Direktlänk till inlägg 18 april 2021

EUROPEISK SUPERLIGA: FEM ENGELSKA KLUBBAR STÖTTAR UTBRYTARLIGAN SOM UTMANAR UEFA:s PLANER

Av Mikael Holmkvist - 18 april 2021 17:39

Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea och Tottenham Hotspur håller alla med om planerna

   

Liverpool och Tottenham möttes i Champions League-finalen 2019, där Mo Salah inledde målskyttet. Båda klubbarna get stöd åt planerna på en utbrytarliga. TIMES-FOTOGRAFEN MARC ASPLAND

 

 

 

 

EXKLUSIVT AV: Martyn Ziegler, the Sunday Times, söndag 18 april, 2021



Fem engelska klubbar återfinns bland de 11 europeiska lag som vill få till en egen Superliga i vad som är en extraordinär utveckling kvällen innan Uefa:s annonsering om ett nytt Champions League-format.



Källor med vetskap om utvecklingen har berättat för The Times att Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea och Tottenham Hotspur alla ger sitt stöd till utbrytarplanerna och det är bara Manchester City bland the Big Six som ännu inte gjort det.



Utvecklingen med Superligan är en direkt utmaning mot Uefa som imorgon ska annonsera deras nya Champions League-format med 36 lag, som ska börja gälla f. r. o. m. 2024. Det styrande europeiska organet trodde att de hade fått bort hotet om en utbrytning men sitter nu involverade i brådskande diskussioner med andra fotbollsorgan gällande den nya utvecklingen.



Uefa hade lyckats med att vinna stöd från ledningen för the European Club Association (ECA) och the European Leagues men idag kom det fram att hotet från Superligan har återuppväckts då ECA:s ordförande Andrea Agnelli, även Juventus president, verkar ha gett sitt stöd till utbrytarklubbarna som leds av Manchester United och Real Madrid. 



Andra medlemmar i ECA-ledningen, som hade gått med på det nya Champions League-formatet, och Uefa-representanter har försökt kontakta Agnelli sedan i lördagskväll men en källa sade att han "har försvunnit från radarn".



Insiders på Uefa insisterar på att de kommer gå vidare med annonseringen av det nya Champions League där klubbarna kommer spela 10 gruppspelsmatcher istället för sex.



Om klubbarna bakom Superligan inte backar så lär dispyten hamna i domstol med tanke på att Uefa och Fifa har lovat att stänga av alla klubbar och spelare som deltar i utbrytningstävlingar från deras turneringar som EM och VM.



The Times avslöjade i januari att ett dokument med förslag visade att grundarna till den föreslagna Europeiska superligan skulle komma att bli erbjudna upp till 350 miljoner euros (3,53 miljarder kr) var för att gå med i turneringen.



Det skulle finnas runt 15 permanenta medlemmar som är med och grundar ligan, samt fem andra klubbar som får kvalificera sig dit på en årlig basis. Sedan delas de in i två grupper med 10 lag i varje och spelar mellan 18 och 23 europeiska matcher per säsong.



Förslagen till Superligan inkluderar:



- De 15 grundande klubbarna delar på en initial summa på 3,5 miljarder euro (35,3 miljarder kr) i "infrastruktursbidrag" som spänner mellan £310 miljoner (3,61 miljarder kr) och £89 miljoner (1,03 miljarder kr) per klubb. Det är pengar som kan spenderas på arenor, träningsfaciliteter eller "för att ersätta förlorade arenarelaterade intäkter p.g.a Covid-19".



- Formatet skulle innebära två grupper med 10 klubbar i varje som möter varandra en gång hemma och en gång borta, sedan går de fyra första lagen i varje grupp vidare till kvartsfinal, som avgörs i ett dubbelmöte, och semifinal, som också avgörs i ett dubbelmöte, innan det hela avgörs i en finalmatch.



- Matcherna skulle spelas i veckorna och klubbarna fortsätter spela i deras inhemska ligor.



- Klubbarna skulle ha rättigheterna för att visa fyra matcher per säsong på deras egna digitala plattformar över hela världen.



- Inkomsterna från tv och sponsoravtal skulle vara till de grundande klubbarnas fördel: 32,5% av potten skulle delas mellan de 15 klubbarna och ytterligare 32,5% mellan alla klubbarna i Superligan, inklusive de fem som kvalat in till turneringen.



- 20% av potten skulle vara meritpengar "distribuerade på samma sätt som engelska Premier Leagues meritbaserade system" där ligaplaceringen avgör hur mycket pengar man får om man inte når slutspelet.



- De återstående 15% skulle vara en "kommersiell andel baserad på klubbmedvetenhet."



- Ett tak på 55% av intäkterna tillåts spenderas på löner och transfers (netto).



- En "Grupp för ekonomisk hållbarhet" skulle övervaka hur mycket klubbarna spenderar.



När de skrivna förslagen avslöjades agerade fotbollens myndigheter enade för att bekämpa hotet. En Superliga skulle vara katastrofal för Champions League som förlitar sig på glamouren hos toppklubbarna för att attrahera tv-kanaler som vill köpa visningsrättigheterna till turneringen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 07:06


Amerikanska tjänstemän har bekräftat att Israel har utfört en militär operation mot Iran, medan statlig media rapporterar att luftvärnet är aktiverat nära staden Isfahan   AV: Jonathan Yerushalmy, The Guardian live, fredag 19 april, 2024, 06:04 (...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards