Direktlänk till inlägg 8 augusti 2023

ILSKAN MOT IRANS “MORALPOLIS” EXPLODERAR EFTER MAHSA AMINIS DÖD

Av Mikael Holmkvist - 8 augusti 2023 19:07

Ilskan sprider sig genom landet efter 22-åriga Mahsa Aminis död i “moralpolisens” häkte


AV: Joyce Sohyun Lee, Stefanie Le, Atthar Mirza, Babak Dehghanpisheh och Kareem Fahim, The Washington Post. 


Uppdaterad: 22 september, 2022 klockan 21:46 (svensk tid). Publicerad: 21 september, 2022 klockan 18:13 (svensk tid)


 

 

Protesterna inleddes småskaligt, utanför sjukhuset i Teheran där en 22-årig iransk kvinna vid namn Mahsa Amini dog förra veckan efter att ha blivit häktad av “moralpolisen” för ett brott mot landets hårda begränsningar gällande kvinnors klädsel. I tisdags rusade protesterna fram över landet, i ett utbrott av sorg, ilska och trots. Många leddes av kvinnor, som brände deras slöjor, klippte deras hår och skanderade: “Död åt diktatorn.”



Vildheten i protesterna eldas på av upprördheten över flera saker på en och samma gång: anklagelserna om att Amini blev slagen i häktet innan hon kollapsade och föll i koma; prioriteringarna hos Irans regering, ledd av den ultrakonservativa presidenten Ebrahim Raisi, som strikt har upprätthållit klädkoder och bemyndigat den avskydda moralpolisen under en tid av utspritt ekonomiskt lidande; och smärtan i Aminis familj, etniska kurder från ett landsbygdsområde i Iran, vars uttryck för smärta och chock har gett genklang över hela landet.


 

En tidning i Teheran med en bild på Mahsa Amini, som dog då hon var häktad av Irans “moralpolis.”(Majid Asgaripour/WANA/Reuters)




Amini hade inga hälsoproblem som skulle kunna förklara hennes död, sa hennes familj, som inte kan begripa hur hon kunde attrahera polisens intresse. “Inte ens en 60-årig kvinna var lika täckt som Mahsa,” sa hennes pappa, Amjad Amini, i en intervju med en iransk nyhetsbyrå.




Rättighetsgrupper säger att åtminstone sju människor har dödats i demonstrationerna, de största i Iran sedan protester bröt ut 2019 gällande nedskärningen av bränslesubventionerna. Under dessa protester, precis som vid de som nu skakar om landet, svarade myndigheterna genom att stänga ner delar av internetuppkopplingen och i vissa fall tillgrep de dödligt våld, inklusive användande av skarp ammunition.



I torsdags påtvingade USA sanktioner mot seniora representanter för Irans underrättelsetjänst och rättsväsende och fördömde vad utrikesministern Antony Blinken kallade Aminis “tragiska och brutala död.”



Videor delade på sociala medier 21 september visar demonstranter som ger sig på säkerhetsfordon i de norra städerna Amol och Nowshahr. (Video: Twitter)




Demonstranterna har blivit djärvare och riktar sin vrede mot landets säkerhetsstyrkor. I den norra staden Amol kan man i videor se demonstranter jaga ett retirerande polisfordon. I väst, i Nowshahr, välter demonstranter en polisbil medan åskådare jublar åt dem. “Moralpolisen”, eller “vägledningspatrullerna”, som patrullerar gatorna i utmärkande vita fordon med ett grönt streck på, har funnits i många år, men de har blivit mer aggressiva under Raisi. T o m innan Aminis död hade videor som dokumenterade deras brutalitet provocerat fram utspridd ilska, inklusive en video från i augusti som såg ut att visa en häktad kvinna som kastades ut från en fortkörande skåpbil.



Den kurdiska regionen

 





Två videor från de kurdiska städerna Abdanan och Kamyaran visar ögonblick från protesterna som utbröt i Iran den 17 september.



Videor visar demonstranter, en del talar kurdiska, som gått ut på gatorna i Kamyaran och Abdanan, nära Irans gräns mot Irak. Många av protesterna har koncentrerats till den västliga, fattiga, övervägande kurdiska regionen som Aminis familj kommer från. Kurderna - som talar deras eget språk, har en distinkt kulturell identitet och är främst sunnimuslimer i ett land där majoriteten är shia - har i årtionden klagat på centralregeringens försummelse av dem.



De konservativa områdena

 



Protesterna, en del våldsamma, har spridit sig till den religiösa iranska staden Mashhad. 

(Video: Twitter)



Stora demonstrationer blossade även upp i två iranska städer som anses vara heliga av shiamuslimer och lockar till sig tiotals miljoner pilgrimer varje år. “Kanoner, pansarvagnar och raketer, prästerna måste bort,” skanderade demonstranterna i Mashhad, Irans näst största stad och platsen för den vördade Imam Rezas heliga grav. De samlades på Ahmadabad-vägen, en större genomfartsled, där man långt bort kunde se en brand. I en annan video från Qom, ett centrum för religionsvetenskap, marscherar demonstranter på en gata och visslar, några kastar även stenar. “Kasta på honom,” skriker någon, samtidigt som folkmassan forsar framåt.



Huvudstaden

 


Stora protester i huvudstaden Teheran. (Video: DW News)



Demonstrationerna nådde snabbt huvudstaden och i en video ser man demonstranter samlas på Vali-e Asr, ett stort torg i centrala Teheran. “Ohederliga, ohederliga,” skriker folket samtidigt som de blir måltavlor för vattenkanoner monterade på taket på ett bepansrat polisfordon. En annan video från centrala Teheran visar studenter vid tekniska universitetet Amirkabir som skanderar “Död åt diktatorn” - en referens till Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei. Ilskan har vuxit på universiteten under de senaste månaderna p g a regeringens allt strängare upprätthållning av hijab-reglerna. Studenter som protesterar riskerar att bli gripna eller placerade på en svart lista som hotar deras akademiska framsteg.



Norr och söder

 




Video postad online visar protester i den iranska staden Kerman i söder. (Video: Twitter)



Protesterna har spridit sig långt utanför huvudstaden till Irans traditionellt sett bångstyriga områden. I en video från Kerman, i sydöstra Iran, ser man en ung kvinna sitta på en låda, omgiven av en jublande folkmassa, och sen tar hon av sig sin slöja och klipper av sitt eget hår. “En iranier kommer att dö men förtryck kommer inte att accepteras," skanderar folkmassan. I Sari, nära Kaspiska havet, dansar en kvinna runt ett litet bål och kastar sen sin slöja in i flammorna.



En video postad online visar protester i den iranska staden Rasht, nordväst om Teheran. (Video: Twitter)




En annan video från Rasht, som också ligger nära Kaspiska havet, visar en folksamling med unga män runt en polis som viftar med vad som ser ut att vara en elpistol. Inom några sekunder attackerar folkmassan, knuffar polisen till marken och misshandlar honom. Då skott hörs flyr demonstranterna.





Karen DeYoung bidrog till den här rapporten.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2023 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards