Direktlänk till inlägg 26 mars 2021

MORDET PÅ SAMUEL PATY: HUR EN TONÅRINGS LÖGN SATTE IGÅNG EN TRAGISK HÄNDELSEKEDJA

Av Mikael Holmkvist - 26 mars 2021 20:45

Tjejen, 13, erkänner att hon ljög om att ha blivit tillsagd att lämna klassrummet medan läraren visade bilder på profeten

   

Hyllningar till Paty, historieläraren som mördades av en islamistisk terrorist i oktober 2020. Fotograf: Clemens Bilan/EPA

 

 

 

 

AV: Kim Willsher, The Guardian, måndag 8 mars, 2021



Precis som många andra skolkare ville den 13-åriga tjejen inte att hennes pappa skulle få reda på att hon hade blivit avstängd för att hon vid upprepade tillfällen inte kommit till lektionerna.



Så hon hittade på en historia. Tonåringen sa att hennes historielärare, Samuel Paty, hade instruerat muslimska elever att lämna klassrummet så att han kunde visa resten "ett fotografi av profeten naken".



Det måste ha känts som en ofarlig lögn, men den sate igång en händelsekedja som ledde till en ofattbar skräck.



Tio dagar senare var läraren död - halshuggen av en islamistisk terrorist. Patys familj lämnades förkrossade, Frankrike traumatiserat och flickan och hennes far riskerar nu åtal. Två andra tonåringar, som tog emot pengar från mördaren, Abdullakh Anzorov, utreds också av polisen.



I söndags avslöjade Le Parisien att flickan, känd endast som Z, har erkänt att hon felaktigt anklagade Paty. Tidningen sade att hon medgav till den utredande antiterroristdomaren att hon hade ljugit, och att hon inte ens var i klassrummet där Paty visade eleverna kontroversiella karikatyrer från den satiriska tidningen Charlie Hebdo.



Tidningen sade att flickan hade ljugit för att hon ville framstå som duktig för sin pappa.



"Hon vågade inte erkänna de verkliga anledningarna till hennes far gällande hennes exkludering strax innan tragedin, anledningar som faktiskt var länkade till hennes dåliga uppförande," rapporterade Le Parisien.



Den 6 oktober förra året höll Paty, en historie- och geografilärare, en lektion om ämnet "dilemman". Han ställde frågan "att vara eller inte vara Charlie?", en referens till #JeSuisCharlie-hashtagen som användes för att uttrycka stöd till tidningen efter en terroristattack mot deras kontor i januari 2015 där 12 människor dödades.



Det sägs att Paty erbjöd muslimska elever som trodde att de skulle bli chockade att blunda eller en kort tid ställa sig ute i korridoren medan han visade övriga elever en karikatyr av profeten.



Två dagar senare berättade flickan för sin pappa att Paty, 47, hade bett muslimska elever att lämna klassrummet innan han visade karikatyrerna. Hon sade att hon hade uttryckt in oenighet med läraren och att han då stängt av henne från hans lektioner i två dagar.



Efter att ha hört berättelsen delade hennes upprörda pappa, den i Marocko födde Brahim Chnina, 48, en video på Facebook där han fördömde Paty och uppmanade till att få honom sparkad från skolan i Conflans-Sainte-Honorine. En andra, lika arg video postades på sociala medier och anklagade Paty för "diskriminering".



Chnina framförde klagomål till skolan och polisen, påstod att Paty gjort sig skyldig till "spridning av en pornografisk bild" och kom med anklagelser om islamofobi på skolan.



Så fort det hela satts i rörelse växte den rullande snöbollen på sociala nätverk och nådde Anzorov, 18, en radikaliserad tjetjensk migrant boende i Normandie och ofta ute på internet på jakt efter något att kämpa för. Den 16 oktober reste Anzorov till Conflans-Sainte-Honorine, betalade två tonåringar från skolan för att de skulle identifiera Paty då han var på väg hem en fredag eftermiddag, då han nu visste vem läraren var gick han fram och halshögg honom.



Lögnen hade lett till mordet på en man och en pappa till en fem år gammal pojke.



Flickan höll enligt rapporterna fast vid hennes berättelse tills polisen berättade för henne att flera klasskamrater hade bekräftat att hon inte var närvarande på lektionen och att Paty inte hade instruerat de muslimska eleverna att lämna klassrummet, vilket hon hade påstått.



Utredarna sade att hon lider av "mindervärdeskomplex" och var väldigt hängiven sin far.



Flickans advokat, Mbeko Tabula, insisterar på att tyngden av tragedin inte ska falla på en 13-årig flickas axlar.



"Det var pappans överdrivna uppträdande, då han spelade in och postade en video m anklagade professorn som ledde till den här spiralen," sade Tabula till Parisien. "Min klient ljög, men även om det hade varit sant så var hennes pappas reaktion ändå oproportionerlig."



Chnina, som är under utredning för "medbrottslighet i ett terroristmord", sade till polisen att han hade varit "idiotisk, korkad".



"Jag trodde aldrig att mina meddelanden skulle bli sedda av terrorister. Jag ville inte skada någon med det meddelandet. Det är svårt att föreställa sig hur vi hamnade här, att vi har förlorat en historieprofessor och alla skyller på mig."

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2021 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards