Direktlänk till inlägg 4 augusti 2023

TYSTNADENS PRIS

Av Mikael Holmkvist - 4 augusti 2023 20:35

Dokument släppta av den amerikanska senatens kommitté som undersöker golfens PGA-LIV-sammanslagning avslöjar hur Saudiarabien köper tystnad inom idrottsvärlden.


 

AV: KARIM ZIDAN, Sports Politika https://www.sportspolitika.news/ , torsdag 13 juli, 2023



I tisdags höll den amerikanska senatens Permanenta underkommitté för utredningar en diskussion med representanter för PGA Touren för att diskutera deras ramavtal med Saudiarabiens Public Investment Fund (PIF) och hur det kommer påverka golfens framtid.



Bland ämnena som diskuterades fanns en icke-nedsättande klausul instoppad i ramavtalet som skulle kunna tolkas som ett försök att hindra PGA Touren och, i förlängningen, dess spelare från att säga något kritiskt om Saudiarabien.



Jag fick en chans att gå igenom dokumenten som släpptes av senatens kommitté, inklusive ramavtalet och dess efterföljande revideringar. Klausulen, som lades till i den tredje revideringen av avtalet, säger följande:



Varje part samtycker och förbinder sig att de aldrig någonsin, direkt eller indirekt, kommer publicera eller kommunicera till någon person eller organisation eller i något offentligt forum några ärekränkande eller nedsättande anmärkningar, kommentarer, eller uttalanden gällande den andra Parten, deras anslutna och ytterst verkliga ägare eller deras respektive affärsverksamheter, chefer, anställda, tjänstemän, aktieägare, medlemmar eller rådgivare. 



Även om det är vagt sätter det ljuset på vilken juridisk taktik kungadömet använder för att sätta munkavle på potentiella kritiker. Senator Richard Blumenthal, kommitténs ordförande, delade sin oro gällande klausulen under diskussionen och fastslog under hans inledningsanförande att “vi vet heller inte vad som kommer hända med spelare som kanske vill uttala sig om Saudiarabiens brott mot de mänskliga rättigheterna; de är tydligen bundna av den icke-nedsättande klausulen.”



Som respons på senator Blumenthals oro menade PGA Tourens vice vd Ron Price och policystyrelseledamoten Jimmy Dunne, som representerade touren under diskussionerna, att sådana klausuler är vanliga under affärsförhandlingar och troligen kommer de inte finnas med i slutversionen.



“Vi kommer stolt att skydda våra spelare,” svarade Price. “Våra spelare kommer att kunna prata fritt om Saudiarabien.”



Även om Prices svar låter definitivt så har kungadömet en historia av begränsande avtal.



I en artikel som jag var medförfattare till med Tariq Panja för The New York Times förra månaden avslöjade jag detaljerna i Lionel Messis pågående partnerskap med Saudiarabiens turistmyndighet. Hans kontrakt inkluderar en klausul som slår fast att Messi inte kan säga någonting som skulle kunna “fläcka ner” Saudiarabien, ett land med ett fasansfullt facit gällande de mänskliga rättigheterna.



Vad var priset för Messis tystnad, undrar du kanske? Ungefär $25 miljoner (253,7 miljoner kr).



PIF, den statliga förmögenhetsfonden vars ordförande är kungadömets de facto ledare Mohammed Bin Salman, finansierade även köpet av Newcastle United, ett fotbollslag i engelska Premier League och hjälpte till att framkalla en av USA:s stora idrottsorganisationers kapitulation i och med deras fientliga övertagande av PGA Touren. PIF förvärvade även majoritetstillgångar i the Saudi Pro Leagues fyra toppklubbar - Al-Ahli, Al-Ittihad, Al-Hilal och Al-Nassr - i ett försök att förvandla landets inhemska liga till ett näste för global talang. Efter det har klubbarna lockat till sig några av världens toppspelare med extraordinära kontrakt som kan vara värda mer än $1 miljard (10,1 miljarder kr) i löner för de 20 utländska spelarna.



Bland kungadömets största värvningar till den inhemska ligan återfinns Cristiano Ronaldo, som skrev på ett kontrakt värt $200 miljoner (2,03 miljarder kr) per år med Al-Nassr. F d Real Madrid-anfallaren och nuvarande Ballon d’Or-innehavaren Karim Benzema gick till Jeddahs Al-Ittihad i en affär värd mer än $200 miljoner (2,03 miljarder kr) för två och ett halvt år. Andra spelare, som den franske superstjärnan N’Golo Kante, skrev på ett kontrakt värt mer än $100 miljoner (1,01 miljard kr). Med tanke på de enorma rikedomarna som plockas upp för att dessa internationella fotbollsspelare ska komma och bo i kungadömet är det troligt att Saudiarabien inkluderade någon form av en icke-nedsättande klausul i deras kontrakt.



Så varför är Saudiarabien så intresserade av att tysta idrottsligor och idrottsmän? Svaret är enkelt: kungadömet vill kontrollera det globala narrativet.



Genom att locka till sig några av världens toppatleter och genom involvering i de största idrottstävlingarna har Saudiarabien annonserat sig själv som ett viktigt nav för sport, underhållning och turism. Det är en strategi med mjuk makt som hjälper till att presentera kungadömet som en reformerad nation och tilltalande destination för både individer och affärsverksamheter. Men den här ambitiösa strategin är ett dubbeleggat svärd: samtidigt som atleter kan använda deras plattformar för att promota Saudiarabien, kan de också använda dem för att lyfta fram sociala problem eller ta upp bekymmer gällande brott mot de mänskliga rättigheterna.



Genom att eliminera det sistnämnda under hot om rättstvister kan kungadömet förebyggande skydda sig från potentiellt pinsamma situationer som skulle motverka deras politiska målsättningar.



Saudiarabiens utnyttjande av icke-nedsättande klausuler avslöjar en bekymrande trend gällande kungadömets obevekliga strävan efter att kontrollera narrativet. Genom att tysta kritiker och skydda sin image har kungadömets inflytande potential att nå långt bortom idrottsplanerna.



Det är det sanna priset för tystnaden.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2023 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards