Alla inlägg den 19 januari 2021

Av Mikael Holmkvist - 19 januari 2021 22:18

Anchan, i 60-årsåldern, hade hoppats på överseende och sa att hon inte insåg att ljudfilen hon delade var olämplig

   

Anchans initiala straff på 87 år halverades eftersom hon erkände sig skyldig. Fotograf: Narong Sangnak/EPA

 

 

 

 

 

AV: Rebecca Ratcliffe i Bangkok, the Guardian, tisdag 19 januari 2021

 

 

Jurister har berättat att en f d statstjänstekvinna har dömts till fängelse i 43 år och sex månader efter att ha förolämpat den thailändska monarkin, detta i vad som tros vara det tuffaste straffet som någonsin utdömts under kungarikets strikta lèse-majesté (franska: att göra fel mot majestät = majestätsbrott) lag.

 

 

Kvinnan, som sägs vara i 60-årsåldern, anklagades för att ha postat ljudklipp på Facebook och YouTube med kommentarer som anses vara kritiska mot monarkin, detta enligt gruppen Thai Lawyer for Human Rights.

 

 

Först annonserades ett straff på 87 år i fängelse, men det halverades för att hon erkände sig skyldig.

 

 

Under lèse-majesté-lagen kan alla som "förtalar, förolämpar eller hotar kungen, drottningen eller tronföljaren" åka på mellan tre och 15 år bakom galler för varje åtalspunkt. Kvinnan, vars advokater bara har identifierat henne med hennes förnamn, Anchan, dömdes som skyldig på 29 olika punkter.

 

 

Hennes fall sträcker sig sex år bakåt i tiden, men straffet kommer vid en tidpunkt då myndigheterna försöker använda hårdhandskarna mot en exempellös ungdomsledd demokratirörelse som har utmanat både monarkin och regeringen.

 

 

Demonstranter, som samlades i tiotusental förra året, har kritiserat kung Maha Vajiralongkorn och ifrågasatt kungafamiljens enorma rikedomar och makt. De har krävt reformer och argumenterat för att institutionen borde hållas ansvariga för sina handlingar och stå under konstitutionen.

 

 

Sådana offentliga diskussioner om kungafamiljen var fram till alldeles nyligen väldigt ovanliga. Till en början åtalade inte myndigheterna demonstranterna efter lèse-majesté, som premiärministern, Prayuth Chan-ocha, i juni sa inte längre användes p g a "hans majestäts barmhärtighet".

 

 

Men sedan i november har lèse-majesté-fall förts mot ett dussintal av demonstranterna, inklusive studenter så unga som 16 år. Demonstranterna har även anklagats för upproriskhet och för att ha arrangerat möten som brutit mot Covid-19-restriktionerna.

 

 

Sunai Phasuk, en senior forskare för gruppen Human Rights Watch, sa att tisdagens dom "skickar ut en signal som ger kalla kårar, för den säger inte bara att kritik mot monarkin inte kommer tolereras, utan också att de som gör det kommer straffas stenhårt".

 

 

FN-experter och grupper som jobbar för mänskliga rättigheter har kritiserat lèse-majesté-lagen då de pekat på dess svepande ärekränkningskriterier och stenhårda straff. Vem som helst kan anmäla en annan person under den här lagen.

 

 

Anchan satt initialt fängslad från 2015-2018 och förnekade åtalen när hennes fall togs upp för första gången i en militärdomstol, där lèse-majesté-brott avhandlades under en period efter kuppen 2014.

 

 

Anchan berättade för lokal media att hon erkände sig skyldig när hennes fall flyttades över till en brottmålsdomstol, detta i hopp om att domstolen skulle visa henne överseende då hon bara hade delat ljudfilen, inte kommenterat den.

 

 

"Jag tyckte inte det var någonting. Det var så många människor som delade det här innehållet och lyssnade på det," sa Anchan. "Så jag tänkte inte riktigt igenom det och kände mig alltför självsäker utan att vara tillräckligt försiktig för att då inse att det inte var passande."

 

 

Hon sa att hon arbetat som statstjänstekvinna i 40 år och greps ett år innan pensionen, och i och med den fällande domen blev hon av med sin pension.

 

 

Sunai sa att myndigheterna verkar använda lèse-majesté-lagen för att tygla demokratidemonstranterna, men att sådana aktioner troligen bara kommer förvärra de politiska spänningarna. "De som kräver demokrati är inte rädda. Istället reagerar de genom att komma med mer direkt och burdus kritik gällande monarkin," sa han.

 

 

Under de senaste månaderna har lèse-majesté-lagarna använts mot demonstranter för påstådda brott som sprider sig från att bära en traditionell klädsel som anses göra parodi av de kungliga till att hålla tal som argumenterar för att kungens makt och rikedomar borde tyglas.

 

 

Associated Press bidrog till den här rapporten.

 

 

 

 

FRÅGOR & SVAR: Vad är Thailands lèse-majesté-lag?

En strikt lèse-majesté-lag som gör det brottsligt att kritisera, förtala eller förolämpa medlemmar av Thailands kungliga familj.

 

 

I praktiken innebär det att öppen diskussion eller kritisk rapportering om kungafamiljen är olagligt.

 

 

Militärjuntan, som tog makten 2014, har kritiserats för att de använder lagen - som kan innebära att människor får 15 års fängelse för varje åtalspunkt - för att kväva deras motståndare.

 

 

2015 fick en man 30 år i fängelse för sex inlägg på Facebook som ansågs förolämpa monarkin och de som lokalt trycker the New York Times vägrade publicera en utgåva som innehöll en artikel om kungen.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2021 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards