Direktlänk till inlägg 15 april 2016

LOUIS VAN GAAL OCH MANCHESTER UNITEDS POSITIONELLA KARUSELL

Av Mikael Holmkvist - 15 april 2016 16:02

Manchester United managern har visat en förkärlek för positionellt mixtrande - Ashley Youngs uppmarsch som centerforward mot Tottenham var bara det senaste i raden

   

Anthony Martial, Angel Di Maria, Wayne Rooney och Ashley Young. Foto: Action Images and Rex Features

 

 

 

 

AV: Jamie Jackson, the Guardian, tisdag 12 april, 2016:

 

 

Synen av Ashley Young som centerforward i den andra halvleken i Manchester Uniteds 3-0 förlust borta mot Tottenham Hotspur var den senaste positionsaktionen av Louis van Gaal som fått många att klia sig i huvudet.

 

 

En ofta återkommande företeelse under hans berg-och-dalbanetid som chef har varit hans förkärlek för att byta positioner. Sedan sommaren 2014 har kravet på spelarna varit att förvänta sig en ambulerande existens där de flyttas runt i försvaret, upp på mittfältet, ut på kanten och upp på topp för att leda anfallet: vilket varit Youngs erfarenhet.

 

 

Precis som den nu utflyttade Ángel Di María sa om sin tid i klubben: "Jag inledde en match på en position sedan nästa match på en annan. Jag gjorde mål då jag spelade på en position, sedan togs jag plötsligt ut i nästa match på en annan position."

 

 

Bakvända knep visar på fantasi och en förmåga att tänka på ett annat sätt men det måste fungera. Annars blir det misslyckat och känns som ett ägg i ansiktet, och utifrån den liknelsen skulle Van Gaal kunna göra många omeletter. Young, en yttermittfältare, är inte den enda i United truppen som har fått se sin naturliga position försvinna allt oftare.

 

 

Daley Blind

Positioner under Van Gaal: Vänsterback, mittback, mittfältare

 

När United vinner hålls Blind upp av fansen som den 5ft 10in (= 177,8 cm) långa smidiga operatören som är Chris Smallings partner i mittförsvaret. När de förlorar, som mot Spurs borta, hörs ropen om att inte är någon tuff försvarare.

 

Fungerade det? Precis som Antonio Valencia och Juan Mata har Blind inte skämt ut sig själv men, också precis som med Valencia och Mata, måste United kunna ha bättre material i mittförsvaret än holländaren.

 

 

 

Memphis Depay

Positioner under Van Gaal: Nummer 10, ytter

 

Depay anlände i somras som Eredivisies bästa målskytt i PSV Eindhovens mästerskapstriumf. Han fick en långvarig chans som nummer 10 - under försäsongen och vid säsongens inledning - men sedan dess har han inte kommit tillbaka dit.

 

Fungerade det? Depay kan sakna killer touchen och förmågan att veta när han ska passa och när han ska gå själv. Så svaret är nej.

 

 

 

Ángel Di María

Positioner under Van Gaal: Central mittfältare, andraanfallare, ytter.

 

Van Gaal slog det brittiska transferrekordet då han köpte argentinaren för £59,7m (576,9m kr) i sitt första transferfönster efter att ha pratat upp Di María som en blixtsnabb, världsklassytter. Sen visste inte managern vad han skulle göra med honom. Di Marías debut skedde som central mittfältare till vänster borta mot Burnley den 30 augusti förra säsongen. Han spelade bra men fick aldrig någon chans att spela in sig på en plats.

 

Fungerade det? Ömsesidig bitterhet följde och Di María såldes förra sommaren.

 

 

 

Marouane Fellaini

   

Marouane Fellaini har spelat över hela planen. Fotograf: Matt West/BPI/REX/Shutterstock

 

Positioner under Van Gaal: Nummer 10, andranafallare, ytter, mittfältare.

 

Van Gaal beundrar Fellaini men har ännu inte kommit fram till var spelaren används bäst. Belgaren föredrar en mer framskjuten roll, men det är svårt att hitta något United fan som håller med om det.

 

Fungerade det? För de negativt inställda (vilka det verkar finnas många av) är han symbolen för allt som är fel med Van Gaals United, oavsett var han spelar.

 

 

 

Ander Herrera

Positioner under Van Gaal: Central mittfältare, ytter, nummer 10.

 

Spanjoren trumpetades som en box-till-box lirare då han anlände från Athletic Bilbao men han har sällan spelats i den rollen. Ander Herrera var förra säsongens Juan Mata: av Van Gaal ansedd som för långsam för rollen som nummer 10, därför positionerad på en kant. Den här säsongen har han - precis som Mata - fått en chans som Uniteds trequartista men Van Gaal verkar inte lita på 26-åringen där, heller.

 

Fungerade det? Han har svårt att bli uttagen vecka efter vecka på någon position.

 

 

 

Adnan Januzaj

Positioner under Van Gaal: Nummer 10, ytter, anfallare.

 

En del av tankarna i försäljningen av Danny Welbeck till Arsenal i augusti 2014 var att Januzaj kunde spela som ledaren i anfallet.

 

Fungerade det? Har aldrig spelat som centerforward. Gjorde vinstmålet borta mot Aston Villa i Uniteds första bortamatch den 14 augusti men gick sedan ut på lån månaden efter.

 

 

 

Shinji Kagawa

Positioner under Van Gaal: Nummer 10, central mittfältare, ytterforward.

 

"Kagawa var en nummer 10 i Dortmund men jag vill testa honom som nummer 6 och nummer 8," sa Van Gaal, förbryllande, då japanen verkligen hade gjort sig ett namn i rollen som spelfördelare.

 

Fungerade det? Såg man någonsin Kagawa på det centrala mittfältet? Han spelade bakom anfallarna i 20 minuter i 4-0 förödmjukelsen i Capital One Cup borta mot MK Dons innan han plockades av med hjärnskakning. Van Gaal sålde sedan tillbaka honom till Borussia Dortmund.

 

 

 

Jesse Lingard

Positioner under Van Gaal: Ytter, nummer 10, wing-back.

 

Opererade som wing-back förra säsongen och den här men det är flytten inåt som spelfördelare som verkligen får en att haja till. Det hände första gången när United spelade 1-1 mot Liverpool på Old Trafford i Europa League. Sedan har Lingard spelat tre gånger där, inklusive i förlusten i söndags.

 

Fungerade det? Van Gaal vill ha snabbhet på nummer 10 positionen, vilket Lingard har, men han var en av de fyra frontspelarna som var utanför sin naturliga position i den andra halvleken på White Hart Lane. Domen har inte fallit riktigt än gällande Lingard.

 

 

 

Anthony Martial

Positioner under Van Gaal: Ytter, nummer 10, centerforward.

 

Precis som Rooney kan fransmannen prestera effektivt på alla anfallspositionerna. Men hans snabbhet, teknik, blick och avslut gör honom till en skrämmande centerforward. Van Gaal vägrar att spela honom där.

 

Fungerade det? När Rashford plockades av i söndags var Martial det självklara valet att spela som nummer 9, inte Young.

 

 

 

Juan Mata

Positioner under Van Gaal: Ytter, nummer 10.

 

"Jag gillar att spela mellan linjerna som en 10:a," har Mata sagt under sin tid i United. Men en av Uniteds få bona fide konstnärer ses av Van Gaal som en provisorisk högerytterspelare.

 

Fungerade det? Mata hade en kort tid i "hålet" den här säsongen men han är tillbaka på kanten där han är stadig istället för spektakulär: medelmåttighet ska inte vara en del av United sättet.

 

 

 

Marcus Rashford

Marcus snabba genombrott.

 

Positioner under Van Gaal: Centerforward, ytterforward,, assisterande högerback.

 

18-åringen exploderade in på den stora scenen genom att göra fyra mål på två matcher, bevisade sig själv som en nummer 9 med de erforderliga dödliga avsluten för ett Van Gaal United som knappast skapar ett överflöd av chanser. Tre matcher senare, i kitteln Anfield, flyttades Rashford ut till höger mot Liverpool och beordrades att operera som i princip en ytterback.

 

Fungerade det? Van Gaal plockade av honom i halvtid då Liverpool ledde med 1-0.

 

 

 

Wayne Rooney

Positioner under Van Gaal: Centerforward, nummer 10, ytter, mittfältare/defensiv mittfältare

 

Uniteds kapten har entusiasmen och tekniken för att operera på samtliga dessa positioner men att se honom ute på en kant eller centralt på mittfältet, precis som vi fick göra då och då förra säsongen, var ett slöseri. När det gäller mittfältet argumenterade Van Gaal för att han gjorde det för att Rooney var hans bästa valmöjlighet där. Så varför köpte managern, säg, Ander Herrera?

 

Fungerade det? Rooney slet ut sig och slog bort många bollar.

 

 

 

Antonio Valencia

 

Antonio Valencia har spelat längs md hela högerflanken. Fotograf: TGSPhoto/REX/Shutterstock

 

Positioner under Van Gaal: Wing-back, ytterback, ytter.

 

Ecuadorianen var en operatör på kanten tills Van Gaal anlände, men man ska komma ihåg att ett allvarligt benbrott minskat hans framfusighet och snabbhet en del.

 

Fungerade det? En av få Van Gaal byten som känns logiska, men Valencia är knappast en stormande ytterback likt Dani Alves.

 

 

 

Ashley Young

Positioner under Van Gaal: Ytter, ytterback, central mittfältare, wing-back, centerforward.

 

De enda positionerna som 30-åringen inte har spelat i är målvakt och mittback. I söndags stod det 0-0 mellan United och Spurs när Young ombads att spela anfallare. Van Gaal-tänket här var att Young hade lett anfallet under samtliga 90 minuter i en U21-match som slutade 1-1 mot Chelsea måndagen innan.

 

Fungerade det? Samtliga Tottenhams mål kom efter Van Gaals beslut.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards