Direktlänk till inlägg 14 juli 2020

ENLIGT EN ÖVERVAKARE AV MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER HAR IRAN AVRÄTTAT EN MAN FÖR ATT HAN DRUCKIT ALKOHOL

Av Mikael Holmkvist - 14 juli 2020 20:39

 

Iran - Fängelset Vakilabad i staden Mashhad.

 

 

 

 

AV: Radio Farda, fredag 10 juli, 2020

 

 

Irans organisation för mänskliga rättigheter (IHR) annonserade i torsdags, den 9 juli, att myndigheter har avrättat en fånge i Mashhads centralfängelse för att han "druckit alkohol."

 

 

Då de citerade fångens advokat bekräftade det Norge-baserade IHR att mannen hängdes tidigt i torsdags, utan att hans namn offentliggjordes. Viss iransk aktivitet på sociala medier sa att hans namn var Morteza Jamali och att han hade två barn.

 

 

"Min klient greps och dömdes för att ha druckit alkohol för sjätte gången. Självklart fanns även problemet att han kört bil utan körkort och tagit alkohol," berättade Hossein Habibi Shahri för IHR.

 

 

Den Islamiska republikens officiella källor har ännu inte bekräftat eller förnekat nyheten. Att dricka alkohol är ett brott i det prästdominerade Iran, men avrättningar för intag av alkohol är sällsynta. Iran är ökänt för att hänga narkotikasmugglare, mördare och vissa politiska fångar.

 

 

Avrättningen har lett till ett stort bakslag på iranska sociala medier där många användare säger att stora korruptionsfall och utomrättsliga avrättningar av demonstranter inte bestraffas eller slutar med lätta straff, medan alkoholdrickande leder till dödsstraff.

 

 

IHR-directorn Mahmood Amiry-Moghaddam sade: "I och med avrättningen har den Islamiska republikens juridiska system än en gång bevisat att deras syn på saken inte skiljer sig från ISIS."

 

 

Baserat på den islamiska straffkoden kan en åtalad bestraffas med döden efter att ha gripits och straffats tre gånger för alkoholkonsumption. Det initiala straffet för att ha druckit alkohol är vanligtvis piskning.

 

 

"Det här är en av få dokumenterade avrättningar efter att ha druckit alkohol i Iran. P g a bristen på transparens i den Islamiska republikens domstolar deklareras inte de flesta avrättningarna i Iran officiellt av myndigheterna," sade ett uttalande från IHR i torsdags.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards