Direktlänk till inlägg 6 augusti 2023

NAZISTSYMBOLER PÅ UKRAINAS FRONTLINJER UNDERSTRYKER BESVÄRLIGA FRÅGOR FRÅN HISTORIEN

Av Mikael Holmkvist - 6 augusti 2023 23:59

Soldaternas användande av tygmärken med nazistemblem på riskerar att underblåsa den ryska propagandan och sprider bilder som väst har spenderat ett halvt sekel på att försöka eliminera

 

En bild på en ukrainsk soldat med ett tygmärke med symbolen Totenkopf på, ett exempel på nazistisk ikonografi, som postades på Ukrainas försvarsministeriums Twitter-konto, innan det raderades. Credit:... Vlad Novak, via Ukrainas försvarsministeriums Twitter-konto.

 



 

 

AV: Thomas Gibbons-Neff, The New York Times, publicerad måndag 5 juni 2023, uppdaterad 7 juni 2023




KIEV, Ukraina - Sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina förra året har den ukrainska regeringen och NATO-allierade postat tre till synes ofarliga fotografier, för att sedan tystlåtet radera dem från deras social medier: en soldat som står i en grupp, en annan som vilar i en skyttegrav och en beredskapsarbetare som poserar framför en lastbil.



På varje fotografi bar ukrainare i uniform tygmärken med symboler som gjordes ökända av Nazityskland och som sedan dess har blivit en del av ikonografin hos olika hatgrupper på den extrema högerkanten. 



Fotografierna och borttagningarna av dem understryker den ukrainska militärens komplicerade relation med nazistiska bilder, en relation formad under både sovjetisk och tysk ockupation under andra världskriget.



Den relationen har blivit extra känslig p g a att Rysslands president Vladimir V. Putin falskt har deklarerat Ukraina som en naziststat, ett påstående som han har använt för att rättfärdiga hans illegala invasion.



Ukraina har genom lagstiftning och militär omstrukturering i flera år arbetat med att få kontroll på en perifer högerextrem rörelse vars medlemmar stolt bär symboler stöpta i nazismens historia och omfamnar åsikter fientliga mot den politiska vänstern, LGBTQ-rörelser och etniska minoriteter. Men en del medlemmar av dessa grupper har krigat mot Ryssland sedan Kreml illegalt annekterade en del av Krimregionen i Ukraina 2014 och nu är de en del av den bredare militära strukturen. En del ses som nationalhjältar, trots att extremhögern fortfarande är politiskt marginaliserad.



Ikonografin från dessa grupper, som inkluderar tygmärken med en dödskalle med korslagda knotor under, en symbol som bars av vakterna i koncentrationslägren och en annan symbol känd som Svarta solen, dyker nu upp med viss regelbundenhet på uniformerna hos soldaterna som krigar vid frontlinjen, inklusive soldater som säger att bilderna symboliserar ukrainsk suveränitet och stolthet, inte nazism.



Kortsiktigt riskerar det att förstärka herr Putins propaganda och ge bränsle till hans falska påstående om att Ukraina måste “avnazifieras” - en position som ignorerar det faktum att Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, är jude. Ur ett bredare perspektiv riskerar Ukrainas ambivalens gällande dessa symboler, och ibland t o m acceptans för dem, att ge nytt liv till ikoner som väst har spenderat mer än ett halvt århundrade på att försöka eliminera.



“Vad som oroar mig, i den ukrainska kontexten, är att folk i Ukraina som befinner sig på chefspositioner antingen inte förstår eller så vill de inte förstå och erkänna hur man ser på dessa symboler utanför Ukraina,” sa Michael Colborne, en forskare för undersökningsgruppen Bellingcat som studerar den internationella extremhögern. “Jag tror att ukrainare alltmer måste inse att dessa bilder underminerar stödet för landet.”



I ett uttalande sa det ukrainska försvarsministeriet att som ett land som fick lida enormt mycket under tysk ockupation “Betonar vi att Ukraina kategoriskt fördömer alla former av manifesteringar av nazism.”



Hittills har bilderna inte undergrävt det internationella stödet för kriget. Men det har lämnat diplomater, västerländska journalister och påverkansgrupper i en svår position: Att ropa på uppmärksamhet mot ikonografin riskerar att spela med i den ryska propagandan. Att inte säga någonting alls tillåter en spridning av det.



T o m judiska grupper och organisationer som jobbar mot hat som traditionellt sett har påpekat hatfyllda symboler har till största delen hållit tyst. Enskilt har vissa ledare oroat sig för att bli sedda som personer som omfamnar den ryska propagandan.



Frågor gällande hur man ska tolka dessa symboler är lika splittrande som de är ihållande, och inte bara i Ukraina. I den amerikanska södern har vissa idag insisterat på att sydstatsflaggan symboliserar stolthet, inte dess historia med rasism och utbrytning. Svastikan var en viktig hinduistisk symbol innan den togs över av nazisterna.



I april postade Ukrainas försvarsministerium ett fotografi på deras Twitter-konto föreställande en soldat med ett tygmärke på sig med ett kranium och korsade knotor under känd som Totenkopf, eller Dödskalle. Den specifika symbolen på den bilden gjordes ökänd av en nazistisk enhet som begick krigsbrott och vaktade koncentrationsläger under andra världskriget.



På tygmärket på fotografiet ser man Totenkopf-symbolen på en ukrainsk flagga och en liten sexa under. Det är officiell merch för Death in June, ett brittiskt neofolkband som the Southern Poverty Law Center har sagt producerar “hatretorik” som “utnyttjar teman och bilder från fascismen och nazismen.”



The Anti-Defamation League ser Totenkopf som “en vanlig hatsymbol.” Men Jake Hyman, en talesman för gruppen, sa att det var omöjligt att “dra en slutsats gällande personen som bär den eller den ukrainska armén” baserat på tygmärket.



“Bilden, även om den är anstötlig, tillhör ett musikband,” sa herr Hyman.



Bandet använder nu fotografiet postat av den ukrainska militären för att marknadsföra Totenkopf-tygmärket.



The New York Times frågade det ukrainska försvarsministeriet den 27 april om tweeten. Flera timmar senare var uppladdningen raderad. “Efter att ha studerat det här fallet kom vi fram till slutsatsen att den här logotypen kan tolkas tvetydigt,” sa ministeriet i ett uttalande.



Soldaten på fotografiet var en del av en volontärenhet kallad Da Vincis vargar, som började som en del av den paramilitära grenen av Ukrainas Högra sektorn, en koalition av högerextrema organisationer och politiska partier som militariserades efter Rysslands illegala annektering av Krim.



Åtminstone fem andra fotografier på Vargarnas Instagram- och Facebook-sidor visar deras soldater med tygmärken av nazistisk stil på sig, inklusive Totenkopf.



NATO-militärer, en allians som Ukraina hoppas få gå med i, tolererar inte sådana tygmärken. När sådana symboler har dykt upp har grupper som the Anti-Defamation League uttalat sig och de militära ledarna har reagerat snabbt.



Förra månaden postade Ukrainas statliga räddningstjänst ett fotografi på Instagram föreställande en soldat med en Svart sol-symbol på sig, den är också känd som en Sonnenrad och den kunde ses på slottet som tillhörde Heinrich Himmler, nazistgeneralen och SS-chefen. Den Svarta solen är populär bland nynazister och folk som tror på vit överhöghet.



I mars 2022 postade NATO:s Twitter-konto ett fotografi på en ukrainsk soldat som bar ett liknande tygmärke.


 

En ukrainsk soldat bär vad som ser ut att vara en Svart sol på bröstet på hennes uniform på det här fotografiet publicerat av Ukrainas väpnade styrkors generalstab den 14 februari och på NATO:s Twitter-konto innan det raderades. Credit… Ukrainas väpnade styrkors generalstab.

 



Båda fotografierna plockades snabbt bort.



I november, under ett möte med Times-reportrar nära frontlinjen, bar en ukrainsk presschef en variant av Totenkopf gjord av ett företag som kallar sig R3ICH (uttalas “Reich”). Han sa att han inte trodde att tygmärket var kopplat till nazisterna. En annan presschef som var närvarande sa att andra journalister hade bett soldaterna att plocka bort tygmärket innan de tog bilder.



Ihor Kozlovskyj, en ukrainsk historiker och religionsvetare, sa att symbolerna har betydelser som är unika för Ukraina och bör tolkas efter hur ukrainare ser på dem, inte efter hur de har använts på annat håll.



“Symbolen kan leva i vilket samhälle eller vilken historia som helst, oberoende av hur det används i andra delar av världen,” sa herr Kozlovskyj. 



Ryska soldater i Ukraina har också setts bära nazistinfluerade tygmärken, det understryker bara hur komplicerat det är att tolka dessa symboler i en region stöpt i sovjetisk och tysk historia.



Sovjetunionen skrev under en nonaggressionspakt med Tyskland 1939, så de blev tagna med överraskning två år senare när nazisterna invaderade Ukraina, som då var en del av Sovjetunionen. Ukraina hade då lidit rejält under en sovjetisk regering som skapade en hungersnöd som dödade miljontals. Många ukrainare såg initialt nazisterna som befriare.



Fraktioner från Organisationen för ukrainska nationalister och dess upprorsarmé kämpade sida vid sida med nazisterna i vad de såg som en kamp för ukrainsk självständighet. Medlemmar av den gruppen deltog även i grymheterna mot judar och civila polacker. Men senare i kriget började några av dem kämpa mot nazisterna.



En del ukrainare gick med i nazistiska militärenheter som Waffen-SS Galizien. Gruppen, som leddes av tyska officerare, hade ett emblem som var himmelsblått med ett lejon och tre kungakronor på. Enheten deltog i en massaker mot hundratals civila polacker 1944. I december, efter en ett år lång juridisk kamp, bestämde högsta domstolen i Ukraina att ett statligt finansierat forskningsinstitut kunde fortsätta att lista enhetens märke som exkluderat från nazistsymbolerna som förbjöds i och med en lag från 2015.



Idag, då en ny generation kämpar mot rysk ockupation, ser många ukrainare kriget som en fortsättning på kampen för självständighet under och direkt efter andra världskriget. Symboler som flaggan associerad med Ukrainska upprorsarmén och det Galiziska märket har blivit symboler för antiryskt motstånd och nationell stolthet.


 

En rysk frivillig i ukrainska armén, i mitten, bär ett Galiziskt märke och ett annat föreställer en Totenkopf i södra Ukraina 2022. Credit… Ivor Prickett för The New York Times.

 



Det gör det svårt att, enbart baserat på symbolerna, enkelt separera ukrainare som är arga på den ryska invasionen från de som stödjer landets högerextrema grupper. 



Enheter som Da Vincis Vargar, den mer välkända Azovbataljonen och andra som började med högerextrema medlemmar har plockats in i den ukrainska militären och har varit starkt bidragande i försvaret av Ukraina mot de ryska trupperna.



Azovbataljonen hyllades efter att ha hållit ut under belägringen av den södra staden Mariupol förra året. Efter att befälhavaren för Da Vincis Vargar dödades i mars fick han en hjältebegravning, som herr Zelenskyj närvarade vid.



“Jag tror att några av dessa högerextrema enheter blandar in ganska mycket av deras egna mytbildning i det offentliga samtalet,” sa herr Colborne, forskaren. “Men jag tycker att det minsta som kan och borde göras överallt, inte bara i Ukraina, är att inte tillåta de högerextremas symboler, retorik och idéer att sippra in i det offentliga samtalet.”





Kitty Bennett och Susan C. Beachy bidrog med research.



Thomas Gibbons-Neff är en korrespondent i Ukraina och en f d marin infanterist. @tmgneff https://twitter.com/tmgneff

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2023 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards