Direktlänk till inlägg 2 maj 2020

CORONAVIRUS | INSIKT CORONAVIRUSET: HUR REGERINGEN FÖRSÖKTE AVFÄRDA SUNDAY TIMES-UNDERSÖKNINGEN

Av Mikael Holmkvist - 2 maj 2020 00:34

Seniora forskare, en f d statsförvaltningschef och f d Tory-ministrar kritiserar den officiella responsen på vår rapport

   

The Sunday Times visade förra helgen detaljerat hur regeringens overksamhet äventyrat försök att tackla viruset.

WILL OLIVER/EPA

 

 

 

 

AV: Insikt | Jonathan Calvert och George Arbuthnott, The Sunday Times, söndag, 26 april, 2020:

 

 

Regeringens försvar av Boris Johnson gällande hans misslyckande med att närvara vid fem raka möten med Cobra, den nationella kriskommittén, gällande coronaviruset ogillas av f d Whitehall-tjänstemän och seniora politiker

 

 

En f d chef för statsförvaltningen, tre f d ministrar från Konservativa partiet och en f d stabschef på Downing street sade att det var vanligt för premiärministern att närvara vid Cobra-möten om han var i närheten av London.

 

 

De talade ut efter att regeringen släppte sin respons, i form av 14 punkter i ett blogginlägg på 2,100 ord, efter The Sunday Times artikel om de fem veckorna från sent i januari som detaljerat berättade hur regeringens overksamhet äventyrade försök att tackla viruset.

 

 

Regeringens mest seniora ministrar - inklusive Dominic Raab, Michael Gove och Matt Hancock - hoppade in till premiärministerns försvar och twittrade ut blogginlägget, som påstod att Insikt-teamets rapport innehöll ett "antal osanningar och fel".

 

 

Gove, minister för statsrådsberedningen, sade i BBC förra veckan att de "flesta Cobra-mötena inte har premiärministern närvarande".

 

 

Regeringens spinndoktorer anklagades för förvrängning av en doktor och en forskare som citerades i den officiella responsen för att ha påstått att hotets allvar från coronaviruset inte fullt ut insågs när Johnson missade det första Cobra-mötet.

 

 

Doktorn, Richard Horton, redaktör på medicintidningen The Lancet, anklagade regeringen för "Kremlliknande" manipulation av hans ord.

 

 

Forskaren, Martin Hibberd, professor i framväxande infektionssjukdomar vid Londons skola för hygien och tropisk medicin, sade att regeringens respons använde hans ord tagna ur sitt sammanhang då de klippte ut en mening som uppmanade till aktion för att samla in bevis för en möjlig pandemi.

 

 

The Sunday Times avslöjade att Johnson inte närvarade vid sitt första Cobra-möte förrän den 2 mars. Han hoppade över Cobra-mötena i januari och februari trots att han befann sig i Westminster under fyra av dagarna då mötena hölls och en timmes körning bort i Kent vid det andra.

 

 

En analys av fler än 40 Cobra-möten gällande stora nödsituationer som har publicerats under årtiondet sedan de Konservativa kom till makten visar att premiärministrarna vanligtvis leder dem - såvida de inte befann sig alltför långt ifrån London för att komma till kommittén i tid. Endast tre av dessa möten leddes av en statssekreterare när premiärministern var i Westminster.

 

 

Lord Kerslake, chef för statsförvaltningen mellan 2012 och 2014, sade att vanligtvis ledde premiärministern tre fjärdedelar av Cobra-mötena och huvudorsaken till eventuell frånvaro var att de befann sig utanför London vid det aktuella tillfället.

 

 

Han sade: "[Cobra] finns där för en nationell nödsituation och man kallar inte till det om det inte är något ganska allvarligt. Och om det är något ganska allvarligt förväntar man sig att premiärministern leder mötet."

 

 

Hans åsikt stöttas av tre f d ministrar för Konservativa partiet som är insatta i Cobras arbete och av Jonathan Powell, stabschef på Downing street under Tony Blair, som sade att han inte känner till något tillfälle när Blair missade ett Cobra-möte medan han var på Westminster.

 

 

Powell sade: "Det är inte omöjligt för premiärministern att missa Cobra-möten om något händer i världen som är viktigare eller om han är utanför landet. Men att missa fem möten är ett tecken på att vi inte tar problemet på tillräckligt stort allvar."

 

 

Till Johnsons försvar gav regeringens "blogg" tre exempel på tillfällen när en minister hade lett Cobra istället för premiärministern under de senaste 11 åren. Vid två av dessa tillfällen har det kommit fram att premiärministern inte kunde närvara p g a att han var utomlands. Ett tillfälle var när Gordon Brown var i Polen - men ändå ringde han in och deltog i Cobra-mötet via telefon. Det andra var när Johnsons plan precis hade landat i New York.

 

 

Det tredje exemplet från regeringen sade att Gove ledde Cobra-mötet vid förberedelserna för en no-deal Brexit. Det mötet har aldrig tidigare bekräftats offentligt och i helgen avstod Downing street från att berätta när det ägde rum.

 

 

Igår svarade Downing street på frågor genom att skicka ett kort stycke taget från 2011 års kabinettsmanual, som säger: "Allmänt leds [Cobra-mötena] av regeringsdepartementets statssekreterare med ledningsansvar för det särskilda ämnet som avhandlas."

 

 

Men ett regeringsdokument från 2013 ger en fylligare beskrivning av Cobras roll. Det säger att Cobra mest sammankallas för internationella nödsituationer på "nivå 2" - för att sedan använda hotet från svininfluensan som exempel - och att dessa möten kontrolleras av "Strategigruppen", som leds av premiärministern, inrikesministern eller utrikesministern.

 

 

Kerslake sade att det vanligtvis var premiärministern som ledde strategigruppen.

 

 

"Under vägledningsplaneringen för nödsituationer skulle jag förvänta mig att premiärministern närvarade vid Cobra-mötena gällande coronaviruskrisen för det är helt klart åtminstone en nivå 2-nödsituation. Med tanke på dess allvar skulle jag bli överraskad om det klassificerades [som] något annat än det."

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards