Direktlänk till inlägg 27 mars 2021

NÄR DET HANDLAR OM VM I QATAR, TITTA NORRUT OM DU VILL HITTA EN MORALKOMPASS

Av Mikael Holmkvist - 27 mars 2021 18:59

Norska klubbar och spelare har tagit ställning för migrantarbetare, men vilka är beredda att följa dem?

 

Norges spelare protesterar mot Qatars brott mot de mänskliga rättigheterna innan deras VM-kval - video.

 

 

 

 

AV: Barry Glendenning, the Guardians sportblogg, torsdag 25 mars, 2021

 



Vi ska inte förvänta oss något annat från de onda andarna hos Fifa, men det förblir en bestående vanära att det mer än ett årtionde efter deras beslut att ge VM 2022 till Qatar ser ut som att en utbredd global likgiltighet innebär att turneringen är på väg att äga rum på de nybyggda arenorna i den arabiska staten. Det är så på gång att en kvalificeringsprocess som vissa trodde aldrig skulle hända startade den här veckan.

 


Tusentals migrantarbetare har dött i Qatar sedan Sepp Blatter gav dem deras Fifa-godkända guldbiljett. Statens egna officiella siffror för dödsfall specifikt relaterade till byggandet av VM-arenorna är små - tre "jobbrelaterade" och 34 "icke-jobbrelaterade" dödsfall, säger de - men faran i den här byggboomen känns närvarande och väldigt på riktigt.

 


2018 besökte den norske journalisten Håvard Melnæs Qatar för magasinet Josimar och i en aktion som nästan garanterat hade förhindrats om den lokala makten hade fått vittring på den intervjuade han en tjänstvillig byggnadsarbetare från Republiken Tjeckien. Arbetsplatsens förman avslöjade att han hade bevittnat så många dödsfall att han faktiskt blivit van vid dem. Han mindes en olycka där en vägg hade kollapsat, dödat sex arbetare och allvarligt skadat åtta andra. "De döda och skadade samlades omedelbart ihop av ambulanser och kördes iväg," sade han. "Sedan fortsatte vi jobba, som om ingenting hade hänt." Qatar säger att juridiska aktioner genomfördes gällande den incidenten.

 


Precis som för de flesta av Qatars två miljoner man starka migrantarbetarstyrka så lär arbetarna som fick i uppdrag att rensa bort spillrorna som tillfälligt begravde deras kollegor ha betalat stora avgifter som de inte hade råd med till olika rekryteringsagenter. Många har anlänt för att sedan få se att de får betydligt mindre betalt än vad de lovats, sen får de ofta göra andra, farligare jobb än dem som de ansökte om.

 

 

Sepp Blatter, dåvarande Fifa-president, annonserade i december 2010 att Qatar fick värdskapet till VM 2022. Fotograf: Walter Bieri/EPA

 

 


De bor i tungt bevakade arbetsläger omringade av höga betongmurar, de bussas till jobbet varje morgon i gryningen och tvingas sedan jobba långa dagar, sex dagar i veckan i temperaturer som ibland uppgår till 50C. Vissa, men inte alla, arbetsgivare verkar observera den lokala lagen som säger att under de hetaste timmarna, då du kan höra din egen hud knastra, får du en viloperiod. Qatarierna insisterar på att företag som blir påkomna med att bryta mot lagen för sommararbete eller för övertidsbetalning bestraffas.

 


Lönerna varierar beroende på vilket jobb man utför, men mest beroende på arbetarens nationalitet. Vissa arbetare tjänar så lite som £130 (1,549 kr) i månaden, samtidigt som alla är förbjudna att leta mer lukrativa anställningar på annat håll p g a kafala-systemet. Det är inte slaveri, men förhållandena ser ut att ha ondskefulla ekon av stratifieringen från apartheid-erans Sydafrika. Läsare i en viss ålder minns hur omvärlden allvarligt såg ner på och fördömde alla turnerande grupper som satte pengarna före moralen och valde att tävla där.

 


Det här är ett land som gjort sig känt för att högljutt trumpeta ut arbetarreformer, men sedan verkar det som att de misslyckas med att tillämpa de rent praktiskt. I augusti förra året såg Qatar ut att ta ett litet med signifikativt steg i rätt riktning då de annonserade en minsta möjlig månadslön på £198,56 (2,366 kr) samt gjorde det enklare för arbetare att byta jobb. Men Migrant-Rights.org har nu avslöjat att de nya lagarna, som ska träda i kraft den här månaden, nu håller på att ses över av statens lagstiftande organ, Shura-rådet.

 


Väl medvetna om motviljan och kritiken deras vinnarkampanj för att få stå som värd för VM 2022 skapade för 11 år sedan har Qatars Supreme Committee of Delivery and Legacy, organisationen ansvarig för att leverera turneringen, gjort allt i sin makt för att hindra negativa rapporter. En talesperson för kommittén berättade följande för the Guardian: "Förberedelserna för den första VM-turneringen som arrangerats i Mellanöstern och arabvärlden har redan medfört sig betydande fördelar för arbetarna på både SC [supreme committee] och icke-SC projekt i Qatar." Men känslan av att mycket mer kunde ha gjorts för att hjälpa dem lever kvar.

 


Hittills har det varit deprimerande, men i Norge har en storm av upprördhet piskats upp och den sprider sig. Nyligen släppte en klubb i den högsta ligan, Tromsø, ett uttalande där de uttryckte deras avsky mot "korruptionen och det moderna slaveriet" som omger VM i Qatar och de uppmanade det norska fotbollsförbundet att bojkotta turneringen. Deras upprop har sedan fått eko från flera andra klubbar i Elitserien. Det här är djärva uppmaningar, för de kommer från klubbar och supportrar vars framgångssvultna landslag för tillfället leds av en spelare så begåvad som Erling Haaland. Huruvida de som driver norsk fotboll kommer ta någon hänsyn till detta återstår att se men det kommer bli intressant att se om klubbar och fans från andra länder följer i deras fotspår. I onsdags kväll bar Norges landslagsspelare t-shirts som uppmärksammade brotten mot de mänskliga rättigheterna innan deras kvalmatch mot Gibraltar. Tidigare samma dag svarade den engelske landslagsförsvararen John Stones på frågor om Qatar vid en inför matchen-presskonferens.

 

 

Al Bayt-stadion i Qatar kommer stå som värd för öppningsceremonin vid VM 2022. Fotograf: Kai Pfaffenbach/Reuters

 

 


Tidigare den här veckan släppte det holländska fotbollsförbundet ett uttalande i vilket de fördömde brotten mot de mänskliga rättigheterna i Qatar, men de sade också att de inte kommer bojkotta VM, istället kom det ett löfte om att ta deras företagsansvar seriöst och delta "på ett socialt ansvarsfullt sätt". De påstår att de delvis baserat beslutet på råd från olika grupper som kämpar för mänskliga rättigheter och som menar att en bojkott skulle leda till att redan utfattiga arbetare skulle gå miste om ännu mer. Engelska FA har ännu inte positionerat sig när det gäller problemet med migrantarbetare i Qatar, men det verkar troligt att de kommer följa en linje som liknar den holländska, en linje som nästan garanterat skulle få ett brett stöd bland fansen.

 


En bojkott känns otänkbar - om ganska färsk historia hos Manchester City och Newcastle United är någon slags guide verkar det som att fotbollssupportrar är beredda att titta åt andra hållet när det gäller brott mot de mänskliga rättigheterna, om alternativet är möjligheten till framgångar ute på planen. Samtidigt som de flesta nationella beslutande organen, fotbollsspelarna och fansen nästan garanterat skulle påstå att de finner farorna och kränkningarna mot migrantarbetarna i Qatar avskyvärda, så är deras behållare med empati - kanske förståeligt - inte bottenlösa. Att följa vår moraliska kompass och ta strid mot uppenbar diskriminering är frid och fröjd, fram till dess att det hotar förstöra möjligheten att resa till och vinna VM.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2021 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards