Direktlänk till inlägg 1 juli 2023

MAN CITY ANKLAGADE GÄLLANDE £30M (411,4 miljoner kr) BETALNINGAR TILL “SPONSORSKAP”

Av Mikael Holmkvist - 1 juli 2023 15:43

Ny film anklagar klubben, som har 115 åtalspunkter från Premier League hängande över sig, för att ha använt en mystisk man från Förenade arabemiraten för att kamouflera pengar som skulle ha kommit från en sponsor

 

Från vänster: Roberto Mancini, den f d City-managern, ägaren shejk Mansour och ordföranden Khaldoon al Mubarak.

 


 

 

AV: Martyn Ziegler och Matt Lawton, The Times hemsida, torsdag 29 juni, 21:00 (svensk tid), 2023



En mystisk person från Förenade arabemiraten betalade Manchester City £30 miljoner (411,4 miljoner kr), det har en läckt rapport avslöjat.



Uefa-rapporten, framtagen 2020 men aldrig publicerad, konkluderar att de två betalningarna på vardera £15 miljoner (205,6 miljoner kr) från 2012 och 2013 gjordes för att kamouflera summor som skulle ha kommit från en av deras huvudsponsorer. Betalningarna förväntas vara en del av de 115 påstådda brotten mot Premier Leagues ekonomiska regler som City fick riktade mot sig i februari. 



Rapporten har hamnat hos de som har gjort en YouTube-film om Citys finanser. Detta kommer endast tre veckor efter att City firade säkringen av Trippeln då de vann Champions League för första gången i klubbens historia.



Den dömande kommittén i Uefa:s finansiella kontrollstyrelse för klubbars (CFCB) rapport konkluderar att betalningarna, som skulle ha kommit från Förenade arabemiratens statligt majoritetsägda telekommunikationsföretag Etisalat, faktiskt var “förtäckt kapitalfinansiering”. Den påstår att finansieringen kom från Citys ägare, the Abu Dhabi United Group (ADUG), investeringsgruppen som leds av Abu Dhabis vice president, shejk Mansour bin Zayed Al Nahyan.



Rapporten säger att under ett disciplinförhör hos Uefa namngav Citys advokat personen som betalade pengarna som “Jaber Mohamed” och fastslog att han var “en person inom affärsverksamheten där man tillhandahåller finans- och mäklartjänster till kommersiella enheter i Förenade arabemiraten”. Rapporten tillägger att “... den självklara frågan, inte besvarad vid något tillfälle i klubbens föredragning, [är] varför antingen Etisalat eller ADUG skulle behöva någon finansiell assistans från en mäklare med att betala Etisalats sponsorskapsförpliktelser.” 



City säger att Etisalat återbetalade pengarna till deras ägare 2015, men det accepterades inte av Uefa:s dömande kommitté. De stängde av City från spel i Europa i två år 2019, men det hävdes ett år senare av the Court of Arbitration for Sport (CAS), som kom fram till att betalningarna på £30 miljoner (411,4 miljoner kr) inte kunde ses som regelbrott för de var preskriberade. Två av de tre panelmedlemmarna från CAS friade även City från anklagelserna om att de hade tagit emot förtäckt kapitalfinansiering via flygbolaget Etihad och sa att det “förblir ogrundat”.



Men det signifikativa här är att Etisalat-betalningarna kan plockas med av the Premier League och deras åtalspunkter för de har, till skillnad mot Uefa, inga tidsbegränsningar. City har avstått från att kommentera de senaste anklagelserna.



Under finansreglerna hos Premier League och Uefa är klubbägarna begränsade när det gäller summan av kapitalfinansiering som de kan pumpa in i en klubb för att täcka för ekonomiska förluster, men summan av sponsorskapsfinansiering är obegränsad. Premier Leagues åtalspunkter gällande finansiell rapportering relaterar till nio säsonger från 2009-10 till 2017-18.



City har även åtalats för att inte samarbeta med en utredning och för att inte ha lämnat över dokument som krävts under fem säsonger från 2018-19 till 2022-23.



Den dömande kommitténs rapport har hamnat hos de som har gjort en film om Citys finansiella åtal, Britain’s Biggest Football Scandal?, som har släppts på YouTube av Sunrise Media.



Filmskaparna har hållit sina identiteter hemliga men insisterar på att de inte är finansierade av någon stat i Mellanöstern eller något annat regeringsorgan, men det pratas om att City misstänker att det kan finnas geopolitiska motiv bakom produktionen. Det har sedan länge funnits politiska spänningar bland Gulfstaterna, särskilt mellan Förenade arabemiraten och Qatar.



Det finns ingen lista över medverkande i filmen förutom produktionsbolaget, Sunrise, som registrerades på Brittiska Jungfruöarna den 9 juni och har använt en advokatbyrå i London för att försöka få kommentarer från City, Uefa och CAS.



En kopia av Uefa-rapporten har även setts av The Times, som självständigt har verifierat dess äkthet.



Rapporten säger: “Vid förhöret slog ledande rådgivaren för klubben, som respons på frågor från den dömande kommittén, fast att betalaren var Jaber Mohamed.”



Källor med vetskap om Uefa-fallet har berättat för The Times att utredare inte lyckades verifiera identiteten på Mohamed och försökte utan framgång få City att tillhandahålla honom som ett vittne vid förhöret med CAS.



Uefa:s utredning inleddes 2018 efter publiceringen av the “Football Leaks”-e-mejlen av den tyska tidningen Der Spiegel. Åtal väcktes om att tiotals miljoner pund i sponsorpengar från Citys Abu Dhabi-sponsorer betalades direkt till klubben av ADUG. 



Den dömande kommitténs rapport konkluderar att “arrangemang fixades där betalningar gjordes av ADUG men tillskrevs Etisalats sponsorskyldigheter för att dölja det sanna syftet med kapitalfinansieringen, och det här arrangemanget trädde i kraft i och med betalningarna gjorda av Jaber Mohamed, en summa på totalt £30 miljoner (411,4 miljoner kr).



“Klubbens ledning var väl medveten om att betalningarna på totalt £30 miljoner (411,4 miljoner kr) utförda av Jaber Mohamed gjordes som kapitalfinansieringar, inte som betalningar för sponsorn p g a genuina sponsorskapsförpliktelser.



“På den grunden kunde ledningen inte riktigt ha fått klubben att redogöra för de förpliktelser som påstås förfalla enligt Etisalat 1A och Etisalat 2 som sponsringsintäkter från Etisalat för tjänster återgivna av klubben.” 



Rapporten slår även fast att de granskade årliga boksluten inlämnade till engelska FA av City “överskattade klubbens sanna sponsringsintäkter” genom att inkludera hela summan som Etisalat skulle komma att betala för åren som slutade den 31 maj, 2012 och 2013. 



Javier Tebas, La Ligas president, sa följande till filmskaparna: “E-mejlen var viktiga. För oss var det tydligt att Manchester City fuskade med deras kommersiella inkomster och avledde från förlusterna.”



CAS beslutade att åtalen relaterade till betalningarna på £30 miljoner (411,4 miljoner kr) inte skulle ha tagits upp av Uefa då de hade passerat femårsgränsen.



Premier Leagues utredning har även tagit i beaktning en annan omgång av läckta City-e-mejl och dokument publicerade av Der Spiegel i april 2022, åtta månader efter CAS beslut.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2023 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards