Direktlänk till inlägg 4 augusti 2023

JAZZ, NAZISTER OCH BRYAN FERRY: HUR BABYLON BERLIN BLEV TV:S MEST DEKADENTA DRAMA

Av Mikael Holmkvist - 4 augusti 2023 23:18

 

“Ingen kan vara säker på vad som väntar dem” … Babylon Berlin. Fotograf: Frédéric Batier/ARD/SKY 



 

 

AV: Matt Charlton, the Guardian, fredag 18 november, 2022



Det är det dyraste - och mest framgångsrika - tyska dramat som någonsin har gjorts. Då seriens briljanta porträttering av den tragiska hedonismen i 1930-talets Berlin når sin säsongsavslutning berättar teamet bakom det hela deras berättelse.



Babylon Berlin är det dyraste tyska tv-dramat som någonsin har gjorts. Det är även det mest framgångsrika då dess skildring av tiden för Weimarrepublikens Berlin har visats i mer än 100 länder över hela världen. Ända sedan de första säsongerna har den här detektiv-noir-serien exploderat med färg, nattligt festande, fara och scener som fått oss att hålla andan. Nu har serien spenderat fem år med att ge liv åt en tidsera med kaotisk demokrati som slutade i ekonomiskt kaos, korruption och, i sista hand, fascism. Med sitt superba intro, tempo som får en att bli andfådd och förtrollad och extravaganta sång- och dansnummer - förra säsongen fick vi t o m se en sväng från Bryan Ferry då han sjöng en tysk jazzversion av sin låt Bitter-Sweet - har rusande, farliga tider aldrig skildrats bättre.



Den här säsongen har stämningen i serien blivit ännu mer hotfull. Sedan premiären på Sky Atlantic i oktober har de brittiska tittarna fått en mörkare, vintrig bild av Berlin, stadens rökiga gator fulla av slitna och desperata offer för kraschen 1929. Nazisterna smyger inte längre hotfullt i bakgrunden utan intar våldsamt mittpunkten. Detektiven Gereon Rath, spelad av Volker Bruch, har hamnat obekvämt nära Hitlers militanta supportrar då han har inlett ett hemligt uppdrag där han ska infiltrera det Nationalsocialistiska partiet. Då staden sjunker ner i kaos får all dans och hedonism en kraftfullare innebörd, detta då det står klart att dekadens är den sista, desperata flykten från den hemska världen utanför balsalarna. Vid ett tillfälle får vi se en av seriens huvudkaraktärer - flapper* tjejen och sexarbetaren-förvandlad-till-aspirerande-detektiv Charlotte “Lotte” Ritter, spelad av Liv Lisa Fries - nästan förlora sitt jobb då hon försöker hjälpa sin hemlösa syster. Staden som målas upp visar krossade drömmar, ett förintat hopp och liv på randen till sammanbrott.


* Flapper: https://sv.wikipedia.org/wiki/Flapper



“Jag tänker: ‘Varför gör jag det här när jag skulle kunna göra en komedi eller något?’,” säger Fries då hon promenerar på gatorna i Berlin-distriktet Neukölln och pratar i sin kameratelefon. “[Och] det beror på att sådana saker fortfarande händer. Det är så galet och fruktansvärt sorgligt att det är på riktigt.” Fries karaktär är en berlinsk arbetarklasskvinna som strävar efter saker och som är beredd att kämpa hårt - och hon förkroppsligar den genomsnittliga medborgaren på den tiden på ett sätt som nästan gör henne till seriens sanna hjärta. “När man inser hur många människor som fanns där och jobbade kreativt… och kvinnans roll började verkligen utvecklas. Så det är början på något. Men sen slutade det så aggressivt.”



Serien är baserad på Gereon Raths Mysterier, en serie detektiv-noir-romaner av Volker Kutscher. En sjätte bok på engelska är på väg. Den här senaste säsongen av tv-serien lutar sig mot Goldstein, den tredje av de nio böckerna, men författarna har valt att göra vissa ändringar när det gäller karaktärernas privilegier. 



“Det skulle vara konstigt om inte en av våra huvudkaraktärer hade en arbetarklassbakgrund,” säger Henk Handloegten, en av seriens tre huvudsakliga författare och regissörer. “[Så vi gjorde Lotte] till en klättrare på den sociala stegen. Hon representerar en väldigt specifik typ av ung kvinna i 1920-talets Berlin - så fort de blir nedslagna reser de sig fort, de är roliga och har en viss inneboende kvickhet.”



Under 10 avsnitt har författarna kastat in oss i en värld full av moralisk tvetydighet. Tittarna kan aldrig vara riktigt säkra på vem som är god, vem som är ond, vem som står på rätt sida av historien. I det första avsnittet av den nya säsongen fick vi se Gereon dra på sig ett armband med hakkorset på innan han begav sig ut på Berlins gator som en brunskjorta. Där stöter han på en chockad Lotte under ett bråk. Hur kändes det, undrar jag, för Fries att se hennes stjärnkollega i dessa kläder? “Superkonstigt. Det kändes splittrande, jag kände ett stort avstånd. Vid filmningen var han en del av en folkmassa, jag såg honom inte personligen, så han såg ut som en del av rörelsen, och det kändes inte bra.” 


 

Liv Lisa Fries som Lotte och Volker Bruch som Gereon i Babylon Berlin. Fotograf:Frédéric Batier/ARD/SKY

 



Gereon är en man som flyter med i historiens svallvågor, medan Lotte hela tiden kämpar för att inte dras ner under ytan - men det känns nästan oundvikligt att till sist kommer hon och de flesta andra karaktärerna att göra det. Det är svårt att ignorera det underliggande faktum att oavsett hur några karaktärer utvecklas, oavsett vart manuset tar dem, så är de till sist ändå fördömda att falla offer för det som är på väg.



“De flesta av dem kommer inte att överleva de kommande 20 åren,” säger Tom Twyker, en annan medlem av den huvudsakliga kreativa trion. “Det finns en sorglig skönhet i oskuldsfullheten hos alla involverade. Oavsett hur vi bedömer någon vi möter så kan ingen vara säker på vad som väntar dem och hur massivt det är - storleken och förstörelsen och vansinnet som bara väntar där borta.”



Att leka med historiens kända element och sedan gräva djupare i de felbara mänskliga världarna hos karaktärerna - t o m de mest beklagliga - är en av seriens starkaste sidor. Den målar inte bara upp en linjär marsch ner i mörkret som vi i publiken vet kommer att komma, den bryr sig även om att adressera alla “tänk-om”, de felaktiga vägvalen och den känsliga balansen av ljust och mörkt som rådde under denna tumultartade period.



Men vad betyder det för seriens avslutning? “Det blir förmodligen ganska mörkt,” säger Fries, mycket väl medveten om det troligen bistra ödet som väntar hennes karaktär. “Förvänta er inget ljust. Kanske kommer det sluta tragiskt. Jag litar på författarna. De uppfann något så komplext och det refererar så mycket till min bild av hur jag ser världen nu, hur jag ser människor, hur jag vill att saker ska vara. Jag är väldigt glad över att vara en del av det.”



 

 

De två sista avsnitten av Babylon Berlins fjärde säsong visas i Storbritannien på Sky Atlantic på fredag 18 november (2022) från klockan 23:00 (engelsk tid). Avsnitten är sedan tillgängliga på Now TV strax efter.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2023 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards