Direktlänk till inlägg 13 januari 2021

EN MAMMA PÅSTÅR ATT DET KOSTNADSFRIA SKOLLUNCHPAKETET ÄR "VÄRT £3" (34 kr) DÅ FÖRETAG ANKLAGAS FÖR ATT TJÄNA PENGAR PÅ FATTIGDOM

Av Mikael Holmkvist - 13 januari 2021 14:20

Elaine Stacey säger att hennes matpaket, som ska räcka till hennes 17-åriga son i en vecka, är värt £3 (34 kr) då leverantörer anklagas för att tjäna pengar på fattigdom genom att få skattebetalarnas pengar för de ynkliga paketen

   

Vad du faktiskt får för £10,50 (119,50 kr) från Aldi. (Bild: Adam Gerrard / Daily Mirror)

 

 

 

 

AV: Lizzy Buchan, politisk korrespondent och Amy-Clare Martin, Daily Mirror, onsdag 13 januari, 2021

 

 

Igår kväll berättade föräldrar om deras ilska efter att ha mottagit gratis skollunchpaket som inte innehåller tillräckligt med mat för att mätta hungriga skolbarn.

 

 

Och leverantörerna anklagades för att försöka tjäna pengar på fattigdom genom att ta emot skattebetalarnas pengar till paketen, men sedan skicka ut varor värda så lite som £3 (34 kr).

 

 

Kampanjarbetaren Marcus Rashford stämplade paketen som "inte tillräckligt bra". Labours Angela Rayner sa: "Ner i vilkas fickor går pengarna till gratis skolluncher?"

 

 

För föräldrar som har svårt att mätta sina barn då nedstängningen bara fortsätter har de torftiga matpaketen utdelade av privata företag bara gjort situationen ännu värre.

 

 

Och det kom jättearga påståenden om att ett antal företag försöker tjäna pengar på fattiga barn genom att ta emot skattebetalarnas pengar för att leverera hjälpen, men istället delar de ut ynkliga leveranser som kostar mycket mindre.

 

 

Fotbollsspelaren och kampanjarbetaren emot fattigdom Marcus Rashford gjorde den växande kören av ilska sällskap och familjer delade bilder på deras bedrövliga paket - som innehöll mat inlindad i plastpåsar avsedda för pengar.

 

 

Labours ställföreträdande ledare Angela Rayner sa: "Ner i vilkas fickor går pengarna till gratis skolluncher? Vem gör vinster på våra hungriga barn?"

 

 

@RoadsideMum postade den här bilden på en £10,50 (119,50 kr) påse.

 

 

 

Downing street stämplade de torftiga paketen som "fullständigt oacceptabla".

 

 

Ett av företagen som skickade ut mat bad om ursäkt och ett annat erkände att innehållet inte var tillräckligt för att mätta barn.

 

 

Skandalen avslöjades när en förälder, som kallar sig själv Roadside Mum, lade upp en bild på hennes paket, som hon påstod bara innehöll mat för £5 (56,93 kr) - istället för de £30 (341,52 kr) hon kunde ha fått i och med regeringens kupongsystem.

 

 

Det innehöll två potatisar, en burk vita bönor, åtta ostsmörgåsar och några andra husgeråd som hon menar skulle räcka i 10 dagar.

 

 

En annan av matlådorna innehöll pasta, bönor, två potatisar, ett par morötter, äpplen och några fruktdrycker.

 

 

 

 

Mamman sa: "Utskickat istället för £30 (341,52 kr) kuponger. Jag skulle kunna fixa mer för £30."

 

 

Englands barnkommissionär Anne Longfield stämplade några av paketen "ynkliga, tarvliga och förringande".

 

 

Hon sa: "Vem som än tycker det är ok att skicka ut bitar av grönsaker och frukt på det här viset har väldigt fel. Föreställ er att man tycker att det man sparar in på en halv morot är värt det."

 

 

Simons paket med skolluncher som ska räcka till hans dotter Lola, 11, i en vecka. (Bild: Simon Young / SWNS.COM)

 

 

 

 

Leverantören Chartwells, som ägs av Compass Group PLC, kallades igår in för att förklara sig framför några ministrar då Nummer 10 stämplade en del av matpaketen som "fullständigt oacceptabla".

 

 

Gällande mamman som klagade på att bara ha fått mat för £5 (56,93 kr) sa de: "För tydlighetens skull visar detta fem dagars gratis skolluncher (inte 10 dagar) och kostnaden för mat, paketering och distribution var faktiskt £10,50 (119,50 kr) och inte £30 (341,52 kr) som det påstods.

 

 

"Men i våra ansträngningar att leverera tusentals matpaket i veckan med extremt kort varsel är vi väldigt ledsna för att kvantiteten har kommit till korta i det här fallet."

 

 

Simon Young med dottern Lola, 11. (Bild: Simon Young / SWNS.COM)

 

 

 

 

Företaget insisterade på att de kommer "förbättra" deras paket och även återbetala kostnaden till dem som fått paket som inte lever upp till deras höga standard.

 

 

En annan leverantör, Cater Link Ltd, skickade mamman Kerry Wilks ett paket som innehöll en limpa, tre yoghurtar, en burk vita bönor, tonfisk, två potatisar, frukt och ost.

 

 

Änkan, från Redcar, Cleveland, påstod att familjer behandlas "som smuts". Trebarnsmamman Kerry, 38, tillade: "T o m lärarpersonalen skämdes när de delade ut dem."

 

 

Christas paket till hennes dotter, 17, innehöll väldigt lite i matväg. (Bild: Christa Lee / SWNS)

 

 

 

Cater Links verkställande direktör Neil Fuller sa: "Vi har lyssnat på återkoppling från föräldrar och elever, och i vissa fall står det helt klart att våra paket har varit otillräckliga.

 

 

"Vi har gått igenom våra nuvarande matpaket och förbättrat deras innehåll."

 

 

Elaine Stacey, 41, från Reading, påstod att hennes matpaket var "värt £3" (34 kr) och det ska mätta hennes 17-åriga son i en vecka.

 

 

Hon sa: "Jag tänkte nästan att jag blir tvungen att gå ut och stjäla mat."

 

 

Christa Lee, 39, från Bournemouth, sa att hennes dotter, 17, hämtade ett matpaket som inkluderade en tredjedels lök, mycket små portioner ost och soppulver i pengapåsar.

 

 

Hon sa: "Det här berättar för våra barn att de inte betyder något."

 

 

Marcus Rashford twittrade ut den här bilden och sa "3 dagars mat för 1 familj... Helt enkelt inte tillräckligt bra."

 

 

 

 

 

 

Simon Young, från Cheltenham, Glos, tog emot en matlåda värd endast £4 (45,57 kr) som inte innehöll mycket mer än bröd och skinka till dottern Lola, 11, för en vecka, men han sa att de har tur om det räcker i tre dagar.

 

 

Manchester United-stjärnan Rashford sa att leveranserna var "helt enkelt inte tillräckligt bra".

 

 

Labour-ledaren Keir Starmer frågade: "Vart går pengarna?"

 

 

Chartwells bad om ursäkt efter kritiken.

 

 

 

Marcus Rashford kritiserade paketen. (Bild: BBC)

 

 

 

Matpaketen distribueras för att Nummer 10 inte hade tid att ta fram ett nytt kupongsystem innan den här nedstängningen.

 

 

Skolor har blivit tillsagda att använda deras egna catering team eller en extern leverantör till paketen.

 

 

Det är okänt hur mycket företagen får betalt för paketen då kontrakten delas ut av lokala myndigheter istället för centralt.

 

 

Premiärministerns officiella talesman sa följande vid en briefing i Westminster: "Vi känner till dessa bilder som cirkulerar på sociala medier och det står klart att innehållen i dessa matpaket är fullständigt oacceptabla.

 

 

"Utbildningsdepartementet (DfE) tittar brådskande på detta och barnministern, Vicky Ford, pratar med det ansvariga företaget och de kommer klargöra att sådana här lådor ska inte ges till familjer."

 

 

DfE sa: "Vi har riktlinjer och normer för matpaket.

 

 

"De ska innehålla ett varierat utbud av mat."

 

 

Compass-gruppens f d ordförande Paul Walsh var en av 103 affärsledare som undertecknade ett brev som berömde Tory-politiken 2015, då partiets åtstramningsmassaker var som mest intensiv.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2021 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards