Direktlänk till inlägg 8 augusti 2023

SVERIGES GLIDNING FRÅN FREDLIG VÄLFÄRDSSTAT TILL EUROPAS HUVUDSTAD FÖR SKJUTVAPENMORD

Av Mikael Holmkvist - 8 augusti 2023 19:17

Mordiska gäng och en integrationskris sliter nationen i stycken och fällde dess regering förra året

 

Sveriges polis har svårt att hantera ökningen av skjutvapenrelaterat våld.  Statsministern, Ulf Kristersson, har kallat brottslingarna “inhemska terrorister”.

 


 

 

AV: Louise Callaghan, The Sunday Times, söndag 6 augusti, 2023



Reine Berglund skulle precis ta en tugga av sin hamburgare när larmet kom: ännu ett mord. Under hans 20 år i Stockholmspolisen har han sett hur de södra förorterna, där han växte upp och där han patrullerar varje dag, har gripits av våld med skjutvapen. Dödsskjutningar har skjutit i höjden då gängmedlemmar attackerat varandra; magra tonåringar som sprejat kulor in i folkmassor med Kalasjnikov som de knappt kunde hålla ordentligt.



Klockan 18:00 en fredagkväll i januari hände det igen. Berglund och hans partner gasade ut från polisstationen och körde till en sushirestaurang vid ett välbesökt shoppingtorg. Där inne såg de en 15-årig pojke ligga på golvet. Han hade blivit skjuten mellan ögonen, en ren avrättning, inför ett rum fullt av matgäster.



En annan 15-åring greps senare misstänkt för mordet på den jämnårige pojken.



“Den här spiralen tar aldrig slut,” säger Berglund, 51, då han står vid brottsplatsen i sommarsolen. “Det är öga för öga, tand för tand. Ibland väntar vi bara på att nästa mord ska ske.” 



Idag är Sverige Europas huvudstad för mord med skjutvapen. Enligt svenska Brottsförebyggande rådet sköts 63 människor ihjäl förra året: det är mer än dubbelt så många som det europeiska genomsnittet och per capita betydligt många fler än London eller Paris.



Samtidigt som nivån av våldsbrott har hållit sig relativt stabil i Sverige under de senaste årtiondena, det har t o m minskat något, så har andelen dödligt skjutvapenvåld och attacker med sprängämnen skjutit i höjden. Effekten på det svenska samhället har varit slående. I tillägg till alla förlorade liv har våldet även fällt en regering, ändrat lagar, den förda politiken och blivit det största samtalsämnet i ett land som en gång i tiden var stolt över sitt rykte som en fredlig välfärdsstat.



Det har även sparkat till bålgetingboet* känt som integration. Idag är en femtedel av alla människor som bor i Sverige födda utanför landet. Den överväldigande majoriteten av personerna som är involverade i gängkriminaliteten är unga svenska män som fötts utomlands eller vars föräldrar eller mor/farföräldrar emigrerat till landet.


*Kick the hornet’s nest, engelskt uttryck som betyder att man gör något som skapar mycket kontrovers eller producerar en situation som är extremt svår att hantera.


 

Den svenska polisen måste brottas med en rad olika vapen på gatorna i deras städer. Tonåriga gängmedlemmar kan knappt hålla i en del av vapnen som de äger. JONATHAN NACKSTRAND/AFP/GETTY IMAGES

 



Många har argumenterat för att myndigheterna för länge har ignorerat det växande problemet med gängvåld för att de ville undvika att ses som rasister, eller för att det helt enkelt kändes som att det bara hände i de mycket segregerade förorterna, långt borta från de politiska beslutsfattarnas bekväma liv.



“Vi vaknade för sent,” sa Berglund. “Vid något tillfälle började vi ställa för få krav på folk. Jag är den första att välkomna människor från andra länder men det måste finnas några krav för att vara en del av samhället.”



T o m innan det konservativa partiet Moderaterna, i allians med det populistiska högerpartiet Sverigedemokraterna, besegrade Socialdemokraterna i valet i september hade alla andra politiker och myndighetspersoner gjort allt för att visa sig tuffa mot kriminaliteten.



Några har följt exemplet från grannlandet Danmark, som har haft vissa framgångar i kampen mot gängvåldet. Under det senaste årtiondet har, enligt myndigheterna, antalet gängmedlemmar där sjunkit med en tredjedel. Svenska politiker har argumenterat för att Danmark, som har en mycket mer öppen hårdför attityd mot invandring och integration, besegrar gängen tack vare hårdare straff och introduceringen av visitationszoner.


 

Polisen undersöker platsen för ännu en skjutning i juni i Farsta, södra Stockholm.

NYHETSBYRÅN TT/REUTERS




Men David Sausdal, en dansk kriminolog vid universitetet i Lund, säger att det inte finns några bevis för att de hårda åtgärderna var ansvariga för reduceringen av gängkriminalitet. Faktorer som förbättrade levnadsvillkor och sociala tjänster i utsatta områden, samt en växande erfarenhet och skicklighet inom poliskåren, har sannolikt haft ett stort inflytande.



“Sättet vi hanterar brott- och riskfrågor på i Danmark, vi gör det även väldigt mycket genom välfärds- och bostadspolitik, utbildningspolitik,” sa Sausdal. “För att hålla brotten borta eller för att minimera risken för att ungdomar går med i gäng behöver man ett slags välfungerande välfärdssamhälle.” 



Det har inte dämpat Sveriges entusiasm för den “danska modellen”. Straffsänkningar för vissa unga brottslingar har skrotats, det är en av ett antal förändringar i lagstiftningen som har visat sig populära hos väljarna.



Experter på brottslighet i Sverige säger att det fortfarande är oklart exakt vad som fungerar. I Malmö, staden som en gång hölls upp av Donald Trump som bevis på att mjukt polisarbete och invandring leder till ohämmat kaos, har situationen lugnat ner sig.



Vissa berömmer Sluta Skjut-programmet, implementerat 2018 och baserat på en modell som användes i Boston på 1990-talet. Det fokuserade på dialog mellan polisen, myndigheterna och gängledarna - siktet var inställt direkt på de mest våldsamma brottslingarna för att tygla antalet dödsfall.



Men det finns inte många bevis för att Sluta Skjut förklarar reduceringen av gängrelaterade mord och attacker med sprängämnen i Malmö. Vissa kriminologer säger att problemet helt enkelt flyttade till Stockholm istället. I förorterna med hyreslägenheter strax utanför huvudstaden, kallade “utsatta områden” av polisen, står unga människor idag i princip i kö för att gå med i olika gäng.



Kovan Alshawish, reporter på SVT, den svenska public service-kanalen, som fokuserar på gängkriminalitet sa att vissa grupper är mycket organiserade, med ledare, ställföreträdare och närmsta män, hela vägen ner till de yngsta pojkarna som springer ärenden och håller utkik, de kan vara så unga som nio år.



Andra är mer löst organiserade: grupper av vänner som växte upp tillsammans och hamnade i gäng. De delas inte upp efter etnicitet men är till störst del en blandning av unga svenska män vars föräldrar eller mor/farföräldrar kom till landet från så skilda platser som Östeuropa, Afrika, Latinamerika och Mellanöstern. De får in sina pengar genom försäljning av droger och vapen samt utpressning och bedrägerier. I deras hypermacho, statusfokuserade värld kan man hämnas den lättaste förseelsen med mord.



Trots att många av de “utsatta områdena” ser idylliska ut, med rena gator, parker och trädgårdar så har de höga nivåerna av segregation tillsammans med en brist på sociala tjänster och statlig infrastruktur skapat en djup klyfta mellan dem och det vanliga svenska samhället.



“Statliga tjänster har försvunnit och skolresultaten har sjunkit under de senaste 20 åren,” sa Alshawish. “De är parallellsamhällen.”



Unga människor som inte känner sig som en del av samhället - vissa talar inte språket flytande, trots att de är svenska medborgare som är födda och uppvuxna i landet - är enkla byten för gängen.



Berglund, polismannen, sa att ledarna kan köpa lojalitet av barn i deras hyreshusområde med så lite som en pizza. “Sen säger de, ‘Öj, kan du hålla utkik, säg till oss om polisen kommer’,” sa han. “Om du säger ja en gång kan du inte säga nej, för då kommer de säga att du har en skuld till dem.” 



Ofta betalas unga gängmedlemmar i kläder, inklusive t-shirts och kepsar värda hundratals pund (1 pund = 13,53 kr), istället för pengar. På Kronofogdens hemsida, där varor som har beslagtagits av myndigheten visas upp, finns jackor från designermärken som Canada Goose till försäljning, ofta i den minsta möjliga storleken för män.



Berglund avfärdade tanken på att gängvåld skulle kunna lösas av att staten utvidgar de sociala tjänsterna. “Problemet är inte att de inte har någon fritidsgård,” sa han då vi promenerade genom Huddinge, den förort i södra Stockholm som han arbetar i. “I Vårby [en annan förort] hade vi folk som kom in på fritidsgården iklädda skottsäkra västar. Det gör man inte om man inte tror att det finns en risk att du kommer bli skjuten.”



Han säger att istället behöver de ökade polisresurser och utbildning, samt ett större engagemang med familjerna till gängmedlemmar, skolor och socialtjänsten.



För vissa familjer är det redan för sent. Omer Sarihan, 66, flyttade till Sverige på 1970-talet från sin hemstad Konya, Turkiet. Under flera årtionden byggde han upp ett bra liv i Stockholm, uppfostrade sina fyra barn och alla gick vidare till egna, framgångsrika karriärer. Hans äldsta, Serdar, var en väl respekterad fastighetsmäklare. När Omer slutade på sitt jobb där han drev ett taxiföretag började han jobba med honom. 



Men familjen hade konstant problem med Serdars son, Adem, som sent i tonåren hamnade fel. Efter år av gräl avbröt han kontakten med sin far och farfar.



I mars visade ett svenskt tv-program Adems namn och en bild på honom. De berättade att han var efterlyst i samband med en skjutning i Uppsala, en stad norr om Stockholm, där det verkade som att måltavlan var en välkänd kriminell ledares familj.



Adems släktingar säger att de inte varnades om att detta hade målat en måltavla på deras ryggar - gäng är kända för att attackera familjemedlemmar till rivaliserande brottslingar med hämndmord. Några timmar senare mördade beväpnade män Serdar vid ytterdörren till hans hem. Hans unga döttrar låg och sov på övervåningen. Adem anmälde sig till polisen och släpptes senare.



“De har förstört våra liv,” sa Omer. “Det här är inte gängvåld. Det här är terrorism … jag dör varje dag av den här smärtan.”

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2023 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards