Direktlänk till inlägg 17 november 2016

USA BOMBADE PRECIS JEMEN, OCH INGEN PRATAR OM DET

Av Mikael Holmkvist - 17 november 2016 20:11

Vi behöver svar från kandidaterna gällande hur de skulle hantera en dödlig konflikt i ett av Mellanösterns fattigaste länder. Vi får dem inte

  

 

AV: Moustafa Bayoumi, the Guardian, lördag 15 oktober, 2016:

 

 

Vad skulle hända om USA gick ut i krig och ingen ens noterade det? Frågan är absurd, eller hur? Men ändå så är det nästan en perfekt beskrivning av vad som faktiskt hände den gångna veckan.

 

 

Medan många amerikaner, jag själv inkluderad, var hypnotiserade av det bisarra spektaklet från Republikanerna som försöker bli president, avfyrade en US-amerikansk jagare en störtflod av kryssningsmissiler mot tre radarstationer kontrollerade av den rebelliska Huthi-rörelsen i Jemen. Den här attacken var första gången USA direkt har bekämpat rebeller i Jemens förödande inbördeskrig.

 

 

Kryssningsmissilsalvan ökar kraftigt på den redan signifikativa involveringen av US-amerikanska militärer i det djupt delade och desperat fattiga Jemen. Det är sant att USA har slagit till med drönarattacker mot al-Qaida-mål i Jemen under flera år, ibland har dessa anfall dödat civila och t.o.m US-amerikanska medborgare, men just den här militära sammandrabbningen har potential att dra in USA i en utdragen och eskalerande konflikt. Och, vilket alla vet, så har Amerika en kuslig förmåga att gå in i utdragna och eskalerande militärkonflikter.

 

 

Ändå har vi inte hört ett enda ord om detta från våra presidentkandidater.

 

 

Om vi gjorde en utredning skulle vi få reda på att Pentagon rättfärdigade den här attacken som hämnd. Förra veckan avfyrades missiler vid två separata tillfällen mot en annan jagare utanför Jemens södra kust. Dessa missiler föll ofarligt ner i vattnet, men det var tillräckligt som provokation för att marinen skulle svara med ett eget bombardemang.

 

 

Men vi skulle också få reda på att omedelbart innan dessa incidenter, lördagen den 8 oktober, släpptes en 500lb (= 226,7 kg) laserstyrd USA-tillverkad bomb över en begravningsprocession av den USA-sponsrade Saudi-ledda koalitionen som krigar mot rebellerna som, säger saudierna, stöttas av Iran. Den här bomben dödade fler än 140 människor, de flesta civila, och sårade fler än 525 människor. Human Rights Watch kallade incidenten "en uppenbar krigsförbrytelse".

 

 

Den avskyvärda attacken ledde till en stark tillrättavisning från USA, som har sålt vapen för $110 miljarder (1,044 miljarder kr) till saudierna sedan president Obama tog makten, och nyligen godkändes en försäljning för ytterligare $1,15 miljarder (10,92 miljarder kr). USA tillhandahåller även saudierna med nödvändiga underrättelser och logistik för att de ska kunna bedriva sitt krig. Enligt Reuters är USA:s regering även djupt bekymrad över att de kan bli inblandade i framtida krigsbrottsåtal som ett resultat av deras stöd till den Saudi-ledda koalitionen.

 

 

Den oron förklarar kanske varför National Security Council-talesmannen Ned Price sade att "i ljuset av detta och andra incidenter på senare, är... vi beredda att ändra vårt stöd så det [den Saudi-ledda koalitionen] bättre går i linje med US-amerikanska principer, värderingar och intressen, vilket inkluderar att uppnå ett omedelbart och varaktigt slut på Jemens tragiska konflikt". Låter bra. Men ändå bombade USA Huthi-positioner några dagar senare.

 

 

Situationen i Jemen är redan katastrofal och till stor del utom synhåll. Sedan konflikten började för 18 månader sedan har fler än 6,800 människor dödats. Både rebellerna och regimen har utfört illdåd, men de flesta av de dödade är civila och de flesta har dödats av Saudi-ledda luftangrepp. Nästan 14,4 miljoner människor "saknar möjligheten att äta sig mätta", enligt FN:s världsmatsprogram, och 2,8 miljoner människor har trängts undan. 2015 skedde 101 attacker mot skolor och sjukhus. Efter att två Läkare utan gränser-sjukhus bombades och resulterade i 20 dödsfall - ett i Taiz den 2 december 2015 och det andra i Abs den 15 augusti i år - tvingades den humanitära gruppen att dra sig tillbaka från deras sex sjukhus i norra Jemen. Och de senaste nyheterna pratar om ett kolerautbrott.

 

 

Trumps show har lyckats med att knuffa undan alla seriösa och nödvändiga politiska debatter, inte bara av bordet, utan ut genom rummet. Kandidaternas diskussioner om utrikespolitiken, till exempel, begränsas nu i princip till att handla om vem som hatar Isis mest, vem som sade vad för 13 år sedan och vem som tror att Vladimir Putin är boss över ett helt rum fullt av datahackers.

 

 

Det duger inte. Alla dagens mätningar pekar på att Hillary Clinton kommer vinna presidentvalet, och det finns ett desperat behov av verkliga svar gällande hennes politik. Kommer hon bara att fortsätta Obamas Jemen-strategi, som inte bara har misslyckats med att avsluta kriget, utan även kan komma att eskalera det? Den rådande visdomen bland många Demokrater har varit att först fokusera på att besegra Donald Trump innan de går vidare till nästa grej, men det är inte längre rättvist mot väljarna, eller folket i Jemen. Vi måste få veta mer än vad vi röstar emot, för det är viktigt att veta vad röstar på. Precis som de senaste dagarna har visat så slutar inte världen att snurra medan USA har sitt presidentval.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards