Direktlänk till inlägg 12 januari 2019

HÅRTORKSBEHANDLING, MIKE PHELAN OCH EN PERSONLIG TOUCH: HUR OLE-GUNNAR SOLSKJAER HAR ÅTERSTÄLLT DEN POSITIVA KÄNSLAN I MAN UTD

Av Mikael Holmkvist - 12 januari 2019 17:37

 

Tillfällige managern Ole-Gunnar Solskjaer har hjälpt till att höja stämningen på Old Trafford.

 

 

 

 

AV: James Ducker, the Daily Telegraph, fredag 11 januari, 2019:

 

 

Ole-Gunnar Solskjaer har fått många att le igen i Manchester United under de senaste tre och en halv veckorna men det kom en stark påminnelse förra helgen om att den tillfällige managern inte bara är där för att leka lyckliga familjen.

 

 

Alla som var i omklädningsrummet i halvtid i Uniteds FA-cupmatch mot Reading på Old Trafford i lördags fick se Solskjaer släppa lös sin egen version av Sir Alex Fergusons ökända "hårtork". De fick väldigt snabbt lära sig att under den barnliknande fasaden och lättsamma charmen finns det en stark personlighet som inte kommer acceptera någon sjunkande standard.

 

 

United ledde med 2-0 men Solskjaer var missnöjd med vad han hade sett och tvekade inte inför att uttrycka det. Han skrek rakt i ansiktena på spelarna i sann Ferguson-anda och han höll på i en minut eller två. Sedan var utskällningen över och poängen levererad, då skiftade hans fokus till att lugnt diskutera hur United skulle ta sig an den andra halvleken.

 

 

Incidenten är lärorik för samtidigt som Solskjaer osar genuin värme och omedelbart har börjat förvandla humöret i United efter Jose Mourinhos glädjelösa, frätande regim som i slutändan bara producerade avsky, förbittring och paranoia, så tar den bort alla tankar på att norrmannen skulle vara någon man bara kan köra över. Att Solskjaers utskällning inte har nämnts sedan dess är också talande. Mourinho kunde vara arg i flera veckor men Solskjaer adresserar problemet direkt och går sedan snabbt vidare. Inget gnäll, ingen långsinthet. Bara vuxet ledarskap.

 

 

För både spelare och personalen i klubben är det bara ett exempel på de skarpa förändringsvindarna som har blåst genom klubben sedan Mourinho fick sparken en vecka innan jul och Solskjaer och Mike Phelan, Fergusons mångåriga assistent, anställdes för att rädda moralen, och en säsong som var på väg att bli helt kapitulerad. Fem raka vinster och en vibrerande, anfallsinriktad inställning som Uniteds fans har varit snabba att omfamna och en strålande atmosfär har återställt den positiva känslan och nu kommer deras hittills största utmaning i och med resan till Wembley och mötet med formstarka Tottenham Hotspur på söndag.

 

 

Närvaron av Mauricio Pochettino på motståndarnas tränarbänk kommer erbjuda en påminnelse om att Solskjaer bara är på Old Trafford som tillfällig manager. Tottenhams huvudtränare toppar listan över permanenta kandidater för att ersätta Mourinho och mycket måste hända mellan nu och slutet på säsongen för att förändra det tänket, men Solskjaer kunde inte ha drömt om att göra ett bättre första intryck.

 

 

Tonen sattes på hans första dag på jobbet. Han tackade omedelbart ja till en inbjudan om att närvara vid klubbens julfest på Old Traffords cricketarena den kvällen och personalen på 500 personer som var på plats i mottagningssviten "The Point" hade ingen aning om att Solskjaer skulle dyka upp och började hylla honom med hans sång när han ropades upp på scenen av exekutive vice ordföranden Ed Woodward. Då han adresserade en jublande publik berättade Solskjaer att det var hans och lagets plikt att sätta ett leende på deras läppar och om "du inte kan ha roligt i United, var kan du då ha roligt?"

 

 

Den där inkluderande familjekänslan var på nytt närvarande i Dubai i onsdags kväll när Solskjaer såg till att hela resesällskapet gick ut och åt middag på den lyxiga, asiatiska restaurangen Play Restaurant & Lounge på lagets sista kväll under deras fem dagar långa träningsläger i Mellanöstern.

 

 

Resan till Dubai var fördelaktig på flera sätt. Solskjaer använde den för att bygga upp konditionen och jobba på specifika formationer och taktiker till Tottenham-matchen men även nästa månads matcher mot Paris St-Germain och Liverpool på Old Trafford. Det har även fungerat som ett ovärderligt tillfälle att komma varandra närmare. Observatörer säger att även träningarna har framstått som mer grundliga och, ack så viktigt, roligare än förut.

 

 

Efter ett extra grillande träningspass i nära 30 graders värme vid idrottskomplexet Nad Al Sheba i onsdags fanns det till en början ingen särskilt stor aptit på att spela match. Men det ändrades snart när truppen delades in i tre 8-mannalag - akademispelare och målvakten David De Gea i ett lag, ett annat bestående av de äldre spelarna och ett tredje lag med alla andra däremellan - för att sedan informeras om att det var en turnering där vinnaren i varje match står kvar.

 

 

Det blev så tävlingsinriktat att spelarna bad tränarna om att låta dem fortsätta när det hela var avslutat och det ungdomliga laget med spelare som Marcus Rashford, Andreas Pereira, Scott McTominay, Tahith Chong och Angel Gomes kunde beteckna sig som segrare och firade genom att lättsamt reta sina äldre motståndare.

 

 

Rashford fångade humöret under Solskjaer den här veckan när han twittrade en bild på sig själv, Jesse Lingard och Anthony Martial och skojade om att den nya managern återupplevde det förflutna då han gjorde det avgörande målet i 1999 års Champions League-final mot Bayern München. "Sekunder kvar.. Becks piskade in en perfekt hörna. Teddy skarvade den vidare. Resten är historia". Men det är ingen överdrift att påstå att särskilt de yngre spelarna har lyssnat på vartenda ord Solskjaer har sagt, hungriga efter mer information och uppmuntrade av hans lättillgängliga uppträdande.

 

 

Det hjälper till att Solskjaers minne är rakbladsvasst. John O'Shea upptäckte det vid försvararens återkomst till Old Trafford med Reading och blev påmind av Solskjaer om att han var kapten för United den dagen då irländaren gjorde sin A-lagsdebut för 20 år sedan. Personalen har också fått uppleva det. En del av dem hade inte sett Solskjaer på åtminstone fyra år men de blev berörda av att han kom ihåg namnen på deras barn. En tränare i akademilaget sade att han pratat mer med Solskjaer under en morgon än vad han gjorde med Mourinho under 18 månader. MUTV, Uniteds officiella tv-kanal, är tillbaka på insidan efter att ha knuffats ut och behandlats negativt av Mourinho.

 

 

Mourinho hade förlorat majoriteten av spelarna för så länge sedan som nio månader innan han till sist fick sparken, så det var oundvikligt att ersättaren skulle få till en förbättring av stämningen, men Solskjaers personliga, empatiska touch har väldigt snabbt vunnit hjärtan och beundran. Ferguson var viktig i projektet att få tillbaka Solskjaer till United, även om påståendena om att den f.d managern bjöds in för att adressera spelarna inte stämmer och han har heller ingen direkt involvering i laget. Men skottens inflytande på hans f.d anfallare har varit väldigt tydlig, hela vägen ner till sättet på vilket den tillfälliga chefen har levererat dåliga nyheter.

 

 

En spelare som petats under de senaste två veckorna fick höra Solskjaer berätta en grej från hans dagar som spelare gällande hur han varit övertygad om att han skulle starta nästa ligamatch mot Arsenal efter att ha kommit in från bänken och gjort fyra mål i en 8-1 överkörning mot Nottingham Forest 1999, bara för direkt återfinnas bland avbytarna igen. Det var Solskjaers sätt att berätta för spelaren att han förstod hur han kände.

 

 

En annan fick höra att han inte skulle spela för att han hade en viktig roll att spela i en match efter och Solskjaer behövde honom helt frisk och fokuserad då, en klassisk Ferguson-taktik. För spelare som vanligtvis inte fått veta när eller varför de petats under Mourinho och Van Gaal är Solskjaers ärlighet uppfriskande.

 

 

Solskjaer har oftast lämnat killar som Michael Carrick och Kieran McKenna - som har blivit betydligt mer synliga och verbala än de någonsin var under Mourinho - med ansvaret att leda träningarna tillsammans med Phelan och nya rekryten Mark Dempsey, en annan gammal United-kille som jobbade med Solskjaer i Cardiff och under hans första tid i Molde. Solskjaer lägger sig i när han anser att det är läge för det men det har varit noterbart att när träningarna är slut och spelarna hänger kvar för köra extra stannar Solskjaer kvar ute.

 

 

Det har varit tydligast med anfallarna vid avslutningsövningar. Till exempel har Solskjaer pratat med Rashford om specifika exempel på ögonblick han stötte på som spelare för att uppmuntra den engelska landslagsanfallaren att tänka mer på sina positioner, hur han ställer in kroppen, fotarbetet och mentaliteten i straffområdet. Solskjaer har även utnyttjat sin erfarenhet av att ha spelat och jobbat med spelare som Cristiano Ronaldo och Wayne Rooney.

 

 

Under Mourinho, Van Gaal och David Moyes fanns det nästan en fixering vid motståndarna, så till den milda grad att det blev överanalyserat. Med Solskjaer och Phelan har det skett en rejäl förändring där United fokuserar på deras egna styrkor och vart de kan såra motståndarna. Spelarna är mer benägna att ta risker för de vet att deras misstag inte kommer att detaljskådas i flera dagar inför hela gruppen. "Ole vill att spelarna ska uttrycka vad vi har inombords och inte begränsas eller hållas tillbaka genom att stenhårt hålla på några fixerade positioner på planen," sade en källa från omklädningsrummet.

 

 

Samtidigt som allas ögon är på Solskjaer ska ingen underskatta Phelans roll. Moyes misstog sig rejält när han ignorerade Fergusons råd att behålla Phelan och 56-åringen har visat sig vara en viktig tillgång för Solskjaer, han skyddar honom från mycket av byråkratin som kommer med jobbet och tjänar även som en ovärderlig rådgivare och länk till personalen. Van Gaal och Mourinho var ganska fyrkantiga och styrde över varenda liten detalj och de blev ofta stötta när kollegor konsulterades innan dem.

 

 

Det fanns även ändlösa, tråkiga regler som ändrades så frekvent att personalen aldrig riktigt visste vad som gällde. Det skapade klickar och en kultur av rädsla och onda aningar. Allt det har ändrats under Solskjaer och Phelan. Solskjaer välkomnar och uppmuntrar Phelans inlägg och idéer. Båda opererar med en öppna dörrar-policy och vill att alla ska känna sig önskade och viktiga. United har fått tillbaka en del av sin själ.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards