Alla inlägg den 21 april 2017

Av Mikael Holmkvist - 21 april 2017 21:27

 


Det blev alltså Celta Vigo för United i semifinalen. Jag ska villigt erkänna att jag inte har någon större koll på dem alls. Jag visste att Guidetti spelar där och f.d scouse-avskummet Iago Aspas, mycket mer var det inte. Men nu har jag läst in mig lite under dagen och bifogar här en kort liten guide till våra kommande motståndare i Europa.



Vigos geografiska läge i Spanien:

 


Vigo är en stad i provinsen Pontevedra i Galicien i nordvästra Spanien. Med sina 293,725 invånare (2005) är det den största staden i Galicien. Det är en betydande hamnstad med omfattande handels- och fiskeverksamhet.



Det har ju blivit populärt att inför större matcher ta ut laget på en promenad i staden under eftermiddagen innan avspark. På något sätt får jag en känsla av att Eduardo Berizzo (Celtas manager) inte kommer ta med sina gubbar genom Gay Village i Manchester den 11:e maj.



Säsongen 1999-2000 spelade nämligen Argentinaren för Marseille (tillsammans med bl. a William Gallas och Robert Pirès). Men det blev bara en säsong där för señor Berizzo innan han packade och for hem till River Plate, här förklarar han varför:


 

"En samling med bögar är vad du har i fransk fotboll. Det finns så många homosexuella spelare där, de provocerar dig hela tiden, de rör vid dina lår, din rumpa, för att se om du kommer ge någon sorts signal. Jag känner mig äcklad när en homosexuell delar samma dusch och stirrar på ens rumpa med åtrå, och t.o.m blir emotionell när du är naken."



Det skulle ju onekligen vara intressant att höra vad han tycker om det uttalandet idag och undrar om han kommer titta snett på Pogba och Martial. Hursomhelst inledde han sin tränarkarriär 2007, då som assisterande manager för det chilenska landslaget (2007-2010), sedan flyttade han hem till Argentina och tog över Estudiantes de La Plata (2011) och efter den korta sejouren blev det återigen Chile och det chilenska klubblaget O'Higgins de Rancagua (2011-2014). Efter de jobben i Sydamerika hägrade Europa och Celta Vigo, som han tog över då Luis Enrique lämnade dem för Barcelona.



Under Berizzo har Celta hamnat åtta, sexa och i skrivande stund ligger de på tionde plats i La Liga.


 

Upp och ner

Celta Vigo har aldrig vunnit La Liga eller cupen, men de har varit i final tre gånger. 2002/03 slutade de på fjärde plats i ligan och det är fortfarande deras bästa placering efter en hel säsong.



Säsongen efter nådde de åttondelsfinalen i Champions League, där de blev utslagna av Arsenal. Samma säsong åkte de även ur högstaligan och ner i Segunda Division. Tiden efter det har varit väldigt varierande för klubben från nordvästra Spanien. Det tog hela fem säsonger innan de tog sig tillbaka upp i finrummet igen, detta efter flera säsonger med ekonomiskt haveri och många spelarförsäljningar.



Säsongen 2013/14 ledde som sagt var nuvarande Barcelona-tränaren Luis Enrique Celta, det var en bra säsong för de "himmelsblå" då laget slutade på en stark nionde plats.


 

Vägen fram till semifinal

Spanjorerna kom till semifinalen efter seger mot belgiska Genk i kvartsfinalen och en klar seger mot ryska Krasnodar i rundan innan. I 16-delsfinalen var de länge "utslagna" mot Sjachtar Donetsk efter förlusten på hemmaplan i fösta matchen, men en straffspark på övertid i returmatchen gav förlängning och där gjorde de ytterligare ett mål i Ukraina.


 

De har rubbat bjässarna

I La Liga den här säsongen har de även slagit Barcelona och spelat oavgjort mot Real Madrid. Bevisen på kvaliteten som de besitter blir inte mindre av det faktum att de även slog ut Real Madrid ur den spanska cupen den här säsongen.



Senaste 10 matcherna i La Liga:

Vinster: 4 Oavgjorda: 2 Förluster: 4


 

Profiler

Många minns kanske Iago Aspas som en Liverpool-flopp. Aspas är en Celta Vigo-produkt, men han testade lyckan på de brittiska öarna säsongen 2013/14. Det blev bara en säsong i England innan han återvände till Spanien och Sevilla. Låneperioden där blev inte heller någon stor succé - trots det blev han delad toppmålskytt i spanska cupen med sju fullträffar (tillsammans med Barcelonas Neymar). Efter den säsongen bestämdes det att han skulle återvända hem till Celta Vigo.



Det har så här långt visat sig väldigt bra för både klubben och spelaren, för Iago Aspas har hittills gjort 23 mål den här säsongen. Hans prestationer har även varit så bra att han har fått testa på landslagsspel för Spanien - där han har gjort ytterligare ett mål.



Och Iago Aspas har verkligen varit nyttig i Europa League för spanjorerna den här säsongen:

  

Iago Aspas i Europa League för Celta Vigo den här säsongen:


7 starter

15 chanser skapade

5 mål

2 assists


 

Pione Sisto

Marcus Rashford gjorde sin debut mot Midtjylland - och efter det har han aldrig sett sig om över axeln. Det är gärna så vi minns de två matcherna mot danskarna 2016, men det finns kanske de som även minns Pione Sisto, som stundtals härjade ordentligt med United?



Den danska anfallaren, född i Uganda, nätade även på Old Trafford. Efter säsongen hämtades han till Celta Vigo - och nu är det upp till ett skadedrabbat United-försvar att se till så att historien inte upprepar sig.


 

Härjade med United: Pione Sisto. 

Sisto har svarat för sex mål och två målgivande passningar för Celta Vigo den här säsongen, inte så dålig utdelning med tanke på att han bara startat 15 matcher i La Liga.



Sen har de såklart den svenske anfallaren John Guidetti, som såklart har ett förflutet i den bittra delen av Manchester. Dessutom har de lånat in den f.d United-anfallaren Giuseppe Rossi från Fiorentina. Men den 9:e april i år skadade han sig så allvarligt i knäet (igen) att han nu blir borta resten av säsongen.


 

Estadio Municipal de Balaídos...

 

... är Celtas hemmaarena och platsen där den första semifinalen, den 4:e maj, ska spelas. Arenan tar in 29,000 åskådare och är känd för en intim och bra atmosfär. Den ligger, inte så överraskande, i fiske- och hamnstaden Vigo, som ligger precis på gränsen till Portugal - dessutom ligger staden i ett av de mest regntyngda områdena i hela Europa! Så vädermässigt finns det stor chans att de Röda kommer känna sig som hemma.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards