Direktlänk till inlägg 18 augusti 2023

IRANS MORALPOLIS, ELLER VÄGLEDNINGSPATRULLEN, SOM DE KALLAR SIG...

Av Mikael Holmkvist - 18 augusti 2023 22:30

Från Wikipedia:

 

 

Vägledningspatrullen

Vägledningspatrullen (persiska: گشت ارشاد, romaniserat: gašt-e eršâd) eller moralpolisen är en islamisk religionspolisstyrka och sedlighetspolis inom Islamiska republiken Irans brottsbekämpningskommando. Vägledningspatrullen ser till att de islamiska sharialagarna efterlevs i Iran; detta gäller mest upprätthållandet av den islamiska klädkoden, som att se till att kvinnorna i landet bär hijab. Vägledningspatrullen grundades 2005 som en efterträdande organisation till de äldre Islamiska revolutionens kommittéer och de är direkt underställda högste ledaren (Ali Khamenei). 

 

 

Vägledningspatrullen

 

Symbolen som Vägledningspatrullen använder.

 

 

Översikt

Grundat: Sommaren 2005

Ersatte: Islamiska revolutionens kommittéer

Typ av polis: Religiös och sedlighet

Status: Upplöst 3 december, 2022, återinförd 16 juli, 2023. 

Tillhör: Islamiska republiken Irans brottsbekämpningskommando. 

 

 

Historia

Sedan den islamiska revolutionen i Iran 1979 kräver iransk lag att alla kvinnor i landet bär hijab som täcker deras huvud och nacke, samt döljer deras hår.

 

 

På 1980-talet var det Islamiska revolutionens kommittéer som fyllde funktionen som islamisk religionspolis i Iran. 2005 efterträddes de av Vägledningspatrullen. Vägledningspatrullen är direkt underställd Irans högste ledare (Ali Khamenei).

 

 

På iranska mors dag 2013 belönade patrullen kvinnor med blommor för att de bar chador (den föredragna varianten av hijaben).

 

 

Enligt Irans inrikesminister togs under en period på tre månader 2014 220,000 kvinnor in på polisstationer och skrev på redogörelser där de lovade att bära hijab. Ytterligare 19,000 informerades om att dölja håret och 9,000 greps. Under hela 2014 gav polisen varningar och vägledning till 3,6 miljoner andra iranier som på något sätt inte följde den islamiska klädkoden.

 

 

Under en period på åtta månader 2015 stoppade polisen i Teheran 40,000 kvinnor som körde bil och inte följde de islamiska reglerna för hur man klär sig ordentligt, de flesta fick dessutom sina bilar beslagtagna, i allmänhet under en vecka. Under 2016 använde Vägledningspatrullen 7,000 poliser som jobbade undercover för att gripa människor som inte följde den islamiska klädkoden.

 

 

Vägledningspatrullen har även trakasserat transkvinnor för bristande könskonformitet. När en iransk transkvinna i april 2018 blev misshandlad vägrade polisen att hjälpa henne.

 

 

Iran har även förbjudit kvinnor att använda smink, men många kvinnor trotsade förbudet och riskerade att bli gripna.

 

 

Aktiviteter

 

Poliser från Vägledningspatrullen och deras fordon.

 

 

 

En kvinna grips på Vanaktorget av en religiös poliskvinna för att hon bär en “felaktig” hijab.

 

 

Vägledningspatruller består ofta av en polisbuss med en manlig besättning ackompanjerad av chador-klädda kvinnor som står utposterade vid välbesökta offentliga platser (t ex köpcentrum, stora torg och tunnelabanestationer), för att gripa kvinnor som inte bär hijab eller inte bär dem i enlighet med statens föreskrifter. Enligt Amnesty International tvingas “flickor så unga som sju år” att bära hijab. Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter sade att unga iranska kvinnor blev våldsamt slagna i ansiktet, misshandlade med batonger och knuffade in i polisbussar. Kvinnorna körs sedan till en kriminalvårdsbyggnad eller polisstation där de tillrättavisas och informeras om hur de ska klä sig, de blir även fotograferade av polisen som dessutom registrerar deras personuppgifter. Ibland tvingas kvinnorna att förstöra eventuellt “dålig” klädsel med en sax och ofta släpps de ut till sina släktingar samma dag, men många häktas också. Under paragraf 683 i Irans islamiska strafflag är straffet för en kvinna som inte bär hijab fängelse från 10 dagar till två månader och böter på 50,000 till 500,000 iranska rial (12,93 kr till 129,32 kr). Lagbrytare kan även bestraffas med 74 piskrapp. 

 

 

 

En polisbuss från Vägledningspatrullen parkerad framför Mellatparken i Teheran.

 

 

Vägledningspatrullen övervakar även oanständig klädsel hos män, “västerländska” frisyrer på män, manlig-kvinnlig fraternisering, överträdelser av restriktionerna mot att bära smink och bärandet av starka färger, tajta kläder, slitna jeans och korta byxor. Det ses som ett brott att visa för mycket hår under en huvudduk och en pojkvän och flickvän får inte ses ta en promenad tillsammans.

 

 

Det händer att allmänheten anmäler en annan person för vad som upplevs som ett brott mot klädkoden och trafikkameror används också för att identifiera brott mot klädkoden. Irans system med övervakningskameror på t ex kaféer, universitet och förskolor vidarebefordrar dessutom deras filmer till polisen.

 

 

Den 27 december 2017 sa brigadgeneral Hossein Rahimi, chef för polisen i Teheran, följande: “Enligt befälhavaren för NAJA (Iranska offentliga värnpliktsorganisationen) kommer inga rättsfall längre att resas mot de som inte observerar islamiska värderingar eller visar oaktsamhet på det området och de kommer inte föras till häktet; istället kommer utbildningsklasser för att reformera deras beteende att erbjudas.”

 

 

Kontroverser

Den 13 september 2022 grep Vägledningspatrullen Mahsa Amini, en 22-årig iransk kvinna, för att hon ska ha burit sin hijab felaktigt, på ett sätt så att man kunde se en del av hennes hår under hijaben. Hon dog i häktet; de påstod att det berodde på ett hjärtfel och som en konsekvens av det dog hon komatös två dagar senare. Blåmärken på hennes ben och i hennes ansikte var för många ett tecken på att hon hade misshandlats, trots att polisen förnekade detta. Flera medicinska representanter och medfångar som bevittnade gripandet av henne påstår att poliser från Vägledningspatrullen torterade henne i en polisbuss innan de kom fram till stationen. Bortförandet av henne och det efterföljande mordet ledde till en våg av demonstrationer i Iran, bl a vid Teherans universitet och sjukhuset Kasra, där hon dog.

 

 

Sanktioner

Den 22 september 2022, under Mahsa Amini-protesterna, annonserade USA:s finansdepartement att de utfärdat sanktioner mot Vägledningspatrullen och mot sju seniora ledare för Irans olika säkerhetsorganisationer, “för våld mot demonstranter och Mahsa Aminis död”. Dessa ledare inkluderade Mohammad Rostami Cheshmeh Gachi, chef för Irans moralpolis, Haj Ahmad Mirzaei, chef för moralpolisens Teheranavdelning och andra säkerhetschefer. Sanktionerna involverar en blockad av alla egendomar eller intressen av egendomar inom USA:s jurisdiktion och en direktanmälan till USA:s finansdepartement. Straff kommer att utfärdas mot alla parter som främjar transaktioner eller tjänster till de sanktionerade enheterna.

 

 

Den 26 september 2022 slog Kanadas premiärminister Justin Trudeau fast att Kanadas regering kommer införa sanktioner mot Vägledningspatrullen, dess ledare och poliserna ansvariga för Mahsa Aminis död och de hårda tagen mot demonstranterna.

 

 

Religiösa meningsskiljaktigeheter

Vissa tjänstemän säger att ur deras perspektiv är Vägledningspatrullen en islamisk religionpolis som fullgör den islamiska skyldigheten att visa vad som är rätt och förbjuda det som är fel och att det är så folket vill ha det. Andra är emot Vägledningspatrullens existens p g a att myndigheterna borde respektera medborgarnas frihet och värdighet och upprätthålla iransk lag, inte påtvinga folket islam. Vissa har kallat Vägledningspatrullen icke islamisk, mest för att deras insatser är haram (förbjudna) då de leder till upproriskhet. Vissa argumenterar för att saken borde vara en ömsesidig skyldighet, där även folket tillåts att handleda statliga anställda, men i praktiken är det strikt ensidigt.

 

 

Påstådd upplösning

Irans riksåklagare, Mohammad Jafar Montazeri, slog den 3 december 2022 i Qom fast att polisens Vägledningspatrull inte står under rättsväsendets tillsyn och att den höll på att upplösas. Han sa också att lagen gällande hijab var under granskning. Men den 5 december hade Irans regering inte kommit med någon officiell bekräftelse på att Vägledningspatrullen hade upplösts och statlig iransk media förnekade de uppgifterna. Istället kom det rapporter om att upprätthållandet av den obligatoriska hijaben och närvaron av Vägledningspatrullen hade intensifierats, särskilt i religiösa städer. Som svar på det utropade demonstranter en tre dagar lång generalstrejk där butiksinnehavare stängde sina affärsverksamheter; flera experter och demonstranter påstod att nyheten om upplösningen hade annonserats av den iranska regeringen för att överskugga bevakningen av strejken. Den statliga, arabisktalande kanalen Al Alam News Network förnekade alla rapporter om en upplösning av Vägledningspatrullen och tillade att “det maximala intrycket som kan tas” från Montazeris kommentar är att moralpolisen och hans gren av regeringen, rättsväsendet, är obesläktat. Den 16 juli, 2023, annonserade den iranska styrkan för brottsbekämpning att moralpolisens patruller skulle börja patrullera Irans gator igen.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2023 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards