Direktlänk till inlägg 17 april 2021

KARATESPARKAR OCH KRAVALLPOLIS: DAGEN DÅ MARADONA FICK BARÇA ATT BRÅKA

Av Mikael Holmkvist - 17 april 2021 20:43

   

Diego Maradona blir omhändertagen av Athletic Bilbao-spelare och personal efter att ha knockat en av deras avbytare medvetslös med ett knä i ansiktet. Fotograf: Palomar/Offside/Marca

 


 

 

 

AV: Will Unwin, the Guardian, lördag 17 april, 2021


 

Då Barcelona ska ta sig an Athletic Bilbao i Copa del Rey-finalen ikväll tar vi oss en titt på samma möte från 1984.



När Andoni Goikoetxea bröt Diego Maradonas fotled 1983 gav det argentinaren en hel del tid att tänka då han planerade sin hämnd på Slaktaren från Bilbao. Maradona återvände efter flera månader innan Barcelonas Copa del Rey-final mot Athletic Bilbao på Santiago Bernabéu 1984.



Incidenten på San Mamés i september året innan betydde att relationerna mellan de två klubbarna nått sin lägsta punkt. Det hela hjälptes inte av att matchen skulle spelas hos Real Madrid, en organisation avskydd av båda lagens supportrar, särskilt under Franco-eran. Innan avspark buade baskerna och katalanerna när nationalsången spelades i en uppvisning av deras förakt mot den spanska staten. Ett ömsesidigt hat hjälpte atmosfären då man med en het passion viftade med regionala flaggor bakom metallstängslen som omgav planen.



Inledningen på matchen var en samling av irriterade tacklingar, mest notabel var Athletic-försvararen Iñigo Liceranzu och hans test av hur bra Maradonas fotled hade återhämtat sig från hans lagkamrats ingripande nio månader tidigare. Bernd Schuster på Barcelonas mittfält fick också han sin benstruktur testad, vilket gjorde att hans ilska bara växte ju längre matchen pågick.



När det gäller faktisk fotboll var det ett smutsigt möte som fokuserade på det fysiska istället för det tekniska. Athletic tog nästan ledningen när Endika Guarrotxena överraskande fann sig själv stående på fel sida av försvaret utan att vara offside. När han återfick lugnet försökte han lobba bollen över Francisco Urruticoechea, men målvakten fick en hand på den, saktade ner bollens fart och gav en Barcelona-försvarare tid nog att hinna tillbaka och rensa.



Det dröjde inte länge förrän Endika fick ännu en chans då Barcelona misslyckades med att rensa bort en hörna i den 13:e minuten, istället hamnade den hos Estanislao Argote, han som slog hörnan från första början, och han skruvade en boll långt ut i straffområdet från vänster där Endika väntade. Han tog behärskat ner den på bröstet, lade upp bollen framför sig och avlossade sedan ett skott upp i krysset med vänsterfoten. Nummer 9 vände sig om och sprang mot de firande Athletic-supportrarna medan flaggorna svingades genom luften, Endika höll upp ena armen som målfirande.





Matchens tempo ändrades inte då lagen fortsatte att smälla på varandra och hela kroppen fick användas i detta. Knän och ansikten testades i tacklingarna som visades upp under de återstående 77 minuterna. Domaren Angel Franco Martínez delade ut sju gula kort men ingen begick någon regelöverträdelse som kunde klassas värdig en utvisning.



Barcelona jagade frenetiskt en kvittering men kunde inte hitta någon mot ett resolut Athletic-försvar och Andoni Zubizarreta i målet. Då slutsignalen ljöd gick Maradona ilsket fram till José María Núñez och satte sin panna mot motståndarens panna. På läktarna fick Athletic-fansen arenan att gunga då de firade dubbelvinsten; metallstängslen slets ner och avbytarna och tränarna sprang ut på planen för att sluta upp i firandet. För Maradona var det här ett ögonblick han inte hade förutsett - han trodde att han skulle få sin vedergällning i det här slaget mot ett lag han nu hatade men istället hade han riskerat sin kropp och inte belönats med någonting.



Ilskan och frustrationen som hade vuxit inom honom och hans lagkamrater under de 90 minuterna släpptes lös vid full tid - han attackerade omedelbart Athletic-spelarna. Maradonas första offer var en spelare som suttit på avbytarbänken hela matchen, Miguel Ángel Sola, som i full träningsoverall knockades till marken och sedan knäades i ansiktet av en hoppande Maradona, det lämnade baskern medvetslös i gräset. Nu var alla involverade i kaoset ute på planen. Maradona och Schuster var huvudpersonerna för Barcelona, de karatesparkade allt i rött och vitt, medan Athletic-spelarna avbröt deras firande för att slå tillbaka. Samtidigt skrapades Sola ihop och bars bort från planen på en bår.


 

Athletic Bilbao firar med deras fans efter att ha besegrat Barcelona och vunnit Copa Del Rey och därmed kammat hem dubbeln. Fotograf: EFE/PA Images

 

 



Kravallpolis kallades in för att eskortera Barcelona-spelarna av planen, poliserna använde sina sköldar för att skydda sig mot missilerna som kastades från Athletic-fansen. Maradona, med tröjan sönderriven, var kvar i mittcirkeln tills säkerhetsvakterna ledde bort honom.



Pokalen lyftes av Athletic-kaptenen, Dani, efter att han klivit upp och tagit emot den av kungen. Sedan tog han den tillbaka ner till de kaotiska scenerna på planen där spelarna till sist fick fira sin triumf.



Det var slutet för Maradona och Barcelona. Den sommaren såldes han till Napoli, en flytt som sågs som ett bättre alternativ än att stanna och avtjäna den tre månader långa avstängningen han tilldömdes för sin roll i våldsamheterna. Incidenten var ett tecken på hans temperamentsfulla natur och vad som väntade under resten av hans karriär.

 


För Athletic var det den senaste gången de vunnit en betydelsefull pokal, något som ibland glöms bort p.g.a slagsmålet, men att vinna i den spanska huvudstaden mot Barcelona var ett stolt ögonblick för baskerna. För Endika var det kronprestationen under en genomsnittlig karriär, för Maradona var det det lägsta ögonblicket under en magnifik karriär.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards