Direktlänk till inlägg 28 november 2015

NRA OCH REPUBLIKANER BLOCKERAR FÖRESLAGEN LAG FÖR ATT STOPPA TERRORISTER FRÅN ATT KÖPA VAPEN I USA

Av Mikael Holmkvist - 28 november 2015 11:28

 

The Government Accountability Office's rapport visar att 91% av alla misstänkta terrorister som försökte köpa vapen i Amerika lämnade stället med de vapen de ville ha mellan 2004 och 2014.



 

 

AV: CAMERON JOSEPH, LARRY MCSHANE, NEW YORK DAILY NEWS, onsdag 18 november, 2015:



NRA - och deras vapenälskande republikanska skara - vägrar igen att stoppa terrorister som har intentionen att beväpna sig i USA.



Ett kryphål i lagen tillåter misstänkta terrorister på regeringens no-fly lista (lista över personer som är förbjudna att borda ett flygplan p.g.a terroristmisstankar) att lagligt köpa vapen, men ett lagförslag som skulle kunna fixa det lär inte gå igenom. Den federala Denying Firearms and Explosives to Dangerous Terrorists Act, t.o.m i svallvågorna av förra veckans terroristattack som kostade 129 människor livet i Paris, är fortfarande ett långskott p.g.a förslagets fanatiska pro-vapen motståndare.



"Allt som de känner begränsar användandet eller förmågan att behålla ett vapen är de emot," berättade en av personerna bakom lagförslaget, Pete King, för the Daily News.



"Det är en slags reflexreaktion," sade han på tisdagen. "The National Rifle Association är starkt emot det och faktum är att vi bara har en handfull republikaner som står bakom det."



Lagförslaget dök först upp 2007 av Bush-administrationen och King introducerade det formellt för kongressen två år senare.


   

Wayne LaPierre, vd för NRA, har hindrat tuffare vapenlagar från att godkännas.



För tillfället är det förbjudet för några kända och misstänkta terrorister att borda flygplan tack vare regeringens no-fly lista - men alla får köpa automatkarbiner och andra vapen.



Medan förslaget har förblivit just ett förslag har fler än 2,000 misstänkta på FBI:s terroristövervakningslista köpt vapen i USA under de senaste 11 åren, detta enligt det federala Governement Accountability Office (en amerikansk federal myndighet som lyder direkt under kongressen, och har till uppgift att oberoende granska och undersöka verksamheten (revision) i hela den federala statsmakten, huvudsakligen i den verkställande statsmakten, dvs. Presidenten och de federala departement och myndigheter som sorterar därunder. Ordet Government har i USA inte samma betydelse som i Europa där det har betydelsen regering, utan det avser snarare staten, eller mer specifikt den federala statsmakten, i sin helhet.).



GAO rapporterade att 91% av alla misstänkta terrorister som försökte köpa vapen i Amerika lämnade stället med vapnet de ville ha under den här tidsperioden. Endast 190 avvisades, trots deras ödesdigra historia.


 

Kulhål ses här genom fönstret på ett café som drabbades i förra veckans terroristattack i Paris. GAO-rapporten har lett till fruktan för att terrormisstänkta här skulle kunna genomföra en liknande attack.


 

 

HUR NRA FINANSIERAR MEDLEMMAR AV KONGRESSEN

2013-14 steg antalet framgångsrika köpare till 94% - 455 misstänkta köpte vapen och endast 30 avvisades under de gällande lagarna.



"Det är svårt att tro att någon skulle kunna försvara att någon på terroristövervakningslistan köper ett vapen, utan att några frågor ställs," sade senator Chuck Schumer. "Jag kan inte fatta att våra republikanska kollegor skulle blockera detta nu."


   

Republikanen Peter King och senatorn Dianne Feinstein introducerade lagen tidigare i år för att förhindra att någon på övervakningslistan köper vapen.




Schumer förutspådde att det fanns en "bra chans" att hans republikanska senatskollegor "inte skulle ha något annat val än att godkänna förslaget, trots NRA motståndet... Vi kommer att presentera det och min gissning är att det kommer godkännas."

 


Men senatsmajoritetsledaren Mitch McConnell menade att han inte förstod allt i lagförslaget som lades fram för nio månader sedan - precis som flera andra GOP-senatorer som avstod från att delge sina åsikter.


 

En genomgång, år för år, av vapenköpare på FBI:s terroristövervakningslista.



"Jag är inte särskilt förtrogen med lagförslaget," insisterade McConnell.



NRA svarade inte på en förfrågan om en kommentar i tisdags, men de var emot 2009 års version av den föreslagna lagen p.g.a att laglydiga amerikaner felaktigt placerade på listan skulle förlora sina Second Amendment-rättigheter.



Senator Dianne Feinstein kallade den föreslagna lagen en "no-brainer" (något man inte behöver tänka över särskilt länge) i svallvågorna av det senaste terroristblodbadet utfört av ISIS-mördare.



Feinstein planerar att skicka ett påpekande till senatens juridiska kommittéordförande Chuck Grassley och be Iowa-republikanen att börja röra processen framåt.



King, efter sex års besvikelser, lät betydligt mindre optimistisk gällande förlagets chanser. "Jag tror att just nu skulle det vara svårt att få igenom det," sade han till The News. "Jag stöttar det starkt. Men nej, det kommer inte hända just nu."


 

Folk lägger blommor och tänder ljus vid en tillfällig minnesplats framför ett av ställena som drabbades av attackerna i Paris.



King sa att det "bara finns för mycket motstånd" från pro-vapenmedlemmar i GOP House, trots att förslaget stöttas av Vita huset. Det finns ungefär 700,000 namn på FBI:s terrorlista - vanligtvis känd som Terroristövervakningslistan. Den inkluderar namn på både inhemska och internationella misstänkta identifierade genom underrättelsetjänsters och polisers utredningar.


Inte en enda vapenköpare på listan avvisades för att de utgjorde ett hot mot den amerikanska befolkningen som potentiell terrorist. Anledningar till avvisningar inkluderade istället "grov förbrytelse, andra åtal, psykisk ohälsa, våldsamma förseelsebrott i hemmet, flykt undan rättvisan och missbruk," sade GAO i sin sammanfattning.

 


Schumer och senatminoritetsledaren Harry Reid är fortfarande optimistiska gällande deras chanser.



"Det är definitivt något som borde göras," sa Reid.



Men för endast två år sedan ignorerade senaten den tårfyllda vapenkontrollvädjan från Newtown föräldrar vars barn mördades inne i the Sandy Hook Elementary School. Deras uppmaning om ett federalt förbud mot automatvapen kollapsade i mars 2013, endast tre månader efter slakten på 20 studenter och sex personer i personalen.


lmcshane@nydailynews.com

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards