Direktlänk till inlägg 6 juni 2020

MED VEM TRÄNAR MÅNGA US-AMERIKANSKA POLISAVDELNINGAR? MED EN KRONISK KRÄNKARE AV MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER - ISRAEL

Av Mikael Holmkvist - 6 juni 2020 16:06

 

TOPPBILDEN - Baltimore County Sheriffs-poliser samlas efter det att Baltimore-polisen Caesar Goodson Jr. friades från alla anklagelser i mordrättegången mot honom för mordet på Freddie Gray i the Mitchell Court House den 23 juni, 2016 i Baltimore, Maryland.  (BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

 

 

 

AV: Amnesty USA (https://www.amnestyusa.org/)

 

 

När USA:s justitiedepartement publicerade en rapport den 10 augusti som dokumenterade "utbredda konstitutionella kränkningar, diskriminerande tillämpning och en hämndkultur" inom Baltimores polisavdelning (BPD), kom det helt rättmätigt en allmän reaktion av upprördhet.

 

 

Men vad som inte har fått lika mycket uppmärksamhet är var Baltimore-polisen fick sin träning i kontrollering av folksamlingar och övervakning. Svaret på den frågan är hos Israels nationalpolis, militär och underrättelsetjänst.

 

 

Representanter från Baltimores rättsväsende, tillsammans med hundratals andra från Florida, New Jersey, Pennsylvania, Kalifornien, Arizona, Connecticut, New York, Massachusetts, North Carolina, Georgia, staten Washington och även DC Capitol-polisen har samtliga rest till Israel för att få träning. Tusentals andra har fått träning från israeliska representanter här i USA.

 

 

Många av dessa resor finansieras av skattebetalarna medan andra finansieras privat. Sedan 2002 har the Anti-Defamation League, the American Jewish Committee's Project Interchange och the Jewish Institute for National Security Affairs betalat för polischefers, assisterande chefers och kapteners träning i Israel och de ockuperade palestinska territorierna (OPT).

 

 

Dessa träningar placerar Baltimore-polisen och andra anställda från det US-amerikanska rättsväsendet i händerna på militära och polisiära säkerhetssystem som har samlat på sig stora högar dokumenterade brott mot de mänskliga rättigheterna genom åren. Amnesty International, andra organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter och t o m USA:s utrikesdepartement har pekat ut Israels polis för att ha utfört utomrättsliga avrättningar, annat olagligt dödande, misshandel och tortyr (även mot barn), förtryckt yttrandefriheten/föreningsfriheten även genom regeringens övervakning och överdrivet användande av våld mot fredliga demonstranter.

 

 

 

 

Både offentliga och privata finansieringar spenderade på att träna vår inhemska polis i Israel borde bekymra oss alla. Många av brotten som dokumenterats har motsvarigheter hos den israeliska militären, säkerhetstjänsten och polisen.

 

 

Justitiedepartementets rapport pekade ut Baltimore-polisen för användande av aggressiv taktik som "eskalerar sammanstötningar och kväver allmänhetens samarbete." Detta, säger rapporten, leder till användande av oresonlig kraft under interaktioner för mindre brott, som exempelvis demonstrationer för bättre livskvalitet. Vidare berättar rapporten detaljerat om hur en övergripande brist på träning leder till att överdriven kraft används mot de med mentala hälsoproblem, minderåriga och människor som utgör ett "litet eller inget hot mot andra," som t ex de som redan omhändertagits.

 

 

Under flera år har Amnesty International funnit israelisk militär, polis och säkerhetspersonal ansvariga för samma uppträdande.

 

 

I ett fall dödades en 28-årig palestinsk man, han var inte misstänkt för något brott, han var bara närvarande vid en räd och miste livet i vad som troligtvis var en utomrättslig avrättning utförd av israeliska styrkor, inklusive en undercover polisenhet, under en räd mot al-Ahli-sjukhuset i Hebron i november 2015.

 

 

Rapporter från ögonvittnen gör gällande att när de israeliska styrkorna äntrade sjukhusrummet där den misstänkte återhämtade sig sköt de omedelbart hans kusin. Det kom inga försök att gripa honom eller använda icke-dödliga alternativ innan de sköt ihjäl honom. Detta är ett exempel bland många andra.

 

 

Det finns även dokumenterade incidenter med förtryck mot yttrandefriheten av den israeliska polisen. Som exempel har journalister som bevakar demonstrationer angripits eller skjutits. Individer grips även för saker de postar på sociala medier eller för att de samlas för att fredligt diskutera ockupationen. Polisen har trakasserat och gripit den israeliska visselblåsaren Mordechai Vanunu vid upprepade tillfällen sedan han avtjänat hela sitt straff 2004. Så sent som i juli i år var Vanunu i domstolen för att ha gett en nyhetsintervju och rört sig (i samma byggnad) utan att ha informerat polisen och för att ha träffat utländska medborgare.

 

 

Ett annat bekymmer med BPD är "systematiska brister" i "ansvarighetsstrukturerna". En brist på ansvar för brott mot de mänskliga rättigheterna utförda av israeliska styrkor och den straffria miljön som existerar har varit ett långvarigt problem för organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter.

 

 

Det är bortom all argumentation att det finns en del väldigt allvarliga problem med de mänskliga rättigheterna i USA:s poliskår, inte minst i relation till kraftanvändandet och respekten för jämlikhet för alla inför lagen.

 

 

Folket i Baltimore förtjänar bättre. Den amerikanska allmänheten förtjänar bättre. Baltimore och andra polisavdelningar borde hitta partners som kan träna dem i nedtrappningstekniker, hur man hanterar medborgare som är sjuka eller har mentala hälsoproblem. Partners som kan lära de mer om medborgarnas konstitutionella rättigheter gällande filmning och vad som är en lämplig respons mot de som använder icke-våldsamma protester för att uttrycka sina åsikter. Israel är ingen sådan partner.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards