Direktlänk till inlägg 15 december 2018

VILL DU VETA HUR FRAMGÅNGSRIKT SPORTWASHING ÄR? DÅ ÄR DET BARA ATT TA SIG EN TITT PÅ MANCHESTER CITY-FANSEN SOM AGERAR CHEERLEADERS FÖR ABU DHABI

Av Mikael Holmkvist - 15 december 2018 18:04

Få städer har en så stolta traditioner att bekämpa orättvisor som Manchester - men kraften i stamtänket har manipulerats

  Ägarskapet av Manchester City har inneburit många fördelar för shejk Mansour och Abu Dhabi. (Getty Images)

 

 

 

 

 

AV: Tim Wigmore, i News, fredag 30 november, 2018:

 

 

"AD/FAE-sårbarheter: bögar, rikedom, kvinnor, Israel". Det kunde man läsa i ett e-mejl skickat av Simon Pearce, en Manchester City-direktör, den 5 maj 2013. Pearce diskuterade då huruvida New York City Football Club - en medlem av the City Football Group, paraplygruppen som äger Man City och andra lag - skulle kunna flytta in på den arenan de föredrog, i Queens, eller om de skulle hitta någon annan plats istället. 

 

 

Det kändes som ett inte alltför stort bekymmer. Men inom den moderna idrotten är det sällan så enkelt. Pearces e-mejl till Martin Edelman och Ferran Soriano, seniora personer inom CFG (Soriano är Man Citys vd), visade hur CFG fruktade att debatten om New York Citys arena skulle leda till diskussioner gällande en obekväm terräng för Man Citys ägare. Som t. ex Abu Dhabis förbud mot homosexualitet, landets obscena rikedomar och ojämlikhet samt hinder mot kvinnors rättigheter.

 

 

Det var en sak för många fler än bara de som är involverade i CFG. Pearce, som även är Abu Dhabis chef för strategisk kommunikation, vidarebefordrade e-mejlet med dessa sårbarheter till Yousef Al-Otaiba, FAE:s ambassadör i USA.

 

 

E-mejl-utbytet illustrerade hur sammanflätade City Football Group och Abu Dhabi är - vilket inte borde komma som någon överraskning, med tanke på att shejk Mansour, ägare av Man City och CFG, är ställföreträdande premiärminister i FAE.

 

 

Läxor från historien

   

1936 års OS i nazityskland (Getty Images)

 

 

Sportwashing är ett av de trendigaste orden 2018, det nämndes t o m av the Oxford Dictionary nyligen. Enkelt uttryckt är sportwashing "oerhörda förbrytare mot de mänskliga rättigheterna som använder sport för att skrubba bort deras hemska brott mot de mänskliga rättigheterna," säger Minky Worden, direktör för globala initiativ hos Human Rights Watch.

 

 

Det är ingenting nytt. Det hände i Berlin-OS 1936, fotbolls-VM inför Argentinas juntaregim 1978 och apartheid i Sydafrika försökte hela tiden få idrottslag att turnera i landet och därmed bevara ett sken av att allt var normalt där. Och det har fortsatt med Kina, Ryssland och Qatar som värdar för OS eller fotbolls-VM. Alla dessa regimer lånar bara från de ursprungliga mästarna: antikens Rom använde "bröd och cirkusar" för att distrahera massorna.

 

 

Men sportwashingen vi ser nu utgör "något helt annat," säger Simon Chadwick från universitetet i Salford. Tidigare användes sport för att ge mordiska regimer ett sken av styrka och prestige. Nu använder regimer klubbar som verktyg för att promota deras stater, vilket är anledningen till att New York Citys hemmaarena ansågs vara ett bekymmer för FAE:s ambassadör i USA.

 

 

Regimer använder även klubbar för att dölja identiteten. I Pearces ökända e-mejl från 2013 noterar han ett problem med CFG:s flytt till Queens, vilket kan hjälpa till att förklara varför New York City till sist valde en annan plats: "ägarskapsgrupp redan identifierad av media, politiker, samhället som AD och inte som City Football Group". Detta pekar på att ett mål för CFG var att förhindra att ägarskapet av de olika lagen så starkt förknippas med Abu Dhabi - och Man Citys egentliga ägare, shejk Mansour. Att vara ägda av CFG skulle göra raden av klubbar över hela världen som drar nytta av Mansours investeringar mindre tydligt associerade med Abu Dhabi. Och det skulle i sin tur göra obekväma undersökningar av dessa sårbarheter mindre troliga.

 

 

Ryktestvätt

   

Manchester City-spelare firar deras Premier League-triumf 2018 (Getty Images)

 

 

 

Försöken att inte associera Abu Dhabi alltför starkt med Man City reser frågan vad Mansour och hans kollegor i Abu Dhabi får ut av Man City och resten av CFG. Är svaret mycket? Involvering i Man City tillåter Abu Dhabi att ryktestvätta sig, förklarar Nick McGeehan, en självständig mänskliga rättigheter-researcher som jobbar med gulfstaterna. Siktet är inställt på att skapa en ny image - med Abu Dhabi mest associerat med en av världens bästa fotbollsklubbar, inte deras tortyrfacit. "De verkar ha lyckats stänga på och av associationen som och när det passar dem," observerar McGeehan.

 

 

CFG:s värde för Abu Dhabi ligger mycket djupare. "Det öppnar upp andra kommersiella investeringsmöjligheter," säger McGeehan. "Att äga fotbollsklubbar tillåter dem att utveckla närstående politiska och ekonomiska länkar till väldigt viktiga personer." Det är ingen tillfällighet att Abu Dhabis investering i Man City, precis som Qatars investering i Paris St-Germain, har kommit då gulfekonomierna försöker hitta nya inkomstkällor än de krympande olje- och gasförråden. Abu Dhabis investeringar har även förstärkt banden med Kina - CMC, ett kinesiskt konsortium, köpte en 13-procentig andel i CFG 2015.

 

 

För deras miljoner har Abu Dhabi även fått tusentals obetalda cheerleaders. Få brittiska städer har så stolta traditioner gällande kamp mot orättvisor som Manchester, vilket 200-årsdagen av Peterloo-massakern är en påminnelse om. Men Man City-fansen har spenderat betydligt mer tid med att skälla ut UEFA - de buar ut deras signaturmelodi under Champions League-kvällarna p.g.a UEFA.s fräckhet att ha delat ut milda sanktioner mot klubben för att de så tydligt brutit mot Financial Fair Play-reglerna - än att attackera brotten mot de mänskliga rättigheterna som deras ägares stat gör sig skyldiga till. Kraften i stamtänket har manipulerats för att stötta en regim som inte klarar av att leva upp till en grundläggande standard för mänskliga rättigheter.

 

 

Det är såhär framgångsrik sportwashing ser ut. "När sportwashing fungerar bra har det en positiv inverkan på människors kognition och uppträdande," säger Simon Chadwick från universitetet i Salford. "Vi börjar tänka annorlunda, våra attityder utvecklas fördelaktigt och sedan börjar vi uppträda mer positivt mot den påstådda sportwasharen."

 

 

Fungerar sportwashing alltid?

   

Fansen kan leda vägen i kampen emot sportwashing (Getty Images)

 

 

 

Under de senaste 12 månaderna har det skett ett distinkt skifte; lönsamhetsanalysen av Abu Dhabis involvering i fotbollen har blivit mindre gynnsam. McGeehan skrev en inflytelserik artikel förra året - ett motgift mot den städade versionen av Man City som presenteras i Amazon-dokumentären - som sedan har följts av Der Spiegels nya runda av avslöjanden om Man City och hur de har brutit mot FFP betydligt mer än vi redan visste. Matthew Hedges-fallet har också lett till nya undersökningar av Abu Dhabi och FAE.

 

 

Så FAE:s regim har blivit en ständigt växande del av det bredare samtalet som omger CFG. Detta pekar i sin tur på att sportwashing inte alltid behöver fungera - även om McGeehan är orubblig när han menar att Man City-projektet ändå har gett fler fördelar än problem för Abu Dhabi.

 

 

På en nivå är det omöjligt att förhindra att sport utnyttjas på det här sättet, så komplicerade är de ekonomiska nätverken som sammanlänkar kapital från de värsta regimerna till resten av världen. Men ändå kan sportwashing kanske inte utrotas, men åtminstone tyglas.

 

 

"Spelet som helhet och klubbarna måste skyddas bättre - det betyder regeringsregler och genuina lämplighetstest," säger McGeehan. Tillsammans med dessa reformer skulle fansgrupper - inklusive the Football Supporters' Federation - kunna kräva ordentliga skyddsåtgärder gällande varifrån ägarnas pengar kommer, och kanske kan man organisera bojkotter mot besök av lag finansierade av de som trampar på mänskliga rättigheter.

 

 

Abu Dhabis "sårbarheter" är många och djupgående, precis som Pearces e-mejl noterade. Det är inte oundvikligt att de, och andra regimer, kan fortsätta inhämtningen av stora fördelar från sporten. Men utan meningsfulla förändringar - från spelets myndigheter, regeringen, media och, framförallt, fansen själva - kommer ägarskap av de bästa fotbollsklubbarna i världen förbli brödet och cirkusen i vår tid.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards