Direktlänk till inlägg 17 november 2016

AMBER RUDD GICK INTE IGENOM POLISDOKUMENTEN INNAN HON SADE NEJ TILL EN UTREDNING GÄLLANDE ORGREAVE

Av Mikael Holmkvist - 17 november 2016 20:51

Kampanjarbetare säger att inrikesministern fattade ytligt beslut "utan att anstränga sig med att titta på bevisen"

   

Vad hände vid 'Slaget om Orgreave'?

 

 

 

 

AV: David Conn, the Guardian, fredag 11 november, 2016:

 


The Guardian har gått reda på att inrikesministern, Amber Rudd, inte tittade på bevisen som finns hos South Yorkshire-polisen gällande deras operationer vid Orgreave under gruvarbetarstrejken 1984 och det efterföljande kollapsade åtalet mot 95 män innan hon sade nej till en utredning om vad som hände.

 


Inrikesministeriet har vägrat säga vilka dokument Rudd och hennes representanter tittade på, men South Yorkshire-polisen sade att de inte har skickat materialet de sitter på till inrikesministern.

 


Kampanjarbetare sade att de känner sig svikna och att Rudd har fattat ett ytligt beslut "utan att anstränga sig med att titta på bevisen".

 


South Yorkshire-polisens arkiv för Orgreave ska inkludera alla deras papper om själva operationen, i vilka poliser anklagas för att ha planerat att använda våld mot de 8,000 gruvarbetarna som samlades för att agera strejkvakter vid koksverket nära Rotherham.

 


Dokumenten relaterar även till anklagelserna som sedan riktades mot 95 gruvarbetare, som kollapsade i juni 1985 efter anklagelser om att poliser hade ljugit i rättegångssalen och fabricerat bevis. Papper som dokumenterar de 39 gruvarbetarnas efterföljande enskilda anspråk för överfall, falska arresteringar och uppsåtliga åtal, vilket polisen löste genom att betala ut £425,000 (5,15m kr) i skadestånd, finns också där.

 


Annat material inkluderar vittnesmål, listor över arresteringar gjorda, dokument gällande den "ömsesidiga hjälpen" från andra polisstyrkor, samt fotografier och filmer från dagen. Inget av detta har setts av inrikesministeriet under de 15 månader då först Theresa May, sedan Rudd, sade att de övervägde en utredning.

 


Inrikesministeriet hörde heller inte av sig till the Independent Police Complaints Commission (IPCC) gällande de bevis som de samlade in och undersökte då de skrev sin rapport i juni 2015 om Orgreave, det ska vice ordföranden för vakthundsorganet som ser till polisen, Sarah Green, ha berättat för kampanjarbetarna.

 


Inrikesministeriet vägrar säga vilka bevis May, Rudd eller hennes representanter har tittat på innan de fattade beslutet att inte inleda någon utredning. En talesperson sade bara att Rudd hade gått igenom "en rad med relevant dokumentation".

 


Joe Rollin, ordförande för the Orgreave Truth and Justice campaign (OTJC), sade: "Vi vilseleddes i mer än ett år, gavs signaler om att någon slags utredning skulle hållas, men det här visar nu att Inrikesministeriet svek oss utan att ens anstränga sig med att titta på bevisen. Folket i våra tidigare gruvsamhällen kände sig krossade av beslutet förra måndagen, och arga på sig själva för att de någonsin trodde att regeringen skulle lyssna."

 


May sade först i juni att hon skulle "överväga alla förfrågningar om att start en offentlig utredning", efter det att the IPCC rapporterade bevis på övervåld av polisen i Orgreave, och efterföljande mened av vissa poliser, störning av rättvisans gång och en nedtystning.

 


Så här berättar South Yorkshire-polisen för the Guardian, som svar på en fråga huruvida de hade gett sina dokument till inrikesministeriet: "Allt material som South Yorkshire-polisen har, har tidigare gjorts tillgängligt för the IPCC i sin helhet. Vi har inte delat dessa filer med något annat organ."

 


I juli förra året träffade May, då inrikesminister, OTJC-representanter och informerades om att misstro mot polisen har förts vidare ner till gruvarbetarnas barnbarn. Familjer vars släktingar återfanns bland de 96 människorna som olagligt dödades p.g.a South Yorkshire-polisens misslyckanden på Hillsborough fem år senare sade också till May och Rudd att de ville ha en utredning. Hillsborough-familjerna tror att katastrofen och den efterföljande påstådda nedtystningen hade kunnat undvikas om den aktuella polisstyrkans kultur hade reformerats efter försummelsen som exponerades vid händelserna i Orgreave.

 


Men förra veckan annonserade Rudd att hon inte tänker sätta ihop någon utredning i någon form. Hon sade att det var principiellt för att ingen dog i Orgreave, det skedde inget justitiemord, polisarbetet har förbättrats sedan 1984 och länken till Hillsborough kan inte göras med någon säkerhet.

 


Labours Andy Burnham, som fört en kampanj för en utredning av Orgreave, sade att de f.d gruvsamhällena i South Yorkshire "på nytt har informerats av regeringen om att de inte betyder någonting".

 


Han sade: "Nyheten bekräftar min misstanke om att inrikesministern inte gjorde något grundligt arbete med att titta på alla bevis, och a den anledningen är hennes beslut inadekvat och osunt."

 


Efter Rudds vägran skrev en grupp parlamentsledamöter från olika partier, ledd av ordföranden för den valda kommittén för inrikesfrågor, Yvette Cooper, och den inkluderar även Edward Leigh, från de Konservativa, och bad henne att stötta att kommittén skulle hålla sin egen utredning gällande Orgreave.

 


Då kommittén medlemmar har en sex-mot-fem-majoritet från de Konservativa ses stöd från regeringen som väsentligt för att säkra ett beslut av medlemmarna om att få till en utredning. Cooper har även frågat Rudd om vilka bevis inrikesministeriet förlitade sig på innan de vägrade gå med på en utredning om Orgreave. Inrikesministeriet ska svara på fredag.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards