Direktlänk till inlägg 26 februari 2021

TROMSØ UPPMUNTRAR NFF TILL ATT BOJKOTTA VM I QATAR

Av Mikael Holmkvist - 26 februari 2021 19:59

Tromsøs idrottslag ber som första norska toppklubb Norges fotbollsförbund att bojkotta fotbolls-VM i Qatar 2022

   

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

 

 

 

 

AV: NTB, Dagavisen sport, fredag 26 februari, 2021:

 


- Vi menar att om Norge kvalificerar sig i det kommande kvalet bör vi tacka nej till att resa till Qatar, skriver klubben i ett uttalande på deras hemsida.

 


Stabæks supportrar har sedan tidigare bett sin klubb att uppmana till eller stötta en Qatar-bojkott, och centrala medlemmar i Rosenborg önskar samma sak. Men Tromsø är den första klubben som officiellt uppmanar till detta.

 


-Det hela började med tilldelningen av mästerskapet som från flera håll kallades korrupt, sedan följde rapporter om ovärdiga arbetsförhållanden för ditresa arbetare knutna till byggandet av VM-faciliteterna, skriver TIL i deras uttalande.

 

 

-Inte kommit fram

-Strategin mot detta har varit att föra en dialog och att kritisera. Norges fotbollsförbund har själva valt den strategin. Ett verktyg vi i Tromsø IL tror på! skriver de.

 


- Men kritiken och dialogen har inte kommit fram. Nyligen publicerade The Guardian en rapport som visar på enormt många döda migrantarbetare. Siffrorna är nedslående. Strategin som har följts har inte gett nödvändiga resultat, och vi tycker det är dags att gå vidare till nästa steg; bojkott.

 


Över 6,500 gästarbetare har mist livet i Qatar sedan landet för tio år sedan tilldelades nästa års fotbolls-VM, detta enligt The Guardians analys. Qatars regering har inte bestridit tidningens siffror, men hävdar däremot att antalet är det förväntade med tanke på hur många gästarbetare som befinner sig i landet.

 

 

- Modernt slaveri

Qatar har fått massiv internationell kritik för vad som Amnesty International och andra har betecknat som slavliknande förhållanden för arbetarna som bygger de många anläggningarna som ska stå klara till nästa års fotbolls-VM.


 

I tillägg till sju nya fotbollsarenor har de även byggt en helt ny stad, en ny flygplats, nya hotell, nya väganläggningar för offentlig transport. Arbetet är det gästarbetarna, i huvudsak från Asien och Afrika, som har stått för.

 


Mästerskapet kommer inte avgöras i juni och juli som det brukar, istället har det flyttats till november och december för att undvika den värsta värmen i landet.

 


- Tromsø IL menar att det är på tiden att fotbollen stannar upp och tar några steg tillbaka. Vi bör tänka över vad som är fotbollens idé och varför så många älskar vår idrott.  Att korruption, modernt slaveri och ett högt antal döda arbetare är fundamentet till det viktigaste vi har, VM, är överhuvudtaget inte acceptabelt, skriver klubben.                                          
                                                                                       
                                                  
                                                  
                                                  

Rosenborg-supportrarna "Kjernen" (Kärnan) mobiliserar för att få klubben att uppmana till bojkott av Qatar-VM. Ärendet ska behandlas på RBK:s årsmöte.

 


Rosenborg-supportrarna har visat sina krafter tidigare och bland annat fått klubben att inte åka på ett planerat träningsläger i Dubai. Efter att Tromsø som första klubb klivit in och bett Norges fotbollsförbund om att bojkotta fotbolls-VM i Qatar började det mobiliseras i Kärnan.

 


- Nu måste vi få Rosenborg att visa mod, och vi ber alla Rosenborg-medlemmar att rösta för en bojkott av Qatar på årsmötet. Säg nej till sporttvättning, skriver Kärnan på Facebook.

 


Rosenborgs vd Tove Moe Dyrhaug vill inte uttala sig i frågan innan årsmötet.

      


- Vi har årsmöte den 4:e mars och det här är en sak för årsmötet i RBK, säger hon till NTB.

 

 

Strømsgodset stöttar krav på VM-bojkott - ber NFF att komma med

Strømsgodset stöttar Tromsø i kravet på en bojkott av fotbolls-VM i Qatar och ber Norges fotbollsförbund att komma med.

 


Tromsø skickade tidigare idag ut ett pressmeddelande om att klubben vill att Norge bojkottar VM i Qatar p g a situationen för migrantarbetarna som gör mästerskapet möjligt.

 


- Vi stöttar Tromsø i detta och uppmanar NFF att komma med, säger vd:n Dag Lindseth Andersen i Strømsgodset till NTB.

 


Rosenborg, Odd, Stabæk och Vålerenga berättar för NTB att frågan om bojkott ska behandlas på klubbarnas årsmöten i mars.

         


- Det finns ett konkret förslag om detta, där medlemmarna då också involveras, säger vd:n Erik Espeseth i Vålerenga.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2021 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards