Direktlänk till inlägg 6 augusti 2023

KUNG CHARLES KOMMER ATT FÅ EN ENORM LÖNEFÖRHÖJNING AV STORBRITANNIENS SKATTEBETALARE

Av Mikael Holmkvist - 6 augusti 2023 23:32

Detaljer publicerade av Treasury (Storbritanniens finansministerium) visar att apanaget till kungafamiljen förväntas öka från £86m till £125m (1,14 miljarder kr till 1,67 miljarder kr) under 2025 

 

The Treasurys annonsering gällande finansieringen för Charles och resten av kungafamiljen beskrevs som “grovt missvisande”. Fotograf: WPA/Getty Images

 


 

 

AV: David Pegg, Rob Evans och Severin Carrell, the Guardian, fredag 21 juli, 2023



Kung Charles III kommer att få en enorm löneförhöjning av de brittiska skattebetalarna, detta enligt regeringsplaner på att öka den offentliga finansieringen av monarkin med 45% från 2025.



Detaljerna gällande ökningen, som kommer mot en bakgrund av en levnadskostnadskris, fanns med i en genomgång av den kungliga finansieringen publicerad av the Treasury (Storbritanniens finansministerium) under torsdagen. Den avslöjade att tilldelningen till kungafamiljen ska öka från £86m till £125m (1,14 miljarder kr till 1,67 miljarder kr). 



Monarkins årliga budget, känd som the sovereign grant, sätts mot vinsterna från ett nationellt fastighetsbestånd som kallas the crown estate. 



Genomgången av den kungliga finansieringsuppgörelsen har spunnits rejält av the Treasury för att ge intrycket av att kungen skulle ta en lönesänkning så att pengarna från the crown estate istället skulle kunna användas till offentliga tjänster.



Men faktum är att rapporten avslöjar att monarkin ska få en enorm löneförhöjning, även om själva höjningen inte kommer börja gälla förrän om ytterligare två år.



Nästa år kommer apanaget att förbli oförändrat och därmed ligga kvar på £86,3m (1,15 miljarder kr). Men 2025 kommer den offentliga finansieringen till kungen öka med en beräknad summa på £38,5m (514,1 miljoner kr), vilket kommer ge monarkin ett årligt stipendium på £124,8m (1,66 miljarder kr). 2026 kommer summan vara £126m (1,68 miljarder kr).



Då de kontaktades av the Guardian bestred varken Buckingham Palace eller the Treasury att the sovereign grant förväntas komma att höjas signifikativt under de kommande åren.



Lord Turnbull, en f d kabinettssekreterare, Whitehalls* mest seniora statstjänsteman, som var involverad i de officiella diskussionerna gällande den kungliga finansieringen, anklagade the Treasury för att försöka fördunkla hur monarkin finansierades.



*Whitehall - en gata och ett distrikt i stadsdelen Westminster i centrala London. Här ligger de flesta regerings- och departementsbyggnaderna, vilket är orsaken till att "Whitehall" används i folkmun och nyhetssammanhang som en metonym för den brittiska regeringen.



Han sa att det var “dumt” att länka de kungliga finanserna till vinsterna från the crown estate och att det motiverades av en vilja att lyfta fram tanken på att kungen betalade för sig själv och reducerade skattebetalarnas börda.



“Man ser folk skriva in och säga: ‘Är det inte en bra sak att kungen lyssnar så noga på allmänhetens åsikt och att han sedan avstår från en del av pengarna han skulle ha kunnat få?’ Jag tycker det är skitsnack. Det är avsiktligt - det är det som verkligen gör mig så arg gällande det hela. Det är ett avsiktligt försök att fördunkla hur grejen fungerar.” 



Den komplicerade formeln som används för att fastslå the sovereign grant introducerades 2011 av den dåvarande premiärministern, David Cameron, och hans kansler, George Osborne. De tog bort parlamentets flera århundraden gamla kontroll över den kungliga finansieringen, de skapade en ny formel som knöt monarkens finansiering till en procentsats av the crown estates profit.



I det arrangemanget bestäms procentsatsen av de s k kungliga förvaltarna: premiärministern, kanslern och kungens finansrådgivare. Sedan 2017 har de satt procentsatsen till en nivå av 25% av the estates nettointäkter, vilket har resulterat i en stadig ökning av finansieringen till monarkin eftersom deras profiter har ökat.



Men Buckingham Palace och the Treasury har i flera månader brottats med dilemmat gällande hur man ska hantera beräkningar av en enorm ökning av crown estate-vinsterna, som ett resultat av försäljningen av hyresavtal för vindkraftsparker till havs av the estate.



De förutspådda vinstprognoserna säger att summan kommer att mer än fördubblas från £443m (5,97 miljarder kr) i år till mer än £1 miljard (13,5 miljarder kr) nästa år.



Förvaltarnas beslut annonserades i torsdags. The Treasury betonade att det skett en reducering av procentsatsen av the crown estates vinster som kungen har rätt till, från 25% till 12%.



Regeringen deklarerade att den kungliga hushållsbudgeten skulle bli “£130m (1,75 miljarder kr) lägre både 2025 och 2026, än om nivån hade legat kvar på 25%.” De tillade: “Genom att skära ner nivån till 12% förväntas en reducering av the sovereign grant med £24m (323,9 miljoner kr) under 2024-2025 … Dessa pengar kommer istället användas till att finansiera viktiga offentliga tjänster, till förmån för nationen.”



Vad som saknades helt från the Treasurys pressmeddelande var någon form av omnämnande om hur, genom att ta emot en mindre del av en mycket större paj, kungen ändå är på väg mot en enorm löneförhöjning.



Graham Smith, vd för gruppen Republic, som är emot monarkin, blev arresterad då han försökte att fredligt protestera vid kröningen av Charles, beskriver the Treasurys annonsering som “grovt missvisande”.



En annan prominent republikan, Norman Baker, en f d Liberal Democrat-minister, fördömde den massiva nettoökningen i finansieringen som går till kungen.



“Det här är en tid då folk har svårt att ställa mat på borden,” sa han. “Vi tillhandahåller faktiskt mer frikostighet till

kungafamiljen, som är riktigt uppsvällda när det gäller deras pengar.”



Baker observerade att Storbritanniens kungafamilj är rejält mycket dyrare än andra europeiska monarkier. “De kungliga pläderar alltid för fattigdom,” tillade han. “De säger alltid att alla förändringar i arrangemanget är till fördel för skattebetalaren. Det är de aldrig. Arrangemangen som görs är till fördel för kungafamiljen. Så har det alltid varit.”



Ombedd om en kommentar gällande huruvida det var lämpligt att kungens ersättning kommer öka så signifikativt mitt i den pågående levnadskostnadskrisen påpekade en talesperson från Buckingham Palace att the sovereign grant har legat still på £86m (1,16 miljarder kr) i flera år, vilket hon sa var en reell nedskärning ställd mot inflationen.



Talespersonen argumenterade inte emot att the sovereign grant kommer vara £124,8m (1,68 miljarder kr) från 2025. Men hon sa att ökningen kommer vara “tillfällig, endast för räkenskapsåren 2025-26 och 2026-27” och att det kommer användas för att slutföra renoveringsarbetet på Buckingham Palace.



Moderniseringen av det kungliga palatset har sedan länge använts för att rättfärdiga ökningar av the sovereign grant, som bara var £31m (418,3 miljoner kr) när det först introducerades 2012-13. Under en “gyllene spärr”-klausul i the Sovereign Grant-lagen kan pengarna som ges till monarken aldrig minska, inte ens om the crown estates vinster sjunker.



En talesperson för the Treasury sa: “The grant har i stort sett varit oförändrad sedan 2020 och den här tillfälliga ökningen täcker det som återstår av renoveringen av Buckingham Palace. Vi kommer att granska the grant 2026 och förväntar oss att ta ner den igen 2027.”

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2023 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards