 mål på 38 matcher och inspirerade United till deras senaste Premier League-titel.



Så fort Woodward tog hand om den dagliga skötseln av klubben föll hjulen dramatiskt av. Han var rådgivare åt familjen Glazer under deras övertagande 2005 då han jobbade för J.P Morgan & Co., och Glazer-familjen anställde honom sedan för att arbeta med ekonomisk planering och 2007 höjdes han upp till en kommersiell roll och till sist blev han vd, en belöning från Glazer-familjen för hans framgångar i de två tidigare rollerna.



“Ed skröt om att affärerna han hade gjort medan han jobbade i the city [bankvärlden] var betydligt större än alla fotbollstransfers,” berättade en i United-personalen för ESPN. “Han trodde att fotbollsaffärer skulle vara enkla i jämförelse med det. Han pratade även om att han pratade med Joel Glazer så ofta som sex gånger om dagen - han stod Joel nära och man kunde nästan räkna honom som en sjunde Glazer - men om du måste prata med din boss sex gånger om dagen verkar det inte som att särskilt mycket blir gjort.” 



“Det fanns en frustration över att problem eller nyckelbeslut gick till Ed och Joel, men sedan gick det dagar eller veckor innan någonting löstes eller kommunicerades tillbaka ner i kedjan,” berättade en annan United-källa. “Letandet efter en ny director of football är ett tydligt exempel. Det annonserades 2019 och ingenting hände på två år.”



Woodward gav medlemmar av personalen sitt mobilnummer och sade till dem att under hans tid vid makten skulle saker och ting bli annorlunda, de kunde kontakta honom när som helst. En i personalen berättade för ESPN att de sms:ade honom strax efter det men de väntar fortfarande på ett svar.



“David Gill kände alla på Old Trafford och man såg honom ofta i personalmatsalen,” sade en i personalen. “Man såg aldrig Ed och han kände definitivt inte alla. Han spenderade större delen av sin tid på kontoret i London.”



Under tiden öppnade och stängde transferfönstren och klubben gjorde dyra misstag då familjen Glazer och Woodward inte lyckades få ihop någon sammanhängande rekryteringsstrategi.



“[Managern] Jose Mourinho ville köpa [yttern] Ivan Perisic från Inter Milan 2017, men han fick till svar av Ed att som spelare var han inte kommersiellt livskraftig,” berättade en f d United-spelare för ESPN. Woodward har sagt till ESPN att inget nyförvärv bedömdes utifrån kommersiella grunder, han sade: “Det var aldrig ett övervägande.”



“Efter den efterföljande VM-turneringen,” fortsatte den f d United-spelaren, “sade Jose till Ed och familjen Glazer att han ville göra sig av med Anthony Martial, för han var varken tillräckligt bra eller tillräckligt pålitlig. Det stoppades av familjen Glazer - Joel var ett stort fan av Martial [som spelare].”



Sex år senare är Martial fortfarande en United-spelare och har gjort 39 Premier League-mål på 123 framträdanden. 28-åringen blir en free agent i sommar och United-källor har sagt att Martial inte kommer få något nytt kontrakt.



Grejen att inte stötta en managers omdöme fortsatte under Ole Gunnar Solskjaers treårsperiod som chef när United misslyckades med att säkra kontrakt för Erling Haaland, Jude Bellingham och Declan Rice innan de blev förstklassiga, unga stjärnor.



“Ole ville sänka åldern på truppen, så han identifierade tre unga spelare och sade till klubben att de borde prioritera att köpa dem,” berättade en f d lagkamrat med Solskjaer i United för ESPN. “United misslyckades med Haaland och Bellingham och gjorde inte ens ett försök med Rice. Men de köpte Donny van de Beek, trots att han inte var en spelare som Ole hade identifierat som en transfermåltavla.”



Den tyska klubben Borussia Dortmund besegrade United i kampen om både Haaland och Bellingham, efter det har båda spelarna flyttat till storklubbarna City respektive Real Madrid. Rice gick till Arsenal för £105m (1,37 miljarder kr) förra sommaren och har blivit en nyckelspelare i Mikel Artetas lag. Van de Beek är numera utlånad till Eintracht Frankfurt - han spenderade sex månader på lån i Everton 2022 - efter att ha gjort två mål på 62 framträdanden för United sedan en £40m (524 miljoner kr) transfer från Ajax 2020.



När Woodward kontaktades av ESPN sade han att United inte kunde matcha Dortmunds garanti av “minuter” för Bellingham, medan Haaland, enligt United, alltid var ämnad för City.



En högprofilerad spelare som United köpte var Paul Pogba, en affär som blev världens dyraste transfer i augusti 2016, då han hämtades från Juventus för £89m (1,16 miljarder kr) - han hade lämnat United för Juve som free agent 2012 och återvände till den italienska klubben som free agent igen 2022. Trots hans enorma avgift och stora rykte var Pogba en annan spelare som managern hade andra åsikter om än Woodward och familjen Glazer.



“Ole var redo att göra sig av med Paul Pogba under hans första sommarfönster,” berättade en av Solskjaers f d lagkamrater i United för ESPN. “Men han var rädd för att han inte skulle få intäkterna från transferavgiften för att ersätta honom. Det var så det fungerade.”



Solskjaers representanter svarade inte då ESPN bad om att få detta bekräftat.



Sommaren 2021 sonderade United f d spelare anställda som klubblegendarer gällande deras åsikter om rekrytering och vem de borde köpa. En notabel f d spelare berättade för United att Kieran Trippier, ett United-fan sedan barnsben, var sugen på att lämna Atletico Madrid och att han var “desperat” att få komma till Old Trafford.



“Pratet om Trippier avfärdades direkt, man skrattade i princip åt det,” berättade den f d spelaren för ESPN. “Han var bara 31 och hamnade i Newcastle för £12m (157 miljoner kr) sex månader senare.”



En vecka efter att ha avfärdat Trippier slutförde United en affär för £12m (157 miljoner kr) med Juventus som tog Ronaldo tillbaka till Old Trafford, 12 år efter hans £80m (1,04 miljarder kr) uttåg till Real Madrid. Trots behovet av att föryngra och bli mer konkurrenskraftigt lades mer pengar ut på äldre stjärnor - Ronaldo fick t ex ett kontrakt värt £500,000 (6,53 miljoner kr) i veckan, då var han 36 år. Bara några dagar efter flytten tillbaka till klubben klagade han på att trasiga kakelplattor i simbassängen på Uniteds träningsanläggning Carrington inte hade fixats sedan hans första sejour i klubben.



Kakelplattorna var den perfekta metaforen för klubben som United hade blivit under familjen Glazer - stora pengar lagda på extravaganser medan allt annat fallit samman.



Fotbollslaget är det synliga ansiktet som Manchester United visar upp för världen och det som händer på planen - bra, dåligt eller likgiltigt - dikterar stämningen inne på Old Trafford. Men det är folket bakom scenen som har haft platser på första raden för att se hur Glazer-familjen har misskött spenderandet.



“Man skulle inte ha några problem med en del kostnadsbesparingar om det inte var för det fullständiga berget av slöseri i toppen av klubben,” sade en i personalen till ESPN.



Ett bra exempel på Glazer-familjens ekonomiska prioriteringar är den nyligen genomförda uppgraderingen av Old Traffords director’s box med sköna, uppvärmda sittplatser och nylagda mattor. Glazer-familjen intar väldigt sällan sina platser på Old Trafford - Avram Glazer har varit den mest regelbundna besökaren på matcherna under åren, men hans senaste besök var vid förra säsongens finaler i Carabao Cup och FA-cupen på Wembley. Samtidigt läcker taket på Old Trafford.



MUTV, Uniteds egna tv-kanal, började sända 1998. MUTV var före sin tid som den första tv-kanalen som tillhörde en klubb i engelsk fotboll och United kunde sända program för fans över hela världen för ett månadsabonnemang. I Uniteds senaste årsredovisning, publicerad i oktober 2023, rapporterades det att MUTV är tillgängligt i 72 länder och förra sommarens turné i USA drev upp ett rekordstort antal abonnemang.



Men MUTV skickar inte längre deras kommentatorer till bortamatcherna. Istället tittar matchkommentatorn Stewart Gardner och bisittaren Ben Thornley, en f d United-spelare, på bortamatcherna från Old Traffords pressbox och kommenterar inifrån en tom arena medan de ser matchen på tv.



“Det sparar MUTV runt £40,000 (524,490 kr) i matchavgifter och resekostnader,” berättade en United-källa för ESPN. “Det är pinsamt. MUTV brukade göra alla andra storklubbar avundsjuka och det tog flera år för dem att komma ifatt, men nu säger de som bestämmer över pengarna till MUTV att titta på när United spelar borta mot Liverpool, Arsenal, Everton från en kall och mörk pressbox på Old Trafford.”



En källa berättade för ESPN att Old Traffords planpersonal måste be flera gånger om pengar till ny utrustning för att hålla ordning på spelplanen medan förfrågningar om klubbkläder till olika representanter på matchdagarna kan ta flera veckor att lösa.



“Det har blivit värre sedan pandemin,” sade en person i United-personalen. “Familjen Glazer har bara använt det som en ursäkt för att skära ner på kostnaderna, men de har verkligen pressat ut ekonomiska medel från klubben sedan dess.” 



Under en matchdag jobbar United-personal som värdar i företagslogerna, där fans betalar mellan £235-£550 (3,081 kr - 7,212 kr) per match. F d lagkaptenen Roy Keane kritiserade en gång de supportrarna för att “äta räkmackor” istället för att sluta upp bakom laget, men deras ekonomiska bidrag är en stor tillgång för klubbens intäkter.



“Vid början av förra säsongen informerades matchdagsvärdarna om att deras ersättning hade skurits ner med 50 procent,” berättade en i United-personalen för ESPN. “Pengarna de får nu, för 5-6 timmars arbete, är långt ifrån nivån det borde ligga på och den siffran är innan skatt.



“En del av de som jobbar på matchdagarna jobbar även hos Manchester City och de säger att skillnaden mellan de två klubbarna är chockerande. City tar hand om dem väldigt väl, alla i klubben anstränger sig för att gå lite längre. Hos United är det bara en miserabel upplevelse.”



Det känns som att nedskärningar på den nivån av klubben knappast kan vara något som landar på familjen Glazers skrivbord i USA, men verkligheten säger något annat.



“Det var ett tillfälle då klubben ville anställa några nya städare som skulle arbeta på the North Stand,” sade en United-källa. “Beslutet för det gick raka vägen till Joel Glazer. Det visar på problemet hos United. Glazer-familjen räknar verkligen på kostnaderna för allt. Ok, de driver en affärsverksamhet, men det är så ineffektivt att ha medordföranden involverad i beslut på så låga nivåer.”



Andra United-källor har berättat för ESPN om “lagren och lagren” av byråkrati och de ändlösa kedjorna av ansvarighet, vilket resulterar i att man får vänta dagar och veckor på att familjen Glazer ska fatta ett beslut. “Allt [familjen Glazer] bryr sig om är pengar och siffrorna för antalet besök på sociala medier,” berättade en United-källa för ESPN. “Man har interna möten med personal där man försöker få beröm för att man fått så många gilla-markeringar på det eller det.”



I förra årets klubbräkenskaper rapporteras det att “klubben vunnit 2,7 miljoner följare och genererat fler än 318 miljoner digitala interaktioner och 1,5 miljarder tittningar på videoklipp på alla de globala sociala plattformarna under det fjärde kvartalet.” Men dessa siffror - på Google, X, Instagram, TikTok och YouTube - förklarar varför familjen Glazer fortfarande är så sugen på att behålla en plats i klubben istället för att sälja den helt till Ratcliffe.



“Den stora idén, eller kanske det stora hoppet, som familjen Glazer har - och detta drevs på av Ed Woodward - är framväxten av Augmented Reality,” berättade en källa bekant med Glazer-familjens affärsmodell för ESPN. “Teknologin finns redan där ute där en spelare skulle kunna ha en AR på kroppen och sedan kan supportrar i hela världen betala en liten avgift för att uppleva en match genom deras favoritspelares ögon.



“Föreställ er bara hur mycket United skulle kunna generera från deras enorma globala fanbas om supportrarna kunde betala för att vara Marcus Rashford eller Bruno Fernandes i 90 minuter.”



Woodward bekräftade för ESPN att AR ses som en “enorm möjlighet.”



Kanske är familjen Glazer tillräckligt smart för att ha identifierat nästa stora möjlighet, som AR, vilket skulle kunna kasta upp dem i nästa sfär för intäkter. Men de äger fortfarande en klubb som har utvecklat en vana med att göra saker fel.



“De försökte fräscha upp Old Trafford med ett målerijobb för ett par år sedan,” berättade en United-källa för ESPN. “Men de klantade till det. De använde fel nyans av rött. När sir Alex var chef insisterade han alltid på att United skulle spela i en mörkare nyans av rött än Liverpool. Nike, som gjorde matchställen då, designade t o m en specifik nyans för lagets matchtröjor som kallades ‘Diablo Red.’ Målarfärgen de använde på Old Trafford är Liverpool-röd - den är för ljus för United.”



Glazer-familjen flyttar inte på sig, men med Ratcliffe och hans INEOS-medarbetare som ansvariga för fotbollsoperationerna lär klubbens majoritetsägare försvinna bort ännu längre in i bakgrunden. För många i United kommer de inte att saknas, särskilt hos dem i personalen som tillgodoser behoven för familjen Glazer och deras närmaste under försäsongsturnéerna i USA.



“Jill Glazer, Avrams fru, är väldigt involverad under sommarturnéerna i USA och folk är alltid på tårna när hon är där,” berättade en United-källa för ESPN. “Man är vid arenorna och ungarna dyker upp och plötsligt känns det som att man arbetar för dem istället för Manchester United.



“Vid ett tillfälle,” fortsatte källan, “fick någon ett telefonsamtal kl 3 på natten i New York och fick höra att en av ungarna ville ha några cupcakes, så den här personen i personalen var tvungen att fixa några. Vid ett annat tillfälle skickades någon iväg efter en speciell sorts juice från en speciell affär kl 7 på morgonen i Los Angeles.” 



ESPN har informerats om att en senior medlem av personalen lyftes bort från sin roll under en sommarturné i USA för att en dag innan laget åka och besöka hotellen som familjen Glazer skulle använda för att säkerställa att alla deras krav, inklusive att ta reda på vilket tvättmedel som användes för att tvätta hotellets sängkläder, uppfylldes till punkt och pricka.



Andra i personalen har sagt att särskilt Joel framstår som trevlig och att han vill att United ska lyckas.




Men efter nästan två decenniers ägarskap har familjen inga förmildrande omständigheter att peka på gällande Uniteds tillbakagång under deras skift. Sedan Fergusons pensionering 2013 har United vunnit fyra pokaler - en FA-cup, en Europa League, två Ligacuper - och aldrig gått längre än till kvartsfinal i Champions League.



“En av våra seniora killar sprang på [den f d United-exekutive] Richard Arnold för ungefär 10 år sedan och sade till honom att United var riktmärket som alla ville nå,” berättade en Manchester City-representant för ESPN. “Han sade att City kopierade allt United gjorde.



“Richards respons var att City aldrig kunde komma ifatt United eller gå om dem. Han var faktiskt ganska arrogant.”



Arnold är inte kvar längre, Woodward lämnade för två år sedan och Glazer-familjen är redo att lämna över stafettpinnen till Ratcliffe. United har blivit omkörda av City och klubbens grund är inte längre så solid som den en gång i tiden var.



Men Ratcliffe vill vinna och bara genom att säga det har han gett alla i United hopp om att saker och ting bara kan bli bättre.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 30 mars 18:44


            AV: Daniel Taylor, The Athletic, tisdag 12 september, 2023     Under sin första dag med husletande förstod Kevin Keegan att det inte var någon vanlig by då mäklaren föreslog att de skulle käka lunch för att diskutera va...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards