Direktlänk till inlägg 1 maj 2020

TV-RÄTTIGHETERNA TRUMFAR DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA PÅ PREMIER LEAGUES NEWCASTLE-SLAGFÄLT

Av Mikael Holmkvist - 1 maj 2020 23:02

 

 

 

 

 

AV: Jonathan Liew, the Guardian, onsdag 22 april, 2020:

 

 

Att beIN Sports har visat sig vara det största hindret för det saudiarabiska övertagandet visar till vilken utsträckning giftig geopolitik nu översvämmar det engelska spelet

 

 

Äntligen. Någon med faktisk makt och slagkraft beredd att stå upp emot de despotiska banditerna från Saudiarabien och uppmana Premier League att blockera det omtalade övertagandet av den omhuldade samhällsinstitutionen Newcastle United. Men vänta lite. Vilka är dessa mystiska filantroper, dessa heroiska mänskliga rättighetsriddare? Rättvisans änglar, avslöja er själva, alla på en gång! Åh. Hallå där, Qatar. Ok. Det gör det lite besvärligt.

 

 

Men ändå: vilken hamn som helst i en storm, som de säger. Nyheten om att det mest signifikativa motståndet mot köpet av Newcastle inte kommer från Premier League eller från Newcastles fans, utan från beIN Sports, hemmaplanen för Richard Keys och Andy Gray och i princip mediedelen av Qatars regering, borde åtminstone göra att vi stannar upp och funderar lite. Det här är desorienterande tider, så man kanske bara ska förvänta sig att några oheliga allianser kommer att formeras längs med vägen.

 

 

Ta bara Keys själv som ett exempel, som i hans beIN-program den här veckan har pratat en hel de om det saudiska övertagandet av Newcastle och då varit emot det på - vänta på det - etiska grunder. "Om du är ett värdland så tycker jag att du har rätt att säga: kolla, här är reglerna," sade Keys och lyckades, på något sätt, hela tiden undvika ögonkontakt med elefanten som klampade runt i studion. "Ska vi titta bort och glömma allting?"

 

 

Du vet att ditt övertagande genomgår en tuff process när Richard "Did you smash it?" Keys föreläser om moralisk rättskaffenhet för dig. När du styr en absolut monarki är du förmodligen inte överdrivet van vid avvikande åsikter, och definitivt inte från en f d TV-AM-presentatör som ser ut som att han doftar svagt av insidan på en Rover 800.

 

 

Det är viktigt att notera att Qatars invändningar mot övertagandet av Newcastle inte vilar på samma bergfasta logik. Brevet som beIN har skickat till alla 20 Premier League-lagen, samt dess vd, Richard Masters, håller sig klokt nog helt borta från moral, vilket förmodligen är lika bra med tanke på att endast ett omnämnande av ordet troligen skulle få de flesta vd:arna att börja leta efter ett lexikon. Nej, om skrivandets första regel är att använda din läsares språk så har beIN lagt upp det helt perfekt: de understryker det allvarliga hotet från Saudiarabien gällande ligans intäkter från tv-rättigheterna.

 

 

"Den potentiella köparen av Newcastle United har inte bara orsakat enorm skada för din klubb och Premier Leagues kommersiella intäkter, vidare kommer arvet av den illegala tjänsten fortsätta ha en inverkan på ert framtida jobb," skriver beIN:s vd, Yousef al-Obaidly. "När Premier League-säsongen börjar på nytt under de kommande månaderna kommer samtliga ligors sändningsinnehåll fortsätta vara lätt och illegalt tillgängligt."

 

 

Den "illegala tjänsten" det pratas om är beoutQ, en fräck saudisk piratoperation som visar flera olika globala idrottstillställningar genom att helt enkelt suga upp beIN:s sändningssignal. I princip är det det äldsta pubtricket i boken i stor skala: att sätta upp en utländsk parabolantenn för att kringgå lördagarnas sändnings-blackout och visa 16:00-matcherna illegalt. Och vem säger att Saudiarabien inte förstår engelsk fotbollskultur?

 

 

Tv-programledaren Richard Keys (här fotograferad 2011) har uttryckt sitt motstånd mot övertagandet av Newcastle, vilket gör honom till en osannolik allierad med de som kämpar för mänskliga rättigheter. Fotograf: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

 

 

 

Men här är insatserna betydligt högre: beIN är Premier Leagues största utländska sändningspartner, med ett avtal värt £500m (6,1 miljarder kr). Och det finns såklart en betydligt större kontext här, en som har sina rötter i det stora ombudskriget mellan Qatar och Saudiarabien som förs på flera fronter. Redan nu är några av de mindre självmedvetna Newcastle-fansen upptagna med att på sociala medier håna Qatars facit gällande mänskliga rättigheter och ser det som en anledning till att inte bry sig om Saudiarabiens.

 

 

Men samtidigt kommer kanske Qatars hårdhänta intervenering bara att förhärda den signifikativa åsiktsdelen inom Newcastles supporterbas som skulle bli jätteglad att få se ryggen på Mike Ashley, men samtidigt har stora bekymmer gällande vem de kan tänkas släppa genom dörren. Att ta sig an Amnesty International och Human Rights Watch är en sak. Men om Qatar kan omformuleras som den riktiga fienden här, då kanske några Newcastle-fans kan övertygas om att stå upp bakom deras möjliga nya ägare och se dem som de minst dåliga av en dålig samling.

 

 

Det här var, på ett sätt, alltid faran med att öppna upp Premier League så tillmötesgående för det giftiga inflytandet från geopolitiken. Delvis är det såklart bara en reflektion av hur krig utkämpas nuförtiden: inte bara på de förödande slagfälten i Jemen, utan även på kommersiella fastighetskontor på Manhattan och i London, från översittarnas talarstolar på sociala medier och nu i den engelska fotbollens Zoom-möten. Premier League har sedan länge sålt sig själv på en grund av stamkonflikter, ett ändlöst narrativ och ständig underhållning. Att etablera sig själv som en teater för faktiskt krig är kanske helt enkelt nästa logiska steg.

 

 

Så, välkomna till den engelska fotbollens nya ortodoxier. Saudiarabien är goda. Amnesty International är onda. Nyförvärv är viktigare än mord, sändningsrättigheterna är viktigare än kvinnors rättigheter och en känsla för grundläggande mänsklighet är i sista hand utbytbart om du lyckas kämpa dig till en plats i Europa League nästa säsong. Det är ett manifest, för att vara säker. Men förvänta dig bara inte att någon med minsta lilla anständighet kommer känna värme inför det.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards