Direktlänk till inlägg 9 december 2016

FOTBOLLENS GUANXI

Av Mikael Holmkvist - 9 december 2016 21:44

Från brittiska järnvägar till superkändisar i Hollywood, en värld av anslutningar ligger under den kinesiska fotbollens investeringar


 


 


 


 

 

AV: Simon Chadwick, Paul Widdop och Daniel Parnell, Asia & the Pacific Policy Society, tisdag 6 december, 2016:


 


 

Köpet av en engelsk fotbollsklubb i the Championship av ett kinesiskt konglomerat innebär ett fönster in i en affärskultur av relationer och växelverkan, detta skriver Simon Chadwick, Paul Widdop och Dan Parnell mer om här under.


 


 

När det kinesiska konglomeratet Fosun International Limited förvärvade den engelska Championship (näst högsta ligan) klubben Wolverhampton Wanderers (i dagligt tal refererad till som Wolves) förväntade sig många av klubbens fans att pengar från ovan skulle regna ner och att några stora nyförvärv skulle plockas in. Inget av detta hände; faktum är att lagets insatser var så otillfredsställande tidigt under säsongen att lagets manager fick sparken.


 


 

Fosun var tydligt missnöjda, detta då ett harvande i de lägre regionerna av den högst ligan i England varken kastar ett positivt sken på företaget eller adderar signifikativt värde till Kinas nuvarande fotbollsrevolution. Men trots det lär inte Fosun se sin första räd in i det europeiska klubbägarskapet som en katastrof.


 


 

Enbart fotbollen var aldrig trolig som enda anledning för Fosun att köpa Wolves. Som ett konglomerat kan det vara en självklar sak att säga, då den här sortens organisation äger flera olika affärsverksamheter inom flera olika, ofta obesläktade, industrisektorer. På en nivå kan Wolves bara vara ännu en investering i en bred portfölj av Fosun-egendomar.


 


 

Men på en annan nivå så ger köp av tillgångar inom fotbollen ett mycket bredare spektrum av potentiella fördelar. Fosun äger en 20-procentig andel i Gestifute, superagenten i fotbollen Jorge Mendes spelarrepresentationsagentur. Tillsammans har Gestifute och Wolverhampton öppnat upp ett nätverk för Fosun som i slutändan ska ha ett mycket större värde för företaget.


 


 

Nätverk i den kinesiska kulturen är så fundamentala när man gör affärer att Kina t.o.m har ett namn på det: guanxi. Den bokstavliga översättningen av guanxi är ofta svår att helt få till men ibland definieras det helt enkelt som "relationer och anslutningar". Guanxi är ganska mycket mer djupgående är vad västerlänningar kanske föreställer sig, det baseras på deras egen tolkning av begreppet "anslutningar". Det är en form av växelverkan - vad västerlänningar kanske skulle kalla "tjänster och gentjänster". Man kan säga att kinesiska affärspersoner ofta ger något till någon mot att, vid ett senare tillfälle, kunna be den personen om att ge något tillbaka eller utöva inflytande å deras vägnar.


 


 

Meningen med detta är att göra det möjligt för kinesiska affärsverksamheter att skapa anslutningar, relationer, och nätverk som hjälper dem att gå förbi normala styrsystem eller konventionella affärsmetoder. En viktig aspekt av detta är de sociala banden mellan individer, vilka är tänkta att utgöra direkt eller exklusiv tillgång till information från insiders, affärskontrakt eller knappa resurser.


 


 

I den kontexten ser det ut som att Fosuns köp av Wolverhampton Wanderers är ett klassiskt fall av guanxi. Att äga en framgångsrik fotbollsklubb i sig självt är bra guanxi; då president Xi och seniora medlemmar av hans regering har ställt sig bakom den kinesiska sportrevolutionen är det lätt att förstå varför Fosun vill vara en del av det globala fotbollsnätverket.


 


 

Även om Wanderers inte gör mycket mer än att spela ut de kommande säsongerna i mittabellens medelmåttighet lär inte Fosun bekymra sig alltför mycket. Trots allt så dikterar guanxi att det finns mer i Wolves-affären än det man ser med blotta ögat. Faktum är att efter att ha åtagit sig en sociala nätverks-analys (som erhölls från mediekällor) av Wolves och deras nya ägare Fosun, ser det ut som att klubben helt enkelt bara är ett nav i en mycket mer signifikativ samling relationer och anslutningar.


 


 

Diagrammet här under ger en hyfsad bild av hur det här nätverket ser ut:


 


 


 

Wolverhampton Wanderers ägare Fosun ägs av den kinesiska miljardären Guo Guangchang. Guo är allmänt erkänd som en av Kinas rikaste män, med en nettoförmögenhet på omkring $5,9 miljarder (57,7 miljarder kr). Guo har byggt upp ett företag med intressen i allt från gruvdrift till mediciner till fastigheter. På många sätt är detta Guos guanxi, hans nätverk sträcker ut sig långt bortom engelska fotbollslag i näst högsta ligan.


 


 

Mer signifikativt, när vi pratar om fotboll, är att Fosun även skapat Foyo Culture and Entertainment Co Ltd. Det är det företaget som i sin tur äger en minoritetsandel i Mendes Gestifute. Det svarar för agenttjänster åt fotbollsspelare genom ett dotterbolag, Polaris Sports. Bland Polaris klienter återfinns Real Madrid-spelarna Cristiano Ronaldo och James Rodriguez. Polaris jobbar även med dagens Manchester United-manager Jose Mourinho, som sedan länge har länkar med Jorge Mendes (hans agent sedan många år).


 


 

Tillsammans är Gestifute och Polaris partners med det amerikanska företaget CAA Sports (en global sport- och underhållningsagentur), som har flera klienter inom fotbollen inklusive FC Barcelona och Chelsea. Agenturen är i sig själv del av ett större företag - CAA (Creative Artists Agency), som representerar ett antal av Hollywoods största kändisar. Tom Cruise och Brad Pitt är två av CAA:s klienter.


 


 

Cruise och Pitt ser kanske inte ut att ha mycket gemensamt med en postindustriell stad i mellersta England, och det är inte troligt att de lär dyka upp någon lördag eftermiddag i Wolves berömda orangea matchtröja, men vår karta över Wanderers guanxi-nätverk visar att det finns en väg från Hollywood till Wolverhampton. Detta väcker en fråga: varför, och vad är återbetalningen på investeringen för Fosun?


 


 

På senare år har det kinesiska konglomeratet diversifierats till film och tv, via deras produktionsbolag Fosun Pictures. Nätverksanslutningarna till Cruise/Pitt/CAA känns därför väldigt vettiga, särskilt om man tittar framåt mot en Fosun-producerad Hollywood-storfilm vid något skede i framtiden.


 


 

Men detta känns ändå som en lång väg från Wolverhampton. Men stadens placering i Englands West Midlands-storstadsregion (där ligger bl. a Birmingham - Englands näst största stad) kan sitta på några ledtrådar. Rykten cirkulerar för tillfället om att den brittiska markbundna tv-kanalen Channel 4 ska flytta från London, och då tros Birmingham var deras favoritval för ny hemstad. Det ryktas även om att flytten kan vara en del av byggandet av ett mycket större media- och underhållningskomplex i staden.


 


 

Ett storföretag som Fosun, som redan investerar stora pengar i sektorn, skulle därför framstå som idealiska för att försöka få kontrakten som lär komma från en sådan utveckling. Samtidigt finns det stora planer på att Storbritanniens HS2-järnvägslänk ska passera genom the West Midlands, vilket skulle generera ytterligare affärsmöjligheter. Fosun blev nyligen det första privata kinesiska företaget att äga en större andel ($6,9 miljarder - 67,5 miljarder kr) än regeringen i ett projekt för höghastighetståg. Därför är företaget perfekt rustade för att lägga bud på HS2-arbetet.


 


 

Och det är såhär guanxi fungerar: när Fosun köpte Wolves, köpte konglomeratet inte bara en fotbollsklubb. Det köpte sig in i ett nätverk av relationer och anslutningar som Guo tveklöst visste skulle ha mycket bredare, djupare och ekonomiskt lukrativa följder för konglomeratet. Samtidigt som det verkar föga troligt att Brad Pitt kommer bli en regelbunden åskådare på Wolves hemmamatcher, så avslöjar det faktum att han är en del av klubbens bredare nätverk en hel del om både guanxi och hur kinesisk affärsverksamhet fungerar.


 


 


 

 

Simon Chadwick


Simon Chadwick är professor i Sportföretagsamhet på Salfords universitet, Manchester i Storbritannien, där han även är medlem i the Centre for Sports Business.


 


 

Paul Widdop


Dr Paul Widdop är en analytiker av kulturella nätverk vid Leeds Beckett univeristetet, Storbritannien. Han är även medgrundare av The Football Collective och researchredaktör på Connect Sport.


 


 

Daniel Parnell


Daniel Parnell är universitetslektor i Business Management på Manchester Metropolitan universitetet i Storbritannien. Han är även medgrundare av The Football Collective och researchdirector på Connect Sport.




 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards