Direktlänk till inlägg 1 februari 2017

DEN MISSTÄNKTA I MOSKÉATTACKEN SNABBT BESKRIVEN SOM EN MAROCKANSK MUSLIM. HAN ÄR EN VIT NATIONALIST

Av Mikael Holmkvist - 1 februari 2017 16:40

AV: Glenn Greenwald och Murtaza Hussain, The Intercept, måndag 30 januari, 2017:

 

 

 

EN MASSKJUTNING vid en moské i Quebec City igår kväll dödade sex människor och skadade åtta. Moskén som blev måltavla för attacken, the Cultural Islamic Center of Quebec, var densamma som moské som någon lämnade ett avhugget grishuvud utanför under Ramadan i juni förra året. Den kanadensiska premiärministern Justin Trudeau kallade händelsen en "terroristattack mot muslimer."

 

 

Nästan omedelbart beskrev olika nyhetskanaler och politiska personer skytten som muslim. Nationalistiska tabloider på högerkanten i Storbritannien länkade det direkt till islamistiskt våld. Fox News påstod att "vittnen sade att åtminstone en beväpnad man skrek 'Allahu akbar!', och sedan tillades följande om skyttens nationella ursprung:

 

 

 

 

 

Vita husets pressekreterare Sean Spicer utnyttjade attacken för att rättfärdiga president Trumps förbud mot invandrare från sju länder där befolkningsmajoriteten är muslimer. "Det är en fruktansvärd påminnelse om varför vi hela tiden måste vara vaksamma och varför presidenten tar steg för att vara proaktiv istället för reaktiv när det gäller vår nations säkerhet och trygghet," sade Spicer vid eftermiddagens briefing då han pratade om Quebec City-attacken.

 

 

Men dessa påståenden är helt felaktiga. Den misstänkta är varken marockansk eller muslim. Den marockanska individen, Muhammed el Khadir, var faktiskt en av de som bad i moskén och ringde 911 för att tillkalla polisen, och han spelade ingen roll överhuvudtaget i skjutningen.

 

 

Den som faktiskt är misstänkt för skjutningen är den 27 år gamla Alexandre Bissonnette, en vit fransk-kanadensare som, av allt att döma, är en fanatisk anti-invandringsnationalist. En ledare för en lokal grupp för invandrares rättigheter, François Deschamps, berättade för en lokaltidning att han kände igen bilden på honom som en person som är emot invandring, är högerextremist och ett "troll" som har varit fientlig mot gruppen online.

 

 

The Globe and Mail tillade att han "var känd i stadens aktivistcirklar som ett högerextremt troll som frekvent ger uttryck för anti-invandrings och anti-feministiska åsikter och som står upp för USA:s president Donald Trump." Och Bissonnettes Facebook-sida - nu borttagen men fortfarande arkiverad - listar bland sina "gillanden" den högerextrema franska nationalisten Marine Le Pen, islamkritikerna Richard Dawkins och Christopher Hitchens, de israeliska försvarsstyrkorna och Donald J. Trump (han "gillar" även det liberala Canadian Party NDP tillsammans med mer neutrala "gillanden" som Tom Hanks, the Sopranos och Katy Perry).

 

 

Det är vanligtvis fallet att det finns en signifikativ förvirring i svallvågorna av den här sortens attacker. Och tydligen grep den lokala polisen två misstänkta först: både Bissonnette tillsammans med el Khadir. Och tills utredningen är fullständig kan man inte garanterat veta vilka motiv det fanns här. Man bör vara försiktig med att försöka antyda alltför mycket från det sammelsurium av Facebook "gillanden" och, så här tidigt, även anekdotiska påståenden gällande hans politiska åsikter. När det gäller rapporterna om att någon skrek "Allahu akbar" är det helt naturligt att någon i en moské skulle göra det inför synen av en mordisk mördare som slumpmässigt skjuter människor, och det är även möjligt att skytten sade det hånfullt.

 

 

Men det här är exakt anledningen till varför ingen ansvarstagande nyhetsorganisation, än mindre Vita huset, borde rusa ut och beskriva skytten som muslim med marockansk härkomst när man vet så lite om vad som har hänt. Men det är inte bara det att Fox och Trumps Vita huset gjorde exakt det, än värre är att ingen av dem har tagit tillbaka det eller rättat sina påståenden långt efter att det stod klart att det inte stämde:

 

 

 

 

 

Den inflammatoriska effekten av den här sortens hänsynslösa, partiska "rapportering" är lika förutsägbar som den är giftig. Hela dagen lång har folk över hela världen citerat dessa rapporter för att rättfärdiga Trumps invandringsförbud och deras egna motbjudande åsikter om muslimer:

 

 

 

 

 

 

Den enda biten i allt det här som är sant är att det skedde en terroristhandling: terrorism som än en gång var riktad mot muslimer av någon som tydligen har indoktrinerats av en hel del hat emot dem. Medier och Vita huset fick folk över hela världen att idag tro på det exakt motsatta.

 

 

 

Kontakta artikelns författare:

 

 

Glenn Greenwald, mejl: glenn.greenwald@theintercept.com

 

 

Twitter: @ggreenwald

 

 

Murtaza Hussain, mejl: murtaza.hussain@theintercept.com

 

 

Twitter: @mazmhussain


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards