Direktlänk till inlägg 16 maj 2020

NU BÖRJAR DET...

Av Mikael Holmkvist - 16 maj 2020 14:41

 

Jaha, idag börjar alltså en av de fem stora europeiska fotbollsligorna spela matcher igen, detta när Bundesliga är först ut i spel, som helt plötsligt handlar om... liv eller död (eller uteblivna inkomster för vissa). Precis som bilden ovan illustrerar tror jag det här är ett riktigt korkat initiativ.


 

 

 

NU BÖRJAR DET...

Jag har i flera veckor bara skrattat åt skriverierna om att flera fotbollsligor i Europa vill börja spela igen. Trots att vi lever och verkar i ett ekonomiskt system där marknadsvärdet hålls högre än människovärdet så har jag väl ändå, av någon oförklarlig anledning, fått för mig att under rådande situation kommer inte ens de girigaste skithusen att försöka få igång de tunga europeiska ligorna. Men oj, så fel jag har haft. Och jag blir arg på mig själv för att jag faktiskt hade så höga tankar om de där uppe i toppen av pyramiden, vid det här laget borde jag vara fullt införstådd med att när pengarna måste in, då betyder inte det där fina högersnacket om människovärde ett smack.



Först ut av de fem stora (England, Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland) är alltså tyska Bundesliga och Bundesliga 2. De andra håller på och förbereder sig. Känns direkt absurt att medan Boris Lasarus Johnson leker premiärminister i Storbritannien och gör i princip alla fel man kan, och några till, under en kris, siktar Premier League, under fanan "Projekt omstart", på att dra igång sina matcher i mitten av juni.



Jag läser en hel del engelska tidningar på nätet och vet inte hur många gånger jag har stött på formuleringen att fotbollsmatcherna kommer vara "säkrare än när du går till mataffären" och det börjar verkligen gnissla och skava. Sist jag kollade var tidigare idag, och då visade det sig att vi alla måste äta, därför måste vi alla köpa mat någonstans, man skulle alltså kunna säga att det är en livsnödvändighet. Inte helt säker på att man kan säga samma sak om miljonärer som ska sätta räkmackan i rullning genom gräddfilen för att gagna ett gäng parasitära miljardärer.



Det finns oerhört mycket att gilla, beundra och uppskatta med tysk fotboll och dess supporterkultur, men att det är de som är först ut av de fem stora i Europa är inget jag jublar över. Jag önskar såklart inte att någon dör eller blir allvarligt sjuk av detta spektakel, men jag har svårt att se att det inte kommer hända, frågan är då, hur många dödsoffer/insjuknade är acceptabelt för att fortsätta? Kommer expertkommentatorerna i fortsättningen sitta och istället för att analysera målen och spelet i omgång 28 prata såhär: "Det var en hyfsad omgång, från förra omgången har bara sju spelare insjuknat och två dött, det känns helt ok, förhoppningsvis kan vi hålla den kurvan till omgång 30, då borde dödstalen börja gå ner och då kan vi börja fundera på att öppna upp läktarna igen."



Slipsarna klär såklart in det här i att det skulle vara till glädje för folket att ha lite toppfotboll att titta på i dessa mörka tider o s v. De må vara totalt iskalla, men de är oftast inte helt korkade och det vore kanske inte så smart att dra den egentliga anledningen till ivern att få igång spelet igen. Samtidigt är det nästan uppfriskande med sådan här ärlighet från The Times-journalisten Matthew Syed från i tisdags:

   

 

 


Och här på hemmaplan har vi våtservetten Ola Wenström som hejarklacksledare för de som vill dra igång fotbollen igen. Pengarna som tv-bolagen pumpar in i den europeiska toppfotbollen är omöjliga att greppa för oss dödliga, men ja, de är gigantiska. I och med dessa investeringar kräver tv-bolagen såklart något i gengäld, även mitt i en galopperande pandemi, och då spelar det liksom ingen roll om några blir allvarligt sjuka, eller dör, the show must go on. Kan ju bli intressant att se honom sitta där med rynkad panna och hundögon och beklaga sorgen över att några fotbollsspelare och funktionärer nu kräver intensivvård. Men hela vägen sedan Bundesliga tidigt i maj klargjorde att de skulle börja spela idag igen så har Våtservetten varit glad, och det är ju skönt:



Ola på Twitter 6/5:

 


12/5:

https://twitter.com/olawenstrom/status/1260204896902668288



15/5:

 


 

 

 

VYKORT FRÅN TYSKLAND

Ni som följer mig vet att jag ofta hyllar tyska fotbollsfans och deras supporterkultur. De skapar underbar stämning och är mer deltagande och engagerade i skötseln av deras respektive klubbar. T o m giganten Bayern München har beundransvärda element bland deras supportrar. De har inga problem med att häckla deras giriga ledning och så fort det dök upp samarbeten och avtal med ledarna för skurkstaterna runt Persiska viken kom det rejäla demonstrationer mot detta. Kan ni föreställa er Manchester Citys fans göra något liknande? Hahahahaha, nej, inte jag heller! Eller Newcastles, för den delen, om nu den affären går igenom.



Tidigare i veckan kom ett fint besked från Fortuna Düsseldorfs ultras där de klargör att den här krisen inte är deras, det är investerarnas kris. För den ultras-gruppen är den här säsongen färdig, snyggt:


http://beansontoast.bloggplatsen.se/2020/05/15/11669497-dusseldorfs-ultras-var-sasong-ar-over/


 

 

HELGENS BUNDESLIGAPROGRAM

I dag sker alltså det jag för bara några veckor sedan inte trodde var möjligt, en av de fem stora europeiska fotbollsligorna kör igång med sina matcher igen, inför tomma läktare. Här har ni helgens Bundesligamatcher och starttider, samt några matcher från Bundesliga 2 också. Tanken var att Viasat skulle visa Dynamo Dresdens match i helgen, men de har ju fått skjuta upp sina två första matcher, p g a... coronaviruset.



Kommentarerna under Bundesligamatcherna kommer från the Guardians guide till den tyska omstarten.


 

LÖRDAG 16/5:

13:00: VfL Bochum v 1. FC Heidenheim 1846 (Viasat Fotboll)

Bundesliga 2.

 

 

15:00: Bundesligastudion (Viasat Sport Premium och Viaplay)

 

 

15:30: Borussia Dortmund v FC Schalke 04 (Viasat Sport Premium och Viaplay)

Ruhrderbyt är den stora matchen den här helgen, ett eldigt möte mellan två regionala rivaler som höjdes ett snäpp 1969 när gästande Schalke-spelare blev bitna av en planinvaderande hund på BVB:s gamla Rote Erde-stadion. Hemmaläktaren med en kapacitet på 25,000, känd som den "Gula väggen", kommer vara tyst, vilket ger David Wagners Schalke (också en enormt stor klubb) en chans att ta ett överraskande resultat. Dortmunds Jadon Sancho, vars form den här säsongen har varit suverän, har redan avgjort ett Ruhrderby.


 

15:30: RB Leipzig v S-C Freiburg (Viasat Fotboll och Viaplay)

Leipzig är universellt avskydda bland rivaliserande lags fans p g a deras storföretagsmodell, de tog 2009 över Markranstädts licens i den femte divisionen och klättrade sig sedan uppåt genom ligorna, finansierade av Red Bull. T o m deras eldigaste motståndare accepterar numera att de är här för att stanna och Julian Nagelsmanns ankomst som tränare har inneburit en succé för redan skickliga spelare som Timo Werner och Marcel Sabitzer. Blygsamma Freiburg fortsätter att blomstra under deras excellente tränare, Christian Streich, och de hoppas kunna kvalificera sig till Europa nästa säsong, då de även ska öppna deras nya arena.


 

15:30: TSG 1899 Hoffenheim v Hertha Berlin (Viaplay)

Hoffenheim ägs av mjukvarumiljardären Dietmar Hopp, enormt impopulär bland Bundesliga-fans för att han plöjt ner miljoner i vad som var ett blygsamt stadsdelslag. De har hållit sig undan nedflyttningskampen trots skador som påverkat deras bäste målskytt, Andrej Kramaric. Underpresterande Hertha var Europas största spenderare i januari då de plockade in anfallaren Krzysztof Piatek som en del av återuppbyggnaden efter Jürgen Klinsmanns misslyckade regeringstid. Nyligen ersatte de Klinsmann i klubbens rådgivande styrelse - med Jens Lehmann.


 

15:30: Fortuna Düsseldorf v SC Paderborn 07 (Viaplay)

Fortuna såg ut att vara på väg ur Bundesliga innan jul men f d Manchester City-forwarden Uwe Röslers ankomst som tränare har gett en stark vändning. De ligger fortfarande på nedflyttnings play-off-plats (trean från slutet möter trean i division två i ett dubbelmöte, förutsatt att den här säsongen kan avslutas). Paderborn var nedflyttningsfavoriter med den extremt lilla årliga budgeten på €11m (116,8m kr) efter på varandra följande uppflyttningar. De ligger sist men har visat sig vara en svår motståndare, anfallaren Dennis Srbeny gör bra ifrån sig sedan återkomsten från Norwich.


 

15:30: FC Augsburg v Vfl Wolfsburg (Viaplay)

Få tränare kan ha väntat längre på sin mitt-i-säsongen-debut än Heiko Herrlich, den f d Dortmund-anfallaren som anställdes av Augsburg några dagar innan Covid-19-nedstängningen - och nu får han vänta lite till. Han har nämligen brutit mot karantänreglerna då han gick ut och köpte tandkräm i torsdags, så han får inte vara med här. Wolfsburg, som hoppas på en plats i Europa, har koncentrerat sig på ett solitt försvar under deras tränare, Oliver Glasner, vilket gör dem betydligt mindre spännande att titta på än Bundesliga-vinnarna 2009 ledda av Edin Dzeko och Grafite, 2015 års Kevin De Bruyne-ledda tyska cupvinnare och många av deras andra kaotiska inkarnationer mellan dessa.


 

18:30: Eintracht Frankfurt v Borussia Mönchengladbach (Viasat Sport Premium och Viaplay)

Frankfurt, förra säsongens Europa League-semifinalister, var i dålig form innan avbrottet men har gjort hyfsat bra ifrån sig efter at ha förlorat deras magiska fronttrio från förra säsongen: Sébastian Haller (nu i West Ham), Luka Jovic (Real Madrid) och Ante Rebic (Milan). Gladbach, Tysklands lag på 70-talet, var de som innan jul satte tempot och är fortfarande precis med i titelracet. Marcus Thuram (Lilians son) har haft en enorm inverkan på topp under sin debutsäsong i Bundesliga.


 

SÖNDAG 17/5:

13:00: Bundesligastudion (Viasat Sport Premium och Viasat)


 

13:30: SpVgg Greuther Fürth v Hamburger SV (Viasat Fotboll)

Bundesliga 2.


 

15:00: Bundesliga-studion (Viasat Sport Premium och Viaplay)


 

15:30: 1. FC Köln v FSV Mainz 05 (Viasat Sport Premium och Viaplay)

Det här är ett sorts clásico, mellan de två tyska städerna som är berömda för att fira Karneval vildast av alla. Köln vann senast titeln 1978 - när de hade Toni Schumacher i målet - men deras ständigt optimistiska fans är nu på extra bra humör. Markus Gisdols uppflyttade lag vann åtta av deras senaste 11 matcher innan avbrottet, medan lågt placerade Mainz är väldigt beroende av den förbättrade svensken Robin Quaison, som har gjort 12 Bundesliga-mål den här säsongen och har ett öga för det spektakulära.


 

18:00: 1. FC Union Berlin v FC Bayern München (Viasat Sport Premium och Viaplay)

Bayern, de senaste sju säsongernas mästare, har kommit tillbaka till deras bästa spel sedan Niko Kovac plockades bort som tränare i november och ersattes av den populäre Hansi Flick. Robert Lewandowski är 31 nu men har aldrig sett bättre ut, han har hittills gjort 39 mål den här säsongen. Det kommer bli intressant att se hur Union, debutanter i högsta ligan, klarar sig utan deras lojala fans, några tusen av dem renoverade t o m deras arena när klubben var pank 2008.


 

20:00: Bundesligastudion (Viasat Sport Premium och Viaplay)


 

 

MÅNDAG 18/5:

20:30: SV Werder Bremen v Bayer 04 Leverkusen (Viasat Sport Premium och Viaplay)

2004 års dubbelvinnare Werder håller sig fortfarande kvar vid de historiska glansdagarna, det lagets kapten, Frank Baumann, är numera klubbens sporting director, men de har stora problem trots välkända spelarnamn som Davy Klaassen och Nuri Sahin. För tillfället ligger de näst sist och om ligan inte kan slutföras åker de ur. Peter Bosz håller på och rehabiliterar sitt rykte med Leverkusen och har en av Bundesligas mest sevärda spelare i Kai Havertz, återupplivad under 2020 och sammanlänkad med Liverpool.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards