Direktlänk till inlägg 28 december 2017

DET FINNS FÖR MYCKET IRRITERANDE RESPEKT INOM FOTBOLLEN - OCH HÄR HAR NI 10 ANLEDNINGAR TILL VARFÖR

Av Mikael Holmkvist - 28 december 2017 19:36

Bråket hos Manchester United handlade tydligen helt om att José Mourinho krävde respekt men kaxighet är till stor del vad som gör idrotten fantastisk

   

José Mourinho och Pep Guardiola vid Manchester-derbyt. Mourinho störde sig senare på Citys segerfirande. Fotograf: Matthew Peters/Man Utd via Getty Images

 

 

 

 

AV: Marina Hyde, the Guardians sportblogg, onsdag 13 december, 2017:



Finns det ett mer elastiskt koncept inom den moderna fotbollen än "respekt"? Det finns definitivt inget mer självframhävande irriterande koncept. Det krävs hela tiden och om det är frånvarande eller otillräckligt fördöms det i ändlösa tider, "respekt" är framförallt ett bollspel för folk som är för osäkra för att lösa saker och ting med ett bollspel.



Olika exempel på bristande respekt ska ha utspelats på Old Trafford i söndags, både under och efter Manchester Uniteds förlust mot Manchester City. Kort återberättning: det spelades lite hög musik, det hälldes ut lite mjölk, man knuffades lite och the Daily Mail återanvände fräckt Pont de l'Alma-tunneln-grafiken gällande incidenten. "You fucking show respect!" rapporteras José Mourinho ha skrikit till några Manchester City-spelare, en påminnelse om att du kan beordra folk att respektera dig ungefär lika effektivt som du kan beordra folk att älska dig.



Jag antar att någon slags Warrenkommission kommer skapas för att utreda den här incidenten - helst ledd av Warren Barton - men utgå från att den inte kommer komma i närheten av sanningen. Sanningen är nämligen den att det redan finns alltför mycket "respekt" inom fotbollen. Här följer 10 punkter med olika former av respekt som fläckar ner fotbollen - men det är på inget sätt fullständigt. Det kommer finnas mer (det finns alltid mer) och du är hjärtligt välkommen att höra av dig med de typerna av "respekt" du respekterar minst.


 

Respekt för en annan klubbs arena

Kom ihåg att en fotbollsmatch är exakt likartad med att bli inbjuden till någons hus, fylld av utsökt gästfrihet för att sedan betala tillbaka för det genom att lämna något obeskrivligt på deras matta. I en mans hjärna är t.o.m möjligt att riva upp mattan genom att springa och kasta sig på knäna på den som Porto-manager, för att sedan förvärva huset och plötsligt börja agera som om den mattan betyder mer än din mamma för dig. Försök inte förstå detta - respektera det bara.

 

 

Respektera bara för att någon ber om det

Vi skulle kunna spendera en lång tid med att undersöka de logiska bristerna i detta nonsens. Men det skulle ändå bli en mindre perfekt illustration än Michael Carricks rapporterade intervenering i tunnelidiotin i söndags. Som the Mail uttryckte det: "Michael Carrick försökte agera fredsmäklare då problemen eldades på och man kunde höra honom skrika 'Visa lite f***ing respekt' till City-spelarna."


 

Respekt för fotbollens äldre

Alltid gräsligt och motbjudande utspritt. Unga spelare måste respektera de äldre oavsett omständigheterna. Vissa typer av spelare måste automatiskt vara ödmjuka mot sina överordnade. "Jag tycker inte att Joey Barton borde prata om mig och Steven Gerrard," fnös en gång Frank Lampard mot Joey Barton. "Det säger förmodligen tillräckligt." Alla dagens spelare måste dyrkande respektera alla f.d spelare som nu är expertkommentatorer. T.o.m kaxiga tv-stationer förväntas respektera Match of the Day, eller Sky Sports, eller vem det nu är den här veckan. Det kan bara finnas en slutsats. Fotbollen är i desperat behov av sin egen version av förolämpningen "centrist dad" (medelålders män som inte kan hantera att världen och politiken förändras) ämnad för att avskräcka moderata Labour-medlemmar från att förklara för de som inte håller med dem om varför de automatiskt förtjänar respekt.


 

Respekt för auktoriteter

Detta anses konstant hänga i en skör tråd, typiskt nog av personerna som har gjort mest för att underminera det. FA oroar sig mycket för det, till exempel. Vi kan även titta på när Steve McClaren hamnade i skottlinjen från engelska fans och en näsdukshållande Alex Ferguson skyllde på the X Factor för "hånkulturen" som resulterade i att managers inte visades tillräckligt med respekt. Himla inte med ögonen - det är bristande respekt.


 

Finansiell respekt

Ett av de bästa sätten att hylla en auktoritetsperson inom fotbollen på är att betala dem. Ett bortfall på £5,000 (60,577 kr) i veckan av finansiell respekt fick en gång i tiden Ashley Cole att nästan köra sin Aston Martin av vägen. Finansiell respekt räddar liv.


 

Respekt för spelets traditioner

Vilka nu dessa är. De verkar primärt kunna destilleras i managernas handskakning, en magiskt respektfylld gest som krossar alla bilder där man kunnat läsa på deras läppar under de föregående 90 minuterna. Att bli kallad ett antal sanslösa saker är lugnt; att avstår från att skaka hand med personen som kallade dig dessa saker är bristande respekt.


 

Respekt för Riktiga Fotbollsmän

Man måste förstå att Riktiga Fotbollsmän är under ett lika stort hot som blåvalar, trots det faktum att fyra av den här arten har passat otroligt lukrativa managerjobb mellan sig under ett årtionde. Om du skulle vilja personligen tvångsmata samtliga deras karriärer med 100 plastpåsar, då är du en del av problemet. Det är personer som du som förstör spelet.


 

Krigisk respekt

Bäst illustrerad av det årliga grälet i Premier League kring vallmoblomman. Ni bär ett vallmoarmband? Oh. Vi har broderat en vallmoblomma på en specialdräkt. Ni har broderat en vallmoblomma på en specialdräkt? Oh. Vi har alla vallmotatueringar. Och så vidare, tills en dag när ironin till sist äter upp sig själv och den här respekten för de i krig dödade eskalerar till ett faktiskt krig.


 

Journalistbestämd respekt för saker större än fotbollen

Förmodligen min mest avskydda form av respekt, det här är den respekt som Englands spelare avkrävs att visa om de spelar inom 100 miles (160,9 km) avstånd från någon krigsgrav eller något koncentrationsläger. Om de inte besöker dessa platser, då visar de en bristande respekt. Om de åker dit måste den bristande respekten grävas fram från andra källor, ofta klädesrelaterade sådana. Hade de på sig träningsoverall? Bar de hörlurar på bussen? Dog miljontals människor så att någon kuk med ett tangentbord kunde reducera dem till komponenter i den större storyn om vilka arslen fotbollsspelare är?


 

Respekt för spelet

För andra kommer den här punkten att vara den stora, för den har riktiga Kalle Anka-lagar som skyddar den. Det vill säga: the Football Association-brottet att "föra in spelet i vanrykte". En åtalspunkt så satirisk i sig själv att man helt ärligt inte kan tro att den existerar. Men ändå gör den det. Det är fotbollens hädelselag och om du döms som skyldig till det, måste du segrergeras i en specialavdelning på ett FA-fängelse för din egen säkerhets skull.



Precis som jag sa tidigare så är det här inte alla sorters respekt som håller tillbaka fotbollen från att vara sitt allra bästa. För trots allt, utan att vilja resa alltför långt bort ifrån korinitiska ideal och allt vad det nu heter, så är kaxighet och bristande respekt till stor del det som gör idrotten fantastisk. Det finns något märkligt feodalt - t.o.m aristokratiskt - med folk som kräver respekt endast p.g.a vilka de är eller vart de befinner sig, istället för att inse att idrott ska vara den ultimata meritokratin. Där alla vill slå ner någon från deras förbannade sittpinne.


 

Alex Ferguson skyllde en gång på the X Factor för "hånkulturen" som resulterade i att managers inte visades tillräckligt med respekt. Fotograf: Martin Rickett/PA


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< December 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards