Direktlänk till inlägg 2 oktober 2015

FC ASTANA - DEN LILLA KLUBBEN MED DJUPA FICKOR

Av Mikael Holmkvist - 2 oktober 2015 13:42

Första centralasiatiska laget att spela i Champions League ägs och finansieras av den kazakiska regeringen. RFE/RL rapport

   

FC Astanas Baurzhan Dzholchijev utmanar Apoel Nicosias Inaki Astiz i augusti i år. (Klicka på bilden för att förstora)

 

 

 

 

AV: Pete Baumgartner för RFE/RL, del av the New East network, i the Guardian, fredag 11 september, 2015:

 

 

När Benfica gör den 3,800 mile (6,115 km) långa resan till Kazakstan som en del av gruppspelet i den här säsongen Champions League kommer de även att ta sig an det mest avlägsna och det minsta laget i turneringen - men även ett av de rikaste.

 

 

FC Astana blev det första centralasiatiska laget att nå den här fasen av turneringen efter det att ett dramatiskt sent mål gav de segern mot den cypriotiska klubben Apoel Nicosia förra månaden.

 

 

Belöningen, tillsammans med att möta de f.d mästarna Benfica, är matcher mot de spanska jättarna Atlético Madrid och den turkiska klubben Galatasaray.

 

 

FC Astanas framgång betyder även klirr i kassan för klubben, detta då samtliga 32 lag i gruppspelet får en beräknad summa på €12m (119,9m kr) för sitt deltagande, plus €1,5m (15m) för varje vinst och €500,000 (5m kr) för varje oavgjord match.

 

 

De flesta lagen i Europa skulle anse de miljoner euro man tjänar som den största fördelen med att spela i Champions League, men det är inte fallet för FC Astana.

 

 

Precis som många andra saker i Kazakstan skapades och ägs klubben av staten, och den är en del av en kampanj för att promota landets nypräglade, avlägsna och ganska okända huvudstad: Astana.

 

 

Den officiella ägaren av klubben, som bildades för endast sex år sedan, är landets superrika statliga investeringsfond, känd under namnet Samuryq-Qazyna.

 

 

Bland fondens tillgångar återfinns Kazakstans postsystem och det statliga olje- och gasföretaget KazMunayGas, samt banker, gruvor, flygbolag, flygplatser och landets järnvägar

 

 

Samuryq-Qazynas omfattande innehav, som beräknas vara värt runt €66,5 miljarder (664,8 miljarder kr), gör tekniskt sett FC Astana till en av de rikaste klubbarna i Champions League. Men en direkt jämförelse är svår, Forbes placerar Real Madrids nettoförmögenhet på €3 miljarder (29,9 miljarder kr) och Barcelonas på €2,8 miljarder (27,9 miljarder kr). Fondens djupa fickor har redan betalat för en stadion med plats för 30,000 fans, the Astana Arena, och den kostade €164m (1,63 miljarder kr) att bygga och truppen är värderad till €14,5m (144,9m kr).

 

 

Samuryq-Qazynas chef är Omirzaq Shukeev, en f.d vice premiärminister och ekonomisk rådgivare till president Nursultan Nazarbajev. Klubben är även medlem av Nazarbajevs Astana Presidential Sports Club, grundad 2012 för att ge ekonomisk stöttning till flera idrottslag som tävlar på den internationella scenen.

 

 

Samtliga sju medlemsklubbar har Astana i sitt namn, och flera av dem har den kazakstanska flaggans färger ljusblått och gult.

 

 

Mest känd bland de är Astanas cykellag, hem för några av världens bästa racingtalanger inklusive Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Fabio Aru och, under en kort period innan dopningsanklagelserna hann ifatt honom, Lance Armstrong.

 

 

Trots att de fortfarande störs av dopningsmisstankar så är Astana laget en etablerad del av internationell cykling, och deras närvaro vid elittävlingar har inbringat en oöverskådlig massa - mest positiv - publicitet till Astana varumärket, vilket är klubbens ekonomiska stöttares riktiga mål.

 

 

Italienska cyklisten Fabio Aru för Astana i 2015 års cykellopp Vuelta a España. (Klicka på bilden för att förstora)

 

 

Kazakiska representanter hoppas såklart att FC Astana kommer få liknande PR-fördelar när de spelar mot några av sportens topplag i Champions League, en av de populäraste idrottsturneringarna i hela världen.

 

 

Nazarbajev gratulerade laget efter Apoel matchen och noterade att "Astana kommer nu att ha fotbollskamper mot världens ledande märken".

 

 

Darhan Kaletajev, FC Astans ordförande, var snabb att tacka Astans gudfader. "Den här segern uppnåddes tack vare hårt jobb av tränarpersonalen, Astanas fotbollsälskande folk och stödet från Kazakstans president," sade han.

 

 

Lagets framgång kan kanske hjälpa de kazakstanska representatnerna att glömma smällen då de knappt förlorade mot Beijing i kampen om att få arrangera 2022 års vinter-OS.

 

 

OS skulle ha inbringat signifikativ positiv publicitet till Kazakstan, där Nazarbajev - som setat vid makten sedan innan Sovjetunionens sammanbrott 1991 - utövar en tajt kontroll över samhället, politiken och ekonomin.

 

 

Internationella mänskliga rättighetsgrupper protesterade mot möjligheten att ge spelen till Kazakstan p.g.a deras dystra facit gällande mänskliga rättigheter.

 

 

För närvarande är FC Astana det lägst rankade laget av de 32 som deltar i Champions League och trots att de undvek att ställas mot de som idag är fotbollens supermakter, som regerande mästarna Barcelona, Real Madrid eller Bayern München, så innehåller deras grupp ändå signifikativ talang, inte minst från Atlético Madrid, som nådde Champions League finalen 2014.

 

 

Men även om klubben inte tar sig vidare från gruppspelsfasen så ser det ut som att exponeringen det kazasktanska laget kommer få från en världsomspännande publik kommer göra ägarna i Astana väldigt glada.

 

 

En version av den här artikeln dök första gången upp i RFE/RL

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards