Direktlänk till inlägg 26 mars 2021

LÄRARE AVSTÄNGD EFTER ATT HA ANVÄNT CHARLIE HEBDO-TECKNINGAR

Av Mikael Holmkvist - 26 mars 2021 20:39

En skola i West Yorkshire ber om ursäkt efter att en i personalen visat bilder från den franska tidningen på Muhammed

   

Batley grammar school i West Yorkshire. Rektorn sade att resursen som användes "var fullständigt opassande". Fotograf: Christopher Thomond

 

 

 

 

AV: Richard Adams, utbildningsredaktör, The Guardian online, torsdag 25 mars, 2021, kl 22:07 (svensk tid)

 

 

Rektorn på en skola i West Yorkshire har bett om ursäkt till skolans föräldrar efter att en lärare visat satirteckningar föreställande profeten Muhammed. Läraren har stängts av i väntan på en formell utredning.

 

 

Gary Kibble, rektor på Batley grammar school (en mer akademisk skola som ofta väljer elever utifrån deras kunskaper), bad om ursäkt till föräldrarna för det olämpliga användandet av teckningarna, tagna från den franska satirtidningen Charlie Hebdo, under en religionslektion tidigare den här veckan som ledde till protester utanför skolan på torsdagsmorgonen.

 

 

"Efter en utredning stod det klart att resursen som användes på lektionen var fullständigt opassande och hade kapaciteten att orsaka stora kränkningar hos medlemmar av vårt skolsamhälle, för detta skulle vi vilja erbjuda en uppriktig och full ursäkt," sade Kibble i ett e-mejl skickat till föräldrarna där han också lovar en mer grundlig utredning.

 

 

Bilder på sociala medier visade runt 30 till 40 demonstranter, många iklädda masker, utanför skolan och poliser vid entrén till skolgården och på vägen utanför. The Huddersfield Examiner rapporterade från skolan att demonstrationerna var fredliga då barnen anlände. Skolan valde även att starta skoldagen först klockan 10:00 p.g.a oroligheterna. West Yorkshire-polisen sade att ingen person gripits och att inga böter utfärdats.

 

 

Men utbildningsdepartementets talesperson fördömde protesterna och påstod att de inkluderade hot och "bröt mot coronavirusrestriktionerna". En talesperson beskrev protesterna som "fullständigt oacceptabla".

 

 

DfE (utbildningsdepartementet) talespersonen tillade: "Det står skolorna fritt att inkludera en hel rad ämnen, idéer och material i deras läroplan, det inkluderar situationer där de är utmanande eller kontroversiella, med förbehåll för deras skyldigheter att säkerställa politisk balans. De måste balansera detta med behovet att lyfta fram respekt och tolerans mellan människor med olika trosuppfattningar, vilket inkluderar att bestämma vilket material som ska användas i klassrummet."

 

 

Kibble sade följande till föräldrarna: "Skolan utreder saken och använder då formella processer och vi är tacksamma för stödet från den lokala myndigheten."

 

 

Akademiskolan, en vanlig grundskola - trots namnet - har fler än 900 elever. Som akademiskola står den utanför den direkta lokala myndighetens kontroll men Carole Pattison, medlem av kommunalkabinettet för lärande och samhälle i Kirklees, berömde skolans "snabba agerande". Hon sade: "De har bett om ursäkt, agerat omedelbart gällande lärarmaterial och de går igenom den relevanta processen."

 

 

Kibble sade att skolan har plockat bort bilderna och kursinnehållet och att de kommer gå igenom deras religionstudiekurs för att se till så att inga andra opassande resurser används.

 

 

Protesterna organiserades på sociala medier bland uppmaningar att läraren skulle stängas av eller avgå efter att ha visat eleverna teckningarna. 2015 attackerades Charlie Hebdos kontor i Paris av två män som hävdade att de tillhörde al-Qaida, de mördade 12 människor, inklusive anställda satirtecknare och två poliser. Tidningens kontor hade tidigare attackerats med brandbomber efter deras tecknade bilder på Muhammed.

 

 

Filmklipp på sociala medier visade när polisen läste upp rektorns ursäkt för demonstranterna som stannat kvar. Skolan bekräftade senare att den aktuelle läraren stängts av.

 

 

I ett uppdaterat uttalande sade skolan såhär: "Skolan ber otvetydigt om ursäkt för att ha använt en fullständigt opassande resurs vid en nyligen genomförd religionslektion. Den anställda har också lämnat sin mest uppriktiga ursäkt.

 

 

"Vi har omedelbart plockat bort lärandet på den här delen av kursen och vi går igenom hur vi ska fortsätta framåt med stöd av alla samhällen representerade på vår skola."

 

 

Muftin Mohammed Amin Pandor, en av samhällsledarna som träffat skolans ledning, berättade för demonstranterna att skolan förstod att det som hänt var "totalt oacceptabelt".

 

 

"Vi har bett om en utredning, en oberoende utredning, och vi har även bett om att någon av oss ska få komma in i utredningspanelen," berättade Pandor för de demonstranter som stod kvar. "Det är vad vi har bett om, det är upp till dem att bestämma, vi kan inte tvinga dem."

 

 

"Vi kommer att arbeta med skolan för att se till så att sådana här saker inte sker igen i framtiden."

 

 

Qari Asim, ordförande för Moskéers och Imamers Nationella Rådgivande Nämnd och imam i Makkah-moskén i Leeds, sade: "Människor har rätt att uttrycka deras oro och om de har sårats men protester kan inte alltid uppnå vad som kan uppnås med konstruktiv dialog. Rättvis utredning av skolan, i konsultation med föräldrar, bör tillåtas äga rum. Vi vill inte underblåsa islamofobins flammor och provocera fram hat eller uppdelningar."

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2021 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards