Direktlänk till inlägg 17 november 2016

AMBER RUDD FÅR BERÖM FÖR ATT HON STOD EMOT ROPEN PÅ EN UTREDNING AV SLAGET VID ORGREAVE DÅ DET FANNS EN RÄDSLA FÖR ATT DET SKULLE BLI EN "KÄPP ATT SLÅ THATCHER-REGERINGEN" MED

Av Mikael Holmkvist - 17 november 2016 20:55

 

Amber Rudd berättar för parlamentsledamot att det inte kommer bli någon utredning gällande Slaget vid Orgreave. CREDIT: PA/PA



 

 

AV: Christopher Hope, chefspolitisk korrespondent och Tom Morgan, Daily Telegraph, tisdag 1 november, 2016:



Amber Rudd har fått beröm för att hon stått emot kraven på en utredning gällande det så kallade Slaget vid Orgreave under gruvarbetarstrejken 1984, detta då en f.d minister i Margaret Thatchers kabinett sade att det skulle ha blivit en "käpp att slå Thatcher-regeringen" med.



Inrikesministern berättade för parlamentsledamoten att hon fattat det "svåra beslutet" att inte gå med på någon utredning för att "i sista hand så finns det inga dödsfall eller felaktiga domar" gällande uppförandet hos South Yorkshire-polisen.



Beslutet att inte inleda någon utredning av den mest våldsamma konfrontationen under strejken 1984 hyllades av Lord Tebbit, som under namnet Norman Tebbit var handelssekreterare i mrs Thatchers kabinett under gruvarbetarstrejken.



Han sade följande till The Daily Telegraph: "Det här är ett förnuftigt beslut som understryker att polisen uppträdde ordentligt i Orgreave. En utredning hade kunnat användas som en käpp att slå Thatcher-regeringen med.



"Trots att samma polisstyrka var involverad finns det inga förbindelser till Hillsborough-affären där det finns en genuin tveksamhet gällande kompetensen hos polisen som hanterade folkmassorna.



"I Ogreave lyckades polisen upprätthålla rätten för män att gå till arbetet mot våldet från Scargills strejkvakter."


 

Lord Tebbit med Margaret Thatcher. CREDIT: ANTHONY MARSAHLL/ANTHONY MARSAHLL



Sir Gerald Howarth, en Tory-parlamentsledamot som då det begav sig representerade kolgruvearbetare i Cannock och Burntwood, sade att strejken "var ett försök av the National Union of Mineworkers att provocera så mycket de bara kunde för att försöka fälla regeringen.



"Att spela upp Orgreave igen skulle inte göra någonting för att läka såren och det skulle heller inte göra någon nytta för styrandet av landet."



Närmare 6,000 poliser från hela landet - många i kravallutrustning och några sittandes på hästryggar - sates in vid koksverket i Orgreave den 18 juni 1984 för att hantera massorna av strejkvakter som hoppades förhindra flyttningarna av kokslager.



Ett antal stormningar av ridande polis och batongviftande poliser på marken resulterade i att 95 gruvarbetare åtalades för kravaller eller våldsamt störande, men rättegångarna kollapsade när polisens redogörelser visade sig vara opålitliga.



Sammandrabbningen beskrevs av Andrew Turnbull, en av Margaret Thatchers närmaste medhjälpare, som "Rosornas krig".



Ms Rudd berättade för parlamentsledamoten att "det inte finns någon tillräcklig grund för mig att driva på för varken en lagstadgad utredning eller en oberoende granskning".



Hon sade att det har skett "väldigt signifikativa förändringar" i tillsynen av polisarbetet sedan gruvarbetarstrejken, vilket betyder att det "inte skulle komma fram många läxor för polissystemet idag att dra lärdom av från någon granskning av händelserna och tillvägagångssätten för tre decennier sedan".



"Med hänsyn till detta tycker jag inte att etableringen av någon slags utredning krävs för att dämpa allmänhetens oro eller av någon annan anledning".



Ms Rudd sade att hon hade fattat beslutet efter att ha diskuterat det med Theresa May, premiärministern, som då hon jobbade som inrikesminister hintade om att hon stöttade en offentlig utredning.



Michael Mansfield QC, som representerade några av gruvarbetarna som var involverade, sade att en domstolsprövning "aktivt övervägs".



Han sade att Ms Rudds möte med kampanjarbetare tidigare i år hade varit "respektlöst".



Han sade följande till BBC Radio 4 Today-programmet: "Jag tyckte att det var ett möte som var respektlöst mot familjerna. Det ställdes frågor som helt enkelt visade att hon inte hade briefats ordentligt och ännu viktigare är det hon hade, tror jag, fattat ett beslut då redan."



Inrikesministeriet förnekade att Ms Rudd hade vilselett kampanjarbetarna.



En talesman sade: "Inrikesministern träffade kampanjen och deras supportrar den 13 september för att personligen höra deras bekymmer.



"Inrikesministern har berättat för the Orgreave Truth and Justice Campaign att hon övervägde flera olika valmöjligheter då hon nådde sitt beslut men inte vid någon tidpunkt lovade hon att etablera någon form av utredning."



Det hördes rop om "skamligt" och "skandalöst" från Labour-bänkarna då Ms Rudd drog detaljerna för sitt beslut i Underhuset.



Diane Abbott, skugginrikesminister, sade att Orgreave-familjerna "behöver samma rättvisa" som de som påverkades av tragedin 1989 där polismisstag ledde till att 96 Liverpoolfans dog på Sheffield Wednesdays fotbollsarena Hillsborough.



Hon sade: "Orgreave-familjerna och kampanjarbetarna behöver samma rättvisa som Hillsborough fick. De behöver samma typ av självständig utredning för att fastslå sanningen."



Men Ms Rudd sade att "Hillsborough-situationen var ganska olik Orgreave," innan hon tillade: "I den här situationen, i Orgreave, fanns det inga justitiemord. Ingen dog. Det blev inga fällande domar.



"Därför förtjänar det inte samma statusnivå som en offentlig utredning, vilket krävdes för Hillsborough."


 

Andy Burnham med Orgreave-kampanjarbetare. CREDIT: LEON NEAL/GETTY IMAGES

 


F.d skugginrikesministern Andy Burnham sade att Ms Rudds beslut var en "naken politisk aktion" och en "manipulering utförd av etablissemanget" då the Independent Police Complaints Commission har hittat "bevis på mened och förvrängning av rättvisans gång".



Labour-ledaren Jeremy Corbyn sade att han var "bestört över att regeringen uteslutit en utredning gällande Orgreave - och därmed förnekat sanning och rättvisa för offren och deras familjer".



South Yorkshire Police och Crime Commissioner Dr Alan Billings sade att han var "chockad och bestört" p.g.a beslutet.



Han sade att de "f.d. gruvarbetarna och deras familjer förtjänar att få vet sanningen om vad som hände den dagen".



Barbara Jackson, sekreterare för the Orgreave Truth and Justice Campaign, sade att annonseringen hade kommit som en "fullständig chock och det är en stor besvikelse" och att beslutet betyder att det "inte kommer finnas någon transparens, ingen ansvarighet, ingen sanning och ingen rättvisa".

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards